начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

Е, колеги... писна ми.

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Е, колеги... писна ми.

Мнениеот prnedev » 05 Дек 2008, 11:35

Милена, на моменти и аз се сърдя, като ме проверяват :-) друг път ми е смешно :-) зависи как се случи ;-)
prnedev
Активен потребител

Мнениеот jiji2 » 05 Дек 2008, 21:01

Ето, така се случва много често - някой нещо възроптава срещу някого и прекъсва добрата дискусия.... Може би трябва да се отърсим от дребнавостта и да спрем да реагираме първосигнално срещу всяко нещо, дори и когато считаме, че сме прави. Изчезнал поста ми, изчезнала темата "ми", изчезнал линк и каквото и там друго - веднага се намира някой, който реагира остро, има и ведната отговарящи, започват безсмислени дебати ... В резултат - темата се размива, става безинтересна... хората се отдръпват!
jiji2
Потребител

Мнениеот Melly » 05 Дек 2008, 21:17

Драга Джиджи,

Искрено съжалявам, че обезпокоих деликаната ти душевност.
Не би се разстроила така, ако бе се вслушала в съвета на уважаваната от мен колега Милена.
Дали пък не прие лично обръщението ми?
Ако ти си този, към когото се обърнах, моля те , нека не занимаваме останалите - дай да си говориме на ЛС.

Всяка интерпретация в случая, е опит за подклаждане на излишни реплики.
Нали не целиш подобна сцена?

Лека вечер ти желая!
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 05 Дек 2008, 22:27

То самата етимология (така мисля се казваше в случая - ако греша, моля съдът да назначи експертиза) на думата "форум" предполага разнопосочни теми, обсъждането им, както и шутовщина от рода на човека с псевдонимите. Между другото този човек съм го засичал в 6.00 часа (шест часа) сутринта да разпраща циклостилно на всяко едно мнение или запитване във форума - "марш при адвокат", една култова фраза, част от световната съкровищница на крилатите фрази.
Сега, ако трябва да се направи есеистичен преглед на състоянието на адвокатурата, все пак всеки от нас е кандидатствал поне с литература, можем да кажем, че няма чак такава обърканост в състоянието на адвокатурата.
Макар и да не можем да осъзнаем всеки ден, всяка постъпка, адвокатите действат доста хармонично - все пак имаме общи нормативни източници, дори да го кажем така. Хората, клиентите са доста доволни напоследък от обслужването - но в рамките на 2-3 години период назад.
Гилдията (на ситите) се поизчисти доста в последно време, така че нещата са повече от оптимистични.
Сега като минат и данъчните на една проверка, като подберат няколкото остатъци от сива икономика в гилдията - разните там "Интер мега шоп консулт сървисиз" Адвокатско дружество (АД - за алюзия с акционерно дружество) и - пей сърце. Аз мисля, че горното не се нуждае от аргументи - всеки от нас знае, че при данъчните няма шест-пет - на мястото на отрязаната глава пораства нова, по-огнедишаща, така че ревизията е неизбежна (ето така трябва да се казва следващият епизод на поредицата за 007 - "Ревизията неизбежна").
Доверието в адвокатурата ще нараства, синекурната страна на адвокатския съюз, като паразитна структура, ще намалява, все повече и повече - на трима адвокати се падат 2-ма наблюдатели от съвета - и така.
Дано да доживеем и онази алинея в Закона за адвокатурата, според която адвокатът е приравнен по почит и уважение със съда, на него му се дължи почит и уважение.
Но иначе това не единствените тежки времена за адвокатурата.
В миналото - до 50-те години на 20-ти век адвокатите са били концентрирани в по-големите областни центрове, отношението към тях е било доста консервативно - при адвокат и лекар се ходи в краен случай.
По времето на Червенков (председател на тогавашната управляваща група) адвокатите са били преследвани като паразитни, нечистоплътни елементи, разрушаващи устоите на обществото (което е истина - и едното и другото), било е налаган лимит на броя на действащите адвокати и още ред други - чувал съм го от дядо си, правоверен сталинист-реститут.
Знаете за адвокатските колегии на зрелия социализъм.
Сега е златно време за адвокатурата и другите юристи - едно време, нуждаещо се от интензивна правна помощ.
Разбира се, нуждаем се от подреждане на йерархията - условно на адвоката принадлежи ключовата роля, прокурора и съдията са обвързани от държавната си функция, съдия-изпълнителя е небходимото зло, а нотариуса е важен поради доверието на гражданите към неговата функция - аз съм си заверил нотариално всички купюри от хонорарите досега - чакам да дойде Закон за признаване и уреждане на правата на гражданите с унищожени банкноти, притежаващи нотариално заверени копия от тях (ЗПУПГУБПНЗК). Та така.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 06 Дек 2008, 03:24

Искам само да добавя нещо към предното мнение на ivan_lawyer: В България има приет "ЕТИЧЕН КОДЕКС НА АДВОКАТА" (Приет с Решение № 324 от 08.07.2005 г. на Висшия адвокатски съвет, Обн. ДВ. бр.60 от 22 Юли 2005г.)
Само една малка извадка от него:
Чл. 1. (1) В правова държава и в общество, основано на върховенството на закона, адвокатът има особена роля. Неговите задължения не се изчерпват с изпълнението на дадения му мандат, а произтичат и от традициите на вековната професия. Адвокатът трябва да служи както на интересите на правосъдието, така и на законните интереси и права на физическите и юридическите лица, които са му поверени да отстоява и защитава.
(2) За да може да бъде спечелено и запазено уважението, необходимо за осъществяване на посочените в ал. 1 функции, адвокатът изпълнява непрестанно многообразните си правни и етични задължения към:
1. клиента;
2. адвокатската професия като цяло и в частност към всеки колега;
3. съдебната власт и другите власти, пред които адвокатът защитава каузата на своя клиент или го представлява;
4. обществото, за което съществуването на свободната и независимата адвокатска професия, подчинена на собствените си правила, е същностна гаранция за опазване на законността и на правата на човека, евентуално противопоставени на силата на държавната власт и/или на интересите на отделни части от обществото.
Отстояване на законните интереси на клиента
Чл. 9. При упражняване на професията адвокатът във всичките си действия се ръководи от интересите на своя клиент, като спазва закона и правилата за професионално поведение. Той поставя интересите на клиента над своите и тези на своите близки и колеги.
Забрана за дискриминация
Чл. 10. Във всичките си дейности адвокатът не може да осъществява дискриминация, основана на пол, раса, народност, етническа принадлежност, гражданство, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично или обществено положение, възраст, сексуална ориентация, семейно положение, имуществено състояние или на всякакви други признаци, установени в закон или в международен договор, по който Република България е страна.
Чл. 11. (3) Адвокатът е длъжен да съветва и защитава клиента си компетентно, грижливо, добросъвестно и своевременно. Той осведомява клиента си за развитието на възложената му работа и при поискване отговаря на въпроси, поставени му от клиента във връзка с провежданата защита.
(4) Адвокатът не може да поема работа, за изпълнението на която не разполага с време, знае или е бил длъжен да знае, че не притежава необходимите знания и компетентност, освен ако ще си сътрудничи с адвокат, притежаващ тези знания и компетентност.
Чл. 21. (1) Адвокатът дължи уважение на съда.
(2) Адвокатът спазва правилата за поведение на съда или на юрисдикцията, пред която се явява.
(3) Правилата, приложими в отношенията на адвокат със съдия, се прилагат и в отношенията му с арбитър, медиатор, експерт или всяко друго лице, натоварено да подпомага съда или арбитража.
Състезателност в съдебното производство
Чл. 22. (1) Адвокатът спазва принципа на състезателност в съдебния процес. Адвокатът не може да се опитва да влияе пряко или косвено на съда по начин, противоречащ на законите и етичните правила.
Чл. 25. (1) Колегиалността изисква отношения на доверие и сътрудничество между адвокатите в интерес на клиента и за избягване на ненужни процеси, както и въздържане от всяко поведение, което вреди на репутацията на професията.
Колегиалността не може при никакви обстоятелства да бъде причина за противопоставяне интересите на професията на интересите на клиента.
(2) Адвокатът е длъжен да се отнася към другите адвокати с уважение и учтивост.

Както виждате, най-често срещаната дума в кодекса е "УВАЖЕНИЕ".
Та един малък призив към колегите-адвокати: моля ви, не пускайте безсмислени жалби, обречени на неуспех, защото това само затормозява и без това претоварената съдебната система. Знам, че някои обичат да се жалят ей така, "за спорта", а и следвайки принципа "от съд и от жена се иска всичко", но все пак, уважавайте и труда и на неадвокатите (съдии, държавни служители, съдебни изпълнители и др.).
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 06 Дек 2008, 04:26

Уважаваме професиите на съдиите и на съдебните изпълнители.
Но, просто жалба се пуска само когато има законово основание да се пуска жалба.
А жалба има законово основание всеки път когато клиентът ти поиска.
Нема уволнен адвокат.
Момчета, айде 8-ми март.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 06 Дек 2008, 10:30

ivan_lawyer написа:Но, просто жалба се пуска само когато има законово основание да се пуска жалба.
А жалба има законово основание всеки път когато клиентът ти поиска.

Имах предвид чл. 25, ал. 1 от Етичния кодекс. Ако жалба се пускаше винаги, когато клиентът каже, текстът нямаше да има смисъл.
Днес е Никулден (това във връзка с 8-ми март, което не ми се иска да разбирам в каква връзка беше)...честито на всички именници, вкл. и на revolution. Не ми се отваря нова тема.
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 06 Дек 2008, 21:08

doncheva016 написа::....

:D Лютият вече започна и пола си да мени, освен ника си :lol:
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 06 Дек 2008, 22:07

Еми, време му е - такъв човек, да става в 06.00 и да отговори на всички анкети и въпроси "марш при адвокат" - явно му е тиха спалнята, поне сега ще е ангажиран, ако ...
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 06 Дек 2008, 22:49

Той всъщност ще се ангажира сам със себе си - тъй като има и ник "Дончев".
Явно са едно стабилно семейство.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот bebitor » 07 Дек 2008, 11:17

Калахан, чл. 25 има предвид да не се образува дело, от което клиентът няма нужда. Например съсед завладял имот след смъртта на съседа си, наследниците /чрез адвоката/ тръгнали да го съдят и доказват, че не бил наследник. :lol: :lol: :lol: В случая адв. е длъжен да укаже на клиента реда, по който следва да се върне имота, но и да му обясни, че желанието на клиента да установят, че съседа не е наследник, е напълно безсмислено, защото никой не го твърди това обстоятелство. Въпреки това, ако изрично настоява /може да си има някакви вътрешни съмнения относно поведението на наследодателя към съседката- майка на владелеца, например...и да не можеш да го разубедиш, че това няма никакво правно значение/ :D :D :D ще предявиш и такъв глупав иск.
Ако не го направиш ти, ще го направи друг адвокат. Тук е момента да подчертая превантивно, че не съм го водила аз този отрицателен УИ. Така си дойде при мене, гледах и се дивях, но не мога никого да упрекна. Не се знае причината- дали знанията на адвоката или твърдоглавието на клиента са довели до това.
Но и аз съм имала неспасяеми случаи на клиенти с дебели глави и тогава само ги карам да ми подпишат декларация какво съм им обяснила :D .
Иначе не можеш да откажеш жалба на клиента си- абсолютно недопустимо е. Можеш да го убедиш, че шанса е минимален или 0, но щом неговата воля е такава, длъжен си да обжалваш. В противен случай, ако се оплаче от теб, те чака дисциплинарно наказание по 132 ал.2 от ЗАдв. Безсмислено или не, ти си извършил пропуски, причинили накърняване на правата и законните интереси на клиента.
И на последно място- понякога дори "безсмислените" жалби водят до неочакван, но благоприятен резултат.

mi_lena, към казаното от ianeva, което е напълно вярно, мога само да добавя, че във форума не се поднася цялата информация или се извежда заблуждаваща такава. Невероятно много хора например считат, че ДГИ е невъзможното "дарение срещу гледане". И пише например : баща ми дари къщата на брат ми, гледа го до края на живота му, адв. ми каза че нямам никакви права. Аз обаче...ЗН...запазена част... Един куп съвети в тази насока... И адвоката излиза без вина виновен. :D :D :D И тъй като само питащият си знае кой е адвокатът му, тръгва безпричинно да разнася мълвата, че е некадърник или нещо подобно.
По принцип не се страхувам от проверка, понякога и аз имам колебания на прав път ли съм или не и споделям това с колеги, търся тяхното мнение.
Последна промяна bebitor на 07 Дек 2008, 11:39, променена общо 4 пъти
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 07 Дек 2008, 11:23

Bebitor, аз всъщност имах предвид случаите, когато клиентът казва "Трябва да направим нещо, но какво?", а адвокатът казва: "Ще жалим!" :wink:
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот vetrev » 08 Дек 2008, 10:48

Да са живи и здрави празнуващите :D
vetrev
Нов потребител

Мнениеот M.Borisova » 08 Дек 2008, 11:30

Е Честит празник и от мен на всички празнуващи! Успехи и вземане на изпитите през януари :) :D
"Правото е изкуството на доброто и справедливостта" Целз
M.Borisova
Младши потребител

Мнениеот temidadr » 14 Фев 2009, 00:36

От това, което прочетох, разбирам, че проблема е в обидите и наглото отношение на "питащите", а не толкова в това, че съветите са безплатни.. Аз не съм юрист(въпреки,че ще запиша право следващата година), но смятам, че сте прави и това, че се опитвате да помогнете е страхотно, а "питащите" трябва да са благодарни. :)
temidadr
Младши потребител

Предишна

Назад към Общи дискусии