начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

запор

запор

Мнениеот rali04 » 04 Окт 2008, 13:07

Здравейте,имам мужда от Вашето компетентно мнение.Казусът ми е следния: Поръчител съм на мой познат ,който не си е обслужвал кредита :( и ми е наложен запор на трудовото възнаграждение.Аз знам че,въпросният господин ,заради който плащам сега работи на трудов договор.Както впрочем и съдия изпълнителя знае.Въпросът ми е :Няма ли някакъв начин този запор да бъде прехвърлен на въпросното лице?
Предварително благодаря на тези, които ще отделят от времето си за да ми отговорят!
rali04
Нов потребител

Re: запор

Мнениеот REVOLUTION » 04 Окт 2008, 13:15

Не няма.В качеството си на поръчител , вие носите солидарна отговорност заедно с длъжника по банковия кредит.При неизпълнение , съгласно закона , кредитора не е длъжен първо да насочи принудителното изпълнение към длъжника и ако не успее , да се обърне към поръчителя.Напротив , Кр има право на преценка и може да реализира само вашата отговорност.Ситуацията Ви е сложна и за да защитите маскимално добре интереса си , се обърнете за консултация и съдействие от адвокат.

Успех.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 05 Окт 2008, 00:52

Ако "въпросното лице" работи на трудов договор, ще му бъде наложен запор на трудовото възнаграждение И на него, заедно с Вашия запор. След като дългът към кредитора бъде изцяло погасен, ще можете да претендирате в хода на същото това изпълнително производство удръжките от Вашата заплата, като поискате от съдебния изпълнител да встъпите (на правен език - да се "суброгирате") в правата на дотогавашния кредитор и ако главният длъжник (т.е. кредитополучателят) има някакво имущество и същото бъде осребрено, съдебният изпълнител ще Ви върне сумите, които са Ви удръжкани от заплатата във връзка със запора. Ако главният длъжник, на който сте поръчителствали, няма имущество (вкл. и не получава заплата), ще пиете една студена вода.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 07 Окт 2008, 08:01

attackman написа:Който е глупав - става поръчител !... :wink:
Само глупав дава безплатни консултации на глупави поръчители!... :idea:

Не съм съгласен, между кредитополучателя и поръчителя често съществуват лични отношения от всякакво естество и това е мотивиращият фактор единият да стане поръчител на другия, а не глупостта (напр. са били любовници, приятели,близки, роднини, колеги и т.н.).
А аз съм на мнение, че всеки длъжник има право на безплатен правен съвет, който му указва как да си погаси задълженията - това е в интерес на всички - адвокати, съдебни изпълнители, банки и т.н.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 07 Окт 2008, 09:10

Минали ли са шест месеца от момента в който приятелят Ви е престанал да плаща, до момента на Вашия запор?
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот rali04 » 07 Окт 2008, 17:51

Да минали са шест месеца.И се питам защо съдия изпълнителя не налага и на него запор? Отговорът е,че кореспонденцията с учреждението в което той работи е "неосъществима".И се питам аз ли трябва да я осъществя? И в чие задължение влиза това?
rali04
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 15 Окт 2008, 08:56

Подайте възражение по смисъла на Закона за задълженията и договорите, че нямате отговорност след шестте месеца като поръчител.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот rali04 » 19 Окт 2008, 11:16

Това дали ще ми се изяснят въпросите ,които си задавам зависи от добър адвокат.Както виждам моите въпроси не са от твоята компетенция.
rali04
Нов потребител

Мнениеот ivajlo » 24 Окт 2008, 10:18

Законът казва, че поръчителското задължение отпада, когато до шест месеца от падежа не е предявен иск срещу главния длъжник. Правихме опити да претендираме, че молбата за изпълнителен лист на извънсъдебно основание не е иск, но излезе съдебна практика н ВКС, с която се приравниха молбите и всички действия за събиране на вземането, на т.н. "иск".
По темата за поръчителите има и друга ситуация: договореност между кредитора и длъжника за оскубване на поръчителите. СИ казва, че за да наложи запор на главния длъжник, трябва да има искане от взискателя. Ако взискател е банка, това искане се прави от нейния юрист- обикновено адвокат по договор. Пропускането да се направи такова искане е в ущърб на банката и един сигнал до самата банка може да го накара да го направят. Имах такъв случай.
Що се касае до суброгацията - в сегашния вид е направо умряла работа. Може да се случи ситуация, при която цялото имущество на поръчителя да покрие само част от дълга и той да остане неизплатен. Кредиторът нарочно оставя нещата така. И тогава какво???
Според мен един поръчител би трябвало да може да претендира до размера на платената от него сума още преди пълното изплащане на дълга. Това впрочем никъде не е конкретизирано. Дотолкова, доколкото да може да прави искания по изпълнението и естествено в полза на кредитора, докато същият има вземане.
Затова засега е вярна горната констатация, че само глупаците стават поръчители.
ivajlo
Младши потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство