начало

ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“ ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“

Обучение на непълнолетно дете в чужбина

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Обучение на непълнолетно дете в чужбина

Мнениеот legaladviser » 16 Дек 2014, 13:07

Здравейте,

Имам следния казус - непълнолетно дете (14г. 10м.) ще учи в чужбина (държава е членка на ЕС). Родителите са разведени, като съгласно съдебното решение за развод дете живее при майката. Въпросът ми е за обучението в чужбината същият режим както и за пътуване в чужбина ли се прилага и къде е уредена тази материя?

Предварително благодаря!
legaladviser
Младши потребител

Re: Обучение на непълнолетно дете в чужбина

Мнениеот aaaaly » 01 Фев 2015, 01:19

Много зависи в коя европейска държава е.

На мен и децата ми не беше направен никакъв проблем - ние излязохме с официално и потвърдено разрешение от бащата за пътуване, което регулярно беше подновявано - знаете, че това разрешение задължително се подновява на всяка 1 навършена календарна година.

Мога да говоря само от собствено име - не беше необходимо специално разрешение за учене на непълнолетно дете. Аз имах много повече проблеми като адулт, отколкото децата ми.

Тях ги приеха безусловно! мене - не!
aaaaly
Младши потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 01 Фев 2015, 16:10

aaaaly написа:На мен и децата ми не беше направен никакъв проблем - ние излязохме с официално и потвърдено разрешение от бащата за пътуване, което регулярно беше подновявано - знаете, че това разрешение задължително се подновява на всяка 1 навършена календарна година.

Подчертаното е невярно- въпрос на заявени обстоятелства в самата декларация, които не е задължително да са ограничени със срок.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот aaaaly » 01 Фев 2015, 16:37

bird_of_paradise написа:
aaaaly написа:На мен и децата ми не беше направен никакъв проблем - ние излязохме с официално и потвърдено разрешение от бащата за пътуване, което регулярно беше подновявано - знаете, че това разрешение задължително се подновява на всяка 1 навършена календарна година.

Подчертаното е невярно- въпрос на заявени обстоятелства в самата декларация, които не е задължтелно да са ограничени със срок.

Преди 8 години това съществуваше в закона - и аз бях изчарджена от колегите ви точно със същия въпрос и в същата позиция - защото се оказа, че разрешение за пътуване на дете даже да е ситуирано за повече от 1 година - но е валидно само за 1 година и закона е категоричен, че пълномощно и разрешение за пътуване и пребиваване в чужбина на дете МОЖЕ да бъде указано за по-дълъг срок - но е ВАЛИДНО в очите на закона САМО ЗА 1 КАЛЕНДАРНА ГОДИНА ОТ ДАТАТА НА ИЗДАВАНЕТО И РЕГИСТРАЦИЯТА МУ.

В същото време в страната, я която живея - НИКОГА! досега!! не са искали лични документи нито на мен, нито на детето - за да се запишем на училище или в в каквото и да е друго учебно заведение, нито са искали каквито! и да било други документи.

Децата ми бяха записани с данните, които подадохме и написахме собственоръчно. Тукашните власти си имат други методи за удостоверяване. Окаже ли се, че данните, които подаваш, са неверни - следват доста последствия....

Нямам нищо общо с полицията тук, нито с властите - но дори да има една буквичка разлика - има (юридически) последствия.

Просто системата и начините са различни....

Разбира се, че има маса проверки. Просто аз не съм имала интерес да лъжа и да подавам неверни данни. При нас всичко беше изрядно. Нямам идея какви биха били последствията, ако нещо при нас беше неизрядно. Ние не попадаме в тоя случай. При нас всяка точка и запетайка беше подадена изрядно.

Просто твърдя, че ако И техния случай е изряден - то те няма от какво да се боят.
aaaaly
Младши потребител

Мнениеот aaaaly » 01 Фев 2015, 16:45

aaaaly написа:Много зависи в коя европейска държава е.

На мен и децата ми не беше направен никакъв проблем - ние излязохме с официално и потвърдено разрешение от бащата за пътуване, което регулярно беше подновявано - знаете, че това разрешение задължително се подновява на всяка 1 навършена календарна година.

Мога да говоря само от собствено име - не беше необходимо специално разрешение за учене на непълнолетно дете. Аз имах много повече проблеми като адулт, отколкото децата ми.

Тях ги приеха безусловно! мене - не!

И искам да поясня допълнително, за да няма недоразумения.

За адулт е много по-проблематично да трансферира документи, разрешения, удостоверения, и всякакви други административни необходимости.

Децата се връзват към родител - и родителя носи последствията и необходимостите. За децата не правят проблеми - проблемите биват подадени на родителите, ако нещо е некоректно. Децата биват третирани като зависими от родителите си. Затова всякакви възражения и конфликти и несъответствия биват разрешавани с родителите (в моя случай с мене, защото аз нося родителските права по бракоразводното дело).

Ако пък родителя не е в състояние да се грижи за децата си, тогава (при професионално изказано становище) властите изземват децата...от неспособните родители....

Така че - бих посъветвала НАСТОЯТЕЛНО! всеки един отговорен родител - да си предвиди изходи, начини, средства и документи .....за да не се стигне до неприятни ситуации....

Дори да сте български граждани - на територията на съответната страна сте събджекти на тяхното правораздаване....не ставайте закононарушители от идиотизъм!

Уверявам ви, че европейското правораздаване няма нищо общо с безотговорното българско такова.....и ще се намерите в реални проблеми....ако подцените тоя фактор ....
aaaaly
Младши потребител

Назад към Семейни казуси