начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

Закриха юридически факултет...

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот diaida » 09 Мар 2008, 16:46

atakuvam написа:
krikrikri написа: .За съжаление,продукцията на юридическите факултети в България към настоящия момент е на незадоволително ниво.Имам познати,дипломирали се юристи,които нямат необходимите знания........................................................Успех на всички,лека вечер!

След като и НЕюристите са достигнали до този извод, мисля, че няма какво да се коментира !...
Многото "факултети " , "кантони " и " кантонерки " :D произвеждат недоносчета!
И не защото възпитаниците са виновни за това- няма кой да ги учи !...
И с определена цел се нароиха доценти и професори - пеперудки , които не са на по-високо ниво от средностатистическия студент-четвъртокурсник от преди 20 години...
И едва ли някой ще оспори, че липсват аналози на такива преподаватели като Ал.Кожухаров , Мишо Андреев , Витали Таджер , Ал.Янков, Лиляна Ненова , Л. Василев ...

Добре че не питат такива като вас кое да закрият и кое да открият!?! :evil:
Ако питаха трябваше да анулират дипломите на всички завършили право ОСВЕН ДИПЛОМАТА НА ЛЮТИЯ, шерения , циклофрения или някой друг ник, дето си е плеснал ! А, и да закрият всички кантори, освен неговата.

Уж с интелигентни хора се говори в този форум, а има такива, дето ще умрат от кеф от факта, че русенци ще учат право в Румъния и ги пращат къде ли не! Уж с юристи се говори, дето са учили история и въпреки това някои продължават да разпарчальосват държавата ни на области, общности, гилдии и какво ли още не!
Ей, на едно нещо не се научихме - поговорката "Не е важно аз да съм добре, а комшията да е зле!" е изяла главата както на интелигентните хора, така и на шопарите, дето я прилагат! Не на народното събрание, а на челата трябва да си го татуираме, за да се оправим като нация - СЪЕДИНЕНИЕТО, ОБЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА! За това като видите в България кипърски, гръцки и македонски студенти с право можете да им завидите, защото си помагат и са сплотени и затова успяват!
Хайде да върнем Княжество България и източна Румелия, какво ще кажете?!
ЮРИСТИ и НЕЮРИСТИ ... Боже с коя ръка да се КРЪСТЯ?!
ИМА ХОРА - БЪЛГАРИ ВСЕКИ ЦЕНЕН В СОБСТВЕНАТА СИ СФЕРА И ПОЗНАНИЯ ...
Едно е сигурно - за всички тях трябва да е удобно да посещават учебни заведения в близост до населените им места и това се прави ЗА УДОБСТВО НА СТУДЕНТИТЕ!
Като завършат - всеки с късмета и възможностите си! ...
КАКВИ СА ТЕЗИ БОЛШЕВИШКИ ПРОСТОТИИ?!
Последна промяна diaida на 09 Мар 2008, 16:58, променена общо 1 път
Изображение http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
Аватар
diaida
Активен потребител

Мнениеот diaida » 09 Мар 2008, 16:51

Намерете в нета, да не търся колко жители има Йоанина и други малки градчета в една проста Гърция и вижте колко университета има там. И го смятат за престижно и с право! Малко късно се усетиха, че майката му е да се ОТКРИВАТ, а не да се ЗАКРИВАТ ... от много закриване я докараха до дередже да не могат да си пишат имената.

Ама ако много хора знаят много неща в нашата страна, как някои "умници" ще се правят на интересни по форумите?!

Хаййде аман от ФИГУРИСТИ, дето само ТРОЕН ТУЛУП изпълняват качествено, че им идва отвътре!
Последна промяна diaida на 09 Мар 2008, 17:22, променена общо 1 път
Изображение http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
Аватар
diaida
Активен потребител

Мнениеот Clavdivs. » 09 Мар 2008, 17:02

7777777 написа:Особено що се отнася до правоговора на някои индивиди с всевъзможните им акценти ( най-вече източният диалект ); неправилно поставени ударения ( най-вече западният диалект: казАл, писАл...); неправилно спрежение на глаголите в първо лице, множествено число: мислимЕ, говоримЕ...; и т. н., и т. н...
Подобни персони не трябва да се допускат в съда в процесуално качество.

Тъй, тъй....

Те поради ТАЯ причина не допускат баварски юристи в немските съдилища... антверпенски адвокати в касационния съд на Белгия.... Адвокати от Барселона в Съдилищата в Мадрид и т.н. и т.н.

Венсеремос!!!!
Clavdivs.
Потребител

Мнениеот Pink_Floyd » 09 Мар 2008, 17:14

donna написа:Чета простотиите на някои хора и се питам следното : В тази тема отвориха голямата уста ,в другите теми из форума хич ги няма с две думи "Слаба ракия -патоки". Голямо самочувствие на базата на нищо като се има предвид ,че някой от тия с голямата уста ги зная къде и кога са завършили и не са в СУ :lol:
Истината е, ако си добър няма значение къде си завършил ,ако хич те няма и да говориш съвсем правилно български език не струваш нищо !

Така ,че някои недосчета по добре да се изявят някъде другаде ,тук не им е мястото. Тук избиват комплекси ,защото в реалността никой ги няма за нищо!

Не винаги пред "че" се слага запетая, ето това е пример в противното! Предполагам, че в "истинския" живот Вие не сте недоносче, а се изявявате с успех, не избивате комплекси и в реалността Ви имат за добър и грамотен юрист! Затова заслужавате да бъдете поздравена! :P Но за това, че сипете обида след обида и при това не се извинявате, не!
Pink_Floyd
Потребител

Мнениеот diaida » 09 Мар 2008, 17:25

Pink_Floyd написа:
donna написа:Чета простотиите на някои хора и се питам следното : В тази тема отвориха голямата уста ,в другите теми из форума хич ги няма с две думи "Слаба ракия -патоки". Голямо самочувствие на базата на нищо като се има предвид ,че някой от тия с голямата уста ги зная къде и кога са завършили и не са в СУ :lol:
Истината е, ако си добър няма значение къде си завършил ,ако хич те няма и да говориш съвсем правилно български език не струваш нищо !

Така ,че някои недосчета по добре да се изявят някъде другаде ,тук не им е мястото. Тук избиват комплекси ,защото в реалността никой ги няма за нищо!

Не винаги пред "че" се слага запетая, ето това е пример в противното! Предполагам, че в "истинския" живот Вие не сте недоносче, а се изявявате с успех, не избивате комплекси и в реалността Ви имат за добър и грамотен юрист! Затова заслужавате да бъдете поздравена! :P Но за това, че сипете обида след обида и при това не се извинявате, не!

Съжалявам, но и аз ще ви РЕДАКТИРАМ: "че сипете обида след обида и при това не се извинявате - не! пред "не" в случая вече няма запетая, а тире "-"!
После не се казва пред "че" се слага или не запетая! Слагат се други неща на други места :wink: :wink: :wink: :wink: !
Думата е "поставя" :D !
Аватар
diaida
Активен потребител

Мнениеот diaida » 09 Мар 2008, 17:35

Pink_Floyd написа:
donna написа: :) Е нещо подобно като дисциплина имаше някога и в училищата и във ВУЗ , сега забрави ...причините са много и най разнообразни.Дори с фуния не може да налееш нищо в една празна кратуна .

Простете, че се намесвам в дълбокомислената ви дискусия и интелектуалните ви усилия, но ми се струва, че би ми било неудобно да говоря за образованост, при все че допускам във всяко изказване правописни и езикови грешки. Но "какво значи тука някакво си неудобство". То е все едно да разясняваш на любителя на чалгата за духа и борбеността, който носи рокът! :wink:

Мислите ли, изразът: "но ми се струва, че би ми било неудобно да говоря за образованост, ..."

би ми било ... в контекста на изречението правилен ли е според вас?
Аватар
diaida
Активен потребител

Мнениеот Pink_Floyd » 09 Мар 2008, 17:35

diaida написа:Съжалявам, но и аз ще ви РЕДАКТИРАМ: "че сипете обида след обида и при това не се извинявате - не! пред "не" в случая вече няма запетая, а тире "-"!
После не се казва пред "че" се слага или не запетая! Слагат се други неща на други места :wink: :wink: :wink: :wink: !

"слагам" и "поставям" са синоними - няма да разяснявам това, тъй като Вие сте филолог! А и може би искате да дискутираме за вмъкнати, подчинени определителни, вметнати и пр. изречения и как те се отделят в сложно съставните изречения, нямам нищо против! И те могат да се отделят с "тире" или със "запетая", но трябва да спаззвате едно основно изискване - какъвто е първият знак, такъв трябва да е и последващият! И още едно правило - при подобна деятелност (РЕДАКТИРАНЕТО) трябва да сте наистина убеден в това, което правиш, за да не объркваш останалите! :wink: :wink:
Pink_Floyd
Потребител

Мнениеот kalahan2008 » 09 Мар 2008, 17:39

.........
Последна промяна kalahan2008 на 12 Юни 2008, 21:55, променена общо 1 път
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот Pink_Floyd » 09 Мар 2008, 17:42

diaida написа:Мислите ли, изразът: "но ми се струва, че би ми било неудобно да говоря за образованост, ..."

би ми било ... в контекста на изречението правилен ли е според вас?

А Вие мислите ли, че когато липсва изразът "запис на заповед" в текста на документа, а само изразът "или на негова заповед", това представлява контекст и тази ценна книга е действителна?
Чл. 535. Записът на заповед съдържа:

1. наименованието "запис на заповед" в текста на документа на езика, на който е написан;

2. безусловно обещание да се плати определена сума пари;

3. падеж;

4. място на плащането;

5. името на лицето, на което или на заповедта на което трябва да се плати;

6. дата и място на издаването;

7. подпис на издателя.

И когато използвате въпросителни изречения, слагайте, респ. поставяйте съответните правописни (препинателни) знаци, защото, инак, ги въприемам като разказвателни, а техния автор като разказвач, а не редактор, демек "ментор"! :wink: :P :wink: :P
Последна промяна Pink_Floyd на 09 Мар 2008, 17:46, променена общо 1 път
Pink_Floyd
Потребител

Мнениеот Pink_Floyd » 09 Мар 2008, 17:45

kalahan2008 написа:
Pink_Floyd написа:"слагам" и "поставям" са синоними

А защо пропуснахте "турям" - чл. 349 НК 8)

Да, този архаизъм ми хареса! :wink: В ГПК (отм.) имаше доста интересни и многозначителни изрази :wink:
Pink_Floyd
Потребител

Мнениеот diaida » 09 Мар 2008, 17:46

Pink_Floyd написа:
diaida написа:Съжалявам, но и аз ще ви РЕДАКТИРАМ: "че сипете обида след обида и при това не се извинявате - не! пред "не" в случая вече няма запетая, а тире "-"!

"слагам" и "поставям" са синоними - няма да разяснявам това, тъй като Вие сте филолог! А и може би искате да дискутираме за вмъкнати, подчинени определителни, вметнати и пр. изречения и как те се отделят в сложно съставните изречения, нямам нищо против! И те могат да се отделят с "тире" или със "запетая", но трябва да спаззвате едно основно изискване - какъвто е първият знак, такъв трябва да е и последващият! И още едно правило - при подобна деятелност (РЕДАКТИРАНЕТО) трябва да сте наистина убеден в това, което правиш, за да не объркваш останалите! :wink: :wink:

Аз се опитвам да спаззвам нещата!
Цитат: "И още едно правило - при подобна деятелност (РЕДАКТИРАНЕТО) трябва да сте наистина убеден в това, което правиш, за да не объркваш останалите!"

Само още нещо "РЕДАКТИРАНЕТО" не е деятелност, а просто действие, изискващо по-сложни познания.
Много бих се радвала също да не ми пишете в мъжки род и да не ми говорите ту на "вие", ту на "ти" :
Цитат: "...трябва да сте наистина убеден в това, което правиш, за да не объркваш останалите!"
Аватар
diaida
Активен потребител

Мнениеот diaida » 09 Мар 2008, 17:50

"какъвто е първият знак, такъв трябва да е и последващият"
Тук също употребявате излишна представка на думата "следващ" .
Какво толкова щеше да се случи, ако просто бяхте написала"

"какъвто е първият знак, такъв трябва да е и следващият
Аватар
diaida
Активен потребител

Мнениеот diaida » 09 Мар 2008, 17:55

Прав/а сте само за едно ... в очите на слепите поляната е много зелена и тревата много висока ...
Аватар
diaida
Активен потребител

Мнениеот Pink_Floyd » 09 Мар 2008, 17:57

diaida написа:Много бих се радвала също да не ми пишете в мъжки род и да не ми говорите то на "вие", ту на "ти" :
Цитат: "...трябва да сте наистина убеден в това, което правиш, за да не объркваш останалите!"

Да, приемам забележката за рода, но грешката е извинителна, защото едва сега разбирам, че сте жена! А относно втората забележка не сте права, отново - не съм много сигурен, но това комай се наричаше безподложно изречение, което се подразбира от подлога, а в конкретния случая Вие сте подлога. Сега ще Ви обясня - "... трябва да сте наистина убеден в това" - първото просто изречение, в което кой върши действието,т. е. деятелността - ами, Вие, че кой друг?!; "което правиш" - бизподложно, при което се подразбира от първото просто изречение кой е "деятелят", демек "деецът" :wink:; "за да не объркаш останалите" - ако сте схванала правилото от предходното изречение, няма проблеми и при това изречение! (ето и тук съзирам досадно повторение, но нямам този богат речников запас като Вас).
А пък за двете "з" си е чисто заяждане! Тук говорим за езикови спорове, :wink: :P а не се заяждаме! :wink: А и покрай тях и за право. Но съзнавате ли, че, макар и да не съм великият езиковед, аз зная много повече за българския език и литература, отколкото Вие за правото! :wink: :P
И това го казвам съвсем добронамерено! :D
Последна промяна Pink_Floyd на 09 Мар 2008, 18:07, променена общо 1 път
Pink_Floyd
Потребител

Мнениеот Pink_Floyd » 09 Мар 2008, 18:01

diaida написа:"какъвто е първият знак, такъв трябва да е и последващият"
Тук също употребявате излишна представка на думата "следващ" .
Какво толкова щеше да се случи, ако просто бяхте написала"

"какъвто е първият знак, такъв трябва да е и следващият

Нищо, просто нямаше къде да се захванете, давам Ви възможност да се "раздадете" в този ЮРИДИЧЕСКИ форум!
А пък, от друга страна, сега се досетих, подсетих, сетих, спомних, припомних и пр. един виц. Ще си позволя (отново паразитен израз - "ще си позволя") да кажа само началото. Кой се сетил, сетил се:
"Въпрос на вкус", казало кучето и..." :wink:
Това е просто виц, нищо лично!
Pink_Floyd
Потребител

Мнениеот 7777777 » 09 Мар 2008, 18:38

Clavdivs. написа:
7777777 написа:Особено що се отнася до правоговора на някои индивиди с всевъзможните им акценти ( най-вече източният диалект ); неправилно поставени ударения ( най-вече западният диалект: казАл, писАл...); неправилно спрежение на глаголите в първо лице, множествено число: мислимЕ, говоримЕ...; и т. н., и т. н...

Тъй, тъй....

Те поради ТАЯ причина не допускат баварски юристи в немските съдилища... антверпенски адвокати в касационния съд на Белгия.... Адвокати от Барселона в Съдилищата в Мадрид и т.н. и т.н.

Венсеремос!!!!

Но това е друга тема, уважаеми Clavdivs.
В някои страни, в т.ч. Италия, се насърчава регионалната идентичност, включително местните диалекти. Но това не означава, че няма регламент на какъв език/диалект се говори в съдилищата на съответния регион ( без преводач ).
В България има само един официален език. За придобиване на българско гражданство по натурализация кандидатите се подлагат на изпит за установяване степента на владеене на български език.
Считам, че юрист ( или вещо лице с друга специалност ), които не покриват поне визираното по-горе ниво, нанасят обида на съда с явяването си в с.з.
Примерен тест: http://www.minedu.government.bg/opencms ... r_var2.pdf
7777777
Младши потребител

Мнениеот portokal » 10 Мар 2008, 13:37

Clavdivs. написа:

Тъй, тъй....

Анджък!
И аз се впрягам от време на време по подобни теми, на живо и по нета, ама ми се стори, че днеска нещо не ми е ден за впрягане.
Обаче ти вече си го написал... е ми... не издържах. :lol: :lol:

777777 написа:В някои страни, в т.ч. Италия, се насърчава регионалната идентичност, включително местните диалекти. Но това не означава, че няма регламент на какъв език/диалект се говори в съдилищата на съответния регион ( без преводач ).
...
В България има само един официален език. За придобиване на българско гражданство по натурализация кандидатите се подлагат на изпит за установяване степента на владеене на български език.

Разбрах. Местните начини на говорене (не казвам даже "говори", щото не са чак толкова различни) не са български език.
По места се говори вероятно на някакъв друг език или изобщо не се говори на език.
Местното произношение също не е български език.
Аватар
portokal
Старши потребител

към Logan

Мнениеот terry_ezra » 10 Мар 2008, 14:18

Драги ми, Logan, когато завършиш РУ тогава отново можем да поговорим (споделим мениня). Така отстрани много лесно се плюе...
terry_ezra
Младши потребител

Мнениеот nikiiita » 10 Мар 2008, 16:38

Ами аз съм четвърта година право в РУ..Какво да кажа - влиза се лесно...мноооогооо лесно...обаче..В моя курс бяхме 60 човека отначало...За сега сме 40, но тая година ще хвръкнат бая народ, заради търговското...На доста не им дадоха заверки по упражнения и не ги допускат до изпити, а с невзет изпит следващата учебна година не можем да запишем, освен ако не е поради извънредни обстоятелства (раждане, болест). Втори курс в момента са останали около 20-тина човека, от 60. За първи им увеличиха бройките и са към 100, ама повечето няма да стигнат до втори курс :D. Е, нормално - приемаха почти всеки...Иначе сега много ни затегнаха дисциплината - откакто Мингов взе властта. Голяма част от колегите, които заминаха на бригади и уж можеше да запишат с 2 изпита, останаха изненадани- с един ги допуснаха, с два прекъснаха, а с повече от два, директно презаписаха...Но тази система им се вижда либерална и от следващата учебна година се въвежда новото правило, за което казах по-горе (без не взети). Вярно, повечето, които ни преподават са си софийски даскали. Местни - само някой друг асистент.
Аватар
nikiiita
Младши потребител

Мнениеот marinov » 10 Мар 2008, 17:03

Аз викам вече да я закриваме тая тема щото просто е безмислена.И аз съм завършил РУ и мога да кажа, че всичко което се изписа точно така както се твърди. Там се влиза с сравнително нисък бал и е сравнително доста по малко престижен от СУ и ВТУ, защото все още няма изградени традиции. За сметка на това има доста добра база /смея да твърдя, че условията са по - добри и от тези на СУ/ и преподавателския състав е на 90 % от София. Ако някой си мисли, че лесно се завършва жестоко се лъже. От нашия поток тръгнахме 70 човека и завършихме 30. От тия 30 човека с Право ще се занимават реално 25 %. Така,че колегите дето искаят да ни пращат да ходим да учм Право в Румъния няма какво толкова да се притесняват - ако са получли толкова добра подготовка с СУ и другите престижни университети значи няма да им е проблем да ни отстранят като конкуренция и да заставят нас завършилите селския университет от Русе да продаваме чушки и домати на пазаря :twisted:
marinov
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Общи дискусии