начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Конституция

Дискусии и предложения по проекти за закони

Конституция

Мнениеот marria » 03 Юни 2006, 19:33

Докато четях Конституцията забелязах, че е написано "Официалният език в републиката е българският", както и "Традиционна религия в Република България е източноправославното вероизповедание". Смутиха ме двете думи - официален и традиционен. Според мен религия и език трябва да бъдат равнопоставени. Конституцията не задължава никой да изповядва дадена религия, просто уточнява, коя е общоприетата. Направих справка с Търновската Конституция, там е отбелязано, че "Гocпoдcтвующa въ Бългapcкoтo Княжecтвo вepa e пpaвocлaвнo-xpиcтиянcкaтa oтъ иcтoчнo иcпoвeдaниe.", като не се споменава нищо за езика, а в следващите две Конституции изобщо не се споменават език и религия.
Интересно ми е да прочета повече компетектни мнения по въпроса - трябва ли да бъдат равноспоставени език и религия в Конституцията на страната ни.
marria
Нов потребител

Мнениеот kontrol » 03 Юни 2006, 19:37

Еми едното е констатация, другото е правило. Никой не бива да те задължи да вярваш в нещо - има свобода на мнението и убеждението, но държавните институции са длъжни да използват българския. Ти нещо нередно ли виждаш или само ...?
kontrol
Активен потребител

Мнениеот marria » 03 Юни 2006, 19:45

Не знам дали е нередно, по-скоро ми стана интересно. Съгласна съм, че никой не може да бъде задължен в какво да вярва, но смятам, че Конституцията трябва да уточнява официалната религия, без да задължава гражданите да я изповядват.
marria
Нов потребител

Мнениеот gudio » 04 Юни 2006, 08:27

marria написа:Не знам дали е нередно, по-скоро ми стана интересно. Съгласна съм, че никой не може да бъде задължен в какво да вярва, но смятам, че Конституцията трябва да уточнява официалната религия, без да задължава гражданите да я изповядват.

Не може да има официална религия. За едно от големите постижения на демокрацията, политическите и правни теории, се счита отделянето на църквата от държавата. Нас в BG, понеже винаги сме си били "малко езичници" и "малко безбожници", този въпрос практически не ни е засягал, а и исторически нашата православна църква е играла само положителна роля, не е имала възможност бъде "зловредна", както католическата през средновековието или напр. исляма (наистина "бащицата" Ататюрк има невероятна заслуга в това отношеиние при "комшиите"). В страни като Франция и Турция обаче "светският характер" на държавата се опазва със жестоки административни и дори наказателни санкции. Във Фр. напр. има забрана в наименованието на политическа партия да има религиозен момент (напр."християн-демократи"), в училищата са забранени всякакви фереджета, кръстове, давидови звезди и др. символи, носени "на показ" на врата и т.н. В Турция също забраняват фереджетата ("чадорите") да се носят в държавни институции.
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Назад към Обсъждане на законопроекти