начало

Все така няма кандидати за председател на ВАС Все така няма кандидати за председател на ВАС

Въпроси за констативен нотариален акт

Казуси за недвижими имоти

Въпроси за констативен нотариален акт

Мнениеот ctbrown » 17 Окт 2022, 14:43

1. Необходимо ли е да си извадя констативен нотариален акт за съсобствен дял от имот при съдебна делба за въпросния имот? КНА ще е по документи, а не по обстоятелствена проверка.

Доколкото знам КНА може да се оспорва в съда.
Също така знам че другите съсобстеници признават моя дял(поне на думи) но не им вярвам и може да си променят позицията след време.

Има ли смисъл да хвърлям пари при нотариуса за КНА, при положение че очаквам в бъдеще да има съдебна делба за този имот?
ctbrown
Младши потребител

Re: Въпроси за констативен нотариален акт

Мнениеот ivanov_p » 18 Окт 2022, 18:49

Съмнявам се, че нотариус може да направи КНА за вашия дял от наследствен имот, а и не ви трябва, достатъчни са ви документа за собственост и удостоверенията за наследници за да се легитимирате като събственик. Чакайте делото за делба.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот ctbrown » 19 Окт 2022, 09:33

ivanov_p написа:Съмнявам се, че нотариус може да направи КНА за вашия дял от наследствен имот, а и не ви трябва, достатъчни са ви документа за собственост и удостоверенията за наследници за да се легитимирате като събственик. Чакайте делото за делба.

Нямам документ за собственост. Имам само удостоверение за наследници.
ctbrown
Младши потребител

Мнениеот guest1 » 19 Окт 2022, 10:38

ctbrown написа:Нямам документ за собственост. Имам само удостоверение за наследници.

Естествено, че няма на Ваше име - нали тепърва ще ставате собственик.
Става дума за документа, доказващ правото на собственост на наследодателя.

КНА най-често се вади при два случая:
    - изобщо няма документ за собственост на имота. Същия е владян „от време оно” и всички съседи са били съгласно със ситуацията.
    - налице е разминаване на данни. Пример - в НА пише „имот 5 дка”, а в скицата - „имот 6 дка”. Разлики 5-10% се считат за допустима грешка.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Назад към Имотни казуси