- Дата и час: 16 Дек 2024, 11:49 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Световната финансова криза
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
Re: Световната финансова криза
Хахахахах, интересно кой си купува 32 квадрата за 100 000 хил. честно да си кажа - малко частен случай е. Иначе - кв.м. до 900 евро за Сф е горе долу поносимо, вече зависи и от самоучастието, ама да не развиваме теории. Такъм балон е спекула и лекичко пране - нека си се пука, нали парите са чистички )))
Наемите ще се покачат, това не вярвам някой да не го мисли.
Кредитните калкулатори са безумно грешни - това аз го твърдя.
Какво беше още - ааа, за чистия адвокатлък - аз съм 100 % за това мнение - няма пари само с него. Но да видим какво да прибавяме като доход, докато узаконят някои доходи и дейности
Наемите ще се покачат, това не вярвам някой да не го мисли.
Кредитните калкулатори са безумно грешни - това аз го твърдя.
Какво беше още - ааа, за чистия адвокатлък - аз съм 100 % за това мнение - няма пари само с него. Но да видим какво да прибавяме като доход, докато узаконят някои доходи и дейности
- ania
- Потребител
Не четете, младежи - казах истински двустаен, а не като тези, които строителите обявяват за "двустайни". Последните са с чиста площ от по 30 кв.м. и се състоят от "просторна трапезария, съчетана с кухненски бокс и голяма хибава спалня" ( това по обявите от imoti.net и т.п. ). Истински двустаен (да не говорим, че някога двустаен беше "две стаи + хол + кухня", но това отдавна е забравено), та под "истински двустаен" имах предвид нещо над 65 кв.м. чиста площ, даже на такива им викахме преди 15-на години "маломерен двустаен" Тез апартаменти - от 65-70 кв.метра нагоре гонят 100 000 евро, че и повече им търсят в зависимост от "локацията"
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
-
gudio - Активен потребител
Приемам забележката и сега те разбрах
Иначе - точно по описаната причина не си взех нов "двустаен", а си взех стар тристаен, разбирате ме, убедена съм
а 100 000 евро са безумно много пари за стаи-клетки от по 9 м2.
Иначе - точно по описаната причина не си взех нов "двустаен", а си взех стар тристаен, разбирате ме, убедена съм
а 100 000 евро са безумно много пари за стаи-клетки от по 9 м2.
- ania
- Потребител
Извинявам се, ама няма накъде да се повишават наемите.
Всеки наемател може да си направи простата сметка- ако месечната му наемна цена се доближи до размера на месечна вноска по кредит за собствен имот- какво ще предпочете- да бъде вечният наемател или да си тегли кредит и да си изплаща собствено жилище.
Наемът е изгоден само ако е в по- нисък размер от евентуална вноска по кредит, с който би закупил същия имот. Друг вариант за изгоден наем- ако наемът е краткосрочен, но тогава пък собственикът си поема риска. Това като продължение на предния си пост и разсъждения.
А че има балон- има. Прав е Гъдю. Знаем каква е реалната цена за строеж на кв. м.- около 150- 200 евро/ кв. м. Дори и да прибавим и каквато и да е продажна цена за собствеността върху земята, не можем да стигнем пазарните стойности. Всичко нагоре е балон.
Всеки наемател може да си направи простата сметка- ако месечната му наемна цена се доближи до размера на месечна вноска по кредит за собствен имот- какво ще предпочете- да бъде вечният наемател или да си тегли кредит и да си изплаща собствено жилище.
Наемът е изгоден само ако е в по- нисък размер от евентуална вноска по кредит, с който би закупил същия имот. Друг вариант за изгоден наем- ако наемът е краткосрочен, но тогава пък собственикът си поема риска. Това като продължение на предния си пост и разсъждения.
А че има балон- има. Прав е Гъдю. Знаем каква е реалната цена за строеж на кв. м.- около 150- 200 евро/ кв. м. Дори и да прибавим и каквато и да е продажна цена за собствеността върху земята, не можем да стигнем пазарните стойности. Всичко нагоре е балон.
- razli4na
- Активен потребител
150-200 евро строителство ?
Под 400 евро при най простоватото изплънение и с най-евтините материали е утопия...
Да не говоря, че може и 1 000 да мине...
А досежно себестойността и продажната цена:
Себестойност на 1 кг бял хляб-0.48 лв-с ДДС, а продажна цена -?
Себестойност на 1 л. мляко-0.34 лв, а продажна цена ?
Обаче никой не говори за балон на млякото, сиренето, хляба и какво ли още не...
Да не говорим за услугите...(в които включвам и правните)
Под 400 евро при най простоватото изплънение и с най-евтините материали е утопия...
Да не говоря, че може и 1 000 да мине...
А досежно себестойността и продажната цена:
Себестойност на 1 кг бял хляб-0.48 лв-с ДДС, а продажна цена -?
Себестойност на 1 л. мляко-0.34 лв, а продажна цена ?
Обаче никой не говори за балон на млякото, сиренето, хляба и какво ли още не...
Да не говорим за услугите...(в които включвам и правните)
- vassilev
- Активен потребител
Никой не говори за "балон" на хляба, но е факт, че у нас много неща, вкл. някои храни и горива са по-скъпи от други страни в ЕС, за САЩ да не говорим.
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
-
gudio - Активен потребител
vassilev, няма да влизам в спор. Само за да си защитя твърдението ще кажа, че в момента строя 500 кв. м. ЗП, като първият етаж ми стъпва на 170 000 лева /не евро/, а вторият и нагоре излизат в по- скромни размери. Говоря само за строителството до ниво груб строеж. Смятай го както искаш.
- razli4na
- Активен потребител
Да, това уточнение е много важно...
За груб строеж се съгласявам...
За груб строеж се съгласявам...
- vassilev
- Активен потребител
ок, ми прибави отгоре каквито си искаш довършителни работи. Ако не слагаш златни панти, обаче, няма начин да стигнеш 1000 евро/ кв. м., да не говорим за 5000, каквито оферти също има. За това говоря.
А балонът се получава от друго- себестойността на един имот, е да речем, 50 000 единици, но се остойностява на 150 000, за да послужи за обезпечение на кредит в размер на 100 000. По този начин се остойностяват и акциите на кредитната институция- реалните активи са сбора от реалните себестойностти, но са остойностени в по- висок размер. Там е балонът, щото раздуването в един момент стига пик- а и се пука. Става въпрос за кухи цифри, които няма реално покритие.
Истината е, че сега ме е страх да си помисля какво ще се случи с инвестиционните дружества и по- специално с публичните. Пенсионните и пр. дружества инвестират най- вече в такива надути акции, та ефектът на доминото, ако не бъде спрян, ще удари здраво. Не се паникъосвам, но все по- ясно разбирам, че е най- добре да си мисля и осигурявам лично доходите ми в пенсионна възраст, а не да разчитам на системата.
А балонът се получава от друго- себестойността на един имот, е да речем, 50 000 единици, но се остойностява на 150 000, за да послужи за обезпечение на кредит в размер на 100 000. По този начин се остойностяват и акциите на кредитната институция- реалните активи са сбора от реалните себестойностти, но са остойностени в по- висок размер. Там е балонът, щото раздуването в един момент стига пик- а и се пука. Става въпрос за кухи цифри, които няма реално покритие.
Истината е, че сега ме е страх да си помисля какво ще се случи с инвестиционните дружества и по- специално с публичните. Пенсионните и пр. дружества инвестират най- вече в такива надути акции, та ефектът на доминото, ако не бъде спрян, ще удари здраво. Не се паникъосвам, но все по- ясно разбирам, че е най- добре да си мисля и осигурявам лично доходите ми в пенсионна възраст, а не да разчитам на системата.
- razli4na
- Активен потребител
Значи за да се разбирам би било добре да имаме общ категориален апарат. Явно под балон на недвижимите имоти, аз разбирам нещо различно от вас...
Никой в бг (за разлика от САЩ) не капитализира обезпечени с ипотека кредити... Това ставаше в щатите (виж по-горе поста ми за SIV)
Има едни дружества със специална цел, в чийто капитали е частично правото на собственост върху земя и други вещни и облигационни права, но те са дълга тема и според мен-те по никакъв начин не влият на пазара на недвижимите имоти (в активите им са главно земеделски земи).
Наистина обаче, предстоящите времена няма да са розови...
Никой в бг (за разлика от САЩ) не капитализира обезпечени с ипотека кредити... Това ставаше в щатите (виж по-горе поста ми за SIV)
Има едни дружества със специална цел, в чийто капитали е частично правото на собственост върху земя и други вещни и облигационни права, но те са дълга тема и според мен-те по никакъв начин не влият на пазара на недвижимите имоти (в активите им са главно земеделски земи).
Наистина обаче, предстоящите времена няма да са розови...
- vassilev
- Активен потребител
Така ли? Ами как, според теб, се получава тая доходност, която отчитат всяка година пенсионните дружества, например? Къде инвестират, за да се получи резултата с около 10- 12% по- висок/ годишно?
- razli4na
- Активен потребител
Доходността при пенсионните дружества е относителна величина-ако сравниш два месеца -декември и януари, ще разбереш, че реално не е повече от 5-6...
Разбира се, образуването на инвестиционни пакети при пенсионните дружества е част от правилата- с повече риск и по-висока доходност, със средна и ниска пак според риска...
Действително, една част може да инвестирана в дружества със специална инвестиционна цел, но за общата доходност-едва ли е важна...особено в бг
Разбира се, образуването на инвестиционни пакети при пенсионните дружества е част от правилата- с повече риск и по-висока доходност, със средна и ниска пак според риска...
Действително, една част може да инвестирана в дружества със специална инвестиционна цел, но за общата доходност-едва ли е важна...особено в бг
- vassilev
- Активен потребител
Прочие, ако си спомняш в края на година какво се случи с един песнсионен фонд-на Алианз
- vassilev
- Активен потребител
Какво точно имаш предвид за Алианц?
Казваш "реално". Именно за реалната стойност говоря и аз- тя не се покрива никак с кухите цифри, които се отчитат.
Казваш "реално". Именно за реалната стойност говоря и аз- тя не се покрива никак с кухите цифри, които се отчитат.
- razli4na
- Активен потребител
Е да-това е така...
Ама говорихме за наемите, после за балона, после за банките, след това скочихме на пенсионите фондове...
Някак си, се задъхах ...
Ама говорихме за наемите, после за балона, после за банките, след това скочихме на пенсионите фондове...
Някак си, се задъхах ...
- vassilev
- Активен потребител
ок
Беше удоволствие да си поспорим.
Благодаря и приятна вечер.
Беше удоволствие да си поспорим.
Благодаря и приятна вечер.
- razli4na
- Активен потребител
Economist публикува графика, показваща общите задължения на правителството и банките в съответната държава. Колкото по-малки са тези задължения, толкова по-лесно е на една страна да гарантира депозитите. Исландия е най-зле - и логично държавната гаранция не спаси положението, а просто фалира цялата държава.
На графиката България би се наредила най-долу, под всички останали включени страни - което би направило по-лесно избягването на кризата в България. Но все пак са нужни солидни мерки, най-малкото защото България не е развита страна и да се гради доверие е по-трудно.
[b]Може би не знаете, но вечер Боко Тиквата се прибира самотен от работа, сваля уморено костюма си и влиза в топла вана, с томче на Лилиев в ръка. И плаче, плаче… Така му се иска да разбира това, което чете![/b]
-
palimsest - Активен потребител
Ама това е в процент към брутния вътрешен продукт...
Дали ?
Дали ?
- vassilev
- Активен потребител
дай линк да видим какво са написали
- vassilev
- Активен потребител
vassilev написа:Прочие, ако си спомняш в края на година какво се случи с един песнсионен фонд-на Алианз
Какво точно се е случило с Алианц? Не следя отблизо новините, но това лично ме засяга, тъй като там влизат осигуровките ми за допълнителното пенсионно осигуряване.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
https://www.16personalities.com/infj-personality
- kalahan2008
- Активен потребител
|
|