sunrise каза:
То "изпълнението" всичко го видяхме.
Да! Цяла България го видя "професионалния начин"... та по-буйничките изпотрошиха стъклата на полското посолство...
|
|
sunrise каза:
То "изпълнението" всичко го видяхме.
babyfoot написа:sunrise написа:Не знам откъде черпите фактологията, но Ви убягва един особено важен факт. Прословутото пълномощно! Бащата твърди ,че е издадено от майката безсрочно, тя твърди , че е за ваканцията само. И в двата случая нещо не се връзва. Колко дни е тази ваканция ,щом на десетия тя вече търчи да образува дело ,че децата са отвлечени?
Няма значение срока на пълномощното (декларацията). Дори и да няма такава, не е давано разрешение децата да пребивават 1г. и половина в Б-я. Майката може и да е дала съгласие децата да пътуват, но не е давала съгласие да остават в Б-я. Това е важно и съществено. Х.конвенция прави разграничение между 2те волеизявления. И аз мога да дам съгласие на съпруга ми да вземе децата и да иде на почивка. Но той като не се върне с тях означава ли, че съм дала съгласието си да останат там, където са?
babyfoot написа:Търсете в нета съд.решения на СГС и САП. ....... Не искам да защитавам никого. Не е обаче и моя работа да оспорвам решения на 2 съд.инстанции...
Относно участието на полски дипломати на финалната права на съдебното изпълнение, мога само да кажа, че завиждам на поляците. Едва ли български посланик или консул някъде из света ще се застъпи така за свой съгражданин.
6. Всяко висящо производство пред чужд съд или местен се спира до решаване на преюдициалния спор по Хагската конвенция ( в конкретния казус г-жа Ядвига или там както й е името е инициирала бракоразводен процес на територията на Полша. То е било спряно до връщане на децата от Б-я. В този смисъл - признаване на някакво съд.решение от Полски съд няма, защото това не е съотносимо към съд.процес по Х.Конвенция в Б-я)
poli_g написа::roll: Колега, фактологията нещо ви е убегнала. Нека сме коректни.
Децата са влезли на територията на РБ на 02.04.2008г., по датата на СР / 03.10.2009/ делото ще е инициирано пред август на 2009... да не повтарям известни факти.6. Всяко висящо производство пред чужд съд или местен се спира до решаване на преюдициалния спор по Хагската конвенция ( в конкретния казус г-жа Ядвига или там както й е името е инициирала бракоразводен процес на територията на Полша. То е било спряно до връщане на децата от Б-я. В този смисъл - признаване на някакво съд.решение от Полски съд няма, защото това не е съотносимо към съд.процес по Х.Конвенция в Б-я)
Напротив- факт е, че има представено, приобщено и ценено, като доказателство СР на полски съд/ постановление от 22.04.2008г. ... и по силата на Регламент № 2201/2003г... знаете/, по силата на което родителската отговороност / при нас се нарича привременни мерки/ е възложени на майката. Четете обстоятелствената част на постановените СР, моля.
Пенев, и вандалщината не оправдавам.
babyfoot написа:Тогава какво излиза - съдът е преценил отвсякъде правилно!
daniela2008 написа:.... а детето Николета не изглежда стресирано, като почти може да се каже, че се и усмихва.
daniela2008 написа:http://bulgaria.actualno.com/news_242951.html
Към новината в този линк са приложени снимки ,една от които е въпросната декларация. Ами прочетох я внимателно. Майката си е дала съгласието само за идване на децата до БГ , не за преселване. Децата са полски граждани , с полски ЕГН, родени в Полша , с полски паспорти.
( Доколкото знам трябва двамата родители да подадат документи и в БГ, за да получат децата и БГ гражданство. Не е автоматично, а само при спазена процедура ).
От снимката се вижда и отхапаната буза на майката, а детето Николета не изглежда стресирано, като почти може да се каже, че се и усмихва.
Снощи гледах и момчето по телевизията , грабнало микрофона, в скута на баща си , и като зомбирано и стреснато заповтаря ,че майка му е алкохоличка и прави глупости.
Какво ли е усещането на детето да е " партизанин", да заляга и да се укрива ?
И този татко - "мъченик", дето разчита на комшиите да ходат по митинги и да чупят прозорци.
И всичко това за да не изпълни съдебно решение, щото не му изнася.
daniela2008 написа:http://bulgaria.actualno.com/news_242951.html
Към новината в този линк са приложени снимки ,една от които е въпросната декларация. Ами прочетох я внимателно. Майката си е дала съгласието само за идване на децата до БГ , не за преселване. Децата са полски граждани , с полски ЕГН, родени в Полша , с полски паспорти.
( Доколкото знам трябва двамата родители да подадат документи и в БГ, за да получат децата и БГ гражданство. Не е автоматично, а само при спазена процедура ).
От снимката се вижда и отхапаната буза на майката, а детето Николета не изглежда стресирано, като почти може да се каже, че се и усмихва.
jay_gould написа:Не съм юрист, за това задавам тук следните въпроси:
При условие, че бащата има документ подписан от майката (има го), че има право да изведе децата извън Полша (този документ няма срок), този документ е подпечатан в нашето консулство там, майката знае къде се намират децата, то тогава за какво отвличане става дума, като няма такова!?
Отделно, ако бащата бе отвлякъл децата как би минал всички тези граници с тях без документи?! Специално тази теза, издиша от всякъде
Още - Как като юристи ще тълкувате самата Хагска конвенция в която пише -
"Висшите интереси на детето следва да бъдат от първостепенна важност във всички действия на обществените и частни органи, в това число и на родителите, отнасящи се до децата, като един от основните принципи на Конвенцията на ООН за правата на детето"......
..... Член 13
Независимо от разпоредбите на предходния член съдебният или административният орган на замолената държава не е задължен да разпореди връщането на детето, ако лицето, институцията или организацията, които се противопоставят на неговото връщане, установят, чe:
b) съществува сериозна опасност връщането на детето, да го изложи на заплаха от психическо или физическо увреждане или по всякакъв друг начин да го постави в неблагоприятна ситуация.
Съдебният или административният орган може също да откаже да разпореди връщането на детето ако установи, че детето се противопоставя на връщането и е достигнало възраст и степен на зрялост, при които е уместно да се вземе под внимание и неговото мнение.
Член 20
Връщането на детето съгласно разпоредбите на чл. 12 може да бъде отказано, ако това противоречи на основните принципи на замолената държава в областта на защитата на правата на човека и основните свободи..."
Още, няма ли процедури по които се вземат децата?
Има нали?
Кой има право в случая на физически допир с тях?
Аз поне никъде в клипа не видях тази която единствено има право да докосва децата и да ги отведе да го прави. А това е само ЧСИ - Кремена Дерменджиева - рег. N818
Никой друг мисля няма право да докосва децата при отвеждане.
И ако не са спазвани процедурите за какво са въобще законите щом даже нашите държавни служби не ги спазват и не е спазен начина по който се прилагат?
За това ги питам вас като юристи, дали има процедура за подобни случаи и дали тя е спазена?daniela2008 написа:.... а детето Николета не изглежда стресирано, като почти може да се каже, че се и усмихва.
Усмихнато крещя "помощ", а? На мен не ми се вижда много усмихнато от факта, че някаква жена която няма право да го докосва (даже не му е майка, а някакъв неясен по произход субект) го влачи като чувал прилагайки насилие над него.
Много ми е интересно, ако теб по силата на някакво съдебно решение, някой (не съдията изпълнител или полицията), а някой неизвестен и неясен те хване през чатала и между краката, вдигне те и те носи, по силата на кой закон може да се спре съпругът ти например да се опита да те защити, при условие, че си атакувана не от закона, а от външни и незамесени в случая лица? Извинявай, но дори полицията хващайки някой престъпник и слагайки му белезници, не го лови между краката и не го вдига във въздуха, държейки го по този начин.
Имаше ли насилие над децата в случая? Има нали? А има ли закони за насилие над деца? Май също има. Има ли органи които трябва да следят да няма насилие над децата?
Има.
Е, тогава?!
jay_gould написа:daniela2008 написа:.... а детето Николета не изглежда стресирано, като почти може да се каже, че се и усмихва.
Усмихнато крещя "помощ", а? На мен не ми се вижда много усмихнато от факта, че някаква жена която няма право да го докосва (даже не му е майка, а някакъв неясен по произход субект) го влачи като чувал прилагайки насилие над него.
Има ли насилие? Има нали? А има ли закони за насилие над деца? Май също има. Има ли органи които трябва да следят да няма насилие над децата?
Има.
Е, тогава?!
lexusbg написа:daniela2008 написа:http://bulgaria.actualno.com/news_242951.html
Аз не съм юрист.
Даниела, не знам ти юрист ли си, но при всички положения говориш тенденциозно, или най-малкото не си запозната с елементарни факти.
Това на снимката (с отхапаната, макар и неясно отхапана или по-скоро ударена или изцапана с кръв от разбития й нос), тая жена с лилавата блуза НЕ Е МАЙКАТА!!! Това е прословутата леля/рускиня/приятелка или каквато е там, дето завлече момичето до колата. А що тя - ами щото майката не можа да се справи, а лелята е по-якичка.......
И затова не знам трябва ли ти се вярва и на приказките че децата нямали БГ гражданство. За процедурата не съм сигурен, но при един родител БГ гражданин, децата няма причина да не са БГ граждани, макар и второто им гражданство да не се признава по полското законодателство.
Да, и въпрос - ти всяко решение ли би изпълнила безпрекословно - дори и постановено от тенденциозно воден процес и с някакви важни последствия за теб?
|
|
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 18 госта