начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Помощ срещу Топлофикация-София

Помощ срещу Топлофикация-София

Мнениеот bjbjbj » 12 Окт 2008, 11:58

На 68 годишния ми баща-инвалид е наложен запор върху пенсията,за неплатени задължения към "Топлофикация за периода 2000-2005г./Между другото от 2004г парното му е изключено в цялото жилище/Призовка за доброволно изпълнение е получил през 2005г.Не я е обжалвал,защото на нея не пише че има 7 дневен срок за обжалване в съда.От тогава до днес,повече от 3 години не са го търсили от Топлофикация,но преди 3 месеца без предупреждение и каквито и да е било призовки,му запорираха част от пенсията.Ако някой може да ми отговори как да се защитим.Нали съгласно чл330 от ГПК"Ако взискателя не поиска вземането си в продържение на 2 години,изпълнителното производство се прекратява."И ако Топлофикация иска трябва да води ново дело.Нужна ми е спешна помощ.Моля ви.
bjbjbj
Младши потребител

Re: Помощ срещу Топлофикация-София

Мнениеот bocman__ » 12 Окт 2008, 20:21

Kaто си изчисти задълженията или поне част от тях. Това мисля, че е най лесният начин.
bocman__
Младши потребител

Мнениеот bay4o » 14 Окт 2008, 16:58

Тази тема, касаещ изпълнително производство, в раздел "Наказателно право"?!
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 15 Окт 2008, 12:42

Депозирате искане пред съдебния изпълнител за прекратяване на делото поради изтичане на тригодишния срок по отменения ГПК.
Можете да заведете иск по стария ГПК с възражение за погасяване на сумите преди 2005г.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот ivajlo » 24 Окт 2008, 10:28

Двегодишният срок, в който се перемира делото не ти върши работа, защото след перемцията, ако не е изтекла давността, взискателят може със същия изпълнителен лист да образува ново изпълнително дело и все тая. Виж ако са минали пълни три години от последното действие, т.е. от връчването на призовката за доброволно изпълнение, може да се претендира за погасителна давност. В една друга тема обсъждахме дали дълговете към топлофикация могат да се считат периодично плащане, или не. Някои колеги от София казаха, че там се приемало, че дългът за парно е периодично плащане и се погасява с тригодишна давност, както каза председателят на асоциацията на потребителите. Ако не, то може да се оспорва на такова основание поне част от дълга- сумите погасени по давност отпреди издаването на изпълнителния лист. Имам чувството, че отдавна не сте си плащали, защото малкият срок води до малки дългове, а големите дългове означават дълъг срок.
ivajlo
Младши потребител

Мнениеот nikolay1441 » 24 Окт 2008, 19:55

Приложение на чл.111в отЗЗД за три годишен срок за давност на плащания сметки към "Топлофикация "е различно тълкуван-дали е периодично плащане.Може ли някой достатъчно категорично да обоснове приложението?Ако сметките са само за" зградна инсталация" при откачени радиатори?
nikolay1441
Нов потребител

Мнениеот kokopati » 31 Окт 2008, 13:06

проучи нещата добре сигурен съм че част от задълженията са погасени по давност , но топлофикация за гадове човека си е спрял парното какви пари искат затова че минават тръбите те трябва да плащат на хората това само в БГ го има имах подобен случай бях в чужбина никой не живееше в апартамента за каква употребена енергия говорим и от кой, трябва ли да плащам по тази логика тока на комшията защото ми топли апартамента няма ли кой да ги осъди най-после да спрат наглото ограбване на хората.
kokopati
Младши потребител

Мнениеот dimist » 10 Ное 2008, 11:20

Извинете, колеги, но каква давност за периодични вземания, след като е образувано изпълнително дело? А и възможноста изпълнителното дело да се прекрати ако няма изпълнителни действия 2 години не се приблага служебно, трябвало е да се поиска. След като вече има изпълнително действие, то тази възможност е пропусната.
Можете- евентуално да оспорите вземането и сега, ако наистина в призовката няма срок за обжалване, но все пак погледнете на гърба на бланката.
dimist
Потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство