начало

Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност

неплащане на издръжка

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

неплащане на издръжка

Мнениеот SunnyGirl » 09 Окт 2006, 16:56

Здравейте!
Разведена съм от една година и от няколко месеца бившият ми съпруг не ми плаща определената за детето издръжка. След колко месеца неплащане мога да предприема някакви съдебни действия за събирането й и какви точно?
Мога ли да му отнема правото да вижда детето при положение, че не проявява интерес да се вижда с нея към момента?

Благодаря предварително!
SunnyGirl
Нов потребител

Мнениеот wit » 09 Окт 2006, 17:35

Издръжката вероятно е определена с решението за развод. То (също вероятно) е влязло в сила. Отивате в съда и подавате молба за издаване на изпълнителен лист. Вземате издаденият Ви (без такси) изп. лист и подавате молба за образуване на изп. дело. Явно нямате желание да си общувате с адвокат, за да оформи молбата, както трябва. Затова идете при частен с. изпълнител - той ще Ви окаже максимално съдействие по оформяне и изписване на исканията Ви. Съвет - бъдете максимално честна когато смятате броя на месеците, за които не е изплатена издръжката. А по втория въпрос - делото бе бело дълго, вероятно тежко и (по мое мнение) не много смислено. Факта, че не плаща 10 м. издръжка не е основание да го лишите от родителски права. А и за Вас може да се окаже не особено полезно в бъдеще. Изчакайте поне 2-3 години, пък тогава - обърнете се към адвокат. А ако девойката е хитруша като повечето "щерки" - щом си види с таткото ще му измъква повече парички от две месечни издръжки.
Подпис: Адвокат, разведена, майка на девойка с татко, който редовно забравя издръжката.
Успех!
wit
Младши потребител

Мнениеот SunnyGirl » 10 Окт 2006, 08:00

Много благодаря.
Само не разбрах колко месеца трябва да не е плащал, за да мога да извадя изпълнителен лист?
Относно броя на месеците с неплащане, естествено ще бъда честна, още повече че приемам парите само по банков път с упоменат месец, за който е плащането, така че едно извлечение от сметката показва докога и за какво ми е превеждал пари.
Ако се стигне до там вероятно ще се обърна към адвокат за документите, защото не разбирам много от тази материя, а хората за това все пак са учили. Зададох въпроса тук, за да съм наясно каква е горе-долу процедурата преди да предприема нещо.
SunnyGirl
Нов потребител

Мнениеот wit » 10 Окт 2006, 11:28

Няма значение колко са месеците
wit
Младши потребител

Назад към Семейни казуси