начало

ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор

Нежелание на бащата да плаща издръжка

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Нежелание на бащата да плаща издръжка

Мнениеот lydito » 17 Окт 2011, 15:49

Здравейте. Ако казусът е дискутиран, ще ви бъда благодарна да ме насочите къде да чета.
Чувствам се в безисходица. Разведена съм от година, и до скоро нямах проблем с изплащането на издръжката на децата си от страна на баща им. Това лято едното ми дете беше почти цял месец по лагери и школи и бившият ми съпруг прецени, че не трябва да изплаща издръжка за него, тъй като детето не било при мен, а той бил платил такси и участия за школите. Предявих дължимата сума чрез съдия изпълнител, който направи запор на заплатата на бившия ми съпруг. Получих само половината от издръжката на детето. Тъй като той е доказал, че е изплащал издръжките за минало време, запорът на заплатата му е вдигнат. И отново имам проблем с нежеланието му да изплати дължимото. Съдия изпълнителя казва - аз съм пуснала запор за издръжката, но защо не е стигнал до счетоводството - не знам. Бившият ми съпруг казва - ще ти давам пари на ръка, но когато преценя, че не трябва - няма да ги получиш. И отново издръжка за децата няма, защото не съм била оттеглила документите от съдия изпълнителя.
В крайна сметка излиза, че няма сила и начин децата ми да получават издръжката, която е вписана в решението на съда. Всичко е на добрата воля на платеца. Моля да ме посъветвате как да постъпя.
Благодаря предварително.
Последна промяна lydito на 17 Окт 2011, 16:49, променена общо 1 път
lydito
Нов потребител

Re: Нежелание на бащата да плаща издръжка

Мнениеот nk7702n » 17 Окт 2011, 16:47

lydito написа:Здравейте. Ако казусът е дискутиран, ще ви бъда благодарна да ме насочите къде да чета.
Чувствам се в безисходица. Разведена съм от година, и до скоро нямах проблем с изплащането на издръжката на децата си от страна на баща им. Това лято едното ми дете беше почти цял месец по лагери и школи и бившият ми съпруг прецени, че не трябва да изплаща издръжка за него, тъй като детето не било при мен, а той бил платил такси и участия за школите. Предявих дължимата сума чрез съдия изпълнител, който направи запор на заплатата на бившия ми съпруг. Получих само половината от издръжката на детето. Тъй като той е доказал, че е изплащал издръжките за минало време, запорът на заплатата му е вдигнат. И отново имам проблем с нежеланието му да изплати дължимото. Съдия изпълнителя казва - аз съм пуснала запор за издръжката, но защо не е стигнал до счетоводството - не знам. Бившият ми съпруг казва - ще ти давам пари на ръка, но когато преценя, че не трябва - няма да ги получиш. И отново издръжка за децата няма, защото не съм била оттеглила документите от съдия изпълнителя.
В крайна сметка излиза, че няма сила и начин децата ми да получават издръжката, която е вписана в решението на съда. Всичко е на добрата воля на платеца. Моля да не посъветвате как да постъпя.
Благодаря предварително.

Въобще не е вярно, че няма начин да се принуди бащата да плаща - има си наказателно - правен ред за постигане на целта чрез дело по НК.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот lydito » 17 Окт 2011, 16:49

Това означава, че трябва да наема адвокат и да заведа отново дело в съда, така ли?
lydito
Нов потребител

Мнениеот nk7702n » 17 Окт 2011, 17:00

Да
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 17 Окт 2011, 17:51

lydito написа:Това означава, че трябва да наема адвокат и да заведа отново дело в съда, така ли?

Това не означава, че трябва веднага да пускате бодлите- аз съм категорично против таралеженето. Отделно за това не ви е нужен чак пък адвокат( да прощава колегата), ама несъставомерно е.
Длъжникът плаща редовно, нали така? Има частично неизпълнение, но пък е платил лагеруването на децата. За какво ви е да вадите таралежите?
Съдия изпълнителя казва - аз съм пуснала запор за издръжката, но защо не е стигнал до счетоводството - не знам.

Ми, който не знае- повтаря( правилото на умния 8) )- парите си събирайте по този начин( като не се получава по нормалния...), но НК да ви е последна алтернатива.
С добро, а виждам постигате повече с него, е за предпочитане, от колкото да вадите тежката артилерия.

п.п. Въпреки, че не е платил за м., когато децата са били на лагер, въпреки, че е задължен и за този период( няма спор, но справедливо ли е?)- все пак е платил почивката на децата.
Мислете в тази насока.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 17 Окт 2011, 18:31

Действително алтернативата по НК е крайната мярка, ама и въпросът беше зададен така - дали има начин да се принуди да плаща бащата ,затова и отговорът беше такъв. Ако не става с добро, тогава с лошо. Първо трябва да се мисли позитивно, естествено, но при положение, че питащият казва, че другият родител казал, че ще плаща когато си реши, Поли, мислиш ли, че има някаква сигурност и алтернатива за в бъдеще!?
Към питащия : преди да решите със сигурност по кой от двата пътя да тръгнете, поговорете с бащата и му кажете и за другата алтернатива, защото понякога именно когато видят бодлите, някои хора разбират от дума.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот lydito » 18 Окт 2011, 15:27

Честно да си призная, предпочитам да се разбираме с добро, но изключително много ме притеснява неговото изказване - когато преценя, че не трябва да получаваш издръжка - няма да я получиш. Това са случаи като описания - купуване на скъпи подаръци, участия в лагери и т.н. А децата непрекъснато имат някакви нужди и аз разчитам на парите за издръжката, за да мога да ги покрия без да ги лишавам. И се опитах да разговарям с него. Отговори ми горното. Никак не ми се иска да минавам към крайната мярка. Много ви благодаря за дадените насоки за размисъл. Хубав и спокоен ден!
lydito
Нов потребител

Назад към Семейни казуси