начало

ВСС вече приема документи за участие на магистрати в пет конкурса за съдилища ВСС вече приема документи за участие на магистрати в пет конкурса за съдилища

Наследство при наличие на дълг у наследник

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Наследство при наличие на дълг у наследник

Мнениеот atom22 » 06 Яну 2025, 22:59

Здравейте, две са хипотезите по които имам неясноти. Прочетох част от закона за наследството, някои от въпросите ми се изясниха но със сигурност не съм прочел целия закон, а и да го бях прочел няма гаранция ще ще го разбера и няма да пропусна нещо, та искам да попитам вас.

1 Починал е родител с активи и един малък заем. Родителя има три деца, едното от тях има голям заем, необслужван. Планът е детето с големия заем да се откаже от наследството, другите две деца да приемат наследството(в цялост, понеже мисля няма ползва от опис в случая) да платят малкия заем на родителя и в бъдеще ще компенсират детето със заема с пари в брой за да не остане без нищо. Понеже неговата част от наследството е по-малка от стойността на дълга му и е безмислено той да получи директно наследството.

1.1 Двете деца които ще получат горното наследство са се разбрали да прехвърлят един от имотите на един от тях двамата вместо да остане като идеални части и на двамата. Мислят да го направят скоро и да е като покупко-продажба, другия вариант е дарение но там би имало повече рискове мисля.

Има ли пропуски в този план и има ли нещо което според вас може да се подобри в него? Наясно съм например, че кредитора на третото дете може да оспори отказа от наследство, колко реален е този шанс и как това може да се отрази на покупко-продажбата която ще е приключила до тогава не знам, ако може да споделите ще съм много благодарен.

2 Когато някой ден за третото дете с големия дълг настъпи момента и почине, до кои хора спира обсега на наследството което ще остави? По това което прочетох в закона ограниченията са:
а) който не е заченат при откриване на наследството и
б) който е роден неспособен да живее.

и
братя и сестри или техни низходящи, наследяват роднините по съребрена линия до шеста степен включително.

Това ли е предела на хората до които би достигнало наследството на починал човек? И доколкото разбирам за да се откажеш от наследството не е задължително да има действие, при бездействие резултата е също отказ? Благодаря.
atom22
Потребител

Re: Наследство при наличие на дълг у наследник

Мнениеот guest1 » 06 Яну 2025, 23:42

atom22 написа:Планът е детето с големия заем да се откаже от наследството, другите две деца да приемат наследството(в цялост, понеже мисля няма ползва от опис в случая) да платят малкия заем на родителя и в бъдеще ще компенсират детето със заема с пари в брой за да не остане без нищо.

Тук най-голямото неизвестно е „в бъдеще ще компенсират“!
Дали ще стане?
atom22 написа:Двете деца които ще получат горното наследство са се разбрали да прехвърлят един от имотите на един от тях двамата вместо да остане като идеални части и на двамата.

Наследниците получават цялата наследствена маса - всички имоти. Как ще си ги разделят при доброволна делба - няма значение, ако се споразумеят.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот atom22 » 06 Яну 2025, 23:56

guest1 написа:
atom22 написа:Планът е детето с големия заем да се откаже от наследството, другите две деца да приемат наследството(в цялост, понеже мисля няма ползва от опис в случая) да платят малкия заем на родителя и в бъдеще ще компенсират детето със заема с пари в брой за да не остане без нищо.

Тук най-голямото неизвестно е „в бъдеще ще компенсират“!
Дали ще стане?
atom22 написа:Двете деца които ще получат горното наследство са се разбрали да прехвърлят един от имотите на един от тях двамата вместо да остане като идеални части и на двамата.

Наследниците получават цялата наследствена маса - всички имоти. Как ще си ги разделят при доброволна делба - няма значение, ако се споразумеят.

Не знам дали ще стане. това е извън темата вече. Аз не съм част от този казус да спомена за протокола.

По следващата точка, спомена доброволна делба, има и такъв вариант, при който двамата наследници ще могат да си поделят част от имотите(нали не е задължително да се разделят всички?). Но предвид ситуацията това е лош вариант спрямо стандартната покупко-продажба нали? Ако случайно кредитора тръгне да оспорва отказа от наследство на третото дете например?
atom22
Потребител

Мнениеот guest1 » 07 Яну 2025, 00:11

atom22 написа:Не знам дали ще стане. това е извън темата вече. Аз не съм част от този казус да спомена за протокола.

Ок, това го споменах „само за протокола“, но щом не сте страна - забравяме го.
atom22 написа:По следващата точка, сега като спомена доброволна делба се сетих, че всъщност има и такъв вариант, при който двамата наследници ще могат да си поделят част от имотите(нали не е задължително да се разделят всички?). Но предвид ситуацията това по-разумен вариант ли е от стандартната покупко-продажба? Ако случайно кредитора тръгне да оспорва отказа от наследство на третото дете например?

Не - трябва да се поделят всички имоти, цялото имуество.
Редът е наследяване с приемане или отказ и после делба между наследяващите.
Покупко-продажба преди приемане на наследството и влизане във владение не може да стане.
Ако кредитора оспори отказа - ще изгърми само единия наследник - до размера на неговия дял. Това е най-лошия вариант.
Другите наследници не носят отговорност за задълженията на сънаследника си. Не е като задълженията на наследодателя.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Назад към Семейни казуси