начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Наследяване без брак

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Наследяване без брак

Мнениеот roki » 23 Фев 2006, 00:07

Живея на семейни начала 15 години с един мъж,с който нямам сключен брак.Той има деца от предишен брак.Аз какви права ще имам на имуществото,което се води на негово име и важи ли завещание,ако е направено пред нотариус.
roki
Нов потребител

Ем

Мнениеот emiliya » 23 Фев 2006, 09:03

Както разбирам вече сте придобили трудов стаж от 6 месеца /важно е да го имате/ и в момента работите по трудово правоотношение /няма значение от колко време/. Дано съм Ви разбрала правилно. Ако това е така то имате всички права на осигурено лице, т.е. да ползвате обезщетение за бременност и раждане от 135 дни, от които 45 преди определения термин, еднократна помощ за раждане и обезщетения за майчинство до навървшване 2-годишната възраст на детето. Важно е да имате в момента сключен трудов договор и да работите по него до настъпването на тези 45 дни, като преди това вече да имате този 6 месечен стаж.
Успех и желая много здраве на Вас и детето, като се роди.
emiliya
Младши потребител

Ем

Мнениеот emiliya » 23 Фев 2006, 10:00

Съжалявам за грешката, но горният ми отговор е по следващата тема. Въпреки това ще отговоря и на Вас: Когато нямате сключен брак Вие не сте наследник по закон на човека, с когото живеете. Ням пречки обаче да станете негов наследник по завещание, като имайте предвид, че завещанието може да е както нотариално, така и саморъчно- и двете форми имат еднаква сила, уредени са в Закона за наследството. Следва да имате предвид, че децата на човека, с когото живеете без брак имат правото на запазена част и могат да оспорват тези завещания до размера на запазената им част, която също е регламентирана в ЗН.
emiliya
Младши потребител

Назад към Семейни казуси