начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

ГОЛЕМИЯТ БРАТ ВИ НАБЛЮДАВА *

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: ГОЛЕМИЯТ БРАТ ВИ НАБЛЮДАВА *

Мнениеот diaida » 01 Фев 2009, 22:22

Инспекторе, друго исках да кажа. Преди да въвеждат разни закони би трябвало да се отпуснат повечко средства, както за технология, така и за обучение на полицаи и др. служители. Да ги изпратят за няколко месеца поне - в специализирани центрове (каквито има в чужбина) и т.н. Даваха напр. в едно предаване как група спец. полицаи се обучават в центъра на Скайп от самите специалисти там.
Не съм чула тук в нашите школи да се изучават такива специалности. Просто трябва да са подготвени повече хора и по-добре, а това става бавно и изисква време. Иначе, верно ще стане като с ладите и БМВ-тата, историята от 90-е години.
Едно е да се бориш с/у нещо с адекватни средства и технологии, друго е да се бориш с подръчни. Според мен, точно обратното трябваше да стане - първо да минат през обучение, да се закупи технологията и чак тогава законите ...
Изображение http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
Аватар
diaida
Активен потребител

Мнениеот Inspector_MBP » 01 Фев 2009, 23:16

С риск да прозвучи прекалено розово, но в случая не е проблемът нито в липсата на обучени кадри, нито в липсата на техника. Поне по мое виждане. Специализирани технически операции не се извършват лично от служителите, работещи по дадено престъпление, а от специализирани структури в МВР. Така, че който трябва е достатъчно добре обучен и вярвам, поне в рамките на санитарния минимум - технически осигурен.

Адекватна правна рамка е това, което се търси. Но както вече споменах, адекватна, поне за мен, не означава рестриктивна и бюрократична до безумие. За да разкрива/пресича престъпления полицията ИМА НУЖДА от ИНФОРМАЦИЯ. И колкото повече затрудняваме достъпа на полицията до какъвто и да е вид информация - логично затрудняваме хода на дейността по разкриване/пресичане на престъпна дейност. Толкова е просто.

Вярно е, че информацията за интернет, телефонен и мобилен трафик е силно "чувствителна" по своята същност и засяга личната сфера на дадено лице. Следователно тряба да се обмислят мерки, които РЕАЛНО да защитават тази информация и то не само от "лошите полицаи", но и от ВСЯКО лице, което би използвало по неподходящ нашин тази информация.
Но именно да ЗАЩИТАВАТ, а не просто да създават, ей така за принципа, безсмислени спънки за криминалните/специалните служби, докато в същото време разпечатката с проведените телефонни разговори на лицето "Х" му се изпраща заедно с месечната сметка и отлежава на пода на партера в блока, където живее . :D

Гарантирам Ви, че в момента всеки с подходящо познанство в мобилните оператори, може да се добере до такава информация седмици преди един редови инспектор от криминалните служби.

Така че... добре, мерки за защита на тази информация са нужни. Но да се прави лов на вещици и да се възбуждат истерии, за това как "службите" ще ни следят ( ...и после какво, ще ни бесят по улиците ? ) и ще ни "контролират", та затова да им забраним всичко... това е просто нелепо.
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Мнениеот kostadin.iordanov » 02 Фев 2009, 00:27

Inspector_MBP написа:... За да разкрива/пресича престъпления полицията ИМА НУЖДА от ИНФОРМАЦИЯ. И колкото повече затрудняваме достъпа на полицията до какъвто и да е вид информация - логично затрудняваме хода на дейността по разкриване/пресичане на престъпна дейност. ...

Знаете ли в каква част от случаите на достъп до такава лична (кореспондентска и съобщителна) информация досега, това е довело до разкриване, пресичане или осъждане на престъпна дейност?
kostadin.iordanov
Потребител

Мнениеот Inspector_MBP » 02 Фев 2009, 00:59

Не, не знам. А Вие знаете ли ? И от къде знаете ?

А знаете ли, дори за най-тривиалния случай, колко хора се питат и разпитват, колко алибита се проверяват, колко фактически проверки се правят, колко документи се анализират, колко справки се извършват, колко следи се изследват, колко места се оглеждат, колко маршрути се обхождат...

И какво сега ? Да питаме, каква част от тези действия са довели до разкриване престъплението ли ? Ами ето Ви отговор - под 1% !!! Такава е полицейската дейност - проверяваш стотици, ако трябва хиляди неща, за да откриеш ЕДНО, което да ти свърши работа. Който може веднага да "хване" това, което ще го закара до убиеца или крадеца - да ходи да се снима в "Ясновидци".

Дейността по разкриване на престъпление не е производство на банички, уважаеми г-н Йорданов. Няма рецепта, и труда, който се влага, не е равнопропорционален на резултата.

Проверяваш и извършваш, всичко което може. И тогава, ако дори ЕДИН процент от действията, които си извършил са довели до положителния резултат, значи ВСИЧКИ вложени усилия са си заслужавали.
Ако ли пък извършителят остане въпреки всичко неизвестен, поне знаеш, че е направено ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО. А не, че това или онова не е свършено, защото "то и без това била малка вероятността, да излезе нещо от там".
Последна промяна Inspector_MBP на 02 Фев 2009, 01:13, променена общо 1 път
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Мнениеот kostadin.iordanov » 02 Фев 2009, 01:12

Inspector_MBP написа:...
А знаете ли, колко различни версии се проверяват, дори в най-елементарния случай ? Знаете ли колко хора се питат и разпитват, колко алибита се проверяват, колко фактически проверки се правят, колко документи се анализират, колко справки се извършват, колко следи се изследват, колко места се оглеждат, колко маршрути се обхождат...

И какво сега ? Да питаме, колко от тях са довели до разкриване престъплението ли ? Ами, ако Ви кажа - под 1% ?!

Дейността по разкриване на престъпление не е производство на банички, уважаеми г-н Йорданов. Няма рецепта, и труда, който се влага, не е равнопропорционален на резултата.

Проверяваш и извършваш, всичко което може. И тогава, ако дори ЕДИН процент от действията, които си извършил са довели до положителния резултат, значи ВСИЧКИ вложени усилия са си заслужавали.
Ако ли пък извършителят остане въпреки всичко неизвестен, поне знаеш, че е направено ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО. А не, че това или онова не е свършено, защото "то и без това била малка вероятността, да излезе нещо от там".

Извинете, но това ми звучи като израз на отчаянието в МВР, което явно вече години наред не е способно да си върши работата компетентно и за да може да продължава да върши нещо некомпетентно посяга на все повече и повече от гражданските свободи.
kostadin.iordanov
Потребител

Мнениеот diaida » 02 Фев 2009, 01:45

... нещо весело (че, стана много тегаво) :lol:

Заловени са хакерите, причинили срива на Информационна система за обслужване на детските градини.
Това са лицата И.П. на 2,5 години и Б.Б. на 3 години от град С. които не са
искали да ходят на детска градина.

Сайта с детските градини
хакнахме го ний саминки
Гошко, Мимето и Пепи
геймъри заклети.
Няма да закусвам вече
с недопечено геврече
и да спя след обед няма
в стаята студена и голяма.
:D
Изображение http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
Аватар
diaida
Активен потребител

Мнениеот kostadin.iordanov » 04 Мар 2009, 18:09

Откриват Центъра за видеонаблюдение на столичните училища

Системата обхваща 119 учебни и детски заведения в десет района

Кметът на София Бойко Борисов ще открие Център за видеонаблюдение на столичните учебни и социални заведения. Центърът се намира на ул. "Бенковски" 12 .

Системата обхваща 119 общински училища и детски заведения на територията на десет столични района. Центърът за видеонаблюдение ще даде по-голяма сигурност на децата в зоната на учебните заведения.

Изграждането на общинската система за видеонаблюдение започна ефективно през 2007 г. и се извършва на етапи. Тя е са напълно съвместима и свързана със системата за видеонаблюдение на СВДР , което е важна предпоставка за повишаване на ефекта от дейността .

Първи етап от изграждане на системата завърши през 2007 г. и обхвана 45 общински училища и 26 детски заведения в общо осем столични района: "Средец", "Слатина", "Оборище", "Лозенец", "Триадица", "Сердика", "Красна поляна" и "Изгрев". За реализиране на проекта през първия етап от бюджета на Столичната община са изразходвани 3 392 950 лева, в това число оперативен център и едно работно място в СДВР.

Вторият етап е реализиран през 2008 г. и обхваща 13 училища и 32 детски заведения. Към момента системата за видеонаблюдение обхваща 119 общински училища и детски заведения горните десет столични района.

През 2009 г. ще се изгради системата в районите "Люлин", "Надежда", и "Овча купел".

04.03.2009
http://www.btv.bg/news/news_details.pcgi?cont_id=127211

Според Вас, имат ли право, без Ваше изрично съгласие, да подлагат детето Ви на такова систематично видеонаблюдение? И фактически да Ви принуждават на подобна мярка единствено защото искате то да се образова?
Вместо да затворят престъпниците, те започнаха да затварят децата
kostadin.iordanov
Потребител

Мнениеот kostadin.iordanov » 09 Апр 2009, 20:52

САЩ разработват нови шпионски спътници

Пентагонът и офисът на директора на националното разузнаване (DNI) са разработили програма за създаването на ново поколение спътници-шпиони, съобщава АФП.

По думите на директора на националното разузнаване Денис Блеър, оглавяваното от него ведомство е достигнало до извода за необходимостта от създаването на „ново поколение оптоелектронни спътници”.
...

В САЩ през 2005 г. бе закрита програмата за създаването на разузнавателни спътници от ново поколение Future Imagery Architecture (FIA). За шест години от съществуването си стойността на програмата по разработката на спътник от нов тип нарасна от 5 на 10 милиарда долара.

През 2008 г. американските законодатели се отказаха да заделят средства за програмата за развитие на средства за космическо разузнаване BASIC (Broad Area Surveillance Intelligence Capability), която трябваше частично да замени FIA. BASIC, в рамките на която Пентагонът планираше да закупи два космически спътника за наблюдение на земната повърхност, се оценяваше на 1 милиард долара.

Стойността на програмата за създаване на ново поколение спътници-шпиони, за която съобщи Денис Блеър, засега официално не се разгласява. Американските медии, позовавайки се на неофициални източници, съобщават, че става дума за сума от над 10 милиарда долара.

09.04.2009
http://bgnewsroom.com/singlenews/?ID=117774

Чувствате ли се защитени от спътниково разузнаване, като имате предвид че с оглед стойността на услугата то вече е достъпно за не една или две частни компании, освен военните и т.н.? Знаете ли какво означава „ново поколение оптоелектронни спътници”?
kostadin.iordanov
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 09 Апр 2009, 21:07

Ако знаех повече за оптоелектронните спътници, щях да циркулирам вече в орбита около земята - и без това исках да видя Копа Кабана.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот karlson » 10 Апр 2009, 16:00

Поредното базумие на законодателя.
Сега положението е следното: ежедневно председателите на нак. колегии на съответните ОС разрешават десетки искания за разпечатки на проведени разговори - кому е нужно - нима съдията ще отвори делото и ще го изчете, само за да може да се види с кой телефон е говорил ром. А и от една разпечатка не може да се проследи всъщност какво се случва - обичайно, като се вземе една от нея следват още 10.
Фактически повече от половината деяния по НК могат да се разкрият именно чрез проследяване на разговори.
С какво разпечатката с кого си говорил нарушава правата на гражданите (за интернет трафика нещата са малко по-различни).
В този смисъл напълно съчуствам на разследващите.
karlson
Потребител

Мнениеот miriam » 10 Апр 2009, 18:21

Не ми е на мен проблем като гражданин , че големият брат ме набглюдавал!
Проблемът ми като търговец е , че големият брат ми продава инфо за дружеството и контрахентите на конкуренцията.
Проблем ми е ако случайно и недай боже в бг забогатея , че големият брат ще ме отвлече ще ми отреже ушенцето и пръсЧЕто;
Също така ми е проблем , че ако се сторя на големия брат неправилно партийно ориентирана ,еле пък ако съм икономически фактор подкрепящ някого като платформа , то през ДАНС и НАП ще ме разколачат от проверки , които никога няма да станат ревизии , но ще ме тормозят с искания за документи месеци наред, ще давам достъп до всичко , щото иначе ще съм им "съмнителна";
Също така определено ми е проблем , че примерно като адвокат големият брат постоянно ми се завира в ухото , като тук изключвам параноични самовнушения и се базирам единствено на факти-защото некои парчета от големия брат взеха некой лев от адвоката и издъниха собствените си служби кога и как и защо го слухтят;
Също в общочовешки аспект е тотален проблем , че големият брат събира срс с което нищо никому по дела няма намерение да направи , и инфо събира от личните животи /по поръчка , разбира се/ и рекетира и шантажира хората !

Сега , наясно съм че това се случва в повечето напреднали държави /стремежът големият брат да си навре гагата навсякъде/ ,разбирам престъпление тероризъм сигурност дъра бъра , само че там в тези държави им работи контролът.
А тук на един му се такова м-а-й-к-а-т-а , а на друг /на големия брат/ му се клати дедовия ....и тов името на съмнителни частни интересчета, но от името и през службите и със средствата на държавата.Ето това е кофтито...

Та проблем да повторя не е че набглюдава-проблемът е , че е склонен да злоупотребява...
За тези , които от позицията на вътрешноведомствена възможност сега са склонни да заспорим-помислете какво ще е , когато и ако си тръгнете от ведомството-всичко, което горе ви описвам ще ви се случва. То и сега ви се случва , ама го усещате само на моменти и не му обръщате внимание...
miriam
Потребител

Мнениеот Inspector_MBP » 10 Апр 2009, 19:48

miriam написа:Проблем ми е ако случайно и недай боже в бг забогатея , че големият брат ще ме отвлече ще ми отреже ушенцето и пръсЧЕто;

Да. Уви в днешната сурова реалност, това е възможно да Ви се случи.
Но още по-лошото е, че както е тръгнало законодатеслтвото ни, може да се случи така, че никой няма да има възможността да Ви помогне навреме, защото преди да действа, ще чака безумно дълги разрешителни процедури... Под претекст - да не би случайно да наруши нечии права... примерно на онези, които са Ви отвлекли. :shock:

Жалко, че не можете да го проумеете и дано, когато Ви се случи да забогатеете (или пък преди това), да не Ви се налага да го разбрате по трудния начин, защото тогава ще пеете друга песен.

Е... Успех със забогатявнето! :roll:
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Мнениеот miriam » 10 Апр 2009, 20:37

:D колегааа , колега :?: не ви е проблем процедурата , пък и вие лично навярно сте добросъвестен , честен , начетен -вярвам го наистина.
Но папкате в стола на големия брат , вземате заплата в канцеларията на големия брат , биете лакти с братята по коридорите и канцелариите , и вижте се , коя думичка единствена ви впечатли, "забогатяването".
Какво е това сиромахомилство? полицая ще го разпознаеш по няколко неща- хитрите алчни очички , е измежду тях ако си е обръснал мустаците в тон с ню генерейшъна:)
"И богатите също плачат" , ама със закон за бързото и безпроблемно слухтене колко бързо ще ми помогнете? колкото помогнахте на останалите....? или по-малко?не мога да разчитам , виждам , замирише ли ми на забогатяване , ще сменя мвр-то с някое по- южно мвр:)Колега, вие пък ако имате 30 години режа пръсчето още сега! :mrgreen:

ами да пази и да не дава господ
miriam
Потребител

Мнениеот Inspector_MBP » 10 Апр 2009, 21:37

Ами Вашият израз за забогатяването наистина ми направи впечатление, но далеч не поради "сиромахомилство"...
Причината е по-скоро това, че дадохте нагледен пример за вроденото у Бай Ганьо чувство за солидарност в борбата срещу "бирниците" и "джандарите", при все, че е на гол тумбак, но пък надеждата му, че някой ден и той ще "удари келепира" и ще забогатее (вероятно по втория начин) е безсмъртна. Е, нямаше как да не ми направи впечатление.

Вижда се и какво Ви терзае Вас - това, че съм се хранил в стол и че съм взимал заплата от големия брат. Недейте. Няма за какво. Моята служба със стол не разполага, така че си купувам банички от близката фурна. Представете си - не ми ги дават с намаление. А, за заплатата, особено предвид работния ми режим - хич не е за завиждане.

А, на въпроса със закона за бързо и безпроблемно слухтене, ще Ви отговоря че "Закон за слухтенето" сам по себе си няма да свърши никаква работа, щото трябва и адекватен НПК, НК, ЗМВР, ЗСРС и т.н. Само дето тези неща съм ги писал не веднъж и тъй като усещам, че за пореден път си хабя думите да си приказвам с вятъра, ще Ви пожелая лека нощ.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Мнениеот miriam » 10 Апр 2009, 21:50

нищо не сте разбрал , ама нищичко;
лека нощ и на вас :)
miriam
Потребител

Мнениеот otatoo » 11 Апр 2009, 07:14

нека гледа бе, нека се учи!
Изображение
Аватар
otatoo
Младши потребител

Мнениеот kostadin.iordanov » 11 Апр 2009, 16:20

Изображение Белият дом одобри покупката на нови шпионски спътници и обяви намерение да купува видеоинформация от спътници, изведени в орбита от частни компании, съобщи АП. ...

11.04.2009
http://news.ibox.bg/news/id_638606270

Чувствате ли се защитени от спътниково видео-наблюдение, при положение че то се осъществява от частни компании и служители на други държави?
kostadin.iordanov
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 11 Апр 2009, 18:58

Но аз не говоря по телефон - само общи приказки и си уреждам среща. Да не мислите, че водя дела по телефона - само конкретизирам три - четири изречения.

Освен това, на кого ли му пука за моите точно разговори.

Иначе подкрепям безусловно подслушването - само това е начина за работа с мафията.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот satir » 12 Апр 2009, 04:30

никой няма право да си вре мръсната гага в личния ми живот!!!
нека първо да докажат "умниците", че знаят и ИСКАТ да анализират очевидното! тогава да мислят за SSL и TLS etc...
то са S класи, G класи... яхти, стандарти..... очевАдно икономическо влияние....
ТЕ ВИ Я МАФИЯТА БЕ!
тръгнали ми смотаняците, да слухарат на Кю-то 'кво си чатим.... или какви имейли попучавам..... АРЕ, НЕМА НУЖДА!!!
http://www.youtube.com/watch?v=CZo12LIWqYw
Аватар
satir
Активен потребител

Мнениеот kostadin.iordanov » 12 Апр 2009, 11:01

satir написа:... нека първо да докажат "умниците", че знаят и ИСКАТ да анализират очевидното! тогава да мислят за SSL и TLS etc...
то са S класи, G класи... яхти, стандарти..... очевАдно икономическо влияние....
ТЕ ВИ Я МАФИЯТА БЕ!
тръгнали ми смотаняците, да слухарат на Кю-то 'кво си чатим...

Разбира се, ето например и според информация от 'Ройтерс', безспорните лидери по активи в офшорни зони са Швейцария, Великобритания и Люксембург, като техните частни банки общо към 2007 г. са управлявали близо 2/3 от всички такива активи на планетата

Изображение
kostadin.iordanov
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Общи дискусии