начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

Колеги, да си ги нямаме такива- боледувате само в Weekend-а

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Колеги, да си ги нямаме такива- боледувате само в Weekend-а

Мнениеот Гост. » 19 Фев 2009, 20:42

Адвокатите ще имат право да се разболяват до два пъти по време на дело

„http://www.bgfactor.org” / 19.02.2009

Адвокатите да се разболяват най-много два пъти, докато прокурорите разследват клиентите им, а съдът решава дали са виновни.
Това е една от 28-те мерки, предложени вчера от Висшия съдебен съвет, срещу мудните процеси. Магистратите ги формулираха, след като провериха защо се бавят 17 топдела, следени и от Европа.
Обикновено всяко заболяване на защитник води до отлагане на процеса, затова ВСС настоява при третия болничен адвокатът да посочи свой заместник. Ако не го стори, съдът може да назначи служебен защитник на клиента му и делото да продължи. Същите правила да се прилагат и когато адвокатът е процес на друг клиент, предлага още съветът.
Заради проблемите с призоваването висшите магистрати настояват също да се въведе задължителна регистрация по местоживеене, не само по постоянен адрес. Грешни и повтарящи се имена на улици в големите градове и особено в София затрудняват много призовкарите, са установили още висшите магистрати.
Предлагат призовкарите да имат еднакво работно облекло, тъй като в сегашния си вид не вдъхвали респект. Трябва да се регламентират случаите, при които те могат да разчитат на съдействие от МВР, съдебната полиция и кметствата.
ВСС наказа шефката на райония съд в Бяла Слатина Даниела Грановска, запорирала незаконно продукция на кооперация от с. Соколаре заради бъдещо дело. Заплатата й бе намалена с 15% за една година.

http://lex.bg/bulletin/?isu=307&tp=n&id=6908
:roll: :lol:
Гост.
Старши потребител

Re: Колеги, да си ги нямаме такива- боледувате само в Weekend-а

Мнениеот miriam » 19 Фев 2009, 21:15

Ех само глупости , братче :
"Умирай само в краен случай"
днес четох ,че БГ е осъдена през 2007г по 870 дела на нарушени човешки права

Ок, лимити на грипа ,то от това се знае кой ще спечели , 4 адвоката по два пъти равно на 8 пъти , ама искам по максимум 2 пъти да влизат без да са си прочели делото и молбите с исканията на страните ?!
и искам като минат 30 минути и до моето има още три дела да мога да си бия камшика и да си тръгна-защо ще чакам по три часа и кой е крив, че не са си направили сметка на графика?
искам мотивите в срока , искам звукозаписи от заседание и поправки на неточен протокол , вида ли прокурорска банка горе, а не при мен долу в джаза-отвод веднага! Да викат дизайнер ,да има паритет в позициите!Въпреки че прокурорите са заменими , а адвокатите-не :D
И да ушият на съдиите друг цвят тоги , че хората бъркат .Ще ръча на съдията тройка кебапчета-ще се изложим; Бакшишът е обида и за двете страни-когато е малък :D :D

870 дела ...и ще растат
miriam
Потребител

Мнениеот sarbijanac » 19 Фев 2009, 21:18

Да чукна на дърво,до сега не съм взимал болничен за отлагане на дело.Даже днес,когато кръвното ми налягане беше над допустимите норми отидох и си изкарах делата.

Не ми се вярва злоупотребата с болничните листи да е масова практика при болшинството от колегите.Никой от нас НЯМА интерес да си протака и влачи дела,от които вече си е взел каквото е могло да се вземе,или пък още повече "да се прави на болен" и да не бачка.Дойдоха много гладни и свирепи години,конкуренцията те дебне от всякъде,и ако не бачкаш,няма да изкарваш.
Не знам доколко обаче е обмислена идеята ,когато си ангажиран по друго дело,в друг град делото по което си се явил да се гледа в твое отсъствие.Понякога става-като си оставиш писмените бележки .Но понякога - не,особено когато предстои приемане на доказателства.
Избора да си избереш процесуален представител е право и въпрос на преценка.Няма обяснение на клиента да се "спусне като парашутист" друг пълномощник и той да го представлява,и то против волята на страната.Това ми се струва,че не би могло да издържи при едно съдебно оспорване. (
ВСС би било добре най-напред да си погледне богопомазаните магистрати,пък след това да дава указания за адвокатите на свободна практика.
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 19 Фев 2009, 21:26

Изображение :lol:
Солидаризирам се с написаното от miriam, без възражения!
За тогите и кебапчетата съм пас.
Ще растат, ще плащаме...това е сигурно.
А, че ще се нарушават правата на страната?
Охо, и да е подсъдим... :lol:

Сега прочитам и поста на колегата- има един приличен аргумент.
Всеки да си гледа паничката. Щото адвокатурата е независима и свободна и.... ехей, ама на книжка.
Последна промяна poli_g на 19 Фев 2009, 21:36, променена общо 1 път
Гост.
Старши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 19 Фев 2009, 21:30

И без това съм взимал само един-два пъти болничен.
Но така или иначе - едва ли чужд адвокат ще реши за един ден казуса.
Простото решение на проблема е - не ни обвинявайте, за да не се разболяваме.
Просто като не се напряга прокуратурата, няма да се напряга и адвокатурата.
Няма да страда и културата.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 19 Фев 2009, 21:51

:roll: :lol: Ех, Ванко- тук вече не ми е смешно...но е жалко, че ВАдС все още няма становище по въпроса. 8)
До сега не съм ползвала нито ден болничен! Влача се дори с 39 температура, вися пред залите и чакам... дело от 10.00, пък да вляза в 13- познато ли ви звучи? 8)
Наскоро... с.з. за делба от 14.00, а влизам в 16.40. Не казвам, колко продължи, но след моето имаше още 6 дела...
И още нещо- той и съдебния състав боледува... 8), ВЛ, съдебни заседатели...
Малей, тогава и страните да не си позволяват лукса да боледуват, а?
Като ще се регулира това обстоятелство законодателно- нека е валиден за всички този абсурд.

Има една приказка народна - на кривата ракета, космоса и пречи.
Щото има и Наредба за това обстоятелство/ разбирай болничните/, има и процесуални механизми в ръцете на уважаемият съд, за да се санкционира страната за шиканиране...
Има си норми за всичко, друг е въпроса дали се прилагат.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 19 Фев 2009, 22:04

искам мотивите в срока , искам звукозаписи от заседание и поправки на неточен протокол

Искаш, но си глас в пустиня. Искаш- ама няма-а-а-а.
Няма звукозапис в залата- поради технически, административни или финансови недоразумения- все тая.
Искаш с нарочна молба препис от протокола на следващия ден от с.з. - дават ти го след 15 дни/ то делото така и не се появява в деловодството- все при протоколистката седи/, депозираш молба за поправка- получаваш определение- протокола изготвен в с.з. :lol: :wink:
А, че не можеш да припознаеш думите на участниците в заседанието? и поради това изначално не знаеш, каква поправка ще е нужна... - това е друга песен... 8)

За да не остана грешно разбрана- общо взето се спогодяваме с всички участници в съдопроизводството, но за мен това/ нЕкоя си от 28-те мерки на ВСС/ си е грубо вмешателство. И ще плаща страната.

п.п. Модератор, допуснах грешка. Моля да преместите темата и постовете по нея в раздела за юристи. Благодаря.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот donna » 19 Фев 2009, 22:21

:D Боже до сега нито веднъж не съм ползвала болнични , то не съм и боледувала .И сега кво ,ако ми се случи то първо няма да повярват ,че съм болна ,второ ще боледувам по график упоменат в някой си закон. Въх ,въх ,люх :oops:
donna
Старши потребител

Мнениеот donna » 19 Фев 2009, 22:24

Ех спомени/преди 7-8г/ ,знаете ли какво е да идете на дело преди коледните празници не къде да е в ,а в Дупница и на вратата на залата да виси бележка с текст делата за днес се отлагат и се пренасрочват за ...а аз предния ден звънях по телефона , делоот гражданско ... :wink:
donna
Старши потребител

Мнениеот donna » 19 Фев 2009, 22:43

Там има една уловка при системно боледуващите, в болнчния трябва да пише ,че важи за пред органите на съдебнаат власт. Ох в много от тях не пише ...и тогава въобще съда не следва да се съобрази с този болничен.

НАРЕДБА ЗА МЕДИЦИНСКАТА ЕКСПЕРТИЗА НА РАБОТОСПОСОБНОСТТА

чл.18 (2) (Нова - ДВ, бр. 23 от 2007 г.) При определен домашен амбулаторен или свободен режим осигуреният е длъжен да се явява пред разследващите органи и пред органите на съдебната власт през периода на разрешения отпуск поради временна неработоспособност, освен ако в графа "бележки" на болничния лист изрично е отбелязано, че заболяването на лицето не позволява явяването му пред разследващите органи и пред органите на съдебната власт.
donna
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 19 Фев 2009, 23:00

Именно за Наредбата говорех...
Що се отнася до резонния въпрос, поставен в предходния пост- за моя, и на съда радост, не съм срещала системност в заболяванията на колегите.
Имам един, единствен случай/ НЧХ- 9 с.з. и ход не се дава/, където след двойна смяна на защитници, неколкократно отлагане по молба на защитата/ веднъж поради заболяване на дете, други поради явяване по други дела- без приложени доказателства/ накрая се стигна до резонното ми искане за налагане на парична санкция, която бе уважена. След постановеното определение доста бързо се разви нормално съдебното производство.
А 17-те дела, които се наблюдават, не са критерии за цялата ни съдебна система.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот miriam » 19 Фев 2009, 23:16

не знам за другите, Милена, но персонално аз не виждам никакъв смисъл да бавя дела , освен ако не му остава на пустото дело 6-12 месеца да изтече давност.... :? :P
мястото ви е в тази тема, а с мненията си исках да кажа , че съдиите и сега се справят с неоснователното бавене и шиканиране на процеса....
стига да им се дава ход :)
miriam
Потребител

Мнениеот miriam » 19 Фев 2009, 23:53

Никой (включително и съда) не обича да бъде използван.

Така е .А представете си когато вече сте напълно убедена , че дори да е имало такива опити и намерения-изобщо не е било лично-какво омиротворение, и как някак се отпуска стиснатото юмруче, и по скоро усмивка тича от ухо до ухо , наум разбира се ... :)
miriam
Потребител

Мнениеот sarbijanac » 20 Фев 2009, 00:03

Защо ми се струва,че тази разпоредба на ВСС НЯМА ДА ИЗДЪРЖИ НА СЪДЕБНА ПРОЦЕДУРА ЗА ОТМЯНА ?

И още нещо.Въпрос на време е чуждестранните ни колеги да придобият правната възможност СВОБОДНО да упражняват професията и в България.Щом ЕК започва наказателна процедура срещу "Правова България" работата е ясна.

Па тогава господа от ВСС какво ще правите.как ще си приложите разпоредбата срещу един европейски адвокат ?Дали после няма да има случка с продължение ??? :lol: :lol: :lol: :lol:
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот kapina1972 » 20 Фев 2009, 11:20

И аз мразя да се отлагат делата ! Дело в ход е вече " изядено " дело ! :wink: Болна, здрава - на линия ..Та дори и не внасям осигуровки за болнични!
Милена, твърдите, че :
mi_lena на 19 Фев 2009 09:37 pm
.................................................................................................
. Та просто се чудех дали това би било виждането ви и ако системно боледуващ е адвокатът на насрещната страна, като отлаганията са в ущърб на вашите клиенти?
Та на въпроса ще Ви отговаря с въпрос : Системно боледуващите адвокати да ги заличават от колегиите ли ?" ,за да не стават повод за отлагане на делата :wink: :D :D :D :D
Вероятно някои не са наясно и с правото на избор на адвокат, а и с други права на клиента , та прехвърлят проблемите от болната глава на здравата! :D :D :D
kapina1972
Нов потребител

Мнениеот zenitn » 20 Фев 2009, 13:45

А -а-а-а не е честно :twisted: Значи на мен може на два пъти да ми отлагат едно и също дело, защото съдията го мързи да дойде, аз да се чудя как да разкарвам хората пак да дойдат- щото производството налага да са там.............а ние като сме зле-кво да правим. Ами ако имаме и малки деца и те боледуват - тогава какво
Айде стига - значи аз с болно дете, ще го зарежа у дома бог знае на кого при това, а съдията ще ми отложи делото щото той самия бил болен
е-ми не
Кажете ми къде е правото тогава и на чия страна
Щото на мен и друго са ми казвали : :mrgreen: "Като си имате дете, стойте си вкъщи и си го гледайте" :mrgreen:
За себе си не говоря- жива умряла- на дело съм
Ама и ние сме хора бе........ :shock:
zenitn
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 24 Фев 2009, 13:40

Интересно, но едно голямо (за самия клиент важно) дело, пропадна, защото в последното съдебно заседание се явих болен (но това го разбрах чак в Костинбродския съд) - абе усещам някакъв памук в главата, чак на обяд разбирам, че съм с грип.
Е да, вярно, Председателя на състава се чудеше какво ми става - при нищожни доказателства да искам ход по същество, жалко, че нямаше служебно начало.
Но явно болката на болките са прословутите наказателни дела.
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Общи дискусии