начало

ВАС върна делото за избора на Васил Терзиев за кмет на София ВАС върна делото за избора на Васил Терзиев за кмет на София

Молба за съвет

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Молба за съвет

Мнениеот bljasuk » 15 Юли 2006, 20:39

От 1999г.съм разведена и имам вече пълнолетно дете.Двамата живеем в семеиното жилище,което е предоставено на мен,но нямам подялбено дело с бившият ми съпруг.Запитването ми е,има ли законни права бившият ми съпруг да заведе такова дело,при положение че детето още е ученик и аз нямам друго жилище.Може ли да ни изгони от жилището?От 99г до сега аз плащам данъка на жилището. Другото ми питане е до декември месец когато детето навърши пълнолетие баща му изпращаше издръжката с запис,но от декември до сега не е изпращал никакви пари,да не говоря че не се е сещал да види детето си.До колкото съм запозната бившият ми трябва да дава издръжка докато учи детето.Кои трябва да заведе дело за издръжката,аз или детето което е пълнолетно?Какви са таксите за завеждане на дело за издръжка?Благодаря ви предварително.
bljasuk
Младши потребител

Re: Молба за съвет

Мнениеот donna » 15 Юли 2006, 20:46

bljasuk написа:От 1999г.съм разведена и имам вече пълнолетно дете.Двамата живеем в семеиното жилище,което е предоставено на мен,но нямам подялбено дело с бившият ми съпруг.Запитването ми е,има ли законни права бившият ми съпруг да заведе такова дело,при положение че детето още е ученик и аз нямам друго жилище.Може ли да ни изгони от жилището?От 99г до сега аз плащам данъка на жилището. Другото ми питане е до декември месец когато детето навърши пълнолетие баща му изпращаше издръжката с запис,но от декември до сега не е изпращал никакви пари,да не говоря че не се е сещал да види детето си.До колкото съм запозната бившият ми трябва да дава издръжка докато учи детето.Кои трябва да заведе дело за издръжката,аз или детето което е пълнолетно?Какви са таксите за завеждане на дело за издръжка?Благодаря ви предварително.

По първия въпрос съпруга ви има право да заведе дело за делба ,няма значение ,че детето е ученик и т.н.Разбира се имате право да поискате по реда на 288 ал.2 от ГПК съда да ви го предостави в дял ,а вие да заплатите на бившия съпруг дела . Все пак имате ли и други имоти които сте придобили по време на брака?
По втория въпрос съпруга ви е длъжен да заплаща издръжка докато детето навърши пълнолетие ,от там натам детето следва да подаде иск и бащата ще го осъдят да заплаща издръжка само ако има възможност да плаща,тоест ако това не съставлява особенни затруднения за него . Какви са доходите долу горе на бившия ви съпруг?
Държавна такса по делото за издръжка не се дължи, нищо ,че иска се подава от пълнолетно дете.
donna
Старши потребител

Мнениеот bljasuk » 15 Юли 2006, 20:54

Освен тожа жилище имаме и закупена кола по време на брака,но тои продаде колата или с пълномощно е дадена за ползване.С една дума тази кола е при други хора.А за това дали има средства да изплаща издръжка отговора ми е "Да",защото има фирма и кара такси.
bljasuk
Младши потребител

Мнениеот bljasuk » 15 Юли 2006, 20:57

Забравих да уточня че в продажбата на колата не съм участвала,видях и разбрах от познати че е продадена.Но на нас пари не ни е дал.
bljasuk
Младши потребител

Мнениеот donna » 15 Юли 2006, 21:01

bljasuk написа:Освен тожа жилище имаме и закупена кола по време на брака,но тои продаде колата или с пълномощно е дадена за ползване.С една дума тази кола е при други хора.А за това дали има средства да изплаща издръжка отговора ми е "Да",защото има фирма и кара такси.

Тогава детето ви да подава иск в съда доходите му ще ги докажете със една справка от НАП , ще поискате инфо дали има декларирана фирма , мнасяни ,осигуровки и подадена данъчна декларация за 2005г. ,можете да поискате и копие на декларацията . Дори ако това което е декларирал ви се вижда малко можете да опискате справка от НСИ колко получава средно един такъв като него.
Ще направите справка в общинска служба Местни данъци и такси дали има деклариран имот по местоживеене ,ако знаете за др. имоти и др. общински служби ,ако колата не е продадена тя се води на негово име и тва от общинска служба местни данъци и такси .
Е разбира се справките се издават на базата на съдебни удостоверения ,дори може да се направи справка в общината какъв е семейния му статус -женен разведен ,има ли др. деца малолетни ,непълнолетни ,които е длъжен да издържа , ако има мобилен телефон и е на сметка -справка от съответния оператор ,от Общинска служба земеделие и гори за проверка за ниви и арендни договори . Много неща могат да се докажат.
donna
Старши потребител

Мнениеот bljasuk » 15 Юли 2006, 21:12

С тази справка за семения му казус ми напомнихте че тои от три години е отново женен и има друго дете.Колата която кара като такси в момента е лично негова.А в жилището което живее с другото си семеиство е общинско.Претеснява ме факта че за това жилище в което сме с детето има и други наследници.Ако заведе дело за апартамента,каква сума може да иска по данъчната оценка или пазарната да му се изплати дела?
bljasuk
Младши потребител

Мнениеот donna » 15 Юли 2006, 21:14

[quote="bljasuk"]С тази справка за семения му казус ми напомнихте че тои от три години е отново женен и има друго дете.Колата която кара като такси в момента е лично негова.А в жилището което живее с другото си семеиство е общинско.Претеснява ме факта че за това жилище в което сме с детето има и други наследници.Ако заведе дело за апартамента,каква сума може да иска по данъчната оценка или пазарната да му се изплати дела?[/quote

Пазарна оценка ,вещо лице я изготвя.
donna
Старши потребител

Мнениеот bljasuk » 15 Юли 2006, 21:32

Благодаря ви много,желая ви успехи :)
bljasuk
Младши потребител

Назад към Семейни казуси