начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

ДПК vs. ДОПК - Последователност на погасяванията

Дискусии и предложения по проекти за закони

ДПК vs. ДОПК - Последователност на погасяванията

Мнениеот TomahawkSam » 21 Яну 2006, 18:17

Здравейте ! ! !

Аз сам студент по право в СУ , трети курс . Предстои ми изпит по финансово право и , след влизането в сила на ДОПК , съм изправен пред някои въпроси един от които е този :

ДПК: Последователност на погасяванията
Чл. 139. (1) Публичните вземания се погасяват в следната последователност: разноски, лихви, главница.

ДОПК: Последователност на погасяванията
Чл. 169. (1) Публичните вземания се погасяват в следната последователност: главница,
лихви, разноски.

Аз ли нещо пропускам, или това е доста сериозно отстъпление от принцип ? Ако някой е чел , чувал говорил по въпроса или просто има мнение , бих бил благодарен да го прочета ! ! !
Благодаря предварително ! ! !
TomahawkSam

Мнениеот Гост » 21 Яну 2006, 19:02

така е, има и много други изменения в новото ДОПК.този кодекс е изработен от неграмотни-има изказ за малоумници и доста недомислици които са практически неприложими.
успех!
Гост

Мнениеот TomahawkSam » 21 Яну 2006, 20:47

Всащност може би " неприложима " е добре казано за тази разпоредба ! ! ! Просто се чудя какви саображения са накарали авторите да решат нещата по този начин , не мога да си го обясня ! ! !
TomahawkSam

Мнениеот Гъдю Балуев » 21 Яну 2006, 21:34

Явно сте доста млади, колеги. Едно време, ама преди 10.11.89 г. по стария ЗСДВ редът на погасяване беше точно такъв, обратно на ЗЗД и ДПК (отм.). Тогава сегашният министър на правос. Петканов ни обясняваше по финансово право, че това е по-демократично, демек социалистическата държава пускала фандък на данъкоплатците - с намаляването на главницата, намалявала олихвяваната сума, оттам и лихвата. Не ми е ясно как счетоводно на практика се оформя едно такова погасяване, защото откакто работя (от 1994 г.) редът вече по първия ЗСДВ след 10.11. беше "разноски-лихви-главница". Сега явно в тон с управляващата партия се връщат "социалистически" принципи. Не смея да се радвам на нищо ново, особено в уредбата на "приходите", както беше казал Гай - Condictio nostra deterior fieri potest, melior fieri non potest, сиреч "положението може само да се влошава, по-добро не ще стане".
Гъдю Балуев

Мнениеот Гост » 21 Яну 2006, 21:52

обърнете внимание, че съгласно чл. 240 от ДОПК, само при продажба /публична проджба или търг/, редът за погасяване е разноски, лихви, главница. И в това има логика.
Гост

Мнениеот пак Гъдю Балуев » 21 Яну 2006, 23:13

Всъщност, доколкото лихвите по публичните вземания НЕ се погасяват с тригодишна, а с 5-год. давност (поне такава е практиката на ВАС), май няма особена практическа разлика в поредността...
пак Гъдю Балуев

Мнениеот TomahawkSam » 22 Яну 2006, 00:20

Благодаря ви , все пак явно има някакво основание , и то е облекчаване на длъжника . Ако на някого му е известно да е писано по въпроса , моля да сподели . Както и всякакви други мнения. . .
Поздрави
TomahawkSam

Мнениеот гост » 22 Яну 2006, 10:35

Имам чувството, че ДОПК е нещо средно между ЗАП и НПК, като вместо да се търси бързина нещата още повече се формализират. Какво ще кажете?
гост

Мнениеот Гост » 23 Яну 2006, 18:02

Според мен трябва да се прилага по-новия закон - нали знаеш - Лекс постериор дерогат леги приори. Според мен тук става въпрос за изрична отмяна - аброгацио експреса.
Гост

Назад към Обсъждане на законопроекти