начало

Посредникът в потребителското кредитиране и опасните празноти в ЗПК Посредникът в потребителското кредитиране и опасните празноти в ЗПК

ВАС отмени реш. на ЦИК за отказ да рег. Синята коалиция

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: ВАС отмени реш. на ЦИК за отказ да рег. Синята коалиция

Мнениеот kostadin.iordanov » 01 Юни 2009, 17:31

REVOLUTION написа:... политическия курс , който предприе новото ръководство на партията ...

Става въпрос за политическия курс на старото ръководство на СДС от преди 2001-ва, който те, за да оцелеят политически, изнесоха извън партията и от тогава осъществяват за сметка Съюза на демократичните сили. Мартин Димитров не е предприемал друг политически курс и това е очевидно.
kostadin.iordanov
Потребител

Мнениеот Magnollia » 01 Юни 2009, 20:11

ivan_lawyer3 написа:Аз въобще не симпатизирам на Синята партия, идеите им са ми дълбоко чужди - може би съм имал симпатии към тях, но те бяха попарени от големите банкови фалити, когато си изгубих така да се каже западните покрайнини

Не знам колега, ама май бъркаш. :D :D :D

Банковите фалити бяха при социалистите.
Управлението на Костов, макар и донесло доста проблеми, не беше неуспешно /за разлика от това на социалистите, ДПС и НДСВ/ Те направо разбиха държавата. По времето на Жан виднов не е било такава корупция, беззеконие и мърсотия.

Абе, Бог до пази България
Понякога истината може да ни избоде очите ....
Аватар
Magnollia
Потребител

Мнениеот kostadin.iordanov » 01 Юни 2009, 20:35

Magnollia написа:... Управлението на Костов, макар и донесло доста проблеми, не беше неуспешно ...

И от кога управлението на Обединените демократични сили стана управлението на Костов? Или Вие искате да кажете, че успешното управление е на Костов, а всичко останало, като ширещата се тогава мега-корупция, безнаказаност и т.н. е на Обединените демократични сили

ЦИД, 2008, Организираната престъпност в България: Пазари и тенденции, Увод

... за разлика от престъпността в „нормалните общества”, в посткомунистически държави като България тя е не толкова девиантен феномен, колкото характеристика на до голяма степен криминален преход от държавна към частна собственост ...

http://www.csd.bg/fileSrc.php?id=2385
kostadin.iordanov
Потребител

Мнениеот prnedev » 01 Юни 2009, 21:55

Magnollia написа:...Управлението на Костов, макар и донесло доста проблеми, не беше неуспешно /за разлика от това на социалистите, ДПС и НДСВ/...

Ама наистина ли си го мислите това? И си вярвате? Хм... незнам как е било в адвокатският бранш... ама... ама тогава онея така крадеха, сякаш се опитваха да наваксат 45 пропуснати години... Винаги като я чуя тази приказка и искрено се удивлявам.

Че дори и в правото... сравнете от онова време големината (дължината) на ЗДОД, и големината (дължината) на ЗОДФЛ към края на управлението му, примерно. Или пък ЗДП и ЗКПО към края на управлението му. А какво да говорим за КТ от 1951 - дял III - Държавно обществено осигуряване, и след това мастодонта КЗОО в последствие КСО...

Ми то вицове имаше даже - "поправката "Мобилтел"", "поправката "Лукойл"" и все така услуги за наши хора... Ама това е едрото ;-) дребното е друга обширна тема ;-)
prnedev
Активен потребител

Мнениеот DEKAH » 01 Юни 2009, 22:38

prnedev - маааалко да припомним предисторията на Костов и СДС. Какво завариха и как оставиха България след управлението си.

В периода януари – началото на февруари, 1997 г. България изпада в дълбока политическа и финансова криза. Големите градове са обхванати от протести, блокирани са пътища и улици, страната изпада в хаос. В началото на февруари България е изправена пред хиперинфлация, след като за по-малко от два месеца цената на един щатски долар от 500 достига до 3000 лв. Унищожени са спестяванията на огромното мнозинство от българите, но са стопени дълговете на т. нар. кредитни милионери, взели пари от банките, без да имат намерение да ги връщат.

Хронология на събитията
*В периода 21–23 декември 1996 г. Българската социалистическа партия (БСП) провежда извънреден – XLIV конгрес. Още в началото Жан Виденов обявява, че подава оставка като министър-председател и като председател на партията. Причина за оставката е дълбоката криза, в която страната изпада вследствие на двугодишното управление на правителство, ръководено от него. Делегатите на конгреса избират за нов председател на Българската социалистическа партия дотогавашният ѝ заместник-председател Георги Първанов.
*На 28 декември 1996 г. на извънредно заседание XXXVII Народно събрание приема оставката на правителството на Жан Виденов.
*На 3 януари 1997 г. парламентът, в който мнозинство има Българската социалистическа партия, отлага гласуването на предложената от Съюза на демократичните сили (СДС) "Декларация за национално спасение" от "националната катастрофа".
*На 8 януари 1997 г. парламентарната група на Демократичната левица номинира за премиер в оставащия двегодишен парламентарен мандат Николай Добрев – министър на вътрешните работи в кабинета в оставка на Жан Виденов.
На 10 януари 1997 г. президентът д-р Желю Желев (чиито мандат изтича на 21 януари 1997 г.) отказва да даде на Българската социалистическа партия (БСП) мандат за съставяне на ново правителство, макар ме че е задължен по Конституция. Опозицията обявява начало на национална политическа стачка, призовава към гражданско неподчинение и организира протестно шествие срещу Народното събрание. То завършва с обкръжаване на сградата и с опит за погром и палеж. Полицията се намесва със сила. Десетки са ранени.
*На 28 януари 1997 г. президентът Петър Стоянов (встъпил в длъжност на 22 януари същата година) връчва на Българската социалистическа партия (БСП) мандат за съставяне на правителство, което съгласно Конституцията на Република България той е задължен да направи.
*На 4 февруари 1997 г. БСП връща мандата за съставяне на правителство. Водеща роля за постигането на компромиса от страна на БСП има Николай Добрев. Политическите сили подписват споразумение за провеждане на предсрочни парламентарни избори през април 1997 г. и за запазване на социалния мир.
*На 12 февруари 1997 г. президентът Петър Стоянов назначава служебно правителство, оглавено от кмета на София Стефан Софиянски, разпуска XXXVII Народно събрание и обявява предсрочни парламентарни избори на 19 април същата година. Първото решение на служебния кабинет на Стефан Софиянски е за въвеждане на валутен борд в България.

Последствия
*На последвалите парламентарни избори абсолютно мнозинство с 52,26 % и 137 депутатски мандати (от общо 240) печелят Обединените демократични сили (Съюз на демократичните сили, Демократическа партия, Български земеделски народен съюз (БЗНС), Българска социалдемократическа партия (БСДП)). Втора остава Демократичната левица (Българска социалистическа партия (БСП) и ПК "Екогласност") с 22,07 % и 58 мандата. На трето място е Обединението за национално спасение (БЗНС-Никола Петков, Движение за права и свободи (ДПС), Зелена партия, Партия на демократическия център, Нов избор, Федерация Царство България) със 7,6 % и 19 мандата, а на четвърто – Евролевицата с 5,5 % и 14 мандата. Последна от парламентарните партии е Български бизнес блок (БББ) – с 4,93 % и 12 мандата.
*На 21 май 1997 г. 38 Народно събрание одобрява новия кабинет, оглавен от лидера на Съюза на демократичните сили (СДС) Иван Костов.
*На 1 юли 1997 г. в действие влиза Закон за валутния борд (приет от 37 Народно събрание) с фиксиране на българския лев към германската марка в съотношение 1 марка = 1000 неденоминирани лева.

мдам.... Икономистите да кажат как се вади държава от тотален банкрут.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот kostadin.iordanov » 01 Юни 2009, 23:50

DEKAH написа:... Икономистите да кажат как се вади държава от тотален банкрут.

Защо най-напред не изясним как се вкарва държава в банкрут

... И-ейч-ем е съкратено от Economic Hit Man. Икономически убиец. Трошач на национални икономики.
И-ейч-емите са много високо платени професионалисти, обяснява Джон Пъркинз, правнукът на Том Пейн. Разрушаването на една национална икономика не е самоцел. Целта е въпросната държава да стане зависима от МВФ и Световната банка и по този начин да стане провинция на империята. ...
... Книгата му е озаглавена "Изповедите на един икономически убиец" ("Confessions of an Economic Hit Man", John Perkins 2005). ...
13.6.2007 г.
segabg.com/online...301

... В средата на 1996 г. например МВФ бомбастично прогнозира растеж на БВП съответно 0% за 1996 и +4% за 1997. Вместо това икономиката се срива с около -11% за 1996 и около -7% през 1997 г. ...
02/06/2003, Как се печели от брейди облигации
forum.abv.bg/index...816011

И дори да не се спираме на подробностите около курса на лева тогава, когато изведнъж стана 3'000 за долар, а после се оказа че всъщност е 1'500, може би специалистите по международно право тук ще пояснят какви точно бяха клаузите след това в споразуменията ни с Международния валутен фонд по отношение на ръста на заплатите, или т.е. покачването на жизнения стандарт в България

А има хора, които даже станаха Министри на финансите когато бившата Държавна сигурност все още функционираше официално
kostadin.iordanov
Потребител

Мнениеот DEKAH » 02 Юни 2009, 09:24

г-н Йорданов, не мога да схвана основната Ви идея. От написаното от Вас оставам с убеждение, че сте фен на лявата политика. Мисля, че юридическия форум не е място да политиканстваме.

Докато не се промени избирателната система България ще е на това положение.

За мен най-чистата избирателна система е мажоритарната, като за кандидатите трябва задължително да има образователен ценз и стаж в определени професии над 10 години. Да се избират от определен брой хора /100 000 хил.гласа примерно/, като гласуването е ЯВНО - всеки човек трябва да заявява за кой гласува. След това, ако политика не се справя с това, което е обещал, 30% от гласоподавателите му могат да искат неговото остраняване и провеждане на нов мажоритарен избор.

Чисто-просто-лесно....
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот prnedev » 02 Юни 2009, 12:58

Деки, хич и не мисля да го оправдавам Жан заради хората около него. Че падваше крадване покрай него, падаше. Човек трябва да е гати и циника, за да каже, че не е било. Мен ме е яд на "успешното правителство" на Костов.
За мен то беше тотален провал и уреждане на "наши хора" на всяка цена.
Всъщност... май съм съгласен. Костовото правителство беше "много успешно" за някои ;-)))

Казвал съм го по други форуми, че правителствата ги оценявам според състоянието на портфейла ми ;-) Та за мен, за времето през което си изкарвам паричките, личната ми класация е Царя, Станишката, Жан, Костов.
За по-предходните не мога да говоря... щото тогава... тогава студентствах и ученичествах.

Иначе хубаво пускаш фактологията - виждаш, как един пропилян месец - 10 януари - 14 февруари какви бели направи - ако искаш да припомня курса на долара ;-)
10 януари - 642,69 лв
12 февруари - 2936,70 лв - когато шеф става кмета Столичански, ама нали той е голяма работа, и гледай за един месец какво прави ;-))
12 март - 1578,70 лв ;-))

Ама да не политиканстваме, дето казваш. Минало и заминало е това - преди 12 години и 8 години, откакто ги разкараха.
Може и да съм циничен, че преценявам тяхното управление през моя портфейл, но за мен е достатъчна причина да не искам да се връщат. Защото не ги знам дали няма да се опитат да сменят отново основно правилата на играта и да ми скапят бизнеса. Тогава го направиха с патентите (добре че малко по-късно почнаха да ровят за прословутото "изравняване на осигуровки", та да поживне бранша), сега знам ли ги?
Егоистична ми е приказката, ама...

Мммм, само да не си помислиш, че уважавам лявата политика. Много съм против принципа "дайте, за да дадем" ;-))
prnedev
Активен потребител

Предишна

Назад към Общи дискусии