начало

ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор

недвижим имот след развод

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

недвижим имот след развод

Мнениеот pepavaneva » 02 Окт 2011, 13:38

Моля за съвет!Развода ми приключи преди година, сега ми предстои делба на НИ-апартамент.По време на брака ни моите родители продадоха земя и купиха апартамент, който се води на мен и на бившия ми съпруг.Сега той иска половината от жилището .Как да го запазя, морално то дори не е и мое, а е на моите родители.Как да докажа, че тои не е дал пари за това жилище.Не е правилно тои да вземе нещо което не е негово, дали имам някакви шансове в съда?Благодаря предварително!
pepavaneva
Нов потребител

Re: недвижим имот след развод

Мнениеот meandar » 02 Окт 2011, 14:00

Имате шансове в съда, за целта си намерете адвокат, който да се заеме с вашия случай.
meandar
Младши потребител

Мнениеот sunnyset » 02 Окт 2011, 14:37

pepavaneva написа:Моля за съвет!Развода ми приключи преди година, сега ми предстои делба на НИ-апартамент.По време на брака ни моите родители продадоха земя и купиха апартамент, който се води на мен и на бившия ми съпруг.Сега той иска половината от жилището .Как да го запазя, морално то дори не е и мое, а е на моите родители.Как да докажа, че тои не е дал пари за това жилище.Не е правилно тои да вземе нещо което не е негово, дали имам някакви шансове в съда?Благодаря предварително!

Ако става дума за дарение, направено от родителите Ви по време на брака в полза и на двамата съпрузи, определено имота е бил в режим на СИО /има Постановление на ВС по този въпрос/.
Само не успях да разбера от написаното, дали наистина става дума за дарение.
sunnyset
Потребител

Мнениеот pepavaneva » 07 Окт 2011, 15:46

Не те просто ми дадоха парите за жилището, без това да е упоменато някъде.Нотариалния акт за жилището е покупко-продажба.
pepavaneva
Нов потребител

Мнениеот shelley » 07 Окт 2011, 16:53

Наистина за да е защитен интереса ви най-добре е хубаво да действате с адвокат.

Но, действително, щом парите са дарени на вас от вашите родители, те са ваше лично имущество - т.е. съпругът ви не е имал принос. Трябва да се докаже най-напред това дарение. След това трябва да докажете, че именно с тези пари е закупен имота. Трябва да доказвате, че има трансформация (пълна или частична)на лично имущество. По принцип закона приема, че лично имущество се запазва като такова, дори и да се превърне в друг обект (той пак ще е придобит с лично имущество – т.е.изцяло личен принос). Но разбира се е въпрос на доказване.
shelley
Младши потребител

Назад към Семейни казуси