начало

Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност

Тази семейна история... нормална ли е?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Тази семейна история... нормална ли е?

Мнениеот gudio » 04 Юни 2009, 17:14

Magnolia написа: Викат се соицални работнички, по възможност от чист български произход /да не са рускини, демек/ и извеждат децата едно по едно за ръчичка.
Виж, ако майката легне в хола и откаже да стане, вече не знам кой има право да я пипа физически,и ако я пипа откъде да я подхване и въобще....
А ако има и роднини, трябва съдия - изпълнителя да мине курс по бойни изкуства.

Не, бе :wink: - нали от всичките излияния по-горе, че и по някои телевизии, става ясно че само ЧСИ можел да пипа децата :!:
:oops: Мен, впрочем едно дете навремето ме ухапа :cry: - имах тук една тема за непроведения от мен въвод против една доказано луда (с всички епикризи и диагнози) жена - едно от нейните беше (полваше ги за "жив щит" :wink: )
Той, ЧСИ трябва и мебелите при въвод сам да изнесе - други нямат право да ги пипат :!:
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 04 Юни 2009, 17:43

gudio написа:
Magnolia написа: Викат се соицални работнички, по възможност от чист български произход /да не са рускини, демек/ и извеждат децата едно по едно за ръчичка.
Виж, ако майката легне в хола и откаже да стане, вече не знам кой има право да я пипа физически,и ако я пипа откъде да я подхване и въобще....
А ако има и роднини, трябва съдия - изпълнителя да мине курс по бойни изкуства.

Не, бе :wink: - нали от всичките излияния по-горе, че и по някои телевизии, става ясно че само ЧСИ можел да пипа децата :!:
:oops: Мен, впрочем едно дете навремето ме ухапа :cry: - имах тук една тема за непроведения от мен въвод против една доказано луда (с всички епикризи и диагнози) жена - едно от нейните беше (полваше ги за "жив щит" :wink: )
Той, ЧСИ трябва и мебелите при въвод сам да изнесе - други нямат право да ги пипат :!:

Да бе , :D аз разбрах , от многото други излияния и по телевизията и тук , че разлика в изпълнението при отнемане на мебели и на деца , всъщност няма.Няма да им позволим да се лигавят , я.Следващия път СИ може направо с една камионетка , да събере от първия строеж 5 яки хамали и ако децата не щат доброволно да вървят , направо им възлага да ги натварят в ремаркето. :lol: :lol:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот plamen_penev » 04 Юни 2009, 17:56

REVOLUTION каза:
Да бе , :D аз разбрах , от многото други излияния и по телевизията и тук , че разлика в изпълнението при отнемане на мебели и на деца , всъщност няма.Няма да им позволим да се лигавят , я.

Разбира се че няма! Лигави мебели! Закона ли ще гледаме или мебелите 8)
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот babyfoot » 04 Юни 2009, 18:09

Ще ми бъде интересно да разбера как точно трябва да бъде извършено фактически принудителното изпълнение, когато то за предмет има нематериално вземане (деца). И ако те са повече от 1 - СИ с едната ръка едното, а с другата - другото ли трябва? И не може ли наистина да възложи това другиму, след като човешката логика допуска да е целесъобразно?
Какво мислите, Гъдьо (пък и останалите колеги с практика)?
babyfoot
Потребител

Мнениеот babyfoot » 04 Юни 2009, 18:10

Ако вземането, да речем, е 5 свободно пълзящи змии - СИ пак ли лично трябваше да вземе, че да предаде комуто трябва?
:wink:
babyfoot
Потребител

Мнениеот babyfoot » 04 Юни 2009, 18:14

Не за друго питам, защото по аналогия може да се поразсъждава:
В досъдебното производство, разследващият орган сам изземва веществени доказателства от местнопрестъплението и ги приобщава с надлежния протокол, нали? И когато тези ВД са, примерно....изпускащо отрова при допир вещество/същество (каквото ви хрумне), нали разследващият вика на помощ експерти и те "изземват"?Щом правната логика в този случай го допуска, защо да не го допуска и при принудителното изпълнение?
То инак СИ трябва да е свръхчовек някакъв?
Поправете ме ако греша - отворена съм да ми дадете акъл?
babyfoot
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 04 Юни 2009, 18:48

babyfoot написа:Не за друго питам, защото по аналогия може да се поразсъждава:
В досъдебното производство, разследващият орган сам изземва веществени доказателства от местнопрестъплението и ги приобщава с надлежния протокол, нали? И когато тези ВД са, примерно....изпускащо отрова при допир вещество/същество (каквото ви хрумне), нали разследващият вика на помощ експерти и те "изземват"?Щом правната логика в този случай го допуска, защо да не го допуска и при принудителното изпълнение?

Да наистина , тази аналогия е право в целта.Но да продължим с разсъжденията , разледващия орган вика специалист-технически помощник.Та в този ред на мисли , в горния пример със змиите , трябва ли СИ да възложи на специалист да вземе пепелянките , или може да възложи на който му падне , например приятелката на взискателката , която му е казала:"Не бой , ся гусин съдия , он папа зъми живи , не го е страх , само кажете и ги хвърлям у чувала".И ако вследствие на "компетентната"намеса , зъмите получат уплах и пукнат(последното установено в съдебното дело срещу СИ с експертиза) , последния действал ли е законосъобразно и носи ли отговорност. :lol:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот babyfoot » 04 Юни 2009, 18:59

REVOLUTION написа:
babyfoot написа:Не за друго питам, защото по аналогия може да се поразсъждава:

Да наистина , тази аналогия е право в целта.Но да продължим с разсъжденията , разледващия орган вика специалист-технически помощник.Та в този ред на мисли , в горния пример със змиите , трябва ли СИ да възложи на специалист да вземе пепелянките , или може да възложи на който му падне , например приятелката на взискателката , която му е казала:"Не бой , ся гусин съдия , он папа зъми живи , не го е страх , само кажете и ги хвърлям у чувала".И ако вследствие на "компетентната"намеса , зъмите получат уплах и пукнат(последното установено в съдебното дело срещу СИ с експертиза) , последния действал ли е законосъобразно и носи ли отговорност. :lol:

:D :D :D :D :D :D
Чакай да се спра да се смея....Право в целта!

Да, разбрах, благодаря!
В касуса "Асеновград" значи е трябвало да възложи на накой, квалифициран и с достатъчно опит (ясно, че това качество не се притежава от люде, които имат само едно такова - руская тьотя. Извинявам се - нямам е с две точки на клавиатурата).

:D :D :D
babyfoot
Потребител

Мнениеот gudio » 04 Юни 2009, 19:01

REVOLUTION написа: Да бе , :D аз разбрах , от многото други излияния и по телевизията и тук , че разлика в изпълнението при отнемане на мебели и на деца , всъщност няма.Няма да им позволим да се лигавят , я.Следващия път СИ може направо с една камионетка , да събере от първия строеж 5 яки хамали и ако децата не щат доброволно да вървят , направо им възлага да ги натварят в ремаркето. :lol: :lol:

8) Язък ти за високите оценки на онзи изпит :wink:
Жалко и за пействаните тук, но явно нечетени съдебни актове:
любимото Ви ППВС № 4 / 1962 написа:Ако се приеме становището, че решенията на съдилищата не могат да бъдат изпълнявани пряко, чрез фактическо предаване, в много случаи те не ще могат да се осъществят своевременно и детето ще продължава да живее при неблагоприятни за неговото развитие условия.

Историята на въпросния изпълнителен способ е повече от красноречива. И ако си бяхте направили труда да прочетете въпросното ППВС, а също така учебника на Сталев напр., за разните помагала на бай Мутафчиев, бай Николаев и др. да не говорим - способът е именно "прилагане по аналогия на изп. действие "отнемане на движима вещ", с отчитане на спецификата" :lol: :lol: :lol:
Вие тук нищо не предложихте, освен:
1) СИ да "отложи" предаването до... :?: :roll: следващия цирк... и пак и пак...
2) СИ да откаже да изпълни, защото "децата не били съгласни"...
3) СИ да прикотка и гушне дечицата с една ръка, с друга да напише протокола... дрън-дрън - ясно е, че това е невъзможно и НИКОГА при предаване на дете, детето не е тръгнало доброволно :!: Ако не беше "облъчено" от "родителя-длъжник", детето щеше да избяга от него и да направи опит само да се върне при "родителя-взискател".
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот babyfoot » 04 Юни 2009, 19:04

Ами, ако експертът, комуто е възложил СИ, въпреки уменията си и квалификацията си нанесе травма на зъмите, докато ги носи до чувала (травмата е обусловена от физическия акт на пренасяне, не удряне в земята...да предположим, де!)...то няма ли да е акт на фактическа принуда (кво като е "технически-помощник", на когото е възложено)? И означава ли, че "насилвайки се" зъмите да влязат у чувала (фактическо принудително изпълнение) им се нарушават някои и други права?
babyfoot
Потребител

Мнениеот babyfoot » 04 Юни 2009, 19:08

gudio написа:Историята на въпросния изпълнителен способ е повече от красноречива. И ако си бяхте направили труда да прочетете въпросното ППВС, а също така учебника на Сталев напр., за разните помагала на бай Мутафчиев, бай Николаев и др. да не говорим - способът е именно "прилагане по аналогия на изп. действие "отнемане на движима вещ", с отчитане на спецификата" :lol: :lol: :lol:
Вие тук нищо не предложихте, освен:
1) СИ да "отложи" предаването до... :?: :roll: следващия цирк... и пак и пак...
2) СИ да откаже да изпълни, защото "децата не били съгласни"...
3) СИ да прикотка и гушне дечицата с една ръка, с друга да напише протокола... дрън-дрън - ясно е, че това е невъзможно и НИКОГА при предаване на дете, детето не е тръгнало доброволно :!: Ако не беше "облъчено" от "родителя-длъжник", детето щеше да избяга от него и да направи опит само да се върне при "родителя-взискател".

Ма, моля Ви се, колега, чели сме го, как да не сме...и анализи сме му правили на ППВС № 4 от 1962 г.!
Много добре знаем как се прави фактическо предаване с отчитане на спецификата (няма да изписвам фразата и да оборвам правилноста...не е наша работа!)
Тук ги задавам тия въпроси заради лицето ПП (Пламен Пенев или който и да е там...), защото постоянно повдига въпроса дали са спазени правата им на тези деца (пък аз твърдя че са спазени с акта на преценка на съда, докато е разглеждал по същество)....айде, че пак дълго ще стане!
babyfoot
Потребител

Мнениеот gudio » 04 Юни 2009, 19:22

babyfoot написа: Ма, моля Ви се, колега, чели сме го, как да не сме...и анализи сме му правили на ППВС № 4 от 1962 г.!
Много добре знаем как се прави фактическо предаване с отчитане на спецификата (няма да изписвам фразата и да оборвам правилноста...не е наша работа!)
Тук ги задавам тия въпроси заради лицето ПП (Пламен Пенев или който и да е там...), защото постоянно повдига въпроса дали са спазени правата им на тези деца (пък аз твърдя че са спазени с акта на преценка на съда, докато е разглеждал по същество)....айде, че пак дълго ще стане!

Не Вие, babyfoot, визирах други корифеи на съдебното изпълнение - един виден теоретик и една велика практичка :wink: Те пуснаха ППВС-то (и май сега по повод тази тема го откриха с помощта на разни търсачки :wink: ), пейстнаха му текста (посъкратен :wink: ) но не го прочетоха.
Казаха също, че бил нарушен ЗЗД (ама онзи за детето, не за договорите :wink: ) и също не посочиха разпоредба. За сметка на това търсят изричен текст, позволяващ присъствието на руски тьоти и накрая правят фундаменталния извод, че само СИ може да пипа деца, змии и пр. твари, както и само той може да упражнява принуда (ако длъжникът се съгласи да я понесе :wink: ). Всички други нямат работа на "местоизпълнетието", освен ако на са ТВ-екипи :mrgreen:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 04 Юни 2009, 19:25

gudio написа:
REVOLUTION написа: Да бе , :D аз разбрах , от многото други излияния и по телевизията и тук , че разлика в изпълнението при отнемане на мебели и на деца , всъщност няма.Няма да им позволим да се лигавят , я.Следващия път СИ може направо с една камионетка , да събере от първия строеж 5 яки хамали и ако децата не щат доброволно да вървят , направо им възлага да ги натварят в ремаркето. :lol: :lol:

8) Язък ти за високите оценки на онзи изпит :wink:
:D :lol: Еми не ставам за СИ , това е истината. :lol:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 04 Юни 2009, 19:40

babyfoot написа:Ами, ако експертът, комуто е възложил СИ, въпреки уменията си и квалификацията си нанесе травма на зъмите, докато ги носи до чувала (травмата е обусловена от физическия акт на пренасяне, не удряне в земята...да предположим, де!)...то няма ли да е акт на фактическа принуда (кво като е "технически-помощник", на когото е възложено)? И означава ли, че "насилвайки се" зъмите да влязат у чувала (фактическо принудително изпълнение) им се нарушават някои и други права?

Е да , ама СИ ще се защити , че е действал законосъобразно , натоварил е експерт да улови зъмите , но той поради собствената си вина е уморил гадинките и само той си носи вината! :D Или ако осъдят по 49 СИ , поне ще има право на регрес към специалистът-технически помощник. :lol:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот babyfoot » 04 Юни 2009, 19:51

REVOLUTION написа:
babyfoot написа:Ами, ако експертът, комуто е възложил СИ, въпреки уменията си и квалификацията си нанесе травма на зъмите, докато ги носи до чувала (травмата е обусловена от физическия акт на пренасяне, не удряне в земята...да предположим, де!)...то няма ли да е акт на фактическа принуда (кво като е "технически-помощник", на когото е възложено)? И означава ли, че "насилвайки се" зъмите да влязат у чувала (фактическо принудително изпълнение) им се нарушават някои и други права?

Е да , ама СИ ще се защити , че е действал законосъобразно , натоварил е експерт да улови зъмите , но той поради собствената си вина е уморил гадинките и само той си носи вината! :D Или ако осъдят по 49 СИ , поне ще има право на регрес към специалистът-технически помощник. :lol:

...да, и ако предположим, че не става дума за деликт по оня ЗЗД, а се претендира за нарушаване на права на особен правен субект по другия ЗЗД, и ако вметнем между другото, че експертът "технически-помощник" е действал съобразно писани правомощия (устно възложени му, закрепени в протокол), употребил е физическо "упражнение" на просто пренасяне на субекта до превозно средство, докато субетът се е съпротивлявал, то нарушени ли са законно гарантирани права на съпротивляващия се субект или тази преценка вече е направена (в контекста на презумпция за разминаване между желанията на съпротивляващия се субект и неговия най-висш интерес)?
babyfoot
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 04 Юни 2009, 19:54

babyfoot написа:
REVOLUTION написа:

...да, и ако предположим, че не става дума за деликт по оня ЗЗД, а се претендира за нарушаване на права на особен правен субект по другия ЗЗД, и ако вметнем между другото, че експертът "технически-помощник" е действал съобразно писани правомощия (устно възложени му, закрепени в протокол), употребил е физическо "упражнение" на просто пренасяне на субекта до превозно средство, докато субетът се е съпротивлявал, то нарушени ли са законно гарантирани права на съпротивляващия се субект или тази преценка вече е направена (в контекста на презумпция за разминаване между желанията на съпротивляващия се субект и неговия най-висш интерес)?

Мдаа , тука спорния въпрос е , може ли технически-помощник да осъществи упражнението или трябва да е специалист-технически помощник?Аз съм за второто.Поне на това сочи аналогията по НПК , Вие как смятате?
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот daniela2008 » 04 Юни 2009, 20:02

Целият проблем стана щото приятелката на майката беше рускиня :D :D :D ...щото ако беше българка ся всичко щеше да е както си му е реда :D :D :D Значи изводът е : при следващи предавания-иземвания - никакви чужденци , само дружки българки и така длъжниците нема да се мятат бясно , деца няма да пищят :D :D :D А сега всички умуваме тука и се нервираме за пустата приятелка не-българка. То и бащата си го крещеше това " Ква е тая рускиня ?" Правилно !! Защо рускиня , а не българка ??!! :shock: Ако си беше българка и бащата нямаше да прави така . :D :D :D
"Винаги има трети начин и той не е комбинация от другите два, а нов и съвсем различен."
Дейвид Карадайн
Аватар
daniela2008
Младши потребител

Мнениеот babyfoot » 04 Юни 2009, 20:05

REVOLUTION написа:
Мдаа , тука спорния въпрос е , може ли технически-помощник да осъществи упражнението или трябва да е специалист-технически помощник?Аз съм за второто.Поне на това сочи аналогията по НПК , Вие как смятате?

Според мен трябва да е най- малко доктор на някои науки....
Колко СИ имат възможността да се възползват от експерти с докторска степен, че и дългогодишни практици, имате ли информация? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
babyfoot
Потребител

Мнениеот babyfoot » 04 Юни 2009, 20:11

daniela2008 написа:Целият проблем стана щото приятелката на майката беше рускиня :D :D :D ...щото ако беше българка ся всичко щеше да е както си му е реда :D :D :D Значи изводът е : при следващи предавания-иземвания - никакви чужденци , само дружки българки и така длъжниците нема да се мятат бясно , деца няма да пищят :D :D :D А сега всички умуваме тука и се нервираме за пустата приятелка не-българка. То и бащата си го крещеше това " Ква е тая рускиня ?" Правилно !! Защо рускиня , а не българка ??!! :shock: Ако си беше българка и бащата нямаше да прави така . :D :D :D

Ама защо българки - те обектите на вземането нямат ли полски произход, няма ли, в този смисъл, за да е докрай изпълнено изискуемостта за "качества" на "експерта - технически помощник" да е добре същият да има и някакво "полско" качество?
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
babyfoot
Потребител

Мнениеот plamen_penev » 04 Юни 2009, 20:17

Боже опази от спамъри! А защо не и "горско"?
plamen_penev
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Семейни казуси