начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

ГОЛЯМОТО ПРЕЦАКВАНЕ!!!

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: ГОЛЯМОТО ПРЕЦАКВАНЕ!!!

Мнениеот kelly_ » 25 Мар 2009, 16:12

на bedford искам да кажа, че в юридически факултет приемат с литература и история. навсякаде има изолирани случаи на "издънки", това че колежката е в лошо психическо състояние, не означава че всички юристи са такива. юф дава много добра подготовка на студентите по право, въпреки че на интервюто бях уведомена от елибор, че е завършила софийския университет и за нея там на нищо не са я научили, аз също съм завършила софийския и смятам, че подготовката там е на много високо ниво.след като един университет не дава нужната подготовка, според колегата елибор, то тогава по тази логика всеки може да седне, да прочете законите и учебниците и да се смята за юрист!!
kelly_
Нов потребител

Мнениеот satir » 25 Мар 2009, 18:01

май никой от вас не е работил под пълна пара. нема това-онова... работи се бързо и трескаво.... изцепките с колеги /ако се туткат/, особено ако не се влага злоба в тях, са нещо нормално. няма време за обяснения и лицемерничене... раз-прас!!!
така се работи под напрежение. на финала една усмивка и всичко е ОК.
п.с. личното ми мнение за ЮФ никак не е високо- както е известно.
Последна промяна satir на 26 Мар 2009, 05:37, променена общо 1 път
http://www.youtube.com/watch?v=CZo12LIWqYw
Аватар
satir
Активен потребител

Мнениеот gudio » 25 Мар 2009, 18:46

8) И аз, за мое учудване, изчетох цялата тема. Изводите ми са... като в онзи виц, `дето съдията изслушал едната страна и казал: "Прав си !, после чул другата страна и заключил: "И ти си прав !" :oops:
Младите колеги (и аз всеки ден наблюдавам това, а... :oops: сигурно и аз съм бил така преди години) имат огромно самочувствие, увереност, че "всичкото право" им е пределно ясно и т.н. същевременно са склонни да правят невероятно тъпи грешки, не са свикнали да работят (... :roll: бих казал "изобщо" и то ще си бъде истина :wink: ), ама айде, да кажем "под напрежение" :lol: От друга страна elibor с това денонощно 8 дена в седмицата вършеене из страната за каузата на стотици :shock: ромски клиенти ( :shock: а кой ги плаща сметките - някоя ромска фондация, хелзинкски комитет или как :?: :roll: ), не знам... не съм бил в такава ситуация... защото съм адвокатствал сам или само в "ad hoc" сдружаване за конкретни дела, вкл. много от тях в провинцията, но пътуванията - както plamena26 отбеляза, винаги са били купон... Сигурно е пределно изнервящо за "самотна майка" като elibor, нали така беше терминът, да не се изтълкува неправилно, да се работи така. Каквито и грешки да прави някой обаче, особено начинаещ в практиката колега, крещене, обиди и пр. не следва да се допускат по простата причина, че по принцип трудно се намират кадърни хора (темата за псевдо-юристите, самочувствието без грам покритие на "бодрата смяна" :wink: и т.н., на която съм голям фен :lol: е дискутирана на много места в този форум), с крясъци и "насмитане" нямаш шанс да разбереш дали избраният (а все пак преди това си го избрал, нали ?) да работи с теб, ще се развие, ще се научи, че покаже способности, ще придобие опит и т.н. Така най-много да го изгониш или ако е финансово притеснен - ще остане да работи с теб, но ще бъде подтиснат и ще продължава да прави все същите или други "тъпи грешки".
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот 778899 » 25 Мар 2009, 18:55

Считам за нужно да обясня "тъпите грешки" и по-точно какво имах предвид под "тъпи грешки"....щото много се хванахте за тях :lol: !

ахахахахаха, та "тъпи грешки" е условно понятие, при което, скоро завършилият юрист счита, че морето на правото му е до колене! при "тъпите грешки" се наблюдава високо самочувствие без покритие в повечето случаи, на база което се допускат въпросните тъпи грешки...деецът :lol: системно действа през глава, без да влага в действията си мисловна дейност...когато обаче, за неговите "тъпи грешки" плаща друг, то в този случай извършилият "тъпите грешки" може да отнесе някое и друго повишаване на тон....без да се оплаква след това!!! :lol: :lol: :lol:
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 25 Мар 2009, 19:35

Не знам въобще как се стига до тези голями кантори - наистина човек е притеснен когато работи сам.

Но ако аритметично се удвои работата, а няма прогресия - например на 400 лева приход - даваш 350 заплати - не виждам какво се печели, освен от куртоазия.

Освен това - екипът създава чудесни простотии - например в момента с лекота побеждавам една голяма кантора - не я знам дори като име - ама щом ми намериха личния телефон, за да ми звънят явно са големи. Остава им само един махленски Арденски поход и са сготвени.
Като причината е - едната ръка не знае какво прави другата - аз си оглеждам винаги документите и папките, знам си делата, класирам си ги.

Също така е важно да се прави опис, отчет и т.н. В повечето случаи спестява една работа повече.

Но иначе - и аз съм започнал като асистент на Астор, но човека не беше юрист.

Моят съвет е младите колеги да не постъпват на работа в адвокатска кантора - поне не на място, където всички са еднакви специалисти - и трудно ще се откроиш.
Намираш някой бизнесмен - в неговия офис ще има доста работа за адвокат - и освен ако не направиш грешката, която аз направих със секретарката, почти няма начин да се издъниш.
Удовлетворението е огромно, а оценката за работата няма да закъснее.

Разбира се, в днешно време джентълмени няма, но все пак е възможно като вариант.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот punisher » 25 Мар 2009, 20:35

Иване,кефиш ме :D човек.Аз си мислех,че само аз съм толкова реалистично ориентирана.
punisher
Потребител

Мнениеот donchev » 25 Мар 2009, 21:29

Иване, я кажи за секретарката, че стана интересно.
donchev
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 25 Мар 2009, 21:41

Секретарката трябва да има рожден ден (по-скоро имаше - тъй като март отминава), но трябва да Ви кажа, че не друго - но просто не трябва да посягаш на секретарката на шефа, при положение, че шефа е Водолей (а те са ревниви - например Стефан Стамболов), ама какво ли да Ви обяснявам - не издържах - сгреших, но не съжалявам - в крайна сметка си струваше.

Понякога я търся с поглед по улиците, но разбира се - личните ни отношения са приключени.

А наври се ти на 29 години в офис, с всичките неудобства на тази възраст - сутрешните, обедните и по всяко време. Обичам старостта, разбира се не в печен вид.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот tapizaushi » 26 Мар 2009, 00:52

Не вземам страна в спора между elibor и mishi_83 и кой е крив и кой е прав от тях двамата лично. Но! Правя сравнение с младши съдиите и дори със съдебните помощници. На тях още на втория работен ден им се изсипват куп дела (поне по мое време беше така) и ако в "творбата му" (проект за определение или за решение или дори за съпроводително писмо) се пише "Информационен център" вместо "Гаранционен фонд" или ако дънките му са до средата на дупето - жална му майка.
Е, и да се крещи и псува е недопустимо, разбира се. Всички сме натоварени. Затова, нервното напрежение - в къщи. Но подозирам, че и моето възпитание би се поразклатило, ако на съдебния помощник му казвам да промени "Алианц" на "Армеец", а той ми говори за обективно съединени искове (прекрасно знам какво е).

Еrror, не трябва според мен. Както уместно посочи Портокал след Вас, човешко е да се греши, особено когато човек няма опит. Ако се замислите, ще се съгласите, че страхът от това началството да "се разклати" само може да изнерви начинаещия, което ще доведе до още повече грешки. Това не са някакви дървени философии, аз съм начинаещ в правото, но съм на 30 години, работил съм в три държави и смятам, че имам някакъв и то добър опит в работа с хора.

Това, което се опитах да кажа е: неща, които може да изглеждат прости и ясни за един опитен юрист, не са толкова прости за един начинаещ. Представете си да Ви върнат в университета? Няма да знаете нито къде да се наредите за да се запишете, нито от къде да си купите уверение, нито къде да го "депозирате". Ще питате за всяка аудитория на кой етаж е, ще питате къде Ви е програмата, къде е канцеларията, как и къде да си платите таксата и т.н. Може да знаете Закона за висшето образование и Правилниците на университета наизуст, но кел файда? Пак ще изглеждате като малоумен.

Нормални неща са това, на човек му трябва време за да се ориентира и какво ако сгреши Алианц с Армеец? Ако Вие или който и да е не е правил такива грешки, то поздравления! Или сте свръхчовек, или удобно сте си забравил грешките.

Един от поводите ми да влезна в този форум напоследък бе именно такава моя грешка: в навечерието на Коледа скорострелно трябваше да пусна една касационна жалба за да не изпуснем срока, че клиентите се бяха сетили, че им тече срок. Гола жалбичка. Пристигнаха при мен нередовностите - цели 5 на брой. Е, всичките ги отстраних, съчиних чудесни касационни основания, изрових много хубави решения, ама пропуснах...държавната такса. Срах на метеното, с извинение. Изядох се от яд на моята неопитност, защото това е именно неопитност и който и колкото да ми вика и да ме кълне, по-лошо от това, което аз сам съм се наказал с безсъние и яд - не мисля, че може да ми стори.

Е, аз друг път държавна такса няма да забравя да платя навреме, ама няма и да забравя как съм бил неопитен. Не разбирам как има хора, които са забравили, според мен това трябва да си спомни elibor.
tapizaushi
Потребител

Мнениеот pokerman » 26 Мар 2009, 01:25

Mиши , сложи си я тази адвокатка на трибуквието и перкай напред :)
„Ако народът не може да бъде целокупен, лесно ще стане изцяло купен! “
pokerman
Потребител

Мнениеот Гост. » 26 Мар 2009, 01:46

Мише, сори не съм ти прочела темата..
Извинения и към колегите, не четох и тях / 5 страници доста сте писали/, но вярвам са дали ценни житейски указания. Можеш да почерпиш и от чуждия опит.
А живота продължава...
Мен ако питаш- изобщо не разбирам защо си проявил желание да работиш в нечия кантора. Тогава, в темата, ти прочетох поста където пожела да се срещнеш с колегата... Негова воля, рекох си. Сега изобщо не се учудвам от написаното.
Дружески съвет- стягай здраво колана и стъпвай на свободния пазар. :)
Само последния ще ти каже- ставаш или не, каквото и да е изписано по темата.

На колегата Елибор ... да ме прощавате, но и останалите сме майки, имаме по две деца, имаме и семейства, имаме и дела. Наистина- имаме и съпрузи.
И никоя от нас не е казала да е лесно :!: То, в живота няма лесни неща.Но и не под заплаха или крайна нужда сме на този пазар. Изборът си е личен, ако ме разбирате какво искам да кажа.
И нека не забравяме, че все пак сме в 21 век... НЕкои начини и метОди на комуникация здраво се промениха последните , предполагам поне, 20 години.
Не толкова заради събеседника, колкото заради самите нас.
Себеуважение.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 26 Мар 2009, 01:54

Няма да се намесвам в темата, мисля, че и двете страни са прави за някои неща и не са прави за други (напр. не съм съгласен, че интернет е място, в което следва да се коментират лични и професионални отношения и да се поставят подобни теми), съчувствам и на двамата, защото съм бил в положението и на двамата (вкл. и за циганите, е днес два описа в цигански коптори, още смърдя :? ), само ще помоля (за N-ти път) да се спре с раздаването на психиатрични диагнози и в тази тема, а и във форума като цяло. Некоректно е да се дават психиатрични диагнози от хора-неспециалисти. Причините да призовавам за това са дълбоко психологически, но не искам да задълбавам, просто приемете думите ми на доверие :D
Аз пак се оттеглям в запас :mrgreen:
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот donna » 26 Мар 2009, 02:03

:) Прочетох и другата старана и бих казаал да си помисли върху следното "НЯМА НЕЗАМЕНИМИ ИМА НЕОБХОДИМИ"
За tapizaushi -това ,че си забравил ДТ не е кой знае какъв проблем ОС ще ти изпрати съобщение да я внесеш в срок :wink: ,важнот е че си "хванал срока"...
Колеги хайде да приключим темата ,предполагам ,че колежката си е взела бележка .
donna
Старши потребител

Мнениеот mishi_83 » 26 Мар 2009, 10:18

poli_g написа:Мише,

Мен ако питаш- изобщо не разбирам защо си проявил желание да работиш в нечия кантора. Тогава, в темата, ти прочетох поста където пожела да се срещнеш с колегата... Негова воля, рекох си. Сега изобщо не се учудвам от написаното.
Дружески съвет- стягай здраво колана и стъпвай на свободния пазар. :)
Само последния ще ти каже- ставаш или не, каквото и да е изписано по темата.

Ех, Поли, само ако знаех какво ме очаква... Хубавото е, че всичко приключи и се махнах на време. Пък за в бъдеще ще знам да не повтарям тази грешка! Права си, че човек трябва да се бори сам, колкото и да е трудно.

pokerman, темата я пуснах заради такива като нас - начинаещи колеги. Поне ти не повтаряй моите грешки. Вземи си изпита за правоспособност, впиши се, пък каквото сабя покаже! За всеки има място под слънцето :lol:

kalahan2008, квалификации никой не е давал. Вярно, че вчера изпуснах парата, но после се коригирах. Ако си имал достатъчно сили да прочетеш цялата тема, то ще забележиш, че някой персони сами си дават оценки, пък и определено от поведението на човек може да стигнеш до някакво умозаключение за неговата душевност. Както и да е...

778899
, за "тъпите грешки" - спор няма. Пак казвам, че нямам претенции, че съм всезнаещ. Не се срамувам да си призная, че от Кодекса на застраховането бях прочел само няколко разпоредби и то защото по време на стажа писах няколко решения по АНД за "гражданска отговорност". И вЕрно не знаех какво е Гаранционен фонд, Информационен център и т.н., но ми трябваха няколко дни, за да се светна. Но пък някой да крещи и да ме обижда само защото не съм бил наясно с тези неща май е прекалено?! По тоза логика и аз трябваше да се ядосам, че някой знае и работи само с 3 разпоредби от НК, че няма представа колко е размерът на "значителни имуществени вреди", за разликата между исковете и т.н. Но нали затова работиш в екип - не, за да се страхуваш, че някой е дошъл да те измести и да му натякваш как той ще вземе част от заплатата ти, а за да постигнете някакви общи резултати? Както и да е - спирам до тук!

Предлагам да се пренесем в темата на Вили - "Предупреждение" :D Тук си казахме всичко...
Присъдите на съдбата не подлежат на обжалване!!!

В. Коняхин
mishi_83
Потребител

Мнениеот miriam » 26 Мар 2009, 10:21

и разкарай този ник "МИШИ" , щото ако някой адвокат се усеща МИШИ- този дето го наема трябва да се казва амеб еугленов , ако ме разбираш..... :D
не е вярно че титлата няма значение-има , гледам че под път и над път те титлуват момиче тук-прецизирай чувството за хлъзгавост и не създавай неувереност повече от необходимото....
miriam
Потребител

Мнениеот portokal » 26 Мар 2009, 10:31

За tapizaushi -това ,че си забравил ДТ не е кой знае какъв проблем ОС ще ти изпрати съобщение да я внесеш в срок

Вече му е бил изпратил. За всичките нередовности, вкл. таксата. Така че хич не е длъжен да му изпраща пак.
И на мен са ми познати тоя род грешки - защото също ги допускам, но нека и аз да се доуточня, като сме взели да доуточняваме - критикарщина (тип "леле, ама тия колко са некадърни, ама как може!") и излишно в някаква степен самочувствие могат да се наблюдават както у опитни, така и у неопитни субекти. Не виждам тенденция да преобладават при едните или да намаляват с времето. :oops:

Гъдьоооо - и ти си прав! 8)
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот mishi_83 » 26 Мар 2009, 10:35

miriam написа:и разкарай този ник "МИШИ" , щото ако някой адвокат се усеща МИШИ- този дето го наема трябва да се казва амеб еугленов , ако ме разбираш..... :D
не е вярно че титлата няма значение-има , гледам че под път и над път те титлуват момиче тук-прецизирай чувството за хлъзгавост и не създавай неувереност повече от необходимото....

:lol: :lol: :lol:
Ами малко сантимент има в този ник, та затова ми е трудно да се разделя с него :? Преди време една приятелка ме регистрира с това име, но май е дошло времето да се ПРЕрегистрирам :roll: Сбооооогггооом, МИШИ.... :cry:

П.П. Все пак мисля да поизчакам още няколко подобни мнения, за да се мотивирам повече :mrgreen:
П.П. Иначе истинското ми име също е обикновено, но аз си го харесвам :) Миро, така ми ВИКАТ хаахаха
Присъдите на съдбата не подлежат на обжалване!!!

В. Коняхин
mishi_83
Потребител

Мнениеот DEKAH » 26 Мар 2009, 11:46

435 епизод на "Забранена любов".

Уважаеми колеги, обръщам се към вас, защото исках да напиша само едно нещо.

Ако си кадърен, нахъсан и имаш желание да се докажеш - няма начин да не успееш.

Желая на всички колеги успех в начинанията им. И... не търпете лошо отношение към вас. Работата си е работа, но живота си тече. Никой няма да ви върне младостта. Не похабявайте най-ценните си години от живота с глупости.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот todorst » 26 Мар 2009, 14:07

Като фирма -с добри обороти и печалби имам собствено счетоводсто и т.н. гл. счетоводител и счетоводители. Счетоводната работа минава през този гл. счетоводите. Имам и "правен отдел" с шеф. Всичко минава през него. Правилно или не доверил съм се на шефовете на направления. Иначе според мен е почти невъзможно. Затова не считам за неестествено шефът на отдел да контролира работа в отдела. При "оперативка" викам шефовете на направления или поотделно всеки от тях. И той отговаря за работата на направлението-отдела. Искам работата да върви отлично.
Ако някой не може да работи в екип, няма да анализирам проблемите и ако е юрист, спокойно може да работи самостоятелно като адвокат. Сам ще си е началник. Няма да разчита на "ЗАПЛАТА" Ще си подбира клиентите,делата и т.н.
Същото е и със счетоводителя - направи си счетоводна къща. Нека всеки се вземе в ръце- да си започне самостоятелна работа, да не търси заплата. Нека фирмите изпитат криза, няма работна ръка за работа на заплата. Ето въпросният МИШИ отива при бизнесмена и се пазари: фирма със фирма , а не като наето лице.
А ако някой знае що е то "СУПЕРВАЙЗЕР" нека ми го обясни !Успех МИШИ!!!
todorst
Потребител

Мнениеот cleo » 26 Мар 2009, 14:39

Към Mishi (МИРО - :) ) няма страшно колега, правилно сте постъпили, не Ви е харесало, напуснали сте бойното поле. Каквото и да решите занапред - да се изявявате на принципа "и сам войнът е войн" или "сговорна дружина планина повдига" пожелавам Ви успех.
На колегата Elibor също пожелавам успех в търсенето на кадри, ще намерите подходящия за Вас колега (не само подчинен). Просто след всичко изписано дотук ще Ви е ужасно трудно да го намерите верния за Вас кадър.

За Todorst:
"Supervisor" ще да рече следното, според контекста разбира се:
- надзирател, училищен наставник, контрольор (сиреч ОТК) :)
Аватар
cleo
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Общи дискусии