- Дата и час: 16 Дек 2024, 19:40 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Нотариалната такса -задължително по данъчна оценка?
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
20 мнения
• Страница 1 от 1
Нотариалната такса -задължително по данъчна оценка?
Както ви е известно, нерядко при извършване на сделка с недвижими имоти се вписва като цена на сделката данъчната оценка, а не реалната цена. Ясна е причината за това- местния данък, нотариалните такси и таксата по вписване да са в по-нисък размер. Проблемът е - ако се обяви сделката за нищожна и ако липсват доказателства за реално платената цена ще бъде върнато вписаното в нотариалния акт, а не реално платената цена. Затова имам предложение- данъците и таксите да се определят задължително само въз основа на данъчната оценка, а не на база реалната цена на сделката. При това положение няма да се налага страните да прикриват платената цена на сделката- те ще си я впишат в нотариалния акт, а ще бъдат таксувани въз основа на данъчната оценка.
- raskolnikov
- Младши потребител
Re: Нотариалната такса -задължително по данъчна оценка?
Хехехехех , аз искам баничка и боза ама няма!
- REVOLUTION
- Активен потребител
да, и то, както бяха писали колегите в друга тема...ако може бозата и да е от 6 стотинкииииии.....пей, сърце!
-
778899 - Активен потребител
Идеята нотариалните такси да се определят само въз основа на данъчна оценка е начин страните да вписват реалната цена на сделката в НА- така ще се гарантира правната сигурност. Ако данъчната оценка е 30 хил. страните ще си впишат реалната цена- примерно 60 хил, но ще платят такса върху данъчната оценка. Това няма да намали доходите на нотариусите- днес е практика сделките да се обявяват по данъчна оценка, но страните не са гарантирани, ако сделката се обяви за нищожна.
На писача на инфантилия коментар - "революцията?!?" ще кажа да си напише домашните и да тича на училище
На писача на инфантилия коментар - "революцията?!?" ще кажа да си напише домашните и да тича на училище
- raskolnikov
- Младши потребител
Разколников, идват избори, кандидатирай се, ако те изберат прокарвай каквото ти скимне. Ще имаме напредък - сега има съмнения, че се прокарва само това за което се плаща.
- dimist
- Потребител
"Инфантилният" коментар на Революционера си е съвсем на място.
А страните, като искат "правна сигурност", да бъдат така добри да си платят таксите. Ама те искат хем правна сигурност, хем баничка и боза.
Ако размерът на таксите ти е висок (допускам и да е така), що не предложиш той да се намали? Щото вероятно не е там работата и дори при по-нисък размер пак няма да обявяват истинската цена, нали.
А страните, като искат "правна сигурност", да бъдат така добри да си платят таксите. Ама те искат хем правна сигурност, хем баничка и боза.
Ако размерът на таксите ти е висок (допускам и да е така), що не предложиш той да се намали? Щото вероятно не е там работата и дори при по-нисък размер пак няма да обявяват истинската цена, нали.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
Тъй като съм втора смяна , а като прилежен ученик съм си подготвил уроците още снощи , ще имам малко време да отговоря на псевдозащитника на "правната сигурност" гусин raskolnikov.Другарче мило , всички като общество страдаме от печално известни порочни практики(криене на реалната работна заплата-с цел по-ниски осигуровки , "безработни" регистрирани на борсата , но всъщност работещи и т.н и т.н) , една от които е тази със относителната частична симулация в договорите за прехвърляне на НИ , изършвана с цел да се платят по-нисък данък и такси.И моля не ми говорете за бедни и безащитни хора , претиснати до стената , който не че не искат да плащат данък , ама що да го правят като алчната администрация ще открадне парите...Честно казано всички са едни и същи , днеска работодателя иска да плати по-малко осигуровки , днеска продавача иска да продаде и да плати по-нисък данък,днеска свирепо оплюващия катаджиите , че са подкупни , при първата проверка веднага казава"Ама не може ли нещо да направим сега , г-н полицай......." , утре същите попаднали в управлението пак ще протегнат алчна ръка , щото такъв им е манталитета.Дребна далавера извън властта , тежки престъпления когато си в нея.Резултат-бедна и разсипана от скандали страна.И сега , Вие изкачате с абсолютно цинично предложение , видите ли да защитим недобросъвестността , защото тя носи риск за "симулантите" и да сме защители правния оборот!
Толкова ни е сгрешен чипа...... Няма да забравя една сделка,германец си регистрирал ЕООД и си купува къща с двор , чрез Агенция.Аз трябва да подготвя НА.Брокерите веднага му обясняват врътката с данъчната оценка и ооооо ужас.Тоя човек целия почервеня и се запъна...ама как така , това е измама вика той-не е обясняват му брокерите , това е практика , ти какво будала ли си, искаш да си да плащаш като арабин на държавата?Е плати си реалния данък човека , а на мен ми стана много , много тъжно за нас!
Толкова ни е сгрешен чипа...... Няма да забравя една сделка,германец си регистрирал ЕООД и си купува къща с двор , чрез Агенция.Аз трябва да подготвя НА.Брокерите веднага му обясняват врътката с данъчната оценка и ооооо ужас.Тоя човек целия почервеня и се запъна...ама как така , това е измама вика той-не е обясняват му брокерите , това е практика , ти какво будала ли си, искаш да си да плащаш като арабин на държавата?Е плати си реалния данък човека , а на мен ми стана много , много тъжно за нас!
- REVOLUTION
- Активен потребител
Другарят "средношколник" -Ти явно наричаш "недобросъвестен" целия български народ ( вероятно обаче ти самия няма да се самоопределиш за "недоборосъвестен").
Таксата е цена на услуга и би трябвало да покрива деиствителните разходи по предоставянето на услугата. Таксата не е данък. Дали нотариуса ще извърши сделка за 10 хил или за 100 хил лв- трудът, които извършва, законовите изисквания за сделката, разходите на нотариуса са ЕДНИ И СЪЩИ.( в тази насока на разсъждение има логика таксата дори да е дори фиксирана сума, без значение интереса- например минимална работна заплата ])
Нормативната уредба трябва да отговаря на обществените отношения. Виждането при сделка таксата да се определя само по данъчна оценка ( като се прилага деистващата тарифа )е всъщност начинът да се достигне до това положение. (да не забравяме, че данъчните оценки бяха повишени с 50 процента, считано от нова година).
Що се отнася до "тарикътлъкът при осигуряването, за който пишеш- държавата въведе минимални осигурителни прагове така че дори и тук може да се търси далечна аналогия - дори и да си на трудов договор на 240 лева- ще се осигуряваш на фиксирания пи-висок размер посочен в тези минимални осигурителни прагове
Утре някой може са реши таксите при регистрация на ООД или АД да зависят от размера на капитала, а да не е фиксирана сума, както е сега
Таксата е цена на услуга и би трябвало да покрива деиствителните разходи по предоставянето на услугата. Таксата не е данък. Дали нотариуса ще извърши сделка за 10 хил или за 100 хил лв- трудът, които извършва, законовите изисквания за сделката, разходите на нотариуса са ЕДНИ И СЪЩИ.( в тази насока на разсъждение има логика таксата дори да е дори фиксирана сума, без значение интереса- например минимална работна заплата ])
Нормативната уредба трябва да отговаря на обществените отношения. Виждането при сделка таксата да се определя само по данъчна оценка ( като се прилага деистващата тарифа )е всъщност начинът да се достигне до това положение. (да не забравяме, че данъчните оценки бяха повишени с 50 процента, считано от нова година).
Що се отнася до "тарикътлъкът при осигуряването, за който пишеш- държавата въведе минимални осигурителни прагове така че дори и тук може да се търси далечна аналогия - дори и да си на трудов договор на 240 лева- ще се осигуряваш на фиксирания пи-висок размер посочен в тези минимални осигурителни прагове
Утре някой може са реши таксите при регистрация на ООД или АД да зависят от размера на капитала, а да не е фиксирана сума, както е сега
- raskolnikov
- Младши потребител
Е, именно, де - осигурителните прагове играят сегашната роля на данъчната оценка, а не тази, която ти предлагаш. Нали не си забравил, че осигурителните прагове не отменят задължението да се внасят осигуровки върху пълния размер на възнаграждението, ако той е по-висок от прага.
Нормативната уредба трябва да отговаря на обществените отношения - което никак не изключва по някой път и да ги "дооформя" чрез правила и санкции (в най-широк смисъл) за неспазването им. Ти предлагаш с неспазването на едно правило да се "преборим", като отменим правилото. Както беше казал някой, престъпността също би изчезнала с отмяната на Наказателния кодекс.
Аз мога да се съглася с това, макар че плащането върху материален интерес може донякъде да се обясни с по-голямата отговорност при по-висок интерес. Само че този аргумент - за еднаквата цена на услугата - съвсем не е в подкрепа на идеята за изчисляване на таксите върху данъчната оценка.
Нормативната уредба трябва да отговаря на обществените отношения - което никак не изключва по някой път и да ги "дооформя" чрез правила и санкции (в най-широк смисъл) за неспазването им. Ти предлагаш с неспазването на едно правило да се "преборим", като отменим правилото. Както беше казал някой, престъпността също би изчезнала с отмяната на Наказателния кодекс.
Таксата е цена на услуга и би трябвало да покрива деиствителните разходи по предоставянето на услугата.
Аз мога да се съглася с това, макар че плащането върху материален интерес може донякъде да се обясни с по-голямата отговорност при по-висок интерес. Само че този аргумент - за еднаквата цена на услугата - съвсем не е в подкрепа на идеята за изчисляване на таксите върху данъчната оценка.
Последна промяна portokal на 22 Яну 2009, 12:52, променена общо 1 път
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
Другарят raskolnikov премълчава въпроса за данъка и тъй като се съсредоточи само върху таксата на нотариусите ,да се опитам да щрихирам няколко момента.Тези цени както и адвокатските хонорари се определят на база материалния интерес.Затова ще коментирам адвокатския хонорар,осланяйки се на аналогията , да не ме обвинят колегите , че гледам в чужда купичка.Казва raskolnikov , че работата била една и съща независимо дали защитава мат.интерес 10 000 лв. и 100 000 лева.Няма да го убеждавам в несъстоятелността на това му мнение , но смятам няма спор , че отговорността е твърде различна нали?Явно колегата смята , че е много справедливо да се получават твърди възнаграждения(не повече от 50-100 лв. предполагам ) , обаче да се отговаря за материалния интерес в цялост.Много справедливо!
Трябвало закона да отговаря на обществените отношения , ами тогава дайте да стигнем по-напред ,да легализираме корупцията , да преработим трудовото законодателство(там тва работно време и извънреден труд много пречат бре да му се невиди , а и не отговарят на обществените отношения).Не , правото регулира обществените отношения като преследва определена цел. .
Накрая , никога не обобщавам и оценката ,че целия български народ е недобросъвестен е твоя.Факт е обаче , че преобладаващия брой примери са такива.
Трябвало закона да отговаря на обществените отношения , ами тогава дайте да стигнем по-напред ,да легализираме корупцията , да преработим трудовото законодателство(там тва работно време и извънреден труд много пречат бре да му се невиди , а и не отговарят на обществените отношения).Не , правото регулира обществените отношения като преследва определена цел. .
Накрая , никога не обобщавам и оценката ,че целия български народ е недобросъвестен е твоя.Факт е обаче , че преобладаващия брой примери са такива.
- REVOLUTION
- Активен потребител
" Другарят" си служи с неистини. Аз считам, че 90 процента от българските граждани имат обикновенно добросъвестно поведение, в моралния смисъл на думата. Второ, едва ли е редно да твърдиш, че обществените отношения са достигнали до там, че да се приеме корупцията за правило. НК отговаря на обществените отношения, в конкретния пример- подкупът не е поведението, което е прието от обществото, така, че наказателната отговорност за подкуп отговаря на обществените отношения. Но в резултат на еволюцията на обществените отношения наистина се е стигало да промени в НК- например отпадна наказателната отговорност за свещенник извършил религиозен обред преди гражданския брак.
Наивно е да се прави аналогия между нотариална такса и адвокатския хонорар. Нотариусът "е лице, на което държавата възлага извършване на предвидените в законите нотариални действия". Освен това адвокатския хонорар се определя свободно, и дума не може да става за фиксирани размери( не е редно да има и минимум, но това е друга тема).
При извършване на сделка с цена на имота 10 хил или 100 хил- процедурата е еднаква, трудът е еднакъв, документите, които се представят са еднакви. Само от любопитство- по какво се различават процедурите, според тебе? Нотариусът трябва да извърши едни и същи деиствия без значение колко струва имота(само една разлика има- при сделка над определена сума се изисква декларация за произхода на парите). В ГПК не се говори за разлика в процедурите при "скъп" и при "не -скъп "имот .
И накрая- -ако при определяне на нотариалната такса се взема за база данъчната оценка, а не пазарната цена - няма да настъпят никакви радикални промени (между другото и ако възникнат задължения за данъци не е зле да се използва данъчната оценка, а не пазарната цена за база. Ако държавата счита, че данъчнъта оценка е ниска- да я повишат данъчната оценка, както беше направено от 1 януари - с 50 процента я вдигнаха)
Що се отнася до "извънредния труд" много възможно е в недалечно бъдеще да бъде напълно разрешен нормативно
Наивно е да се прави аналогия между нотариална такса и адвокатския хонорар. Нотариусът "е лице, на което държавата възлага извършване на предвидените в законите нотариални действия". Освен това адвокатския хонорар се определя свободно, и дума не може да става за фиксирани размери( не е редно да има и минимум, но това е друга тема).
При извършване на сделка с цена на имота 10 хил или 100 хил- процедурата е еднаква, трудът е еднакъв, документите, които се представят са еднакви. Само от любопитство- по какво се различават процедурите, според тебе? Нотариусът трябва да извърши едни и същи деиствия без значение колко струва имота(само една разлика има- при сделка над определена сума се изисква декларация за произхода на парите). В ГПК не се говори за разлика в процедурите при "скъп" и при "не -скъп "имот .
И накрая- -ако при определяне на нотариалната такса се взема за база данъчната оценка, а не пазарната цена - няма да настъпят никакви радикални промени (между другото и ако възникнат задължения за данъци не е зле да се използва данъчната оценка, а не пазарната цена за база. Ако държавата счита, че данъчнъта оценка е ниска- да я повишат данъчната оценка, както беше направено от 1 януари - с 50 процента я вдигнаха)
Що се отнася до "извънредния труд" много възможно е в недалечно бъдеще да бъде напълно разрешен нормативно
- raskolnikov
- Младши потребител
raskolnikov,имам към теб 3 въпроса:
1.ти сам ли се издържаш ?
2. кога си завършил,имам предвид диплома +правоспособностили си още студент?
3.какво работиш?
1.ти сам ли се издържаш ?
2. кога си завършил,имам предвид диплома +правоспособностили си още студент?
3.какво работиш?
- punisher
- Потребител
Не е твоя работа
- raskolnikov
- Младши потребител
С въпросите,които зададох и чиито отговор "не са моя работа" по деликатен начин ти показах нужното уважение и колегиалност.Но въз основа на този отговор не мога да се въздържа да не ти отговоря.
Предварително се извинявам на колегите за изразеното ми мнение спрямо raskolnikov.То е насочено единствено и само към него.
Хей,човече,има си други места за избиване на комплекси.Тук се излагат мнения между колеги и се обсъжда опит.Неща,които не са за теб. Ти си баш вървежния сега в обществото "дървен философ".Ама на...явно никой и на теб не ти обръща внимание от близкия ти кръг или не им се слушат твоите идеалистични и нереални глупости.Като си толкова "ербап",вземи и влез в политиката и прави предложения.
Не ни занимавай повече със своите разсъждения и не тормози колегите.
Предварително се извинявам на колегите за изразеното ми мнение спрямо raskolnikov.То е насочено единствено и само към него.
Хей,човече,има си други места за избиване на комплекси.Тук се излагат мнения между колеги и се обсъжда опит.Неща,които не са за теб. Ти си баш вървежния сега в обществото "дървен философ".Ама на...явно никой и на теб не ти обръща внимание от близкия ти кръг или не им се слушат твоите идеалистични и нереални глупости.Като си толкова "ербап",вземи и влез в политиката и прави предложения.
Не ни занимавай повече със своите разсъждения и не тормози колегите.
- punisher
- Потребител
Интересна идея, raskolnikov. Имам предвид тая за изповядване на дан. оценка. Бих я доразвила или по- скоро леко изменила, ако ми позволиш. Не да се изповядват на дан. оценка, а таксите които се събират да са на същата. Сиреч, да се вписва действителната цена, но да се плащат разноските по данъчна оценка. Това по аналогия с д. т. по вещните искове.
/Малей, тука ако се включат нотари- те, ква анатема ще настане/.
Иначе становището относно възнагражденията на адвокатите, никак не ги споделям. Но не ми се спори- нямам настроение за това.
/Малей, тука ако се включат нотари- те, ква анатема ще настане/.
Иначе становището относно възнагражденията на адвокатите, никак не ги споделям. Но не ми се спори- нямам настроение за това.
- razli4na
- Активен потребител
"Левент"-е punisher твоята а реакция е израз на компенсиране .Кой си ти, човече, че да ти давам обяснения по лични въпроси. Да обиждаш напълно непознат, прикрит от интернет анонимността ти е грозно и недостойно. Ако не приемаш написаното в темата мнение можеш да го напишеш или да отминеш без коментар.
Думата "ербап" не влиза в моя речник- явно ти си "баш" запознатия с турцизмите. А ако се се погледнат набързо писания ти- всеки четвърти или пети постинг е арогантно-скандалджийски(да не цитирам какво си написал за полицаите, или злобатата ти към питащия, заплашен от ефективна присъда- и тн... и тн.) Нито те познавам, нито ме вълнуват заяждания ти, нито ме интересува компенсаторното ти поведение да обиждаш безпричинно. Изразих мнение по определяне на нотариалните такси, и като не си съгласен реши да обиждаш- доста незряло поведение демонстрираш момко. Нямам намерение да ти отговарям по нататък.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Razli4na- да това е идеята- точно таксите да се събират въз основа на данъчната оценка, така страните, ако желаят ще впишат реалната цена на сделката, но ще платят такса, определена по данъчната оценка.
Думата "ербап" не влиза в моя речник- явно ти си "баш" запознатия с турцизмите. А ако се се погледнат набързо писания ти- всеки четвърти или пети постинг е арогантно-скандалджийски(да не цитирам какво си написал за полицаите, или злобатата ти към питащия, заплашен от ефективна присъда- и тн... и тн.) Нито те познавам, нито ме вълнуват заяждания ти, нито ме интересува компенсаторното ти поведение да обиждаш безпричинно. Изразих мнение по определяне на нотариалните такси, и като не си съгласен реши да обиждаш- доста незряло поведение демонстрираш момко. Нямам намерение да ти отговарям по нататък.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Razli4na- да това е идеята- точно таксите да се събират въз основа на данъчната оценка, така страните, ако желаят ще впишат реалната цена на сделката, но ще платят такса, определена по данъчната оценка.
- raskolnikov
- Младши потребител
raskolnikov написа:" И накрая- -ако при определяне на нотариалната такса се взема за база данъчната оценка, а не пазарната цена - няма да настъпят никакви радикални промени (между другото и ако възникнат задължения за данъци не е зле да се използва данъчната оценка, а не пазарната цена за база. Ако държавата счита, че данъчнъта оценка е ниска- да я повишат данъчната оценка, както беше направено от 1 януари - с 50 процента я вдигнаха)
"Другарят" явно подготвя и следваща "общополезна" законодателна инициатива , чрез отмяна на забраната за извънреден труд , но да се върнем към таксите.Ами raskolnikov , вместо да я повишават още данъчната оценка , не е ли по добре просто да се спазват сегашните норми.Хем ще спестим законодателна енергия , хем хората няма да плащат по-висок местен данък.Щото с тия симулации и политиката на държавата да вдига данъчната оценка , след някоя и друга година да не искате пък тоя път да се връща "старото положение".
- REVOLUTION
- Активен потребител
Вижте тази новина от днес- третото изречение http://paper.standartnews.com/bg/articl ... cle=267881
Цитирам: "Адвокатите поискаха и нови европейски карти с регистрационния им номер, както и държавната такса, например при сделка с имот, да е фиксирана сума, а не 4%.
"
Цитирам: "Адвокатите поискаха и нови европейски карти с регистрационния им номер, както и държавната такса, например при сделка с имот, да е фиксирана сума, а не 4%.
"
- raskolnikov
- Младши потребител
Предлагам всички плащания над 100 лв. да се извършват задължително по банков път. В Нотариалните актове да се записва пазарната цена на имота , такава каквато е платена от купувача.
някъде мернах , че ако до две години пазарната цена на имота падне повече от 20 % продавачът е длъжен да върне пари на купувача.
таксите в съда при делби са на база пазарна цена, а не данъчна оценка. върху пазарната цена са и адвокатските хонорари. защо при сделка при нотариус да е по данъчна оценка. такъв парадокс като у нас - данъчната оценка и пазарната цена да са различни , май го няма в нормалните държави . на всичко отгоре предложението ви отива към графа 'дискриминация' на част от собствената ви гилдия.
някъде мернах , че ако до две години пазарната цена на имота падне повече от 20 % продавачът е длъжен да върне пари на купувача.
таксите в съда при делби са на база пазарна цена, а не данъчна оценка. върху пазарната цена са и адвокатските хонорари. защо при сделка при нотариус да е по данъчна оценка. такъв парадокс като у нас - данъчната оценка и пазарната цена да са различни , май го няма в нормалните държави . на всичко отгоре предложението ви отива към графа 'дискриминация' на част от собствената ви гилдия.
- tany_ivanova
- Потребител
20 мнения
• Страница 1 от 1
|
|