начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Изпълнителен лист за кредит

Изпълнителен лист за кредит

Мнениеот silmaril » 04 Фев 2009, 16:17

Здравейте.
Дали някой ще може да ме посъветва, как да постъпя в дадения случай?
Доскоро, майка ми, живееше с един мъж в условията на "семейни начала". Докато са живели съвместно, ТЕ са изтеглили потребителски кредит (преди 2 год.), като майка ми е "съдлъжник", според условията на договора. Въпросният мъж почина преди няколко месеца (лека му пръст). Докато беше жив, той погасяваше вноската по кредита. Един слънчев ден, в началото на мес. декември, когато майка ми реши да изтегли пенсията си + декемврийския бонус, се оказа че дебитната картата, по-която тя си получава пенсията, е блокирана. Оказа се, че банката е спряла картата, заради непогасяването на вноските по гореспоменатия кредит. Аз лично не знаех, за съществуването на този кредит, а майка ми не си спомня нищо. Искам да уточня, че майка ми преживя 2-3 инсулта, преди около 4 години. В момента, аз се грижа за нея, след като починаха брат ми и мъжа, с когото тя живееше. Тя е инвалид с решение от ТЕЛК - не може да помни. Майка ми сключи споразумение с банката, всеки месец от пенсията и да се удържат по 30 лв. (нейната пенсия е около 145 лв.).
Дотук добре, аз в момента преговарям с наследниците на починалия мъж, да поемат поне част от изтегления кредит, понеже майка ми не се е възползвала от него, по никакъв начин. Така и не разбрах, за какво са били похарчени парите от кредита.
Днес сутринта ми се обажда един ЧСИ и иска да се срещнем. Насрочихме си среща, видяхме се, той ми връчи копие от изпълнителния лист от ВРС с дата 09.01.2009 год. към двамата съдлъжници и "ПОКАНА ЗА ДОБРОВОЛНО ИЗПЪЛНЕНИЕ", аз го уведомих за споразумението, което е сключила майка ми с банката, за което той не знаеше и се разбрахме , да му занеса копие от това споразумение. В цитираната крайна сума, която се дължи според поканата има Грешка :D , (поне според мен): завишена е с около 400 лв.

Сега се чудя, след като прочетох няколко теми из форума, дали да наема адвокат и да подам жалба по :"Чл. 286. (1) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Който пред надлежен орган на властта набеди някого в престъпление, като знае, че е невинен, или представи неистински доказателства срещу него, се наказва за набедяване с лишаване от свобода от една до шест години и с обществено порицание.
(2) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Ако набеденият бъде привлечен към наказателна отговорност, наказанието е лишаване от свобода от една до десет години."
Това със жалбата, най-вероятно няма да стане, но просто не знам, какво да правя. Напоследък колко струва една консултация с адвокат? Могат ли да осъдят майка ми и какви последици биха могли да произтекат от това? Тя няма никакво имущество, единственият и доход е пенсията и?
Предварително Ви благодаря, за съветите, които ще ми дадете.
silmaril
Нов потребител

Re: Изпълнителен лист за кредит

Мнениеот vili_spasova » 04 Фев 2009, 16:28

Вървите в грешна посока!
Тук правоотношението е единствено и само гражданскоправно!
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот silmaril » 04 Фев 2009, 16:52

Нещо съм се объркал с цитирания чл.286. Извинявам се. Аз досега не съм имал вземане-даване с адвокати, съдилища и др. подобни.
silmaril
Нов потребител

Мнениеот bradshow » 04 Фев 2009, 17:40

След като има издаден изпълнителен лист, с който майка Ви и нейният мъж са осъдени да заплатят определена сума, дължима на банката, значи има образувано дело. копие от споразумението с банката го занесете на ЧСИ- то, към дължимата сума по кредита, дължите и разноски по издаване на листа , разноски по образуване на изпълнително дело, и таксите на ЧСИ вероятон затова парите Ви се струват с около 400 лв. повече.
По мое мнение се поинтересувайте в НОИ колко е минималната пенсия, защото ако пенсията на майка ви е минаимална, то ЧСИ не може да я запорира и да се удържат сумви.
На следващо място представете молба по изпълнителното дело с удостоверие за наследници на починалия мъж на майка ви и искайте ЧСИ да ги конституира като длъжници по делото. Те са наследници на починали и отговорят за неговите задължения. Хич не ги молете закона ги прави отговорни. ЧСИ да наложи запор върху т.в на наследниците и да ги покани и тях да платят дълга.Пишете пак . Ще помагам
bradshow
Младши потребител

Мнениеот bradshow » 04 Фев 2009, 18:02

НОИ запорира единствено сумата над МРЗ, т.е. над 220 лв.
bradshow
Младши потребител

Мнениеот silmaril » 04 Фев 2009, 18:25

Впечатлен съм от бързите отговори. Много благодаря за разбирането и помощта. Искам да уточня, че майка ми не е имала граждански брак с починалия съдлъжник, а относно наследниците, те в момента са в чужбина и аз разговарям с тях, чрез трето лице. Също така искам да добавя, че споразумението м/у банката и майка ми е с по-ранна дата, от ИЛ на съда. Аз попитах ЧСИ, защо не е била уведомена майка ми за насроченото дело и той ми отговори, че се е гледало при закрита врата.
silmaril
Нов потребител

Мнениеот silmaril » 05 Фев 2009, 10:03

Още веднъж, бих искал да благодаря на всички. Да, съгласен съм, че всичко е въпрос на пари. Всичко и всеки се купува и продава. Засега мисля, да не предприемам нищо, по гореизложения казус. Дори да осъдят майка ми, ми е много интересно, какво биха могли да и направят. Тя няма имущество, инвалид е, не може да и се запорира пенсията. Доколкото разбрах (от една учитива банкова служителка), от банката имат малко по-друга цел. Въпросният мъж, който почина и баща му, който почина малко след него, бяха притежатели на един малък имот. Явно от банката, са се настървили да го отнемат. Да са живи и здрави.
silmaril
Нов потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство