начало

ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“ ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“

неправомерно използване на декларация-съгласие за пътуване

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

неправомерно използване на декларация-съгласие за пътуване

Мнениеот benissima » 05 Май 2016, 15:31

Казусът се оказва доста заплетен: преди 10 дни непълнолетната ми дъщеря /16г./ решила, че иска да пътува от Англия до България сама, наела си транспорт /българска фирма, която превозва стоки/, взела от папката с документите декларацията-съгласие за пътуване, която бях направила, за да може да пътува през декември от България до Англия и изчезна от къщи без предупреждение. Съответно, полицията я обяви за издирване в цяла Европа, засякоха вана, с който пътува някъде по пътищата в Германия, следиха го до пристигането му в България и сложиха точка на цялото разследване- пристигнала на местоназначението. За мен случаят не е приключил- декларацията е ползвана без мое разрешение: от нея и от шофьора на вана, за да се качат на ферибота в Дувър. Въпреки факта, че преди качването на ферибота шофьорът е разбрал, че вози непълнолетна, той не е направил опит за контакт с родителите или с полицията, продължил си е по пътя все едно нищо не се е случило. След като разбира, че е издирван от полицията, успява да стигне до България за невероятно кратко време /изключително опасно шофиране без почивка в продължение на около 40 часа/.
Моят въпрос е: имам ли някакви права в случая, като родител, подписал декларацията, която е взета и използвана неправомерно, да повдигна някакъв вид иск, да поискам пълно разследване на случая /кой е организирал всичко това- мога да го нарека и трафик на хора, кой е замесен в случилото се /освен шофьора на вана/, и изобщо- какви права имам като родител на това дете?
Евентуално, ако можете да ми препоръчате адвокат, който има опит при такива случаи. Благодаря предварително.
benissima
Нов потребител

Re: неправомерно използване на декларация-съгласие за пътува

Мнениеот bludniq_sin » 05 Май 2016, 16:59

декларацията е ползвана без мое разрешение
Въпреки факта, че преди качването на ферибота шофьорът е разбрал, че вози непълнолетна.

Горните две са ваши твърдения. От една страна декларацията е истинска и с вярно съдържание (или?), от друга страна е трудно да докажете, че се е намирала в дъщеря ви без вашето разрешение, от трета страна е трудно да докажете знанието на шофьора за възрастта на дъщеря ви и още по-трудно да докажете, че е знаел, че декларацията е в нея без ваше разрешение.

В случая няма трафик на хора. Какъв иск да подадете? Какви вреди вие сте претърпяла? Може да опитате някакви нематериални (тревоги, нерви и тн) и да искате обезщетение от шофьора, но това (да ме поправят ако бъркам) е изсмукано от пръстите и не виждам как ще стане. Дъщеря ви съвсем легално се е придвижила от точка а до точка Б. Единствено може да има някакво нарушение на закона от страна на фирмата превозвач ако няма разрешение да превозва хора а само пътници, но отново трябва да се доказва заплащането на услугата от страна на дъщеря ви, а дори да има подобно нарушение (превозване на пътници без лиценз) то това не е престъпление или поне аз не се сещам за такъв текст в нашия НК. Другото за шофирането без почивка - ако за него като товарен автомобил (ако е такъв) има задължение за почивки то в камиона трябва да има тахограф по който да е видно времето за пътуване, почивките дали са спазени и тн (отново - ако има такова задължение).

В общи линии - правата ви като родител са и по-скоро ваши задължения - да пазите важната документация далеч от дъщерите тийнейджърки (сега да не се побъркате, че ви обиждам като майка или нещо такова - не е така) и да успеете да убедите дъщерята тийнейджърка, че подобни инициативи и приключения могат да завършат в някой холандски или по-далечен бардак на някои червени фенери (а и по-зле).

Съчувствам ви за претърпените стрес и тревога. Полицията ако беше установила данни за престъпление щеше сама да образува производство и да арестува шофьора.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Назад към Семейни казуси