начало

ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор

Издръжка за дете настанено по чл. 26 от закрила на детето

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Издръжка за дете настанено по чл. 26 от закрила на детето

Мнениеот topalska1 » 21 Авг 2011, 20:44

Здравейте,
През май 2006г. взехме за отглеждане детето на сестрата на съпруга ми. През 2008 г. се разделихме с него и по желание на детето с решение на съда то остана при мен. Преди да се явим в съда в агенцията за Закрила на детето ние направихме писмено споразумение в което се договорихме аз да гледам детето с неговата финансова подкрепа в размер на 400 лв./Имахме семейна фирма, за съжаление ЕООД, на негово име, аз работех в нея и получавах заплата от там/, в това споразумение беше уговорено и срещите между мъжа ми и детето-той, не иска да се вижда с детето/. Тази наша договорка е вписана и в решението на съда. Само, че всичко се обърка след това, той ме изгони от работа, при мен останаха и двамата ми по-големи сина, единия остана без работа, другият не можеше да осигури средства за самия себе си, камо ли да подпомага домакинството и при къща от 395м2./недовършена , СИО/ ние бяхме на квартира с наем 360 лв. Изпаднах в депресия и тъй като не можех да се договоря с него, с децата се разбрахме, те да останат на работа в неговата фирма и така да се издържат. Аз и детето се прехвърлихме да живеем в по малък град, отново на квартира но по близо до роднини. Веднага започнах работа, заплатата ми е малка, но за сега сигурна. Той не изплаща тия пари, не иска да се вижда с детето. Въпроса ми е, имам ли право да искам издръжка? Мога да докажа, че той към момента не изпълнява споразумението ни за финансова подкрепа, затова какви са правата ни?
--------------------------------------------------------------------------------
topalska1
Младши потребител

Re: Издръжка за дете

Мнениеот Гост. » 22 Авг 2011, 00:51

През май 2006г. взехме за отглеждане детето на сестрата на съпруга ми.

Какво точно сте направили 2006г., че не ви разбирам.
Толкоз е рядка хипотезата на чл. 106, ал.4 от СК отменен, но няма как да е друго. :roll:
А какво се е случило със сестрата на бившият ви съпруг?

п.п. О, модераторът в сянка е поправил заглавието на темата. Поне е внесъл яснота, но въпросът ми си стои открит- какво се случва със сестрата на бившия? Ако не се е споминала ( някак тази алтруистична поява навежда на мисли в този ред), то тя е винаги задължена да дава издръжка.

От него издръжка по смисъла на СК няма как да търсите( законно, така смятам, моралната страна оставям настрана)- не е от кръга на задължените лица, въпреки това имате съдебно одобрено споразумение- вземете по него изпълнителен лист и си събирайте сумите.

И въпреки това, защото сте приели доброволно да отгледате детето- не ви ли се полага някаква държавна издръжка за това?
Гост.
Старши потребител

Re: Издръжка за дете настанено по чл. 26 от закрила на детет

Мнениеот topalska1 » 22 Авг 2011, 12:19

Здравейте,
благодаря Ви за отговора. Нещата стоят по следният начин: Сестрата на бившият ми съпруг изостави детето си в едно помощно училище, тя е алкохоличка/общо взето живее по кръчми и по улиците/, това е 3 нейно дете оставено по домове, първите две също са отгледани от роднини на мъжа от когото са. Най-малкия е от друг мъж, той отказва да се грижи за детето. То е взето в семейството ми, по молба на бившия ми вече съпруг към агенцията за закрила на детето. Между мен децета ми и него има изключителна привързаност и считам че би било престапление това дете отново да бъде върнато в дома. По молба на бившия ми супруг, неискащ да си усложнява живота с него/новата му жена не разрешава даже да се виждат /детето веднъж отиде до тях и тя заедно с майка си са го избутали по стълбите/. За нас са важни тия пари, не за да живеем в лукс, а да оцелеем. Чистият ми доход е 354лв. детските са 35 лв. и от агенцията 100лв. Наема ми е 160 лв. всички знаете, че има и консумативи. Няма да Ви занимавам и с това, че като физическо лице изтеглих кредит в размер на десет хиляди лв. за фирмата на мъжа ми/с документи мога да докажа, че всички са вложени там/ и сега не мога да плащам.
topalska1
Младши потребител

Мнениеот topalska1 » 29 Авг 2011, 15:19

Толкоз е рядка хипотезата на чл. 106, ал.4 от СК отменен, но няма как да е друго. :roll:

Замен е напълно непонятно ползването, на горе посочения чл. предвид емоционалната ми близост с детето. Ако Вие сте адвокат- просто сте поредната алчна личност!
topalska1
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 29 Авг 2011, 17:56

topalska1 написа:Толкоз е рядка хипотезата на чл. 106, ал.4 от СК отменен, но няма как да е друго. :roll:

Замен е напълно непонятно ползването, на горе посочения чл. предвид емоционалната ми близост с детето. Ако Вие сте адвокат- просто сте поредната алчна личност!

:roll: Адвокат съм, и като такъв съм ви дала коректен отговор- той не е задължен да дава издръжка на детето.
Не знам с какво заслужих тази откровена обида, но ако трябва да вляза в стилистиката на вашия пост, то и вие не сте алтруист. При все да твърдите, че сте емоционално привързана, търсите паричен еквивалент на грижите си.

Останете си със здраве.
Гост.
Старши потребител

Re: Издръжка за дете настанено по чл. 26 от закрила на детет

Мнениеот topalska1 » 30 Авг 2011, 09:51

Здравейте,
когато емоцията вземе привес, резултатът е този. Искренно Ви се извинявам. Знаете ли уморих се да губя. Ще се опитам да Ви разкажа, без да влизам в прекомерни подробности, а Вие си преценете дали ще приемете извинянията ми.
С бившия ми съпруг имахме брак 22 год. от този брак имаме двама сина/пълнолетни/. Настаненото при нас дете е на сестра му. Със съпруга ми като СИО имаме 2 къщи и две коли. Какво се случи: в началото на 2008 г. аз претърпях много тежка операция и той ми заяви, че болните жени са за саниториоми и че той не е мъж за болна жена. Едната къща му я запорираха, защото дължи пари като ЕТ, на другата/която е 400м2, с 1200 м2. двор/ е изтеглил кредит за фирмата си ЕООД в размер на 250 хил. лв и не плаща. Сега сме принудени аз да живея с малкия на квартира, синовете ни живеят в друга квартира. Финансово съм зависима от него, защото бях достатъчно глупава всички средства да бъдат в него. Аз работех във фирмата му, след развода разбира се ме изхвърли от там. Прилага ми невероятен психически и финансов тормоз/имам и съдебно медицинско и за физичски- с минал вече срок./ Разбира се отави ме без никакви средства, за да не водя дела. Нали разбирате, няма да мога да си защитя интересите- просто нямам пари. Затова емоцията понякога наделява.
topalska1
Младши потребител

Назад към Семейни казуси