начало

10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия 10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия

Българският адвокат между лошите закони и корупцията

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Българският адвокат между лошите закони и корупцията

Мнениеот miriam » 09 Мар 2009, 15:58

предричам тежко за разлистване бъдеще на вашата тема.... :lol:
не за друго , ами защото свят широк-адвокати всякакви :P
скромното ми лично мнение е , че от 10 едва двама стават за адвокати, което процентно съотношение си е константа в почти всички направления и браншове...
Никой ,освен пазарът на услуги не може да попречи на останалите 8 да опитват , обаче....
miriam
Потребител

Мнениеот lyutiqt » 09 Мар 2009, 17:28

За картелите- точно е ! Парадоксално е, че адвокат може да заверява документи,които да представя по делата, а не може да завери препис на документ за " общо ползване " ...
Що се касае да " ставащите 2-ма от 10 - ами то си е и въпрос на настройка за работа с клбиенти , а и въпрос на обучение. На мнозина няма да им се хареса , че ще подчертая факта, че в 6 милиона България има 16 факултета,които бълват недоносчета . В Германия , доколкото зная, например, са 4 факултета, вкл. и от източните територии...
lyutiqt
Нов потребител

Мнениеот donna » 09 Мар 2009, 17:54

Защо всички си мислите ,че проблема е във броя на факултетите ?
Съдии ,прокурори ,адвокати ,юрисконсулти и др. има завършили във всички факултети , не мисля ,че това е проблема .
donna
Старши потребител

Мнениеот 778899 » 09 Мар 2009, 18:35

И според мен броят на факултетите не е проблем! Цедката на живота, и в частност на правото, което възнамеряват бъдещите колеги да го работят, е толкова голяма, че или ставаш или не ставаш...и наистина няма значение къде си завършил, е, не съвсем, де :oops: ..... :) ! И така...а и не само! Напоследък, все попадам на дела /докато чакам в зала/, на които се явяват възрастни колеги, които не знаят почти нищо от новото ГПК...лежат си на старите лаври и хал-хабер си нямат от динамичната материя, която уж работят! Ми, те не са завършили разните им там факултети! Но, май изпадам в крайности, а не искам....
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 09 Мар 2009, 18:46

Ето как започва романа "Наследника от Калкута" - "Ако не е вярно е добре измислено" - стара италианска пословица.

Защо ли си мисля, че първото и най-важно условие за един адвокат е да може да говори - в смисъл на задържане вниманието на аудиторията.
Пък не е и на последно място и писмената реч - където нещата са дори по-трудни.

Толкова дълги обяснения не приличат на никакъв стил - това есе ли е, тема с елементи на разсъждение ли.

Доста се затрудних - може би трябва да си направя конспект.
Дори и старите автори по право излагат нещата по-живо - с междуметия дори.

Да не говорим за Живко Сталев - неговата "Телеграма" е дори с фабула.
Или този израз - "Както добре ушитата дреха приляга добре на тялото, така и добре скроения граждански процес приляга добре на нуждите на материалните отношения". Да не говорим за добрите, живи лекции на професор Герджиков, както и много прецизните, постъпателни разяснения на Апостолов, Кожухаров.

Сега, вероятно и Интернет модата спъва общуването - тъй като така нахвърляно изложението - прилича на онези абстракционисти, които рисуват където им падне.

Просто трудно се откриват тезите (тезисите) на автора:
- Говори за девалвация на правната професия - но това е изумлението на невежа - още преди три-четири години в "Правен свят" направиха разбора на новата система на съдебното изпълнение - впрочем, предупреденият е въоръжен, още тогава информираните адвокати взехме мерки и изследвахме подробно явлението "Супер-оръжие" - частен съдебен изпълнител - знаейки подробно манталитета на врага (в кавички), корупцията не може да ни сплаши - ще му дублирам жалбите - една за него, една в съда и какво - не може всички състави на съда да решат в негова полза.

Частните съдебни изпълнители са полезни именно във вида, в който работят понастоящем - иначе ние ще трябва да удължим наистина живота си до 130 - 140 години (говоря за зряла възраст).

Нотариусите пък какво пречат - напротив - откриват поне 4 - 5 работни места, нещо с което малко адвокати се хвалят.

Не ни жалете адвокатите - скубем така здраво народа, че мен ме е срам.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот Melly » 09 Мар 2009, 21:29

Много дълго е за четене...
Е, да си кажа и аз какво мисля по въпроса, но този път съвсем накаратко.

Хайде да не гледаме в чуждата паница, ами всеки да се захваща здраво за работа и да се стреми да я докарва до удовлетворителен резултат.
Пазар на труда му казвам, а там действат икономическите закони на "Търсене" и "Предлагане" :!:

На кривата ракета и Космосът й е крив :idea:
За мен обяснението на явлението до някъде се изчерпва с горната сентенция.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 09 Мар 2009, 21:31

И удовлетворителния резултат да бъде винаги - удовлетворен клиент.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот Melly » 09 Мар 2009, 21:41

ivan_lawyer написа:И удовлетворителния резултат да бъде винаги - удовлетворен клиент.

Ванко,
Прекрасно знаем, че не винаги печелим дела, но когато клиентът е разбрал, че си направил всичко зависещо от теб самия като професионалист,
ДА, клиентът пак ще се чувства удовлетворен. :wink:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот RinTimTim » 09 Мар 2009, 22:05

lyutiqt написа:В Германия , доколкото зная, например, са 4 факултета, вкл. и от източните територии...

:lol:

Пробвай с 40 и ще си доста близо...

http://de.wikiversity.org/wiki/Liste_der_juristischen_Fakult%C3%A4ten_in_Deutschland
RinTimTim
Потребител

Мнениеот donchev » 09 Мар 2009, 22:14

Трагичния тон на статията е леко преувеличен, но какво пък, важно е да има драматизъм, да дразним инстинктите на тълпата - "хак им е, на кожодерите".
А иначе, няма лошо да прилапаме малко и от баницата на нотариусите. И без това, като около нашата кухня обикалят разни хиени като счетоводители, кантори за недвижимости, медиатори и прочие гладници.
donchev
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 09 Мар 2009, 22:17

Клиентът винаги трябва да бъде доволен - прекрасно зная, че не може да спечелиш всяко дело - но, майсторлъка е и в това - при все усилията ти - има и възмездие - има и късмет - има и съдба.

Има ли? Аз ги яхвам доста успешно - тези природни сили.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот donchev » 09 Мар 2009, 22:19

Мели остави тия приказки за красивата и достойна загуба. Това го има само във вестникарските статии на "7 дни спорт". Красива или грозна победа - само това има значение. Другото са приказки, да си ближеш раните като си правиш разбор на нещата.
donchev
Потребител

Мнениеот Melly » 09 Мар 2009, 22:23

Дончев, мисля доста здраво да стъпвам по пътеката на живота :wink:

Врочем, харесвам пикантната кухня :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 09 Мар 2009, 22:37

Адвоката не губи дело - губи клиента му.

Впрочем - колко дела сте загубили - едва ли има и половин.

Винаги има утре.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот jiji2 » 10 Мар 2009, 01:23

Като цяло смятам, че има доста истини в публикацията. Смятам, че ще се съгласите, че не е нормално по едни и същи казуси да има различни решения... При това от един и същи състав на съда (независимо на какво ниво). Проблемът с държавните такси също не е по-малко сериозен. Напоследък дори тези 4 % при вещни искове се събират не върху данъчната оценка на имота, а върху записаната в нотариалния акт продажна цена... А при дело за делба, след постигнато споразумение на страните във втора фаза, съдът определи окончателна държавна такса при утвърждаването му и прекратяването на производството въз основа на съдебна експертиза, изготвяна по хода на процеса...
А не е ли вярно, че посещенията ни в адвокатския съвет са един път годишно - само, за да си платим членския внос. Някой да разчита на Съвета за решаване на някакъв "организационен" проблем при взаимодействието със съда, например - къде е адвокатската стая, как да е реда за справки по делата, проблемите с деловодителките ...? Или по проблеми с някой текстове от новоприет закон и нуждата от поправката им? Като чета протоколите от заседанията на адвокатския съвет установявам, че единствените неща, с които се занимават се свеждат до: приемане на нови членове, освобожданаве на членове, разглеждане на жалби от граждани срещу адвокати, вписване на адвокатски дружества. Станали са само един регистърен орган и нищо по отношение проблемите на адвокатурата, реорганизацията, и разглеждане и решаване на проблеми в работата на адвокатите ...На годишните събрания се води битка само кой да влезе в Съвета, защото това му осигурява съответните контакти и както често се случва - изведнъж се оказва, че жената на председателя станала нотариус, на друг- съдия-изпълнител... и то без ефективен юридически стаж....
jiji2
Потребител

Мнениеот gtni » 10 Мар 2009, 05:51

Вписани в САК около 6 000 адвоката по 20лв., по 12м. = 1 440 000лв.! От тях 3 500 лв., заплата на Председателя на САК! = 42 000лв., а с друтите ни купуват тефтерчета и ни преследва дисциплинарката.................!
gtni
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 10 Мар 2009, 06:22

gtni на 10 Мар 2009 04:51 am
Вписани в САК около 6 000 адвоката по 20лв., по 12м. = 1 440 000лв.! От тях 3 500 лв., заплата на Председателя на САК! = 42 000лв., а с друтите ни купуват тефтерчета и ни преследва дисциплинарката.................!

Лелей, простете недоумението ми. :roll:
Тази длъжност не беше ли почетна?!? Това е замисълът и де....
Друг е въпроса ако ли на ОС на САК сте взели решение да е платена.
Изроди се народа, не е истина- наистина!

По отношение статията- много истини, а абсолютно се солидаризирам с мнението на Джиджи. Описаните от нея факти всички практикуващи сме го усетили на собствените си рамене.

778899, да не коментираме колегите с повече от 20г. стаж, но наистина има весели случки. :lol:
Има и изключения, разбира се - при нас има колега с 55!!! г. юр. стаж- шапка му свалям. :)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 10 Мар 2009, 08:25

Каква ти почетна длъжност - аз например съм касиер на входа - плащат ми 20 лева.
Но дефакто от тези 20 лева аз плащам 5 лева за чистотата - тъй като от десетки години жената взима 25 лева - аз й додавам - поне да закръгли 30 лева. Де факто не виждам чиста заплата от входа.

Но нашия Председател си е купил - нова кола - мерцедес (?) - сега ще й гласуват - персонален шофьор.
Номенклатура.
Освен това преместиха от Търговския дом - направиха нова сграда на спирката на метрото.

Но може би така и трябва - но за съжаление не се вижда полезния резултат.
Например Председателя обясняваше - специално са вложени дървени покритя (за сплотяване колектива).
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот miriam » 10 Мар 2009, 11:11

На пръв поглед би следвало да могат да бъдат подменяни от съсловието при общите събрания на адвокатските колегии.
На второ четене обаче се изправяме пред другия феномен-хората с доблест , стаж , здрава ръка и организационен опит рядко са склонни да се занимават с обществено-организационните проблеми на бранша.За такива местенца се натискат люде с повечко комплекси , с нахъсен стремеж да докажат на себе си и околните своята свръх-значимост във всяко отношение.Оттам и залитанията към чрезвичаен звезден блясък и разсипия на поверените им за управление общи средства.
Лошото обаче не е в това че никой не може да попречи на адвоката , ако е добър. А можеу би пък хубавото е , че никой не се и опитва да му помага.
Уязвима съм по тази точка , защото обществените писъци от т.нар. "адвокатско лоби" в парламента уж не спяло и бдяло за адвокатските интереси. А истината е , че никой от народните избранници на практика не се занимава с процес , пък материалните норми -хехе..какво по лесно от това да прокараш закон/поправка на името на някого си?! Но какво печелим от това ние , редовите адвокати?

За мен адвокатските колегии страдат от трайна и хронична функционална импотентност и дори не мога да се сетя коя идейна виагра би изправила гората от стомана. Та само легенди ,какви сме ние обединени ледоразбивачи .
Дето викаше моята баба-и най-умният си е малко прост.... :lol:
miriam
Потребител

Мнениеот ykovachev » 10 Мар 2009, 12:53

Напълно съм съгласен с Вас, Мириам.
И по-добре, че не ни помагат, щото понякога помощта пречи :wink:
ykovachev
Активен потребител

Следваща

Назад към Общи дискусии