начало

14 нови съдии встъпиха в три апелативни съдилища 14 нови съдии встъпиха в три апелативни съдилища

Световната финансова криза

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Световната финансова криза

Мнениеот ania » 15 Окт 2008, 12:13

Хахахахах, интересно кой си купува 32 квадрата за 100 000 хил. честно да си кажа - малко частен случай е. Иначе - кв.м. до 900 евро за Сф е горе долу поносимо, вече зависи и от самоучастието, ама да не развиваме теории. Такъм балон е спекула и лекичко пране - нека си се пука, нали парите са чистички :))))
Наемите ще се покачат, това не вярвам някой да не го мисли.
Кредитните калкулатори са безумно грешни - това аз го твърдя.
Какво беше още - ааа, за чистия адвокатлък - аз съм 100 % за това мнение - няма пари само с него. Но да видим какво да прибавяме като доход, докато узаконят някои доходи и дейности :D :D
ania
Потребител

Мнениеот gudio » 15 Окт 2008, 12:35

8) Не четете, младежи - казах истински двустаен, а не като тези, които строителите обявяват за "двустайни". Последните са с чиста площ от по 30 кв.м. и се състоят от "просторна трапезария, съчетана с кухненски бокс и голяма хибава спалня" ( :lol: това по обявите от imoti.net и т.п. :lol: ). Истински двустаен (да не говорим, че някога двустаен беше "две стаи + хол + кухня", но това :cry: отдавна е забравено), та под "истински двустаен" имах предвид нещо над 65 кв.м. чиста площ, даже на такива им викахме преди 15-на години "маломерен двустаен" :cry: Тез апартаменти - от 65-70 кв.метра нагоре гонят 100 000 евро, че и повече им търсят в зависимост от "локацията" :lol: :lol:
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот ania » 15 Окт 2008, 13:16

Приемам забележката и сега те разбрах :)
Иначе - точно по описаната причина не си взех нов "двустаен", а си взех стар тристаен, разбирате ме, убедена съм :)
а 100 000 евро са безумно много пари за стаи-клетки от по 9 м2.
ania
Потребител

Мнениеот razli4na » 15 Окт 2008, 13:53

Извинявам се, ама няма накъде да се повишават наемите.
Всеки наемател може да си направи простата сметка- ако месечната му наемна цена се доближи до размера на месечна вноска по кредит за собствен имот- какво ще предпочете- да бъде вечният наемател или да си тегли кредит и да си изплаща собствено жилище.
Наемът е изгоден само ако е в по- нисък размер от евентуална вноска по кредит, с който би закупил същия имот. Друг вариант за изгоден наем- ако наемът е краткосрочен, но тогава пък собственикът си поема риска. Това като продължение на предния си пост и разсъждения.
А че има балон- има. Прав е Гъдю. Знаем каква е реалната цена за строеж на кв. м.- около 150- 200 евро/ кв. м. Дори и да прибавим и каквато и да е продажна цена за собствеността върху земята, не можем да стигнем пазарните стойности. Всичко нагоре е балон.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот vassilev » 15 Окт 2008, 14:12

150-200 евро строителство ?
Под 400 евро при най простоватото изплънение и с най-евтините материали е утопия...
Да не говоря, че може и 1 000 да мине...

А досежно себестойността и продажната цена:
Себестойност на 1 кг бял хляб-0.48 лв-с ДДС, а продажна цена -?
Себестойност на 1 л. мляко-0.34 лв, а продажна цена ?

Обаче никой не говори за балон на млякото, сиренето, хляба и какво ли още не...
Да не говорим за услугите...(в които включвам и правните)
vassilev
Активен потребител

Мнениеот gudio » 15 Окт 2008, 14:34

:lol: Никой не говори за "балон" на хляба, но е факт, че у нас много неща, вкл. някои храни и горива са по-скъпи от други страни в ЕС, за САЩ да не говорим.
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот razli4na » 15 Окт 2008, 14:40

vassilev, няма да влизам в спор. Само за да си защитя твърдението ще кажа, че в момента строя 500 кв. м. ЗП, като първият етаж ми стъпва на 170 000 лева /не евро/, а вторият и нагоре излизат в по- скромни размери. Говоря само за строителството до ниво груб строеж. Смятай го както искаш.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот vassilev » 15 Окт 2008, 14:47

Да, това уточнение е много важно...
За груб строеж се съгласявам...
vassilev
Активен потребител

Мнениеот razli4na » 15 Окт 2008, 15:03

ок, ми прибави отгоре каквито си искаш довършителни работи. Ако не слагаш златни панти, обаче, няма начин да стигнеш 1000 евро/ кв. м., да не говорим за 5000, каквито оферти също има. За това говоря.
А балонът се получава от друго- себестойността на един имот, е да речем, 50 000 единици, но се остойностява на 150 000, за да послужи за обезпечение на кредит в размер на 100 000. По този начин се остойностяват и акциите на кредитната институция- реалните активи са сбора от реалните себестойностти, но са остойностени в по- висок размер. Там е балонът, щото раздуването в един момент стига пик- а и се пука. Става въпрос за кухи цифри, които няма реално покритие.
Истината е, че сега ме е страх да си помисля какво ще се случи с инвестиционните дружества и по- специално с публичните. Пенсионните и пр. дружества инвестират най- вече в такива надути акции, та ефектът на доминото, ако не бъде спрян, ще удари здраво. Не се паникъосвам, но все по- ясно разбирам, че е най- добре да си мисля и осигурявам лично доходите ми в пенсионна възраст, а не да разчитам на системата.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот vassilev » 15 Окт 2008, 15:40

Значи за да се разбирам би било добре да имаме общ категориален апарат. Явно под балон на недвижимите имоти, аз разбирам нещо различно от вас...

Никой в бг (за разлика от САЩ) не капитализира обезпечени с ипотека кредити... Това ставаше в щатите (виж по-горе поста ми за SIV)
Има едни дружества със специална цел, в чийто капитали е частично правото на собственост върху земя и други вещни и облигационни права, но те са дълга тема и според мен-те по никакъв начин не влият на пазара на недвижимите имоти (в активите им са главно земеделски земи).

Наистина обаче, предстоящите времена няма да са розови...
vassilev
Активен потребител

Мнениеот razli4na » 15 Окт 2008, 15:45

Така ли? Ами как, според теб, се получава тая доходност, която отчитат всяка година пенсионните дружества, например? Къде инвестират, за да се получи резултата с около 10- 12% по- висок/ годишно?
razli4na
Активен потребител

Мнениеот vassilev » 15 Окт 2008, 15:54

Доходността при пенсионните дружества е относителна величина-ако сравниш два месеца -декември и януари, ще разбереш, че реално не е повече от 5-6...
Разбира се, образуването на инвестиционни пакети при пенсионните дружества е част от правилата- с повече риск и по-висока доходност, със средна и ниска пак според риска...

Действително, една част може да инвестирана в дружества със специална инвестиционна цел, но за общата доходност-едва ли е важна...особено в бг
vassilev
Активен потребител

Мнениеот vassilev » 15 Окт 2008, 16:04

Прочие, ако си спомняш в края на година какво се случи с един песнсионен фонд-на Алианз
vassilev
Активен потребител

Мнениеот razli4na » 15 Окт 2008, 16:08

Какво точно имаш предвид за Алианц?
Казваш "реално". Именно за реалната стойност говоря и аз- тя не се покрива никак с кухите цифри, които се отчитат.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот vassilev » 15 Окт 2008, 16:13

Е да-това е така...
Ама говорихме за наемите, после за балона, после за банките, след това скочихме на пенсионите фондове...
Някак си, се задъхах ...
vassilev
Активен потребител

Мнениеот razli4na » 15 Окт 2008, 16:15

ок
Беше удоволствие да си поспорим.
Благодаря и приятна вечер.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот palimsest » 15 Окт 2008, 18:01

Изображение
Economist публикува графика, показваща общите задължения на правителството и банките в съответната държава. Колкото по-малки са тези задължения, толкова по-лесно е на една страна да гарантира депозитите. Исландия е най-зле - и логично държавната гаранция не спаси положението, а просто фалира цялата държава.

На графиката България би се наредила най-долу, под всички останали включени страни - което би направило по-лесно избягването на кризата в България. Но все пак са нужни солидни мерки, най-малкото защото България не е развита страна и да се гради доверие е по-трудно.
[b]Може би не знаете, но вечер Боко Тиквата се прибира самотен от работа, сваля уморено костюма си и влиза в топла вана, с томче на Лилиев в ръка. И плаче, плаче… Така му се иска да разбира това, което чете![/b]
Аватар
palimsest
Активен потребител

Мнениеот vassilev » 15 Окт 2008, 18:21

Ама това е в процент към брутния вътрешен продукт...
Дали ?
vassilev
Активен потребител

Мнениеот vassilev » 15 Окт 2008, 18:26

дай линк да видим какво са написали
vassilev
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 15 Окт 2008, 20:27

vassilev написа:Прочие, ако си спомняш в края на година какво се случи с един песнсионен фонд-на Алианз

Какво точно се е случило с Алианц? Не следя отблизо новините, но това лично ме засяга, тъй като там влизат осигуровките ми за допълнителното пенсионно осигуряване.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Общи дискусии