начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

Образуване на дело-ИАА?

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Образуване на дело-ИАА?

Мнениеот palimsest » 26 Юни 2009, 15:00

Колеги, чудя се дали правилно мисля, процеса на приемане на образуване на дело(разбирай присвояване на номер, както и разпределение на състав и докладване на съдя...) е вид административна услуга предоставена от администрацията на съда, респ. ИАА(чл.21 АПК, както и §8 ПЗР АПК), респективно забавата си е форма на мълчалив отказ (чл.58 АПК).

Някой смята ли че греша?
[b]Може би не знаете, но вечер Боко Тиквата се прибира самотен от работа, сваля уморено костюма си и влиза в топла вана, с томче на Лилиев в ръка. И плаче, плаче… Така му се иска да разбира това, което чете![/b]
Аватар
palimsest
Активен потребител

Re: Образуване на дело-ИАА?

Мнениеот 778899 » 26 Юни 2009, 15:10

слънчев, петък е, пиле.... :D
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот system » 26 Юни 2009, 16:25

palimsest написа:Колеги, чудя се дали правилно мисля, процеса на приемане на образуване на дело(разбирай присвояване на номер, както и разпределение на състав и докладване на съдя...) е вид административна услуга предоставена от администрацията на съда, респ. ИАА(чл.21 АПК, както и §8 ПЗР АПК), респективно забавата си е форма на мълчалив отказ (чл.58 АПК).

Някой смята ли че греша?

Ти сериозно ли или се бъзикаш ? Да не си разговарял с колегата Николов или с Марин Прависта :roll:
Образуването на дело в съда е акт на движение на съдебно производство. Разпореждането за образуване на дело и самото образуване на дело не е ИАА. Мисля, че не би могло да се нарече и административна услуга. Нито съдът, нито длъжностните лица в съда, са административни органи по симсъла на чл. 21 от АПК.
system
Активен потребител

Мнениеот palimsest » 26 Юни 2009, 17:24

Значи, аз като ищец имам някакво си щение, аз съм длъжен да предявя пред специалната администрация на съда, където да се образува дело, съобразно :

„Чл. 48. Служба “Деловодство”:
1. образува в дела разпределените по докладчици входящи документи;”

процеса на образуване и разпределение по докладчици за мен е волеизявление на административен орган на съдебната с-ма.

Правно основание :

ЗСВл Чл. 340. (1) При осъществяване на своите правомощия Висшият съдебен съвет, Инспекторатът към Висшия съдебен съвет и органите на съдебната власт се подпомагат от администрация.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 33 от 2009 г.) Администрацията на органите на съдебната власт е администрацията на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд, на главния прокурор, на Върховната касационна прокуратура, на Върховната административна прокуратура, на Националната следствена служба, на съдилищата, на прокуратурите и на окръжните следствени отдели.

(3) Служителите в администрацията на Висшия съдебен съвет, Инспектората към Висшия съдебен съвет или органите на съдебната власт са съдебни служители.

ЗАдм § 2. "Административна услуга" е:

а) издаване на индивидуални административни актове, с които се удостоверяват факти с правно значение;

б) издаване на индивидуални административни актове, с които се признава или отрича съществуването на права или задължения;

в) извършване на други административни действия, които представляват законен интерес за физическо или юридическо лице;
[b]Може би не знаете, но вечер Боко Тиквата се прибира самотен от работа, сваля уморено костюма си и влиза в топла вана, с томче на Лилиев в ръка. И плаче, плаче… Така му се иска да разбира това, което чете![/b]
Аватар
palimsest
Активен потребител

Мнениеот portokal » 26 Юни 2009, 17:27

процеса на образуване и разпределение по докладчици за мен е волеизявление на административен орган на съдебната с-ма

Не, волеизявява ;-) (разпорежда се) съдът. Подписът на председателя или зам.-председателя стои до името на определения докладчик, ако си забелязал.
А деловодителят едва ли може да се смята за орган. 8)
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот palimsest » 26 Юни 2009, 17:33

За мен не е ясно дали съдята с разпореждане дава номера на делото или служителя от администрацията на съда на основание чл. 48 от Правилника за администрациятата на съда присвоява номер на делото и разпределя по докладчици... но ако не съдя, а служителя трябва да назначи и разпредели делата по докладчици, то това си е ИАА, поне според мен . Вярно е че ИМ трябва да се провери(129 ГПК) за наличието на императивно определените изисквания за ИМ по ГПК...и да разпореди по хода на делото, но именно това мен ми дава основание да си мисля да е ИАА това решение на деловодството, ако ИМ не е в изискуемата писмена езикова форма по граждански дела, то почти съм сигурен, че в деловодството на съда няма как да приемат гласни щения и ще отхвърлят гласна ИМ и няма да преминат към момента на разпределение по докладчик..
Аватар
palimsest
Активен потребител

Мнениеот palimsest » 26 Юни 2009, 17:37

portokal написа:
процеса на образуване и разпределение по докладчици за мен е волеизявление на административен орган на съдебната с-ма

Не, волеизявява ;-) (разпорежда се) съдът. Подписът на председателя или зам.-председателя стои до името на определения докладчик, ако си забелязал.
А деловодителят едва ли може да се смята за орган. 8)

С цел да не правя още безумни съждения да попитам...когато входирам ИМ, имам вход номер на ИМ, деловодството докладва на Председателя, респ. зам.пред, който разпорежда да се разпредели по докладчици, така ли?

Ако е така, то това разпореждане ще да подлежи на процесуално "побутване" с молба по 255 ГПК до по-горния съд...съжалявам за изтезанието да четете мисловните ми акробатики, но приех, че делата се образуват от деловодителите, респективно забавата си е изцяло от тях, което да се атакува като мълчалив отказ...
Аватар
palimsest
Активен потребител

Мнениеот Melly » 26 Юни 2009, 18:11

Чакай, чакай :D
Рalimsest, какви нещица ти щъкат в умната главица? :roll:
Ти по онази тема ли залитна,та ти се привиждат ИАА до ИАА, а?
Ще вземе да ви излезе като цифка на гЪжа тоя ИАА със все цялата му природа... :? Моля тееее, дали защото е петък, опомни се :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Кажи ми че се шегуваш, не, не, аз и без това така те разбрах..., шегаджия. :wink:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 26 Юни 2009, 18:13

:roll: Слънчев, наистина дай фактите, за да опитаме да помогнем- не така хипотетично.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот palimsest » 26 Юни 2009, 18:18

Melly написа:Рalimsest, какви нещица ти щъкат в умната главица? :roll:

Кажи ми че се шегуваш, не, не, аз и без това така те разбрах..., шегаджия. :wink:

Да е умна, не е умна таааа тиква, просто си мислех на глас...като някаква си форма на допускане, с цел да си намеря процесуално лостче да ги побутвам в съда... аз приех делото да се разпределя от служителите по чл 48 от Правилника, не допусках, че Председателя на съда разпорежда... аз нямам практика, просто теоретично, без да се опирам на емпирично натрупване, разсъждавам... пък ако е смешно и нелепо, що не, петък е...
Аватар
palimsest
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 26 Юни 2009, 18:25

Председателите нямат интерес да задържат делата. :idea:
Вкарва се номера на делото, вид / гражданско, наказателно, адм. /, системата има разполагаемия състав и компютъра "изплюва" късметлията.
Лостовете по 255 не са за там.
След това към делото се прилага това "процесуално действие " :lol: :lol: / шегувам се, разбира се/, обективирано в лист формат А4 и делото отива към доклада на късметлията.
От там насетне- 255 те ползва.

Ако не се лъжа, това не е от Правилника на адм. в съдилищата.. или както там се казва.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Melly » 26 Юни 2009, 18:35

palimsest написа:....разсъждавам... пък ако е смешно и нелепо, що не, петък е...

В никакъв случай нелепо..., аз ти се радвам.
Поставяш въпроси, което говори, че мислиш, а то от своя страна означава, че си напред с много неща :!: :D

А и най-главното - мърдаш :wink:
Търсиш лостове да приложиш революционото начало за дисциплина в съда.
Похвално! :wink:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот palimsest » 26 Юни 2009, 18:41

Поли, не казвам да е от правилника, просто приех твърде буквално чл 48 от правилника и реших, че това с разпореждането се случва на ниво администрация на съда - Делеводство, а не на Председателско ниво...така като се замисля ако ще е разпореждане (резолюция ) то и тез действия на председателя са част от производството на администриране на делото съвпадими по правни белези на определение по хода на делото(както ги определяше свети Сталев в книгата "СПН в Гр.процес", които подлежат на контрол по 274-5 ГПК,ако не бъркам, касае се за съдопроизводствени действия, които за мен попадат под контрола на чл 255 ГПК, а и "Опита не лъже" (Л.да Винчи)..
Аватар
palimsest
Активен потребител

Мнениеот palimsest » 26 Юни 2009, 18:43

Melly написа:
palimsest написа:....разсъждавам... пък ако е смешно и нелепо, що не, петък е...

В никакъв случай нелепо..., аз ти се радвам.
Поставяш въпроси, което говори, че мислиш, а то от своя страна означава, че си напред с много неща :!: :D

А и най-главното - мърдаш :wink:
Търсиш лостове да приложиш революционото начало за дисциплина в съда.
Похвално! :wink:

Не бях те прочел, преди да постна предното... благодаря за подкрепата и на теб Мел, и на Поли, Протокал ...

P.P. няма да трия и ред от написаното, нито пък се срамувам, ... така съм мислел, към един момент, сега мисля (не без ваша помощ, за което благодаря) по друг начин...
Аватар
palimsest
Активен потребител

Мнениеот Melly » 26 Юни 2009, 18:54

В спора се ражда истината :!: :idea:
Две, три глави винаги мислят повече от една, нали? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Като две успоредни прави, пресичащи се някъде в Безкрайността. :wink:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот diaida » 26 Юни 2009, 19:29

Аз пък кто блондинка, реших, че това ИАААААА е някакво радостно възклицание и се зачетох :lol: :lol: :lol: с надеждата, че има и нещо весело в тези дела ! :P
Изображение http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
Аватар
diaida
Активен потребител

Мнениеот donna » 27 Юни 2009, 11:07

:oops: Цъ...ИАА е нещо скучно , но понякога е толкова скучно , досадно и т.н. ,че може да ти вгорчи живота за години напред :evil:
Особенно ,ако е издаден от някой "всезнаещ и можещ" кмет ,който всичко може, всичко знае и по отношение на законите си ги съчинява такива ,че да се чудиш кога НС е приело такъв закон!
donna
Старши потребител

Мнениеот radoslav_peevski » 01 Юли 2009, 14:04

Здравейте колеги! Скоро се регистирах във форума. Темата за ИАА е интересна и същевременно малко сухарска,но какво да се прави. Смятам,че действията на съдебната администрация по разпределяне на делата са израз на служебното начало и те в никакъв случай не са ИАА,защото ако има нещо нередно в жалбата съдът ви я връща за поправянеи ви дава срок, впротивен случай я оставя без движение сопределение или разпореждане,които се оспорват по съответния ред,т.е по съдебен ред.С други думи след като влезе делото в съда,само той преценява за редовността и законосъобразността на жалбата и каквито и действия да има на деловодството то не издава актове,актове издава само съдът,а те не са ИАА по смисъла на АПК,а са съдебни актове - определения и разпореждания.
radoslav_peevski
Нов потребител

Назад към Общи дискусии