начало

Минималното заплащане на съдебните заседатели да стане 50 лева Минималното заплащане на съдебните заседатели да стане 50 лева

право - редовно vs задочно

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

право - редовно vs задочно

Мнениеот nov_user » 13 Дек 2007, 23:25

Здравейте колеги.
В момента съм студент по право 1ви курс редовно в Правно-историческия факултет на ЮЗУ.Въпроса ми е каква е разликата между редовно и задочно обучение както в този факултет , така и по принцип в България.Какви са изобщо разликите - има ли опасност за знанията ми или както други споменаха във форума тук това зависи главно от четенето , не от друго. Разбрах ,че след години ще имаме практика , ако съм задочно това няма ли да е минус или не е толкова фатално ?Има ли разлика в дипломата накрая ?Пише ли някъде "задочно" или "редовно"?Учи се 6г наместо 5 ,но имам и възможност да работя ,но другаде.Може да съм изпуснал нещо, но ще съм Ви благодарен ако отговорите на някои от въпросите ми.Приятен ден.
nov_user
Нов потребител

Мнениеот senex » 14 Дек 2007, 11:04

Няма абсолютно никакво значение.
senex
Потребител

Мнениеот Ivailo5rov » 15 Дек 2007, 13:43

аз например учих задочно по две причини. Първата е, че ми се признаваха много изпити от предишното образование. Втората е, че след първата година преминах на индивидуален план и след втората бях готов за държавните. Заради индивидуалния план - перманентна сесия, много редовни минават задочно. Да учиш задочно, за да работиш също е достойно за уважение. Следването е важно за дипломата, а за работата е важна практиката, която идва после.
Пожелавам успех!
Ivailo5rov
Активен потребител

Мнениеот lina123 » 15 Дек 2007, 14:25

Не е от такова значение, че си задочно. Е динственото с което трябва да си наясно - това е изключително сериозна специалност, не си позволявай да минаваш по тънката лайсна :) Ще ти се върне тъпкано!

Освен това ако си мислиш, че тези които са редовна ф. на об. са много редовни? :lol:
Единственият недостатък е , че нямаш ежеседмични упражнения по изучаваните дисциплини...защото там се научава и разбира на практика, всичко което се преподава на лекции и вс което е написано в учебника.
Но , ако си съвестен-няма страшно! :D
lina123
Младши потребител

Мнениеот stroitel » 15 Дек 2007, 14:57

nov_user,
бих ти препоръчал редовно - много категорично.
Според мен в правото основно е - РАЗСЪЖДЕНИЕТО,мисленето.
А то се изгражда и шлифова - в практика, в комуникация, в спора.
Зубрене на закони и практики - и баба знае :D
Тя не знае - прилагането им.
Аз завърших задочно.Добре поне,че жена ми учеше редовно - и постоянно спорехме с нея,а и работех в дознанието /тогава се допускаше/ :)
stroitel
Потребител

Мнениеот prof_prof » 15 Дек 2007, 15:03

Аз съм за РЕДОВНО, освен ако ВАЖНИ причини не налагат да се учи ЗАДОЧНО :D
Изображение
QUOD TIBI FIERI NON VIS, ALTERI NE FACERIS
prof_prof
Потребител

Мнениеот MariaMagdalena » 15 Дек 2007, 16:38

Редовното обучение дава много по-добра подготовка, защото ежедневните дискусии по време на упражненията допринасят за по-доброто запознаване с материята. Контролните работи, колоквиумите и др. през семестъра те карат постоянно да учиш и да се замисляш над различни проблеми. При редовното обучение учиш наистина РЕДОВНО. Докато рядко се случва задочник да се готви ежедневно (освен ако не е много съзнателен, а това е рядкост) - в повечето случаи той отделя 2-3 дни, колкото да нахвърли някакви общи щрихи, за да отбие номера по време на изпита.
Fortuna fortes adiuvat.

Perfice te!
MariaMagdalena
Потребител

Мнениеот nov_user » 18 Дек 2007, 21:41

Благодаря на всички за отговорите
nov_user
Нов потребител

Мнениеот REPLAY » 19 Яну 2008, 16:08

И аз мисля да си дам мнението по този въпрос.Аз уча задочно право,понеже ми е 2ра специалност.Първата ми е счетоводство и контрол и за да запиша право редовно,трябва счетоводството да ми е индивидуално убочение или да мине задочно,но задочно при нас счетоводство няма.Като погледна колегите и себе си,и се сложа на кантар пред редовното не мисля,че има разлика,всичко е от човека и как той подхожда към дисциплината.Може да си редовно и пак да се мъчеш по тънката лайсна,както се изразиха преди мен,и пак да не научиш нищо.Всеки трябва да си определи приоритетите!Естественно на някой им се налага да са задочно поради финансови причини и т.н.Трябва да се чете!
Успех!
REPLAY
Младши потребител

Мнениеот tati_go » 19 Яну 2008, 20:47

Редовното си е редовно, освн ако не си в системата (съд, прокуратура, полиция ....). Ежедневно общуваш с колеги и професионалисти. Изграждащ си начин на юридическо мислене (съвсем различно е от обикновеното логическо, или основаващо се на житейски опит). Създават се бъдещи връзки. След това винаги има с кого да се консултираш, да споделиш.
Аватар
tati_go
Потребител

Мнениеот likes » 19 Яну 2008, 21:35

За полицаите - юристи не ми се говори. Това е извращение.
А иначе мнението ми за следването е твърдо за редовната форма на обучение. Разликата е оргомна.
Затова в специалностите "Право" и "Медицина" няма бакалавърски степени. Би трябвало изобщо да се забрани задочната юридическа подготовка / както е при медицината/. Не е възможно да бъде даже запознат един задочен студент с тази деликатна материя. Да си юрист не е просто "да знаеш законите", както си мислят хората.

Мнениеот punisher » 20 Яну 2008, 13:15

Има значение формата на обучение.Хорариума лекции и упраж. е различен.Различно е и нивото на обучение.И да ,накрая в дипломата пише формата.
Но има и изключения-т.е. ако четете повече самостоятелно и сте достатъчно амбициозен,мисля,че това няма да оказе решанащото значение за вашето развитие.
Успеххх!!!! :D
punisher
Потребител

Мнениеот alek9 » 20 Яну 2008, 14:21

Изцяло се присъединявам към мнението на likes. Разликата между задочно и редовно е като тази между небето и земята. И тъй като правото е регулирана специалност като медицина и архитектура например, би следвало според мен de lege ferenda задочното обучение по право да се забрани изцяло. Ние не учим за продавачи на кебапчета в последна сметка :lol: , а от нас ще зависи живота, съдбата на много хора и не би трябвало да се допуска да завършват неквалифицирани или полуквалифицирани кадри. То и без това образованието в България, вкл. и редовната форма на обучение, не е на нужното европейско и световно ниво, та да не говорим за задочното...
alek9
Младши потребител

Re: право - редовно vs задочно

Мнениеот pganev99 » 10 Юли 2009, 14:09

Здравейте, може ли някой да сподели как се кандидатства за обучение в специалност "право" след завършено висше образование и има ли опции задочно обучение ? Проучвам този въпрос основно по отношение на конкурсните условия: изпит, матура или по др. начин;
pganev99
Нов потребител

Мнениеот toni1985 » 10 Юли 2009, 15:14

Здравейте, в момента уча право в СУ задочно, учила съм и редовно. Не мога да се съглася, че някой изобщо може да вземе облигационно право например като си мине бележките за 2-3 дни, както някой спомена по-горе. Ако си амбициозен и се стараеш няма никакво значение дали си редовно или задочно. Имам база за сравнение и не съжалявам за избора си, нещо повече - имам възможността да работя в правен отдел на голямо предприятие и да виждам на практика как се случват нещата, които учим и в същото време разполагам със собствени средства.
toni1985
Младши потребител

Мнениеот andrea » 10 Юли 2009, 15:22

pganev99, условията в различните университети са много различни. Ако завършената от Вас специалност е сходна отчасти, в смисъл публична администрация, международни отношения и т.н., мисля имаше някакви варианти за признаване на част от изпитите, става въпрос за Варна / Свободния у-тет /. Ако кандидатствате в у-тет, различен от този, който сте завършил се полагат отново изпити - входящо ниво. Нов български у-тет предоставя възможност за прехвърляне и паралелно обучение без приемен изпит, само въз основа на академична справка и молба, но за останалите се изисква плагане на изпит. Най-добре проучете подробно въпроса за всеки ВУЗ отделно, защото правилниците им се различават :wink: Пък и всяка година има изменения :lol: :lol: :lol:

Надявам се съм била от полза. :wink:
Friendship is the rainbow between two hearts sharing seven colors: feelings, love, sadness, happiness, truth, faith, secret & respect
Аватар
andrea
Активен потребител

Re:

Мнениеот Imperator » 10 Юли 2009, 15:30

LIKES,
Сега полицаите учат най-вече в задочно. Имат практиката, но пък са ужасни?! По-ужасното е, когато тръгнеш да се пръхвърляш от ВУЗ във ВУЗ, например, в АНСС, бившото Карл Маркс, искат да внесеш 3 бона дарение за една фондация там. В Софийския не приемат от никъде другаде, освен от ЮФ при ВТУ-В.Търново.Значи, че повече значение има ВУЗ-ът, отколкото формата на обучение. Аз съм задочник в Русе, но право за тези с първа диплома по нещо друго. И там се учи общо 11 семестъра, имам колеги карат трето висше. Знаят повече от другите, защото са врели и кипели в една или някокло ниши на обществения ни живот.
likes написа:За полицаите - юристи не ми се говори. Това е извращение.
А иначе мнението ми за следването е твърдо за редовната форма на обучение. Разликата е оргомна.
Затова в специалностите "Право" и "Медицина" няма бакалавърски степени. Би трябвало изобщо да се забрани задочната юридическа подготовка / както е при медицината/. Не е възможно да бъде даже запознат един задочен студент с тази деликатна материя. Да си юрист не е просто "да знаеш законите", както си мислят хората.
Imperator
Потребител

Назад към Общи дискусии