- Дата и час: 09 Яну 2025, 21:25 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
кражба на кебапче в Благоевград
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
79 мнения
• Страница 2 от 4 • 1, 2, 3, 4
Мдаа, днес- кебапче , утре- тарелка с кебапчета , вдругиден - кебапчийница...с порока трябва да се борим овреме.
- Bai_Ganjo
- Потребител
Полицаите иззели кебапчето от Николина Малиновска с разписка, съобщиха прокурори за проведената снощи акция. Леле, това не може да е вярно...
"Как какво... ритуално изгаряне на НПК А може за по-сигурно първо да го обесим".
RinTimTim
RinTimTim
- octavius
- Потребител
Няма значение - то вече е важно като веществено доказателство, а не като храна.
"Ребенком на чужбине плакал я, лишь гордое твое заслышав имя,
сегодня с поседевшей головой я слезы лью над болями твоими."
сегодня с поседевшей головой я слезы лью над болями твоими."
- brymm
- Потребител
DrazniteL написа:Наистина днес по радиото казаха че жена ще бъде съдена за кражба на кебабче. И то по бързото производство, защото е заловена на "местопрестъплението". Обвинението било по 194ал 3. Чудя се този, който е писал обвинителния акт колко има по наказателно право и чувал ли е за чл 9 ал 2.
Миналата година по националното радио съобщиха, че някакъв ще го съдят за гражба на сладолед. Не знам как се е развил "казусът", и какво е решил съдът, ако се е стигнало до съд
Това и да го видя няма да повярвам.
Ами какво да Ви кажа.......Наказателното право....умира.Убиха го!
- Гост
Ако има участници в дискусията от Благоевград, могат ли да кажат как е минало делото днес: кои са били участниците в процеса, какви са им били аргументите, какво е решил съдът по случая и кой е бил съдията.
- listi
- Потребител
...
Правото не е цял живот advokata_nikolov!
- kalinova_petrova
- Младши потребител
......
За парче месо което няма и 50 грама това право ли е или панаир!Тати ми открадна вечерята отиди в полицията да се оплаче... Това право ли е ....?
- kalinova_petrova
- Младши потребител
Днес ли е било делото? Изпуснал съм цирк
„Ако народът не може да бъде целокупен, лесно ще стане изцяло купен! “
- pokerman
- Потребител
DrazniteL написа:Наистина днес по радиото казаха че жена ще бъде съдена за кражба на кебабче. И то по бързото производство, защото е заловена на "местопрестъплението". Обвинението било по 194ал 3. Чудя се този, който е писал обвинителния акт колко има по наказателно право и чувал ли е за чл 9 ал 2.
Както обикновено, лесно е да коментираме и да се възмущаваме, без да познаваме фактите.
Хайде сега да направим едно уточнение - чл. 9, ал. 2 се отнася за случаите, когато при формално осъществен престъпен състав, липсва обществена опасност или същата е явно незначителна.
Има обаче трайна практика на българските съдилища, че обществената опасност не е явно незначителна, само на основание на ниската стойност на откраднатото, тогава когато деянието е в рецидив.
Наскоро аз също бях пратил преписка с мнение за прилагане на чл. 9, ал. 2, защото стойността на откраднатото беше няколко лева. Прокурорът, обаче чинно си е образувал ДП, като опирайки се на горните мотиви, тъй като установения от нас деец беше с многократни предишни осъжания за кражби.
Така както е описан във вестника, случаят изглежда като за чл. 9, ал. 2 от всякъде. Факт е обаче, че нито един благоевградски прокурор не се е сетил да приложи тази разпоредба... ЗАЩО ЛИ ???
Още по-странното е, че никой не се е сетил да освободи бедната женица от наказателна отговорност, с налагане на административна санкция по чл. 218 Б НК. Вместо тове е образувано ДП ! ЗАЩО ЛИ ???????
Ще припомня, приложението на 218Б е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. Ех, освен ако не се окаже че милата женичка не е покрадвала и преди това. И то в рамките на срок от една година от новото с деяние.
Таааа, на мен много мътна ми изглежда тази работа с "едното кебапче". Да не вземе накрая да се окаже, че "женичката" всекидневно си е крадяла, каквото и където и падне, а злополучното кебапче е било последното, което е преляло чашата за охраната в магазина.
Иначе "наказанието" което може да и бъде наложено е пробация или глоба до 300 лв., след възстановаване или заместване на откраднатата "вещ". Виж. чл. 197, ал. 1, т. 2.
Последна промяна Inspector_MBP на 09 Юли 2008, 18:01, променена общо 2 пъти
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
-
Inspector_MBP - Потребител
...
law_master Синдром на простотията!
- kalinova_petrova
- Младши потребител
Преди време осъдиха един Рц за 3 литра бензин.
Също останах изумена, когато ми донесоха обвинителен акт за 200 гр. замразена цаца и две пилешки кълки И тъй като стойността от цели 6 лв не беше възстановена в хода на досъдебното производство, делото влезе в съда
Но това кебапче бие всички рекорди.
По повод цацата една колежка ми беше разказала история:
Някога Екатерина Велика решила да види как работят нейните магистрати. Отишла при тях, там, където се били събрали, и попитала:
- Какво ще правите днес?
- Ами ще съдим!- отвърнали те.
- Кого и за какво?
-Ето тази жена, за магьосничество.
- Магьосничество? Бързо ли ще стане?
- Не, няма да е бързо. Първо трябва да прочетем доказателствата- ей онези две каруци с хартия, на които сме записвали показания!
- Две каруци хартия?! Стража! Да се накажат всички тези магистрати за разпиляване на средства от държавната хазна
Случаят с цацата беше аналогичен, но с тази разлика, че обв. беше с чисто съдебно минало. Даже и по адм. ред никога не е бил наказван.
Има обаче свръхамбициозни прокурори, които хвърчат в облаците и правят от мухата слон. За щастие 99% не са такива. Май няма нужда да уточнявам, че случаят с 3л. бензин (преди 3 години) и този с цацата бяха при един и същ прокурор.
Също останах изумена, когато ми донесоха обвинителен акт за 200 гр. замразена цаца и две пилешки кълки И тъй като стойността от цели 6 лв не беше възстановена в хода на досъдебното производство, делото влезе в съда
Но това кебапче бие всички рекорди.
По повод цацата една колежка ми беше разказала история:
Някога Екатерина Велика решила да види как работят нейните магистрати. Отишла при тях, там, където се били събрали, и попитала:
- Какво ще правите днес?
- Ами ще съдим!- отвърнали те.
- Кого и за какво?
-Ето тази жена, за магьосничество.
- Магьосничество? Бързо ли ще стане?
- Не, няма да е бързо. Първо трябва да прочетем доказателствата- ей онези две каруци с хартия, на които сме записвали показания!
- Две каруци хартия?! Стража! Да се накажат всички тези магистрати за разпиляване на средства от държавната хазна
Inspector_MBP написа:...Наскоро аз също бях пратил преписка с мнение за прилагане на чл. 9, ал. 2, защото стойността на откраднатото беше няколко лева. Прокурорът, обаче чинно си е образувал ДП, като опирайки се на горните мотиви, тъй като установения от нас деец беше с многократни предишни осъжания за кражби. ...
Случаят с цацата беше аналогичен, но с тази разлика, че обв. беше с чисто съдебно минало. Даже и по адм. ред никога не е бил наказван.
Има обаче свръхамбициозни прокурори, които хвърчат в облаците и правят от мухата слон. За щастие 99% не са такива. Май няма нужда да уточнявам, че случаят с 3л. бензин (преди 3 години) и този с цацата бяха при един и същ прокурор.
Rara avis in terris
-
bebitor - Активен потребител
DrazniteL написа:Никъде в нк не пише, че чл 9 ал 2 не се прилага за рецидивистите.
Уважаеми DrazniteL,
ако в нормативните актове имаше изрична разпоредба за всяка една възможна житейска ситуация, нямаше да има нужда от юристи, а само от хора със завършен 4-ти клас, които могат да четат без да се запъват и да пишат що годе, без много грешки. И като стана дума... кебаБчето, което n-ти път споменавате, всъщност си е едно обикновено кебаПче.
За да не оставате с грешно впечатление, ВЪОБЩЕ не съм привърженик на принципа "за кокошка няма прошка".
Но при положение, че нещата са стигнали до съдебната зала допускам, че за това вероятно ИМА причина. И тази причина разбира се, се намира между кориците на делото, а не в половинчатите вестникарски драсканици, на които Вие осланяте критиката си.
DrazniteL написа:Бъдете сигурен inspektor, че...
Охо ! Харесва ми този агресивен тон !
Но се научете, преди да го ползвате, да има върху какво "да стъпите", а не "на гол тумбак". Съветът ми е съвсем приятелски, вярвате или не.
-
Охн, не... положението е безнадеждно... Къде, е разширителното тълкуване в случая ? Коя норма се тълкува разширително ?
Вижте... няма да потретвам, това което вече два пъти съм написал. Който чете, трябва и да разбира.
Не съм твърдял обратното, но явно не можете да направите разликата. Е, жалко. Приятен ден.
Вижте... няма да потретвам, това което вече два пъти съм написал. Който чете, трябва и да разбира.
DrazniteL написа:Чл. 9ал. 2 е допустим и по отношение на рецидивистите.
Не съм твърдял обратното, но явно не можете да направите разликата. Е, жалко. Приятен ден.
-
Принципно положение в наказателноправната теория е, че степента на обществена опасност на деянието зависи и от особеностите на субекта на престъплението.
Когато за дадени престъпления е предвидена възможността да бъдат извършени в условията на опасен рецидив, то това е квалифициращ белег на престъпния състав по отношение на субекта и трябва да се вземе предвид, когато се преценява налице ли е малозначителност.
Когато квалифициращ белег опасен рецидив не е предвиден (например при държане на наркотици), то тогава действително според мене няма основания да се преценява личността на дееца, тъй като в самия престъпен състав законодателят не е счел за нужно да добави съставомерни признаци, отнасящи се до субекта на престъплението. Степента на обществена опасност на конкретното деяние зависи от изброените признаци в състава.
Когато за дадени престъпления е предвидена възможността да бъдат извършени в условията на опасен рецидив, то това е квалифициращ белег на престъпния състав по отношение на субекта и трябва да се вземе предвид, когато се преценява налице ли е малозначителност.
Когато квалифициращ белег опасен рецидив не е предвиден (например при държане на наркотици), то тогава действително според мене няма основания да се преценява личността на дееца, тъй като в самия престъпен състав законодателят не е счел за нужно да добави съставомерни признаци, отнасящи се до субекта на престъплението. Степента на обществена опасност на конкретното деяние зависи от изброените признаци в състава.
- RinTimTim
- Потребител
79 мнения
• Страница 2 от 4 • 1, 2, 3, 4
|
|