начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Осиновяване само от майката и припознаване от съпруга й. Как

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Осиновяване само от майката и припознаване от съпруга й. Как

Мнениеот garnet2k » 23 Юли 2015, 15:04

Здравейте,

случая е следния.

Аз живея в чужбина. Жена ми живее в България. Преди 9 месеца със жена ми решихме да осиновим дете. Социалните ни казаха, че и двамата трябва да осиновим, независимо, че аз не пребивавам в БГ (ние знаехме, че само тя има право, но те уж бяха сигурни, че и двамата трябва). ОК, проучиха ме и написаха доклада и за мен. Обаче в последния ден, преди да ни впишат в регистъра за осиновяване, се оказа, че понеже аз не живея тук, само тя има право да осинови. Както и да е, остана така. Преди 2 седмици тя осинови дете. В момента само тя е родител по акт за раждане.

Въпроса тук е как да припозная детето и аз, за да вземе моята фамилия, и да съм записан като баща?

Оказа се, че по реда с декларация до отдел гражданско състояние не става защото е осиновено дете (там май става за биологично).

Споменаха нещо за чрез съд, но никой не знаеше как точно.
Някой има ли идея как се прави този процес, в кой съд да се отиде (от София сме), и какво да се пусне?

Всяка помощ е добре дошла и оценена.
garnet2k
Младши потребител

Re: Осиновяване само от майката и припознаване от съпруга й.

Мнениеот portokal » 23 Юли 2015, 21:29

Женени ли сте наистина?
Ако да - осиновявате го и Вие. С молба до Софийския градски съд. Намерете си адвокат, ако нямате, за да ви напише молбата и да я подаде. Не че е сложно, ама чак пък за форумно решаване не е.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот garnet2k » 06 Авг 2015, 10:58

Мерси за съвета.
Да, женени сме.
След консултация с адвокат ми казаха, че трябва да писна молба за осиновяване до сгс, но през дирекция социално подпомагане/закрила на детето.
От там пък ми казаха, че трябва да си извадя всички документи отново, както когато ме проучваха за доклада. 15на документа, загуба на време и пари.
Та, въпроса е, трябва ли да минава тая молба през РДСП или може и направо кум СГС да се подаде?
Нещо не виждам как РДСП могат да бъдат страна в тоя казус -детето вече е в семейството ми.
garnet2k
Младши потребител

Мнениеот didat » 25 Авг 2015, 10:55

Осиновените деца 2 години се наблюдават от социалните и се пускат доклади как върви, извинявам се за малко грубия начин на изказване.
didat
Младши потребител

Мнениеот sterster » 25 Авг 2015, 12:52

:arrow: разбирай рекет 8)http://www.admincourt-pz.bg/dela/201401 ... 832414.htm :idea: http://www.admcourt-sh.org/index.php/20 ... -ad-5-2015
В стаята е мръсно, мирише на цигари и е разхвърляно.
http://www.admcourt-trg.org/dela_viewer?delo=6920131672275206
sterster
Потребител

Мнениеот didat » 25 Авг 2015, 17:03

Не, не е рекет, ние ( обаче женени) осиновихме един невероятен сладур. По закон са длъжни да наблюдават 2 години как върви. В нашия случай посещенията или срещите бяха изключително добронамерени, нямаше заяждане или проблеми. Издадоха финален доклад и с това приключих.
didat
Младши потребител

Мнениеот sterster » 25 Авг 2015, 21:05

ваши познати са били-свои хора,и на времето пак тъй се пробираха читави българчета с връзки :idea:
sterster
Потребител

Мнениеот didat » 26 Авг 2015, 11:19

и в този форум ли започнаха злобните и завистливи писания! чистокръвни българи си осиновихме дете от ромски произход, ако искате вярвайте, ако искате злобейте, след като не можете да се зарадвате на нещо наистина хубаво, което се случи в нашия живот. нито социалните в двата града ни бяха познати, нито връзки имаме и сме имали. А детето е наше, българче, защото така го възпитаваме и учим! Който както иска, така да го разбира! Желая на всички хубав и слънчев ден!
didat
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 27 Авг 2015, 05:37

Успех на децата - нищо не трябва да им е в пречка. Има разни страсти около децата, но все пак те са много по-важни от нас.
Познавам осиновени - има една рана в тях, но темата не е това. Ромул и Рем са отгледани според легендата от вълчица - каква по хубава притча от това. Разбира се - ние нямаме нужда от озлобени деца - затова както можем трябва да им помагаме. Темата за сиропиталищата е трудна за решаване - разбира се има пререждане и така.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот portokal » 27 Авг 2015, 07:08

Би следвало да е направо до СГС - детето, както отбелязахте, е вече в семейството ви, тоест процедурата би следвало да е вече същата като при осиновяване на рождено дете на съпругата Ви.
Поговорихте ли вече с адвокат?
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот portokal » 15 Сеп 2015, 09:00

Егати, чак сега видях, че в СК имало текст, че и в тоя случай (осиновяване от съпруг на родител) молбата се подава чрез РДСП. :oops: Даже имало и образувано тълкувателно дело пред ВКС по въпроса кво съ прай (допустимо ли е производството), ако все пак е подадена направо до съда.
Аватар
portokal
Старши потребител

Назад към Семейни казуси