начало

ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор

МОЛЯ ви помогнете ми

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

МОЛЯ ви помогнете ми

Мнениеот vanina99 » 25 Юли 2011, 16:19

Здравейте,
обръщам се към вас с молба за помощ.
Проблемът е следния: Аз съм на 18 години, майка ми почина преди няколко дни, а дядо ми малко преди нея. През 2007 майка ми се омъжи, като от брака нямат деца. Въпросът е, че майка ми е собственик на един апартамент и на 3/4 от друг. Искам да знам за каква част може да претендира съпругът и какво да направя, за да не получи нищо.
Апартаментът на който майка ми е изцяло собственик е придобит много преди брака, а другия излиза, че е по време на брака, защото майка ми почина след дядо ми и фактически тя е негов наследник.
Благодаря за вниманието.
vanina99
Нов потребител

Re: МОЛЯ ви помогнете ми

Мнениеот doxa » 25 Юли 2011, 16:38

Здравейте,
С оглед изложената от Вас фактическа обстановка, могат да бъдат направени следните правни изводи:
1) Апартамента (преди брака) и ¾ идеална част от наследствения апартамент са изцяло собственост на майка Ви. Т.е. те са част от нейното наследство.
2) Наследници по закон се явявате Вие и съпругът и. Вие и съпругът на майка Ви, наследявате равни части.

Вж.
Семейния кодекс
...
Чл. 22. (1) Вещните права, придобити преди брака, както и придобитите по време на брака по наследство и по дарение, принадлежат на съпруга, който ги е придобил.

Вж.
Закон за наследството
...
Чл. 9. (1) Съпругът наследява част, равна на частта на всяко дете.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 60 от 1992 г.) Когато съпругът наследява заедно с възходящи или с братя и сестри, или с техни низходящи, той получава половината от наследството, ако то се е открило преди навършването на десет години от сключването на брака, а в противен случай получава 2/3 от наследството. А когато съпругът наследява заедно с възходящи и с братя и сестри или с техни низходящи, той получава една трета от наследството в първия случай и половината - във втория.
(3) (Доп. - ДВ, бр. 60 от 1992 г.) Ако няма други наследници по предходната алинея, съпругът получава цялото наследство.
...
Това е по така изложеното, ако има нещо друго... 8)
Аватар
doxa
Потребител

Мнениеот vanina99 » 25 Юли 2011, 17:06

нещата който сте ми написали ги четох вече, но вапроса е какво да направя, за да не получи нищо...
vanina99
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 25 Юли 2011, 18:49

Много трудно ще оспорите приноса на другия съпруг за имуществото.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 25 Юли 2011, 18:58

Към питащата : няма как въобще и изцяло да лишите съпруга на починалата Ви майка от наследство, защото той има това право по закон.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот vanina99 » 25 Юли 2011, 19:07

ама той няма никакъв принос, той няма нищо общо нито с единия нито с другия апартамент
vanina99
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 25 Юли 2011, 21:18

Едва ли ще се докаже това по редовен начин, възможно е да се претендира, но няма много шансове.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот desi_des » 29 Юли 2011, 12:58

Здравейте, аз имам подобен проблем. Майка ми почина, а вторият и брак е с чужденец(чилиец), който беше екстрадиран, тъй като отказа да приеме българско гражданство. В момента се опитвам да продам наследени имоти от майка ми. Въпросният втори съпруг е без постоянен адрес в Чили и е почти невъзможно да бъде издирен. Полага му се наследство по закон, тъй като са били женени повече от 6 години. Има ли някакъв вариант за разрешаване на този проблем, като изключим ходене до консулството в София и дългото чакане (евентуално без резултат) свързано с издирването му.
desi_des
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 29 Юли 2011, 13:26

Възможно е да се назначи особен представител на чужденеца, докато траят съдебни процедури
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот nikiboy » 31 Юли 2011, 10:01

vanina99 написа:ама той няма никакъв принос, той няма нищо общо нито с единия нито с другия апартамент

За имота от наследство няма част.
За другия обаче..... докато е била жива майка ви е нямал част, тя е можело да ви прехвърли целия или дори да го завещае, но...
Най-добре идете при адвокат, така или иначе ви е нужно.
Кофти ситуация, моите съболезнования, твърде малка за такава съдба сте.....
Не съм адвокат, a любител на правото !
nikiboy
Потребител

Мнениеот daksus » 31 Юли 2011, 13:47

vanina99 написа:Здравейте,
обръщам се към вас с молба за помощ.
Проблемът е следния: Аз съм на 18 години, майка ми почина преди няколко дни, а дядо ми малко преди нея. През 2007 майка ми се омъжи, като от брака нямат деца. Въпросът е, че майка ми е собственик на един апартамент и на 3/4 от друг. Искам да знам за каква част може да претендира съпругът и какво да направя, за да не получи нищо.
Апартаментът на който майка ми е изцяло собственик е придобит много преди брака, а другия излиза, че е по време на брака, защото майка ми почина след дядо ми и фактически тя е негов наследник.
Благодаря за вниманието.

Doxa ви е описала правилно ситуацията - няма СИО, само наследяване по закон. Единствен изход от ситуацията е да се докаже, че е имало т.н. "психическо насилие" по чл.46, ал.1, т.2 от СК, която разпоредба има много ограничено поле на действие и доказването е трудно и със сигурност мъчително за вас. За целта е важно да се знае от какво е починала майка ви, ако е от болест каква е тя и кога са се развили първите симптоми.Със сигурност обаче форумите в тази ситуация няма да помогнат, а само много добър адвокат и за предпочитане жена.
П.С. само да вметна, че приносът не е важен в случая, тъй като както казах описаните имоти очевидно не са част от СИО по чл.21 от СК.
daksus
Младши потребител

Мнениеот doxa » 31 Юли 2011, 14:10

nk7702n написа:Към питащата : няма как въобще и изцяло да лишите съпруга на починалата Ви майка от наследство, защото той има това право по закон.

Тези правоотношения се регулират изцяло от закона за наследството, където е посочено кой и какво наследява. Може да не е справедливо, но е законов императив. :wink:
Аватар
doxa
Потребител

Мнениеот Гост. » 31 Юли 2011, 14:55

desi_des написа:Здравейте, аз имам подобен проблем. Майка ми почина, а вторият и брак е с чужденец(чилиец), който беше екстрадиран, тъй като отказа да приеме българско гражданство. В момента се опитвам да продам наследени имоти от майка ми. Въпросният втори съпруг е без постоянен адрес в Чили и е почти невъзможно да бъде издирен. Полага му се наследство по закон, тъй като са били женени повече от 6 години. Има ли някакъв вариант за разрешаване на този проблем, като изключим ходене до консулството в София и дългото чакане (евентуално без резултат) свързано с издирването му.

И един ден да е била продължителността на брака- пак е призован да наследява.
По вашия въпрос има поне две-три възможности - според зависи времето, целта и прочее.
Посетете колега.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот vanina99 » 31 Юли 2011, 23:41

Много ви благодаря за отговорите! Утре имам среща с адвокат (жена) и дано да имам успех.
vanina99
Нов потребител

Назад към Семейни казуси