начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Новия ЗМВР

Дискусии и предложения по проекти за закони

Мнениеот bezpanika » 21 Юли 2008, 13:25

Законопроекта нищо ново не предлага.По малко от стария преди 2006г. и от още по-стар от деветдесетте години.Дознанията за дознателите и така.А какво включва "разследване от неюристи" не е ясно.Може би определени следствени действия.Нещо от типа на предварителната проверка по 191 от НПК до 2003г , мисля ,че беше.А може и да не го приемат така. Ще видим в правилника.А , и за дознателите. Не пишете дивотии от типа "Писнала ми е оперативната работа".За "академиците" , айде стига " ах колко съм красив".Познавам "академици" , които в областта на Наказателното право са............Да пази господ , да се паднеш при такъв , като гражданин и той да ти реши проблема.
bezpanika
Нов потребител

Мнениеот sofo71 » 21 Юли 2008, 17:55

Ха стига сте се надцаквали - кой какво е завършил. То е като с шофьорските курсове - много са карачите ама са малко шофьорите (ако схващате какво имам впредвид)! С дипломи ли ще прилагате правото или с умения и знания . Струвами се ,че нак.право и полицейската работа са два коня на една каруца( борбата с престъпността) и заедно ще теглят по-добре отколкото всеки отделно 8). То от много кадри с юридическо образование, че гледам трепери престъпния контингент и държавата ни просперира. Нека всеки да върши това което умее пък резултатите сами ще дойдат - за жалост моментното състояние не е такова (справка - глупостите в държавата България). Не става само с искане а трябва и можене пък и доста лишения ето защо тази работа е призвание ( както казват бабите "иска дупе" - а сухото знаем риба не яде, но колко са готовите да се намокрят)!! Хайтов го е казал най-добре "ЕДНО Е ДА ИСКАШ ,ДРУГО Е ДА МОЖЕШ А ТРЕТО И ЧЕТВЪРТО Е ДА ГО НАПРАВИШ"
sofo71
Младши потребител

Мнениеот timur » 21 Юли 2008, 21:57

Няма нужда да се правим кой е по-велик-завършилите академията или юристите.Както е казал Сталин-"Кадрите решават всичко."Всичко си зависи от конкретния човек.Важно е да има желание за работа.Но честно казано никога не съм виждал по демотивирани колегите.То вече стана срамно да кажеш че работиш в МВР.И то заради една шепа корумпирани боклуци и друга некадърници.Жалко.
timur
Младши потребител

Мнениеот u6eto06 » 22 Юли 2008, 21:43

Уважаеми колеги,четейки вашите коментари установявам,че главно спорите за Ор-тата и Дознателите,а не коментирате промените в ЗМВР. Апропо по темата мога да кажа от професионален опит,тъй като съм работил и едното и другото,че принципно на ОР-то не е работата да разследва досъдебни производства,а да събира данни,сведения и доказателства в помощ на разследващия въпросното производство дознател.Това обаче става само и единствено когато двамата служители работят за една кауза и между тях има професионално разбирателство.Иначе новите промени в ЗМВР са наистина чисто козметични и предполагам,че след година-година и половина след изборите отново ще има такива промени.Това дали производствата с/у НИ ще се работят от ОР или не не е важно,тъй като според мен това с нищо няма да оправи нещата в МВР,респективно в полицията,дори напротив. :(
u6eto06
Нов потребител

Мнениеот dizhel » 23 Юли 2008, 21:48

Дознателите стават разследващи полицаи, предвиждат окончателно приетите промени в Закона за МВР.

Разследващите полицаи ще работят само в Главна дирекция "Досъдебно производство". Те ще извършват разследване по реда на Наказателно-процесуалния кодекс и на тях няма да може да им се възлагат други дейности.

Разследващите полицаи ще имат четири длъжности: главен разследващ полицай, старши разследващ полицай, разследващ полицай и младши разследващ полицай.

Назначените в първите две категории трябва задължително да имат висше юридическо образование. За последните две категории юридическото образование не е задължително, но назначените на тези длъжности трябва да преминат задължително обучение по разследване в Академията на МВР
dizhel
Потребител

Мнениеот marek972 » 23 Юли 2008, 23:04

... и къде са "революционните" промени :(

аз тайно се надявах на нещо като технически персонал ..

а по новините май казали, че този кратък курс по разследване ще е "само" 6 месеца !!
marek972
Потребител

Мнениеот timur » 25 Юли 2008, 18:32

И какво се оказа,че просто облекчават условията за прием на дознатели.А няма да връщат НИ на оперативните.И по никакъв начин този закон няма да ни облекчи работата.В някой дирекции изобщо и нямат намерение да назначават нови дознатели-т.е всичко ще е постарому.Поредното недомислие.А аз си мислех,че ще върнат делата срещу НИ на ОР,а се оказа че пак ще трябва да ги работят дознатели.
timur
Младши потребител

Мнениеот marek972 » 25 Юли 2008, 18:51

ами тънкия момент с идиотската и никому ненужна смяна на длъжноста ...
милиони и милиони протоколи в боклука щото отдолу пише "дознател"
а новото отпечатване ще глътне бая пари ...
marek972
Потребител

Мнениеот dizhel » 26 Юли 2008, 15:54

Марек надали ще напишат в закона, че дознателите пардон разследващите полицаи им се полагат секретарки. Смяната на името бе напълно излишна, не това е проблема на разследването, точно хората взеха да свикват с този термин и пак промяна :x Все пак промяната в закона развързва ръцете на министъра на МВР да назначава на проблемните места качествени служители които могат да разследват престъпления както известен така и неизвестен извършител. Преди промяната 2006 също не бе записано никъде, че юристите работят ИИ а ОР-тата НИ, доста от НИ пак аз си ги работех. Истинските промени предстоят и са свързани с мястото на прокуратурата и следствието в съдебната власт. Все повече политици застъпват мнението, че в съдебната власт има място само съда, прокуратурата да е част от изпълнителната, следствието да се свие до малка група разследваща текстовете по които в момента са компетентни. Разбира се за това е нужно ВНС, поради поостарялата ни конституция.
dizhel
Потребител

Мнениеот Gabi1 » 31 Юли 2008, 03:34

Определено не виждам промените на практика....Не виждам и с какво ще ми облекчат работата...
Gabi1
Потребител

Мнениеот marek972 » 31 Юли 2008, 21:38

поне да ни бяха освободили някак си от тази непрестанна стъкмистика,идиотски планове и безкрайни картони за щяло и нещяло ...
marek972
Потребител

Мнениеот timur » 01 Авг 2008, 08:02

Колеги кога ще бъдат публикувани промените в ДВ и къде мога да ги прочета сега?
timur
Младши потребител

Мнениеот dublin » 03 Авг 2008, 15:50

timur написа:Колеги кога ще бъдат публикувани промените в ДВ и къде мога да ги прочета сега?

По всяка вероятност на 5 август в ДВ,но мисля,че Правилника за прилагането му,ще е по-важен и подробен !
dublin
Нов потребител

Мнениеот marek972 » 06 Авг 2008, 00:00

днес на работа ми попадна тази изрезка от "Сега" ...

http://www.segabg.com/online/article.as ... id=0001501
marek972
Потребител

Мнениеот Inspector_MBP » 06 Авг 2008, 19:15

Абсолютно точен анализ. Браво.
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Мнениеот dino6506 » 12 Авг 2008, 00:02

анализа си е добър , но темата е новия ЗМВР , вярно май има и положителни страни - разделяне на функционален принцип и опрделяне на отговорностите ... Е...И ....ми то и при предишния си беше изписано че на дознатели не може да се възлага друго освен разследване по НПК ама кой ти гледа закона - като има заповеди и наредби от преди новата ера - МВР си работи по тях/за съжаление/ - просто няма орган в МВР , който да проверява спазването на закона - за инструкциите и т.п. си има инспекторат....ама ако закона остане на книга/както до сега/,не се изпълнява - по принципа Мисленето Вреди на Работата - ще е жалко/макар че и така ще и трошим гръбнака на престъпноста..../ :? [/b]... иначе добра статийка , но практиката/критерий за истинноста на познанието/...ПРАКТИКАТА...
dino6506
Потребител

Мнениеот Kolektor » 12 Авг 2008, 20:10

И последно кога влезе в сила закона за изменение на ЗМВР? На 08.08.2008 г. или на 09.08.2008 г.?
Kolektor
Нов потребител

Мнениеот marek972 » 13 Авг 2008, 20:03

още един анализ от същия автор:

http://www.segabg.com/online/article.as ... id=0001402

и за какво Миков се би в гърдите сума ти време ?
просто не виждам как новия закон ще облекчи в някаква степен работата ми ...а ОР -тата пак ще си клатят краката ...
marek972
Потребител

Мнениеот policai » 13 Авг 2008, 23:19

marek972 написа:още един анализ от същия автор:

http://www.segabg.com/online/article.as ... id=0001402

и за какво Миков се би в гърдите сума ти време ?
просто не виждам как новия закон ще облекчи в някаква степен работата ми ...а ОР -тата пак ще си клатят краката ...

Колега, ти наистина ли си дознател?! Ако е така съм безкрайно учуден! При нас Ор-тата тичаме за 72-часови мярки при набл. пр-рор, а послепри съдия за постоянни, отделно, че буквално диктуваме на дознателите какво да пишат в протоколите за следствен експеримент, а пък изобщо не помня разпит пред съдия да е провеждан по инициатива на дознател. Не ме разбирай погрешно, просто интереса да влезе идиота в панделата/сл.арест/ е на ОР, защото той обслужва град/район/село еди-кое си и кмет/социални служби/ или жители - него търсят, а не извършилия огледа..., друга тема е, че броя ДП при дознателя е голям и той изтърва всички срокове..., абе ненормална ситуация, но да се твърди, че ОР клатят крака, при положение, че същите имат отпуск за 2-3 години назад и не им се дава е най-малкото перверзия... :wink:
...полицай, наистина е призвание...
policai
Потребител

Мнениеот marek972 » 14 Авг 2008, 06:42

приеми моите извинения , би било чудесно всички да са като вас...но уви ....
marek972
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Обсъждане на законопроекти