начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Искам съвет

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Искам съвет

Мнениеот Нина » 01 Дек 2005, 15:01

Със съпруга ми имаме 8 годишен брак и 2 деца. Не се разбираме. Той упражнява физически и психически тормоз над мен и децата. Живеем в негово жилище заедно с майка му и баща му, с които аз не се разбирам. Далеч съм от роднини и близки. Работя. Той ме накара да взема заем и си купи кола /за мен остана старата/ с която да ходи на работа/работата му е далече/. Той също има голям заем, изтеглен за общи нужди. Той в никакъв случай не би приел мисълта за развод.
Единственият изход е да избягам с децата/на 8 и 5г./. Какви са шансовете децата да останат с мен/аз, разбира се ще трябва бързо да си намеря работа и квартира, но най-вероятно заплатата ми ще остане по-ниска от неговата; дали това ще се отрази на родителските права/.
И какво ще стане със заема, който се изплаща с моята заплата, все пак имам поръчители за него, които са ми гласували доверие. Знам, че най-добрият вариант е напускайки го, веднага да си намеря собствен дом и добре платена работа, за да имам по-голям коз при развода, тъй като не мога да си представя, че ще му оставя децата. Но на практика това не знам дали изобщо е осъществимо, особено за собствено жилище.
Ако някой може да ми помогне със съвет, предварително благодаря.
Нина

Мнениеот елена » 01 Дек 2005, 15:37

Здравейте, Нина
Въпросите, които поставяне са много. Най добре е да се обърнете за помощ към адвокат за развода, но въпреки това - при развода не е важно кой от съпрузите какво възнаграждение получава. Родителските права върху децата се предоставят на родителят, който може да се грижи по-добре за тях /това естествено се доказва/ От моята практика по подобни дела не се е случвало майката да иска родителски права върху децата и съдът да не ги присъди. Другият родител дължи издръжка за всяко дете. За семейното жилище - независимо чия собственост е - Вие и децата имате право на ползване върху него - това означава, че може да искате от съда Вие и децата да живеете в него /без съпруга и родителите му/ . За заемите - те са лични и всеки изплаща заема, който е изтеглил. Успех!
елена

Мнениеот гост » 01 Дек 2005, 15:48

Мдаа, идваме от провинцията, намираме някой да се грижи за нас и после искаме хем да се разведем, хем да вземем децата, ако може да ни се уреди и собствено жилище, а и да не връщаме някак си кредитите, които сме взели, че и бившия да издържа децата.
И аз искам да разбера къде може да стане това, че да отида там.
гост

Мнениеот мария » 01 Дек 2005, 15:57

Нина, много ще е трудно, наистина да избягате и да се оправяте сама на квартира и прочие. Ако колата, която сте закупили е на името на съпруга ви или на Ваше, а не на инвалид, примерно, тя е семейна имуществена общност и можете при развода да искате да остане за Вас. Всъщност можете и сега просто да си я вземете и да избягате с нея. Съдът при предоставяне на упражняването на родителските права не взема предвид заплатата, а родителските качества и желанието на децата, ако са на възраст, в която могат да изразят такова. Така че, за децата няма страшно. Наистина, в много редки случаи те се предоставят на бащата. Той трябва да докаже, че не полагате никакви грижи за тях, за да се случи това.
мария

Мнениеот gery » 01 Дек 2005, 18:07

елена написа:За заемите - те са лични и всеки изплаща заема, който е изтеглил. Успех!

Колега, не съм съгласна, че заемите са лични! Изтеглени са за задоволяване нуждите на семейството и не зависимо, кой е титуляр по кредитната линия задължени по тях следва да са и двамата съпрузи. Всичко е много хубаво за семейното жилище, но пропускате един много важен момент – съпругът или родителите му могат да претендират обезщетение за ползването му от бившата съпруга, в случая Нина. Нещата не са розови, а колата и другите движими вещи ще станат предмет на друго дело – делбено, след прекратяване на бракът. Практиката на СРС, БК е да не се произнася по тези въпроси, освен ако не става дума за развод по взаимно съгласие, но разбирам от Нина, че за това не може и да става въпрос на този етап.
gery
Потребител

Благодаря

Мнениеот Нина » 01 Дек 2005, 20:38

Благодаря на всички, които веднага се отзоваха със съвети, предложения и пожелания. Благодаря и на ироничните подмятания на "госта", който ми осигури няколко минути истински смях. Даа, отдавна не ми се беше случвало... Странно, как някои си мислят, че всичко е свързано със столицата...
Двете коли не са на името на инвалид. И двете се водят на името на съпругът ми. Никога не бих си позволила да избягам с едната кола, защото за мен това си е кражба, все пак той е официалният собственик.
От всички съвети, които получих ми стана ясно, че има надежда за един живот без скандали и побоища за мен и децата ми. Винаги съм се борила сама и съм разчитала само на себе си. Просто трябва да продължавам да го правя.
Благодаря ви още веднъж.
Нина

Мнениеот Гост » 02 Дек 2005, 15:45

За теб винаги, а и не аз свързах думата "провинция" със град София :D
Успех, оглозгай човечеца. Или ядеш или те изяждат :!:
Гост

Назад към Семейни казуси