начало

ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“ ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“

Отказ от грижи за болен родител

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Отказ от грижи за болен родител

Мнениеот rayna75 » 15 Сеп 2015, 13:35

И аз бих била съгласна в това положение,че не се покрива състава на престъплението по чл. 181 от НК,защото съпругата е била по цял ден при съпруга си и доколкото разбирам има и материални интереси,неуредени в ЧНД 89/2013 г. между двете страни.Разликата между моя казус и този,който посочвате,е много структурна.Аз не съм по цял ден при майка ми,работя в друг град и ме няма 12 часа вкъщи,няма договор за задължение за гледане на болен срещу завещание.При това става въпрос за психично болен човек,при който заболяването е без ремисия,с изключително важни последици,опасност от самонараняване или нараняване на други лица,човек почти без никаква преценка,което означава ежедневни грижи или по-точно присъствие на друг човек до него ежесекундно.
rayna75
Нов потребител

Мнениеот rayna75 » 24 Сеп 2015, 13:13

С еднакви грижи сме отгледани със сестра ми,затова не смятам да се предавам,сега подадох жалба в окръжната прокуратура.Не е по силите на един човек да се справя с психично болен човек,чиято диагноза граничи с човешки бяс.Не може един да си съсипва здравето,бъдещето,живота,а другия да не мисли въобще какво става вкъщи.След това съм намислила да имам иск и за материален интерес,пък каквото ще да става.
rayna75
Нов потребител

Мнениеот ttom81 » 18 Мар 2016, 12:40

Здравейте!
Казусът, на който търся отговор е следният.
През 2013г. при развод, мой близък дарява 1/2 идеална част от апартамент/ придобит повреме на брака/
на непълнолетната си дъщеря, като оставя на тяхно разположение и гараж / негова собственост/. Със съпругата си постигат споразумение по имотните въпроси/ тя си запазва апартамент, който е нейна собственост и поема заем от 50000лв, с който е извършен ремонт на дареното жилище точно преди развода/ и детето, което остава при нея.
През декември 2015г.моят познат получава масивен инсулт.След тежка борба за живота му към март месец 2016г. човекът е в съзнание и контактен, но с парализирани леви крайници. Нуждае се от рехабилитация, с цел възстановяване и борба за самостоятелност.
През целият период от страна на семейството не беше показана никаква загриженост към живота и здравето на пострадалото лице. След като вече беше стабилизиран, майката благоволи да доведе дъщеря му 2 пъти да го види. При една от срещите болният поиска от дъщеря си да се върне в жилището си поради следните причини:
1. Програмата личен асистент е по постоянен адрес и само в старото жилище може да му бъде осигурен такъв;
/по лична карта болният е регистриран на адреса на дарения имот/.
2. ТЕЛК може да му бъде издаден само по постоянен адрес;
3. Болницата по профилактика и рехабилитация се намира близо до дарения имот;
4 Лекуващите му лекари са в София и му предстои нова операция, за въстановяване част от черепа;
Отговорът на дъщерята беше цитирам:"Знаеш, че място за теб в това жилище няма".
Като оставим настрана липсата на морални норми в едно 15 годишно дете, въпросът е какви са
шансовете на дарителя да развали дарението.
Като допълнително уточнение дарителят няма доходи и всички разходи се извършват от приятели,
дъщерята и майката имат два апартамента на разположение и гараж, който се отдава под наем. Във
въпросния имот майката живее с новия си приятел.
Има ли дори и минимален шанс пострадалото лице да спечели дело за разваляне на дарението?
Ще съм благодарна за всяка насока и коментар!
Благодаря!
ttom81
Нов потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 18 Мар 2016, 15:26

ttom81 написа:Има ли дори и минимален шанс пострадалото лице да спечели дело за разваляне на дарението?

На този етап всичко е обречено на неуспех.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот jhoro » 19 Мар 2016, 15:35

bird_of_paradise написа:
ttom81 написа:Има ли дори и минимален шанс пострадалото лице да спечели дело за разваляне на дарението?

А дали не може да се приложи
Чл. 227. Дарението може да бъде отменено, когато дареният:
в) отказва да даде на дарителя издръжка, от която той се нуждае.
Тия разпоредби не се отнасят до обичайните и възнаградителните дарове.
Искът може да се предяви в едногодишен срок откакто на дарителя са станали известни основанията за отменяване на дарението. До изтичането на този срок искът може да бъде предявен и от наследниците на дарителя, ако той е починал преди това.
Предварителният отказ от този иск е нищожен.
Отменението на дарението не засяга правата, които трети лица са придобили върху подарените имоти преди отбелязването на исковата молба, но дареният дължи на дарителя обезщетение за онова, с което се е обогатил.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 19 Мар 2016, 20:49

Не може- надарено лице непълнолетно :idea: , отделно имаш и ТР, което ти казва кое, как.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот ttom81 » 21 Мар 2016, 16:05

bird_of_paradise написа:

Има ли етап, на който може да се постигне нещо? Може да е
само добавяне на клауза за ползване на имота.
Предполагам,че дарителят има някакви чисто човешки права, които
биха минали в съда, освен дарител е и човек в неравностойно положение.
С отказа си да го допусне до жилището, дъщеря му го лишава от жизнено необходими
за него неща /асистент, доходи, рехабилитация, покрив/.
ttom81
Нов потребител

Мнениеот madooeiei » 30 Мар 2016, 11:22

което ти казва кое, как. :roll:
holiday palace ผ่านเว็บ
madooeiei
Нов потребител

Предишна

Назад към Семейни казуси