начало

Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор

Относно наследствен проблем.

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Относно наследствен проблем.

Мнениеот Firestarter » 14 Фев 2005, 18:24

Бих искал помощ от някой компетентен в тази материя относно следния казус:

Петър Ю. е женен за Стойка Ю.(това е втория брак на Стойка и има три деца от първия - Велин С., Цветан С. и Райка Д.-те не са припознати от Петър Ю. Първият съпруг на Стойка Ю. е починал преди брака й с Петър Ю.). Ражда се Стойко Ю. (който е покойния ми дядо). След смъртта на Петър Ю. Стойка Ю. и Стойко Ю.(синът й) получават по 1/2 от имуществото на Петър(поне така би трябвало да е ?). Почива и Стойка Ю. - следователно наследството й получено от Петър Ю. се дели на 4 между 4-те й деца. Нали така-ако греша някъде моля да ме поправите. Проблемът е в това, че когато си взехме удостоверение за наследници на Петър Ю. в него Фигурира само починалата Стойка Ю. и синът й от втория и брак Стойко, но другите й три деца не са споменати. Въпросът ми е как може да се извясни те имат ли дял в нейното имущество, получено й по наследство от втория и мъж Петър Ю.

Моля ви помогнете ми, въпросът е много спешен !!!
Firestarter

Re: Относно наследствен проблем.

Мнениеот Mi-Lena » 14 Фев 2005, 18:58

От много съществено значение е кой кога е починал за да се прецени кой е приложимия закон.
Mi-Lena

Мнениеот Firestarter » 14 Фев 2005, 20:12

Пояснявам, че Петър Ю. е починал на 22.11.1963г.; Стойка Ю. е починала на 28.01.1971г.

Благодаря ви предварително за помоща!
Firestarter

Мнениеот Mi-Lena » 14 Фев 2005, 21:11

Извадете си отделно удостоверение за наследниците на Стойка. В него ще са посочени и 4-те и деца. Като се представят заедно с удостоверението на Петър (за да се види, че тя е починала след него), като наследници на Петър (чрез Стойка) ще бъдат легитимирани и децата от предходния брак.
Mi-Lena

Мнениеот Firestarter » 17 Фев 2005, 03:02

А защо децата й от предходния брак ги има като наследници, но в нотариалния акт на даден наследствен имот, наследен от Петър, не фигурират като собственици?
Firestarter

Мнениеот адресат » 17 Фев 2005, 09:57

След смъртта на петър Ю наследник му е само Стойко Ю, но не и съпругата му. Това е така защото до м.май 1985г. съпругата му не наследява съпруга си.
адресат

Мнениеот адресат » 17 Фев 2005, 10:16

Не се съмнявай в казаното от мен защото имах подобен казус. От този казус се научих, че удостоверенията за наследници трябва да се гледат под лупа с оглед приложимия закон към момента на смъртта на наследодателя и няма значение, че дадени лица са включени в кръга на наследниците по него- все пак тези документи се изготвят към настоящия момент и са съобразени със сега действащия закон, но по отношение на наследяването си прилага съответния закон. Май, че ще трябва дапочерпиш, защото направихме дядо ти единствен собственик по наследство.!!!!!!!!!
адресат

Мнениеот Firestarter » 22 Фев 2005, 03:40

Разбира се, че ще почерпя, ако се окажете прави! Благодаря ви за помоща. Интересува ме и още едно нещо - къде мога да проверя в интернет, да речем, какво е било законодателството тогава, когато са починали прадядо ми и прабаба ми, а също и първия й съпруг (1926г.)?
Firestarter

Мнениеот адресат » 22 Фев 2005, 12:33

Колега, извинявай, но стария закон не съм го учила и информацията ми бе от действащ нотариус, но явно и такива колеги могат да не знаят. Постарах се да прочета стара теория по наследяването и установих, че действително преживелия съпруг не наследява съпруга си , но само при имот, придобит в СИО- получава само своята си половина, а децата получават изцяло другата половина по наследство. Не стои така въпроса когато имота е лична собственост.
адресат

Мнениеот Mi-Lena » 22 Фев 2005, 13:02

Към адресат.
Съгласно СК от 1968 год., (отм.1985 год) съпругата не наследява квотата на съпруга си само от имущество, който е СИО. По отношение на имущество, което не е СИО, правата и са си по ЗН.
Mi-Lena

Мнениеот адресат » 22 Фев 2005, 13:24

и аз го установих и се извиних за неточния отговор в предходното включване.
адресат

Мнениеот Firestarter » 22 Фев 2005, 19:07

Значи, доколкото ви разбирам, преживелия съпруг наследява половината от имуществото в СИО - децата си поделят другата половина (става въпрос за периода преди 1985г.). Останалото имущество, което си е на починалия съпруг се поделя между майката и децата поравно (както е по ЗН) ?!? От къде мога да се запозная все пак и аз с старите закони от тази област???
Firestarter

Мнениеот Firestarter » 25 Фев 2005, 00:07

Моля ви дайте още някаква информация, сделката е утре. Благодаря
Firestarter

Мнениеот адресат » 25 Фев 2005, 09:48

Вземете си и удостоверение за наследници на Стойка и там ще излязат нейните деца. Така с двете удостоверения ще определите кръга на собствениците.
адресат

Назад към Семейни казуси