начало

ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“ ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“

Жена на БГ гражданин, съпруга жив - имам права,починал-нямам

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Жена на БГ гражданин, съпруга жив - имам права,починал-нямам

Мнениеот galinaoboqklieva » 28 Дек 2013, 22:59

Здравейте, аз съм с руско гражданство и българска лична карта за постоянно пребиваване, от 23 години живея в България.Въпроса ми е, като вдовица на български гражданин(имам и син, роден в България, с БГ гражданство, над 18), мога ли да пътувам в ЕС?
Казаха ми(приятелки, които пътуват), че ако мъжа ми ме придружава, мога да минавам границата с него, но сега, когато съм вдовица, дори със всички документи, доказващи, че съм вдовица на български гражданин, не ми разрешават да пътувам в ЕС.Може би аз нещо не разбирам, но ми се струва, че или това пътуване с придружаване, го разрешават на добра воля, без да е упоменато в закона, или не би трябвало да ме връщат, ако нося документите..?
galinaoboqklieva
Нов потребител

Re: Жена на БГ гражданин, съпруга жив - имам права,починал-н

Мнениеот karanedeff » 29 Дек 2013, 20:55

Запознайте със ЗАКОН ЗА ВЛИЗАНЕТО, ПРЕБИВАВАНЕТО И НАПУСКАНЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ НА ГРАЖДАНИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ И ЧЛЕНОВЕТЕ НА ТЕХНИТЕ СЕМЕЙСТВА
и директивите на ЕС, които той въвежда: Този закон въвежда изискванията на Директива 2004/38/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 29 април 2004 г. относно правото на граждани на Съюза и на членове на техните семейства да се движат и да пребивават свободно на територията на държавите членки, за изменение на Регламент (ЕИО) № 1612/68 и отменяща Директиви 64/221/ЕИО, 68/360/ЕИО, 72/194/ЕИО, 73/148/ЕИО, 75/34/ЕИО, 75/35/ЕИО, 90/364/ЕИО, 90/365/ЕИО и 93/96/ЕИО.
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот galinaoboqklieva » 07 Яну 2014, 15:06

Честита нова година на всички, може ли на "по-прост" език да ми кажете, мога ли да пътувам в страни от ЕС като вдовица на българин(с всички документи, доказващи това), притежаваща лична карта за постоянно пребиваване в РБ ?
Някои казват, че мога, други обратното...
galinaoboqklieva
Нов потребител

Мнениеот borovinka » 07 Яну 2014, 16:49

Каранедев Ви е предоставил повече от богата информация, за да прочетете какво можете и какво не според данните и фактите, които излагате.

galinaoboqklieva написа:На "по-прост" език да ми кажете, мога ли да пътувам в страни от ЕС като вдовица на българин(с всички документи, доказващи това), притежаваща лична карта за постоянно пребиваване в РБ ?

Казано на най-прост език - Не, не можете. Не сте български гражданин, за да се ползвате с всички права като такъв. Ако бяхте имали желание да станете, имали сте премного възможности да го направите досега (и занапред пак имате).
В момента с КППРБЧ нямате възможност да пътувате САМА безвизово в държавите от ЕС. Прилага се правото на държавата, чиито гражданин сте (Руската Федерация, ако не бъркам). Не съм сигурна дали ще е така, ако ви придружава сина ви - който е бг гражданин, предполагам.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Назад към Семейни казуси