- Дата и час: 16 Дек 2024, 01:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Говори ли ви се за полицейската "стачка"?
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
76 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4
Говори ли ви се за полицейската "стачка"?
Та, това ми е въпроса
Току-що слушах в новините /ако приемем, че инфото е достоверно, де/, че понастоящем мотивите на "стачкуващите" за повишаване на заплатите им са, че били по-ниски от тези в ДАНС и прокуратурата. Нека никой не ме разбира погрешно - нямам против хората да вземат високи заплати, ама сравнението, особено с втората институция ми се струва "леко" неуместно... Говорим за различни отговорности и въобще не на последно място в повечето случаи за различна степен на образование, все пак...
Е, какво е вашето мнение за подобни мотиви?
Току-що слушах в новините /ако приемем, че инфото е достоверно, де/, че понастоящем мотивите на "стачкуващите" за повишаване на заплатите им са, че били по-ниски от тези в ДАНС и прокуратурата. Нека никой не ме разбира погрешно - нямам против хората да вземат високи заплати, ама сравнението, особено с втората институция ми се струва "леко" неуместно... Говорим за различни отговорности и въобще не на последно място в повечето случаи за различна степен на образование, все пак...
Е, какво е вашето мнение за подобни мотиви?
- LakeG
- Потребител
Re: Говори ли ви се за полицейската "стачка"?
Изцяло подкрепям протеста. Няма друга държава, която с години да провежда политика на унижене на лекарите, учителите и полицаите си. Кой може да очаква, че ще получи сигурност и закрила от хора, които са системно унижавани и лъгани от собственото си ръководство, хора с вменени само отговорности и без никакви права? Всички искаме силна полиция и всички изискваме много от нея, но нека бъдем реалисти - хората са със смачкано самочувствие, работят в мизерни условия, нямат бензин, коли, униформи, станции, извънградска линия... хартия, кламери... призовават от личните си мобилни телефони... и това го знаят всички близки на полицаи, но не и обществото, защото те нямат право да стачкуват или говорят, но обещството има право да изисква от тях. И да бъде разочаровано. И ще бъде, защото от нищо нещо няма как да стане. А за сравнението с ДАНС - преекспонират се нещата. Пък и там хора с какво образование мислите, че работят? Нали почти всички са бивши служители на МВР, които избягаха от напрежението на ежедневието и нормално потърсиха по-спокойна работа за повече пари.
-
lexy21 - Активен потребител
ами дай да видим ..това го видях в един друг форум, но е самата истина:
Сравнение между заплатите на двама юристи завършили един и същ университет в една година.Следовател с 5 годишен стаж получава заплата от около 2400 лева.Дават му се допълнителни пари в размер на 5000 лева,наречени антикорупционни.Също така на всеки 3 месеца получава по 1000 лева,наречени допълнително материално стимулиране.Пари за дрехи в размер на една заплата.13-та,14-та и 15-та заплата-общо годишната заплата е около 48 хиляди лева.В същото време дознател в МВР със същото образование и същия стаж получава 800 лева заплата.И около 400 лева за дрехи.Общо за годината около 10 хилади лева.Т.е служителя в МВР получава почти 5 пъти по-ниско възнаграждение.А натовареноста е следната-дознателя има на година по около 150 дела,а следователя по около 10.И те са отпреди 10 години и не представляват правна сложност.Кажете ми къде тук е справедливостта?
Заплатата на един магистрат с 20 години стаж годишно е около 58000 лева.36000 от редовни заплати,5 хиляди антикорупционни,13-та,14-та и 15-та заплата още 9000.Пари за дрехи още по 3000,допълнително материално стимулиране 5000.Та се получава близо 5000 лева месечно.Сравнете ги сега с 750 лева месечно на един полицай с висше юридическо образование,който е завършил същия университет като магистрата.
а за прокуратурата, дето имали "различна степен на образование" имам само едно изискване - гащи ...щото почевето май нямат ...
Сравнение между заплатите на двама юристи завършили един и същ университет в една година.Следовател с 5 годишен стаж получава заплата от около 2400 лева.Дават му се допълнителни пари в размер на 5000 лева,наречени антикорупционни.Също така на всеки 3 месеца получава по 1000 лева,наречени допълнително материално стимулиране.Пари за дрехи в размер на една заплата.13-та,14-та и 15-та заплата-общо годишната заплата е около 48 хиляди лева.В същото време дознател в МВР със същото образование и същия стаж получава 800 лева заплата.И около 400 лева за дрехи.Общо за годината около 10 хилади лева.Т.е служителя в МВР получава почти 5 пъти по-ниско възнаграждение.А натовареноста е следната-дознателя има на година по около 150 дела,а следователя по около 10.И те са отпреди 10 години и не представляват правна сложност.Кажете ми къде тук е справедливостта?
Заплатата на един магистрат с 20 години стаж годишно е около 58000 лева.36000 от редовни заплати,5 хиляди антикорупционни,13-та,14-та и 15-та заплата още 9000.Пари за дрехи още по 3000,допълнително материално стимулиране 5000.Та се получава близо 5000 лева месечно.Сравнете ги сега с 750 лева месечно на един полицай с висше юридическо образование,който е завършил същия университет като магистрата.
а за прокуратурата, дето имали "различна степен на образование" имам само едно изискване - гащи ...щото почевето май нямат ...
- marek972
- Потребител
За първи път чувам за пари за "антикорупционни" по 5000 лв. marek972, цифрите, които изнесохте...достоверни ли са наистина? На мен ми се струват малко множко по 5000 лв, на месец
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
https://www.16personalities.com/infj-personality
- kalahan2008
- Активен потребител
Това, което е написали колегите преди мен е самата истина.
Поздравления Мarek972 и Лекси за точната формулировка на проблемите им. Първия за възнагражденията на колегите с еднакво образование, Лекси за това, че обрисува действителните условия за работа на редовите полицаи/липса на елементарни консумативи,а да не говорим за безопасността им/... Виждам го ежедневно, почти.
Въпреки забелязващата се напоследък тенденция към по-добри условия, по - високи заплати, те все още си остават ниско платени и работещи при нецивилизовани условия.
Аз, лично, подкрепям стачкуващите.
Както често казвам, ако разследващите не работят... нагоре по веригата и останалите няма да имаме работа. Моите уважения към тях.
Поздравления Мarek972 и Лекси за точната формулировка на проблемите им. Първия за възнагражденията на колегите с еднакво образование, Лекси за това, че обрисува действителните условия за работа на редовите полицаи/липса на елементарни консумативи,а да не говорим за безопасността им/... Виждам го ежедневно, почти.
Въпреки забелязващата се напоследък тенденция към по-добри условия, по - високи заплати, те все още си остават ниско платени и работещи при нецивилизовани условия.
Аз, лично, подкрепям стачкуващите.
Както често казвам, ако разследващите не работят... нагоре по веригата и останалите няма да имаме работа. Моите уважения към тях.
- Гост.
- Старши потребител
да, защо пък не
ОК, не съм против това полицаите да получават високи заплати, ОБАЧЕ
има нещо, което не ми е ясно. Когато възнаграждението не ги удовлетворява, а очевидно това е така, къде са били всичките тези служители на МВР в момента, в който са си получавали заповедите за назначаване от министъра???? Не ми казвайте само, че не са били наясно за какво ще работят, защото това едва ли би било истина. Има и още нещо-оплакванията на дознателите, че си купували консумативи, компютри и т.н. плащали са си сметките за служебните разговори и т.н....ами когато нещо на някого не му харесва логично е да го промени-като не им допада просто да си сменят работното място. Във форума чета мнението на колега, който описва възнаграждението на магистрати, което очевидо е по-високо от това на дознателя. Ами нека стане недоволните дознатели станат магистарти.
има нещо, което не ми е ясно. Когато възнаграждението не ги удовлетворява, а очевидно това е така, къде са били всичките тези служители на МВР в момента, в който са си получавали заповедите за назначаване от министъра???? Не ми казвайте само, че не са били наясно за какво ще работят, защото това едва ли би било истина. Има и още нещо-оплакванията на дознателите, че си купували консумативи, компютри и т.н. плащали са си сметките за служебните разговори и т.н....ами когато нещо на някого не му харесва логично е да го промени-като не им допада просто да си сменят работното място. Във форума чета мнението на колега, който описва възнаграждението на магистрати, което очевидо е по-високо от това на дознателя. Ами нека стане недоволните дознатели станат магистарти.
- terry_ezra
- Младши потребител
terry_ezra на 21 Дек 2008 09:27 pm
Във форума чета мнението на колега, който описва възнаграждението на магистрати, което очевидо е по-високо от това на дознателя. Ами нека стане недоволните дознатели станат магистарти.
Е, ако ми кажете сега да нямате представа как се става такъв, ще повярвам в Дядо Коледа... Последните конкурси са показателно срамни...
И ще се допълня- стачката не е само на разследващите полицаи, тя е и на редовите служители в МВР... а те със сигурност не взимат повече от 800лв.
Не ми е ясно защо задълбахме във възнагражденията им, те наистина имат и други проблеми- Лекси ги е формулирала.
- Гост.
- Старши потребител
Мисля, че полицаите не искат да споделят истинската причина за положението си. Заплатата е само едно от нещата. Другото е неприятните условия на труд.
Според мен истинската причина е, че в работата на полицая има една намеса - от преките началници (обикновено хора с висше лесотехническо или педагогическо образование).
За съжаление те не могат да влияят на избора на преки началници. И... така ще я карат, докато докарат поредния парашутист, който да пази бизнеса на политическите другари от определена партия.
Смотана държава.
Според мен истинската причина е, че в работата на полицая има една намеса - от преките началници (обикновено хора с висше лесотехническо или педагогическо образование).
За съжаление те не могат да влияят на избора на преки началници. И... така ще я карат, докато докарат поредния парашутист, който да пази бизнеса на политическите другари от определена партия.
Смотана държава.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
-
DEKAH - Активен потребител
към poli_g
Вече го написах, когато нещо на някого не му харесва е нормално да го промени. Очевидно при полицаите, в това число и разследващите това не е така. Много лесно е да се хленчи, ами нека си сменят работното място.
- terry_ezra
- Младши потребител
Всичко това в поста на Ви, marek972 - добре, макар малко да се съмнявам в достоверността на изнесените цифри...Само не разбирам защо се сравняват само възнаграждения на юристи? Може би някой от пишещите ще е по-запознат и ще може да даде ориентир, но колко, според вас, от работещите в това ведомство са с висше образоние, а колко после от тях с юридическо?...Това беше отправната точка на темата ми, а не оправданото недоволство от условията на труд и отношението към служителите на реда. Аз също ги уважавам.
- LakeG
- Потребител
както съм споменал в поста си..това го взех назаем от друг форум ...и все пак ето малко факти ..съдебен секретар в съд с щат 18 човека взима 1200 лева чисто на месец ...касиерката на същия този съд -1100 лева, дават им 1500 годишно за дрехи, както и 13,14,15 и сега внимание-16 заплата !!! охраната на съда ..пенсионер от МВР -1500 лева....аз като дознател с 4 годишен - 830 лева + 400 лева за дрехи годишно ..
имам 48 дела на производство, от които 37 са срещи ИИ ...тъй като сме само двама ..даваме дежурство през седмица .. работя на 52 километра от къщи ..
комп, принтер, монитор аз си ги купих, консумативи (без хартия) сами си набавяме ...
следователят към този съд взима 2000 лева на месец, взима още и някакви антикорупционни, но не знам колко, полагат му се пари и извънредни заплати ...
в момента има 4 дела на производство ...
а вас terry_ezra ще ви подмина с мълчание ...щото иначе можеше да ви убия с такова ...
имам 48 дела на производство, от които 37 са срещи ИИ ...тъй като сме само двама ..даваме дежурство през седмица .. работя на 52 километра от къщи ..
комп, принтер, монитор аз си ги купих, консумативи (без хартия) сами си набавяме ...
следователят към този съд взима 2000 лева на месец, взима още и някакви антикорупционни, но не знам колко, полагат му се пари и извънредни заплати ...
в момента има 4 дела на производство ...
а вас terry_ezra ще ви подмина с мълчание ...щото иначе можеше да ви убия с такова ...
- marek972
- Потребител
И аз ви подкрепям колега. Нормално е в тази държава, хора с еднакво образование и еднаква по вид работа да вземат и еднакво възнаграждение.
- djudi
- Нов потребител
Колега Марек, нека сме възпитани, да не се "убиваме" и тук.
Към terry_ezra и представа си нямам, не и логична, защо продължават колегите да работят там. Имам състуденти- започнаха временно, да трупат стаж, опит... и сякаш временното стана постоянно. Някой предпочетохме неизвестността на бъдещето, те - може би по-малкото съпротивление. Знаете изискват се средства, за да започнеш дори и като адвокат/ наеми, осигуровки, консумативи, чл. внос за приемане и месечен- все разходи/. Това е моето обяснение...
А само работещите там биха ви отговорили на въпроса- защо стоят?
Все допълвам... наскоро разбрах, не съм сигурна дори, че дежурствата не им заплащат като извънреден труд. При нас лятото е ад за дознателите- курортен комплекс/голям/ на територията на общината пълно с чужденци и туристи, отделно ПТП... Да не ви разказвам по колко часа работят.
Към terry_ezra и представа си нямам, не и логична, защо продължават колегите да работят там. Имам състуденти- започнаха временно, да трупат стаж, опит... и сякаш временното стана постоянно. Някой предпочетохме неизвестността на бъдещето, те - може би по-малкото съпротивление. Знаете изискват се средства, за да започнеш дори и като адвокат/ наеми, осигуровки, консумативи, чл. внос за приемане и месечен- все разходи/. Това е моето обяснение...
А само работещите там биха ви отговорили на въпроса- защо стоят?
Все допълвам... наскоро разбрах, не съм сигурна дори, че дежурствата не им заплащат като извънреден труд. При нас лятото е ад за дознателите- курортен комплекс/голям/ на територията на общината пълно с чужденци и туристи, отделно ПТП... Да не ви разказвам по колко часа работят.
Последна промяна poli_g на 21 Дек 2008, 23:21, променена общо 1 път
- Гост.
- Старши потребител
Много лесно е да се хленчи, ами нека си сменят работното място
Ами да си разпускаме държавата тогава. Истината е, че подобно отношение към служителите е също част от проблема. А от този проблем страда цялото общество и той не се решава с "К`во искаш, писал си молба "моля да бъда назначен". И точно защото през последните две години МВР напуснаха секретно голям брой хора се видя, че нещата не се решават по Вашия начин. Поне не в интерес на общността. Ако общността, естествено, си знае интереса...
-
lexy21 - Активен потребител
Ей, Марек,
повярвай ми грешиш доста в цифрите. Съветвам те човека който ти е дал такава информация да си го сложиш в графа "дезинформатори и интриганти". Другото нещо, което излиза от тази неосведоменост е че взаимотношенията ви във вашия район са на такова лошо ниво, че просто не си отишъл човешки да попиташ за точните цифри.
Протеста на полицаите има за цел 15-на искания, а не само някакви си заплати. Мене лично много ми харесва точката да се пенсионират подобаващо всички с над 25 годишен стаж. Ако някой си мисли че е същия като преди 25 години просто да попита жена си (мъжо си) То затова и набързо обещаха исканите коледни добавки пък за другите неща хората "горе" йезуитски премълчаха.
повярвай ми грешиш доста в цифрите. Съветвам те човека който ти е дал такава информация да си го сложиш в графа "дезинформатори и интриганти". Другото нещо, което излиза от тази неосведоменост е че взаимотношенията ви във вашия район са на такова лошо ниво, че просто не си отишъл човешки да попиташ за точните цифри.
Протеста на полицаите има за цел 15-на искания, а не само някакви си заплати. Мене лично много ми харесва точката да се пенсионират подобаващо всички с над 25 годишен стаж. Ако някой си мисли че е същия като преди 25 години просто да попита жена си (мъжо си) То затова и набързо обещаха исканите коледни добавки пък за другите неща хората "горе" йезуитски премълчаха.
- zidaromazach
- Потребител
http://policebg.free.bg/cgi-php/phpbb2/ ... .php?t=716
Малко трудно се влиза в този сайт... колегите си имат проблеми, доста и не от сега, просто нещата са се задълбочили до степен на явна нетърпимост.
zidaromazach, никой не е същия след 25г., освен ако не сте открили начин да се съхраните от набезите на времето.
Идея нямам за ДМС и прочие екстри, 14-16 заплати, и не ми е важно, но знам колко е възнаграждението на магистрат с повече от 20г. стаж...
Малко трудно се влиза в този сайт... колегите си имат проблеми, доста и не от сега, просто нещата са се задълбочили до степен на явна нетърпимост.
zidaromazach, никой не е същия след 25г., освен ако не сте открили начин да се съхраните от набезите на времето.
Идея нямам за ДМС и прочие екстри, 14-16 заплати, и не ми е важно, но знам колко е възнаграждението на магистрат с повече от 20г. стаж...
- Гост.
- Старши потребител
Колко на време се бъгна снощи лекс-а- тъкмо си започна хортуването и ... до сега.
- Гост.
- Старши потребител
Проблемите в МВР са много. Но няколко са фактор. Първо - материалното осигоряване, с каквото имат с това работят, като нямат и не им дават си купуват. Второ - нормативната база, каквато е тя така работиш. Трето - стил на ръководство тип московски, несъвместим в сегашното време. А за възнагражденията е вярно, че за едни има много а за други нищо, като всички са правоохранителни органи, но натоварването е различно.
- lordveider
- Нов потребител
По отношение на заплатите. Не търсете под вола теле. Не може да се коментира заплата на следовател, прокурор или съдията Х. Следователят получава заплата на ОКРЪЖЕН съдебен ранг и е приравнен със съдия и прокурор от Окръжните структури на магистратурата. Действително този ранг е с доста по - голямо възнаграждение от служителите на МВР, част от което е и дознанието да речем. Дознателят като кадрови полицай получава възнаграждение на кадрови полицай - нищо неестествено. Примерно прокурор от Районната прокуратура получава доста по малко възнаграждение от мен - следователя. Това също е нормално, като придобие Окръжен ранг ще получава колкото мен. Това са законово установени неща и са плод на държавната политика. А относно спекулацията с 13 - та до 16 - та заплата, всеки юрист знае, че получаването на 4 допълнителни заплати е законово установено в Закона за съдебната власт - отворете и прочетете. А относно работата - работим това което ни е възложила държавата. Много или малко - колкото ни е възложено - толкова. Това също е плод на държавна политика и не може да се коментира "в частност и на парче..." Нито сме хората които ще решаваме кой колко ще получава, нито кой да не получава....))))
От друга страна вярно е, че дознанието в момента работи активно, на точката на задръстването. Вярно е, че заплатите там са малки. Такава е държавната политика - да няма силно и независимо разследване. Ако не беше такава - все още щеше да има Национална следствена служба във вида в който си беше преди преструктурирането...
Така че, като коментирате заплати, липса на тях или прочее....не коментирайте заплатата на следователя прокурора или съдията "Х", ами възнаграждението на районен, окръжен, апелативен и национални съдебни рангове...))) Напълно в дъха на закона....)))
От друга страна вярно е, че дознанието в момента работи активно, на точката на задръстването. Вярно е, че заплатите там са малки. Такава е държавната политика - да няма силно и независимо разследване. Ако не беше такава - все още щеше да има Национална следствена служба във вида в който си беше преди преструктурирането...
Така че, като коментирате заплати, липса на тях или прочее....не коментирайте заплатата на следователя прокурора или съдията "Х", ами възнаграждението на районен, окръжен, апелативен и национални съдебни рангове...))) Напълно в дъха на закона....)))
- INVESTIGATOR_OSLS
- Младши потребител
76 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4
|
|