- Дата и час: 11 Дек 2024, 22:31 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Наследство на син при отказ от наследство на баща му
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
15 мнения
• Страница 1 от 1
Наследство на син при отказ от наследство на баща му
Здравейте, преди около 2 седмици почина един мой чичо, наследници на който се явяваме аз и другия мой чичо понеже баща ми е починал. Проблема е че преди време баща ми е подписал отказ от наследство към баща им. Имам ли аз в този случай право на наследство към имотите и парите на чичо ми. Само да спомена че ми дадоха удостоверение за наследници според което наследявам 1/2 от имуществото на починалия ми чичо.
- felipe
- Нов потребител
Re: Наследство на син при отказ от наследство на баща му
Имаш право.
В удостоверенията не се сочат дялове, т.е. според мен няма как да пише, че наследяваш 1/2, но толкова е, да.
Отказите от наследство също, между другото, не ги отразяват в удостоверенията, но в твоя случай отказът на баща ти от друго наследство не засяга наследството на чичо ти.
В удостоверенията не се сочат дялове, т.е. според мен няма как да пише, че наследяваш 1/2, но толкова е, да.
Отказите от наследство също, между другото, не ги отразяват в удостоверенията, но в твоя случай отказът на баща ти от друго наследство не засяга наследството на чичо ти.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
Аз ходих с адвокат да взема удостоверението. След това с документа се отбихме и до данъчното, да пусна партида на мое име за данъците на апартамента, от там знам, че е 1/2.Много ти благодаря за мнението @portokal, бъди жив и здрав. Просто се усъмних в моя адвокат и ми бе необходимо второ мнение.
- felipe
- Нов потребител
Здравейте, отново се нуждая от помощ понеже случая ми стана доста заплетен. Та баща ми са трима братя, единия почива на 25 октомври, като другия отива на 28 октомври и си вади удостоверение за наследници с измама. В клетвената декларация в която трябва да опише наследниците пише само него си, без да упомене третия брат т. е. баща ми. Служителката не проверява и му издава удостоверение. Аз отивам на 7 ноември и ми издават вече истинското пълно удостоверение за наследници в което са включени баща ми и аз. Това, че съществуват две различни удостоверения за наследници го разбрах едва вчера, ходих до общината където ми потвърдиха че моето е истинското, а на чичо ми е невалидно и ако отиде при тях ще му връчат пълното удостоверение. Проблема е,че може и да не отиде, той си има оригинал и смъртен акт и може да вършее с тях.Не знам теглил ли е от банки пари, не е ли теглил. Аз в данъчното съм подал данъчна декларация и ми е пусната партида за половината имот.
Та въпроса ми е аз от тук нататък какво да правя, служителката казва, че е подведена от фалшивата клетвена декларация и не е виновна, виновен бил чичо ми, че се е подписал под документ с невярно съдържание. Към кой да се обърна за да се отнеме оригинала от чичо ми и да си понесе последствията? Изобщо какво да предприема?
@portocal?
Та въпроса ми е аз от тук нататък какво да правя, служителката казва, че е подведена от фалшивата клетвена декларация и не е виновна, виновен бил чичо ми, че се е подписал под документ с невярно съдържание. Към кой да се обърна за да се отнеме оригинала от чичо ми и да си понесе последствията? Изобщо какво да предприема?
@portocal?
- felipe
- Нов потребител
Наемете адвокат. Сам/а няма да се справите.
"Клетвените декларации" при издаване на удостоверение за наследници бяха отменени преди доста години. Вече не следва с такава декларация да се попълват непълноти в записите на служба ГРАО.
Има много, което може да направите. Адвокат намерете.
"Клетвените декларации" при издаване на удостоверение за наследници бяха отменени преди доста години. Вече не следва с такава декларация да се попълват непълноти в записите на служба ГРАО.
Има много, което може да направите. Адвокат намерете.
- hristev
- Потребител
Ами утре ще наема адвокат,от вчера си го мисля това.
А отговорност за подаване на фалшива декларация се носи,нали?Или всеки може да пише каквото си иска.
А отговорност за подаване на фалшива декларация се носи,нали?Или всеки може да пише каквото си иска.
- felipe
- Нов потребител
Отговорност за потвърждаване на неистина или затаяване на истина в писмена декларация се носи, само когато декларацията се прави пред орган на властта и същата е изискуема по закон.
Не считам, че във вашия казус са налице основания да се носи наказателна отговорност от чичо Ви, доколкото направената от него декларация не е изискуема по закон.
Чичо Ви обаче ще следва да отговаря за вредите, които Ви е причинил с тези действия. Размерът на вредите Вие трябва да ги докажете.
Не считам, че във вашия казус са налице основания да се носи наказателна отговорност от чичо Ви, доколкото направената от него декларация не е изискуема по закон.
Чичо Ви обаче ще следва да отговаря за вредите, които Ви е причинил с тези действия. Размерът на вредите Вие трябва да ги докажете.
- hristev
- Потребител
И аз мисля така. И за вредите съм съгласна по принцип.
Като как така служителката не била виновна и няма ли тя пред себе си компютър, с който да потърси в системата на ГРАО (НБД "Население"), преди да издаде удостоверението, също не ми е ясно.
Ако служителките по кметствата нямат такъв достъп, не е редно изобщо да им се възлага издаване на такива удостоверения, струва ми се. На първо мислене, без много размисли и без четене из наредби, ми се струва, че и общината би трябвало да отговаря за вредите, нанесени от невярното удостоверение, ако настъпят такива.
Допълвам. Ето това са източниците, които следва да се ползват от служителката. За декларации не пише в наредбата.
НАРЕДБА № РД-02-20-6 ОТ 24 АПРИЛ 2012 Г. ЗА ИЗДАВАНЕ НА
УДОСТОВЕРЕНИЯ ВЪЗ ОСНОВА НА РЕГИСТЪРА НА НАСЕЛЕНИЕТО
В сила от 16.08.2012 г.
...
Чл. 4. (1) Удостоверенията по чл. 3 се издават въз основа на данните, съдържащи се във: 1. Национална база данни "Население";
2. Локална база данни "Население".
(2) За издаване на удостоверения може да се ползват и данни от регистрите на актовете за гражданско състояние.
(3) (Нова - ДВ, бр. 53 от 2015 г., в сила от 14.07.2015 г.) Удостоверенията по чл. 3 могат да се издават и с помощта на приложните програмни средства, поддържащи регистъра на населението - Национална база данни "Население".
...
Чл. 8. (1) (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2015 г., в сила от 08.09.2015 г.) Когато в регистъра на населението, с който разполага общинската администрация, не се съдържат всички необходими данни за издаване на исканото удостоверение, длъжностното лице служебно изисква тези данни от общинската администрация, отговорна за тяхното поддържане. Данните се предоставят в писмен вид в 3-дневен срок от постъпване на искането.
(2) Когато в регистъра на населението липсват данни за издаване на съответното удостоверение, длъжностното лице прави мотивиран отказ по реда на
Административнопроцесуалния кодекс.
-
Аз съм имал такъв казус, една госпожа в едно кметство - масово си пишеше в УН каквото ѝ декларират в период от 2019-2022 г.
Тогава проверявах старата нормативна база и с ужас устнаових, че е имало възможност да се декларира, но тази възможност е отпаднала преди доста години и сега действащата наредба не го позволява.
Правната сигурност на мой довиртел беше на заложена, но се оправихме.
Ето какво намерих сега -
Редакция към ДВ, бр. 28 от 23.03.2001 г.:
Чл. 24. (1) Регистрите на населението в общините се поддържат върху хартиен носител и компютърният им еквивалент е Локална база данни (ЛБД) "Население", които са част от ЕСГРАОН.
(2) Въз основа на регистрите на населението се издават удостоверения от общинската администрация. Редът за издаването им и образците за тях се определят в правилника по чл. 11, ал. 2 .
Чл. 11. (1) Единният граждански номер (ЕГН) е административен идентификатор на подлежащите на регистрация физически лица. Това е уникален номер, чрез който физическите лица се определят еднозначно.
(2) Начинът на формиране и редът за определяне и коригиране на единния граждански номер се регламентират в правилник за функционирането на Единната система за гражданска регистрация и административно обслужване на населението (ЕСГРАОН), приет от Министерския съвет.
Тоест - в този правилник следва да е регламентирана възможността за деклариране.
много бавно ми работи лакордата, не ми се търси повече. Вътре помня, че беше.
Иначе - на второ четене да споделя. Масово нотариусите сверяват написаното в удостоверението за наследници със системата ЕСГРАОН, до която всички нотариуси имат достъп. Ако констатират разлика - отказват сделка.
Пак казвам, масово - но не всички.
Каква друга вреда освен прехвърляне ? Да подпише предварителен договор и някой да пусне дело за обявяването му за окончателен...., да отдаде под наем за 10 години... Да учреди ограничени вещни права ....
Абе, за адвокат сте, който е специалист във имотното (вещното) право.
Тогава проверявах старата нормативна база и с ужас устнаових, че е имало възможност да се декларира, но тази възможност е отпаднала преди доста години и сега действащата наредба не го позволява.
Правната сигурност на мой довиртел беше на заложена, но се оправихме.
Ето какво намерих сега -
Чл. 24. (1) Регистрите на населението в общините се поддържат върху хартиен носител и компютърният им еквивалент е Локална база данни (ЛБД) "Население", които са част от ЕСГРАОН.
(2) Въз основа на регистрите на населението се издават удостоверения от общинската администрация. Редът за издаването им и образците за тях се определят в правилника по чл. 11, ал. 2 .
Чл. 11. (1) Единният граждански номер (ЕГН) е административен идентификатор на подлежащите на регистрация физически лица. Това е уникален номер, чрез който физическите лица се определят еднозначно.
(2) Начинът на формиране и редът за определяне и коригиране на единния граждански номер се регламентират в правилник за функционирането на Единната система за гражданска регистрация и административно обслужване на населението (ЕСГРАОН), приет от Министерския съвет.
Тоест - в този правилник следва да е регламентирана възможността за деклариране.
много бавно ми работи лакордата, не ми се търси повече. Вътре помня, че беше.
Иначе - на второ четене да споделя. Масово нотариусите сверяват написаното в удостоверението за наследници със системата ЕСГРАОН, до която всички нотариуси имат достъп. Ако констатират разлика - отказват сделка.
Пак казвам, масово - но не всички.
Каква друга вреда освен прехвърляне ? Да подпише предварителен договор и някой да пусне дело за обявяването му за окончателен...., да отдаде под наем за 10 години... Да учреди ограничени вещни права ....
Абе, за адвокат сте, който е специалист във имотното (вещното) право.
- hristev
- Потребител
Утре с адвоката отиваме при нотариус. Иначе за вредите, аз не напразно споменавам, че с моето удостоверение и адвокат, ходихме веднага след като го взех до данъчното. Там закрих партидата на чичо ми и пуснах моя за половината имот, като подадох данъчна декларация. Каквото и да искат да направят им трябва данъчна оценка на имота, която няма как да изкарат.
- felipe
- Нов потребител
Пишете една жалба до полицията, да натискат служителката, издала/подготвила документа с невярно съдържание.
Отделно възниква въпросът за разноските, които имате с адвоката, за да оправите бъркотията.
Отделно възниква въпросът за разноските, които имате с адвоката, за да оправите бъркотията.
- kpts_
- Потребител
Поискайте справка от регистъра за налични банкови сметки и банкови касети. След това в съответната банка, и на двете места с удостоверение за наследници. Направете справка и в агенцията по вписванията по ЕГН за всички служби по вписванията, проверете и в Търговския регистър. Може и в Комисията за застрахователен надзор, дали няма договор за застраховка. Ако тариката Ви ощети, имате право на иск, включително и срещу общината. А наказателна отговорност може да носи и длъжностното лице, издало УН с неверни данни.
- dimist
- Потребител
Да, и аз така знам, че преди се е предвиждала възможност за декларация, но още преди години, когато тук се подвизаваше потребителят Лютият, в една тема с него имахме кратък спор по въпроса и още тогава в актуалната уредба декларацията, доколкото помня, липсваше.
В края на краищата електронната база данни (да не говорим за хартиената) вече е достатъчно пълна и всяко кметство има достъп до интернет.
В края на краищата електронната база данни (да не говорим за хартиената) вече е достатъчно пълна и всяко кметство има достъп до интернет.
-
Днес бяхме до нотариус и пратихме нотариална покана за доброволна делба.Възникна един проблем пак,баща ми е еднокръвен брат т.е. спрямо останалите братя е с различна майка и общ баща.в тази връзка нотариуската твърди, че съм имал право на 1/3 от имота.Досега навсякъде където съм се консултирал са казвали,че баща ми е пълноправен брат.Вашето мнение?
- felipe
- Нов потребител
Нотариусите затова са нотариуси - защото си знаят работата (почти винаги де, ако са по-младички, нали така.... и почти никога де, ако са в края на кариерата си, но тогава пък си взимат по-енергични помощници.... , но стига лирически отклонения)...
За фактическите изводи не мога да кажа нищо. Родствена връзка с "казаха ми" не може да се докаже, документи трябват... Все пак, едно удостоверение за раждане лесно ще получите... там ще си пише кой с каква майка и баща е записан....
За правните изводи - вероятно правилно нотариусът е заключил. Основание за това намираме в закона:
Чл. 8. (1) Когато починалият е оставил само братя и сестри, те наследяват по равни части.
(2) Когато починалият е оставил само братя и сестри заедно с възходящи във втора или по-горна степен, първите получават две трети от наследството, а възходящите - една трета.
(3) В случаите на предходнИТЕ алинеИ еднокръвни и едноутробни братя и сестри получават половината от това, което получават родните братя и сестри.[/u]
Логиката на законодателя е, че еднокръвният брат е по-малко брат от родния брат - тоест и тримата са братя, ама единият има два пъти по-малко общи с другите двама гени и затова е "половин брат". Воден от тази логика нашият законодател е приел, че щом си половин брат, получаваш половин наследство.
Няма оправия, трябва да го приемете, ако действително вашият баща е "половин брат".
Иначе - пак лирическо отклонение, да питам, малко офтопик. Защо много често в този форум чета как гражданите обикалят с адвокатите си напред назад? Аз - лично да си призная, освен в съдебна зала и на сделка - когато нямам пълномощно, другаде с клиент не съм ходил за ръчичка. Навсякъде с пълномощно, когато изрично се изисква - нотариално заверено, и си действам. Не знам защо адвокатите и клиентите така се свдояват, наистина. Смисъл - адвокатът така ще си върши работата по-бавно, защото клиентът ще го мота и занимава... пък от друга страна, клиентът нищо няма да може да свърши, е... отпуската ще си загуби, и работния ден ще си загуби.. и нерви и притеснения ще събере, после на адвоката ще си ги предаде...
Има ли скрита полза от обикалянето с клиент, или няма ? Аз лично не виждам.
На един стар адвокат мнението да цитирам. Аз го уважавам, има много опит. Той казва, че с клиента по-малко контакт трябва. Най-голямата грешка била, ако хванеш клиента да те закара на дело в далечен съд. Тогава през целия път щял да ти разкаже за цялата му рода и главата да ти надуе - отиване и връщане... щяло главата да ти надуе, да те разконцентрира и изнерви.
Не знам, нека колеги да кажат.
За фактическите изводи не мога да кажа нищо. Родствена връзка с "казаха ми" не може да се докаже, документи трябват... Все пак, едно удостоверение за раждане лесно ще получите... там ще си пише кой с каква майка и баща е записан....
За правните изводи - вероятно правилно нотариусът е заключил. Основание за това намираме в закона:
Чл. 8. (1) Когато починалият е оставил само братя и сестри, те наследяват по равни части.
(2) Когато починалият е оставил само братя и сестри заедно с възходящи във втора или по-горна степен, първите получават две трети от наследството, а възходящите - една трета.
(3) В случаите на предходнИТЕ алинеИ еднокръвни и едноутробни братя и сестри получават половината от това, което получават родните братя и сестри.[/u]
Логиката на законодателя е, че еднокръвният брат е по-малко брат от родния брат - тоест и тримата са братя, ама единият има два пъти по-малко общи с другите двама гени и затова е "половин брат". Воден от тази логика нашият законодател е приел, че щом си половин брат, получаваш половин наследство.
Няма оправия, трябва да го приемете, ако действително вашият баща е "половин брат".
Иначе - пак лирическо отклонение, да питам, малко офтопик. Защо много често в този форум чета как гражданите обикалят с адвокатите си напред назад? Аз - лично да си призная, освен в съдебна зала и на сделка - когато нямам пълномощно, другаде с клиент не съм ходил за ръчичка. Навсякъде с пълномощно, когато изрично се изисква - нотариално заверено, и си действам. Не знам защо адвокатите и клиентите така се свдояват, наистина. Смисъл - адвокатът така ще си върши работата по-бавно, защото клиентът ще го мота и занимава... пък от друга страна, клиентът нищо няма да може да свърши, е... отпуската ще си загуби, и работния ден ще си загуби.. и нерви и притеснения ще събере, после на адвоката ще си ги предаде...
Има ли скрита полза от обикалянето с клиент, или няма ? Аз лично не виждам.
На един стар адвокат мнението да цитирам. Аз го уважавам, има много опит. Той казва, че с клиента по-малко контакт трябва. Най-голямата грешка била, ако хванеш клиента да те закара на дело в далечен съд. Тогава през целия път щял да ти разкаже за цялата му рода и главата да ти надуе - отиване и връщане... щяло главата да ти надуе, да те разконцентрира и изнерви.
Не знам, нека колеги да кажат.
- hristev
- Потребител
15 мнения
• Страница 1 от 1
|
|