начало

ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“ ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“

незаконна пристройка

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

незаконна пристройка

Мнениеот anita139 » 21 Юли 2009, 10:20

Здравейте!Радвам се,че има такъв форум като този,за да могат хора като мен да си поставят проблемите и да намерят решението им.Проблема ми е следния:направих си пристройка към съществуващата ми къща от 5кв.м с височината на къщата около 8м и я свързах съответо с покрива,но на сервитутната линия между мен и съседите.В началото нямаше никакъв проблем от тяхна страна,но онзи ден дойде писмо от общината за предстояща проверка от страна на лицето отговарящо за незаконното строителство.Оказа се ,че съседа е пуснал жалба за постройката.Въпроса ми е :може ли пристройката да се узакони по някакъв начин? И дали ще се стигне до събаряне,като се има предвид,че пристройката е свързана конструктивно с цялата жилищна сграда?Четох ЗУТ,и съм наясно че това си е чисто незаконно строителство,но все пак става въпрос за 5кв.м.Не може ли да мине като калканно застроявене?
Съседа също е нарушил някога 3-то метра,дори едната му стопанска постройка играе ролята на ограда.Входното им антре е на отстояние на 1,50 от оградата ни.
Къщата още навремето е построена на 2,80 от общата ограда,но със устното съгласие на бабата на съседа,която е починала.
anita139
Младши потребител

Re: незаконна пристройка

Мнениеот zelen » 21 Юли 2009, 10:30

anita139 написа:Здравейте!Радвам се,че има такъв форум като този,за да могат хора като мен да си поставят проблемите и да намерят решението им

Здравейте, съгласна съм с вас, че форумът е място да се поставят правни проблеми.

По отношение на въпроса ви

anita139 написа:...може ли пристройката да се узакони по някакъв начин? И дали ще се стигне до събаряне,като се има предвид,че пристройката е свързана конструктивно с цялата жилищна сграда?Четох ЗУТ,и съм наясно че това си е чисто незаконно строителство,но все пак става въпрос за 5кв.м.Не може ли да мине като калканно застроявене?
Съседа също е нарушил някога 3-то метра,дори едната му стопанска постройка играе ролята на ограда.Входното им антре е на отстояние на 1,50 от оградата ни.
Къщата още навремето е построена на 2,80 от общата ограда,но със устното съгласие на бабата на съседа,която е починала.

Всичко е възможно - и в единия, и в другия вариант - зависи от мотивацията на съответната заинтересована страна.

Инициативата е във ваши ръце, но щом съседът ви е депозирал жалба, едва ли ще се размине само с това!
zelen
Потребител

Мнениеот anserk » 21 Юли 2009, 22:27

[quote="anita139"]направих си пристройка към съществуващата ми къща от 5кв.м с височината на къщата около 8м и я свързах съответо с покрива,но на сервитутната линия между мен и съседите.[/quote]
Какъв съвет очаквате anita139 и от кой? Знаете много добре, че финала ще бъде заповед от Началника на РДНСК за събаряне (пише го в ЗУТ).Кой ви даде акъл(може би майстор, завършил Кембридж) как да строите пристройка? И то до имотни граници, без съгласие на съседи!
Като си получите заповедта за събаряне идете с нея при АДВОКАТ, ако може нещо да направи!
И е време да си метете собствения двор, а не този на съседа!!!
anserk
Активен потребител

Мнениеот georgi07 » 22 Юли 2009, 16:53

Единственото , което може да се направи е да пуснете една жалба срещу съседа. Така поне ще си отмъстите.А и може доброволно да си премахнете постройката.Поне ще си запазите строителните материали.
georgi07
Потребител

Мнениеот anserk » 23 Юли 2009, 07:20

georgi07 написа:Единственото , което може да се направи е да пуснете една жалба срещу съседа. Така поне ще си отмъстите.А и може доброволно да си премахнете постройката.Поне ще си запазите строителните материали.

Не давайте такива съвети!
Идете при АДВОКАТ и го направете посредник м/у anita139 и съседа - да изкара нотариално заверено съгласие за пристройка до имотната граница.Може да спасите събарянето, но ще си платите добре майсторлъка-глоби,адвокатски хонорари,проекти,такси, на съседа???? и др.п.
Със сигурност пристройката не е 5 м2 !!! А и това няма значение!
anserk
Активен потребител

Мнениеот zelen » 23 Юли 2009, 07:43

anserk написа:
georgi07 написа:Единственото , което може да се направи е да пуснете една жалба срещу съседа. Така поне ще си отмъстите.А и може доброволно да си премахнете постройката.Поне ще си запазите строителните материали.

Не давайте такива съвети!
Идете при АДВОКАТ и го направете посредник м/у anita139 и съседа - да изкара нотариално заверено съгласие за пристройка до имотната граница.Може да спасите събарянето, но ще си платите добре майсторлъка-глоби,адвокатски хонорари,проекти,такси, на съседа???? и др.п.
Със сигурност пристройката не е 5 м2 !!! А и това няма значение!

-------------
anserk ,
и Вие не давате правилни съвети !
anita139 няма нужда от адвокат , както не е имала нужда и от строителен надзор по-скоро смята,че форума е вълшебно място за безплатно решаване на казуси !
гражданин, имащ нужда от компетентно мнение,касаещо качеството на строителството - ще вземе Консултация от Вас преди да започне !
Ако не го направи , трябва поне да знае,че следващият , с когото ще го сблъска ентусиазма му ще е Адвокат !
------------
с Вас работят гражданите,които искат да спечелят , с нас - застрашените от загуби !
zelen
Потребител

Мнениеот anserk » 23 Юли 2009, 08:07

zelen такива, като anita139 се обръщат към надзор като обърнат колата.Тогава ние ги пращаме при адвокат, след като по два часа им обясняваме, че и рушвета, който са готови да дадат, няма да помогне.Но за тези два часа на нас не плащат, докато на адвоката ще платят! Е, я по-добре преди да дойдат при нас, да идат да си платят!
анита139ако дойде при мен, ще я изпратя да се разбере със съседите и понеже виждам,че не уважава и себе си, ше и е необходим адвокат!
anserk
Активен потребител

Мнениеот anserk » 23 Юли 2009, 08:12

Допълвам:
Ако се разбере със съседа и и даде право, той ще оттегли сигнала, преди да е започнала проверката от общината и евентуално преди да е изпратена преписката в РДНСК-заповед за събаряне не може да издават кметовете.
anserk
Активен потребител

Мнениеот georgi07 » 27 Юли 2009, 15:48

Ансерк, пишете все едно не познавате психологията на българина.Няма да се разберат.Всеки ще си пусне жалбата и ще се стигне до заповед за премахване.Заповедта ще се обжалва и ще се потвърди.Ще започне процедура за принудително премахване /доброволно няма да го направят/.И когато вече е време да дойде багера, ще разберат, че работата е сериозна и ще отидат при адвокат да питат как да си оттеглят жалбата.Ето това е родната действителност.
georgi07
Потребител

Мнениеот sunrise » 27 Юли 2009, 16:17

anserk написа:Допълвам:
Ако се разбере със съседа и и даде право, той ще оттегли сигнала, преди да е започнала проверката от общината и евентуално преди да е изпратена преписката в РДНСК-заповед за събаряне не може да издават кметовете.

Не мисля ,че я спасява този вариант, защото с или без съгласието на комшията ,строежът си е незаконен,без проекти , ей така, на фантазия , както се казва.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот B5202S » 27 Юли 2009, 17:46

Значи това което ви казват по-горе не е съвсем така. Не всяко незаконно строителство подлежи на събаряне пробвайте и вие с жалба ако съседави също има незаконно а после си дайте съгласие, че всеки може да строи на по-малко от 3м и от там има начин в последствие проекти и и т.н и глоби разбирасе.
B5202S
Младши потребител

Мнениеот anserk » 28 Юли 2009, 09:13

Вярно е, че всеки може да строи на регулация-но много е важно какво? Тук става въпрос за пристройка към ОСНОВНО застрояване в УПИ.Поне на мен така ми се струва, без да сме видели строителните книжа. Това е разписано в ЗУТ и Наредба 7 или просто казано - на калкан.По всяка вероятност сградите са стари и даже и да нямат строителни книжа,а само нотариални актове, с &16 на ЗУТ може да си останат на мястото. Остава важен въпрос-могат ли да се дострояват, надстрояват, до колко и с какво? Взема се в предвид и застрояването в съседските поземлени имоти - действуващия ПУП.Това се нарича - предпроектни проучвания.Обикновенно се прави от архитект!
И понеже това всичкото го няма при този казус, затова им е необходим адвокат като главен преговарящ.Той ако е на място, ще си намери нужните специалисти да му светнат по проблема!
Всичко останало ще ги доведе до заповед за събаряне!
anserk
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 28 Юли 2009, 09:17

B5202S написа:Значи това което ви казват по-горе не е съвсем така. Не всяко незаконно строителство подлежи на събаряне пробвайте и вие с жалба ако съседави също има незаконно а после си дайте съгласие, че всеки може да строи на по-малко от 3м и от там има начин в последствие проекти и и т.н и глоби разбирасе.

Това сънувахте ли го някъде? А какво ще кажете за
(4) (Предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 27.07.2007 г.) Влезли в сила подробни устройствени планове не могат да се изменят с цел:

1. узаконяване на незаконно изградени строежи;

2. промяна на предназначението на терени, определени с подробните устройствени планове за озеленени площи, освен в случаите по ал. 2, т. 1 и по чл. 62а, ал. 2 - 5.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот anserk » 28 Юли 2009, 18:32

sunrise написа:А какво ще кажете за

Не коментираме изобщо узаконяване! Няма такава процедура! Не става въпрос и за изменение на ПУП. Коментара е за възможности за пристрояване към законно изградени сгради.В тази насока има възможност за допълващо по смисъла на ЗУТ, което се дава с виза от гл.архитект.Не коментирам членове и алинеи, защото всички казани до тук съображения са само в сферата на предполагаемото незаконно строителство.При положение, че има възможност да се приложи законова процедура, и община и РДНСК дават все пак такава възможност преди събарянето.
Всичко това е само ако се изтегли жалбата! А може би вече е късно!
Интересно, че anita139не се интересува повече от проблема си!
anserk
Активен потребител

Мнениеот B5202S » 29 Юли 2009, 17:44

Привет,

Веднага давам пример. Всяко едно остъкляване на балкон тераса или веранда е незаконно строителство директно увеличавате застроения обем което може и да превишава максимално разрешеното застрояване може и да не го превишават за даден ПУП. Също така според мен няма абсолютно никава разлика дали остъклената тераса е 4 кв.м или 40. Но на никой не са му бутнали къщата или каквото и да е. Виждал съм да се строи цяла кооперация със разрешотелно за разширение на веранда така че... трябват добри специалисти: адвокати, архитекти и т.н. Грубо казано всяко едно строителство без документи което не противоречи на ПУП неможе да се бутне в регулиран терен. Човека може да бъде санкциониран да му бъде забранено да ползва това което е построил но ако има желание може да извади строителни книжа. Дори давам конкретен пример комшия адвокат строи три ката къща преди още да му е влезнала в сила регулацията дадоха му и ток и вода и т.н. Без ПУП няма как да вземе виза за 300 кв. РЗП.
Това е моето мнение базирано на наблюдение.
B5202S
Младши потребител

Мнениеот anserk » 30 Юли 2009, 12:17

B5202S написа:Всяко едно остъкляване на балкон тераса или веранда е незаконно строителство директно увеличавате застроения обем което може и да превишава максимално разрешеното застрояване може и да не го превишават за даден ПУП.

Ама това изобщо не е вярно!Не правете свободни съчинения, а преразказ по тема "ЗУТ и подзаконовите нормативни актове"!
Тераси, балкони, лоджии, проходи и др.п. влизат в РЗП на сградите! Остъкляванията са незаконни, не защото се остъклява, а защото ако не е погледнато от инженер-конструктор и архитект, може да ти падне на главата и да те остави на място! И не е вярно, че няма разлика каква площ остъкляващ и на коя кота!
И коментирания казус е как да се избегне ЗАПОВЕД ЗА СЪБАРЯНЕ, която би трябвало да се издаде абсолютно по ЗАКОН и кой би помогнал. При всички случаи без АВОКАТ НЯМА ДА МИНЕ!!!!
anserk
Активен потребител

Мнениеот boiko_62 » 30 Юли 2009, 13:12

щом и съседът ви е нарушил закона пуснете жалба и срещу неговото застрояване, ако е било на устна основа дадено разрешение от баб ви
boiko_62
Потребител

Мнениеот anita139 » 31 Юли 2009, 11:40

Благодаря на всички,които взеха отношение по проблема ми! И сега да ви кажа как се развиха нещата: главният архитект на града се зае с проблема.Ще си пусна молба за руп/работен устройствен проект/,тъй като съм строила на границата и задължително трябва да има замерване за намаляване на отстоянията.Има един чл.36 от раздел V от ЗУТ за отклонение на строителните норми/цитирам по памет и моля да бъда извинена,ако съм сгрешила наименованието на раздела/.Общото отстояние между двамата е повече от 6.30м така че 1/3 от това разстояние е 2.10,което значи че може да има тераса/остъклена или не/ на това разстояние.По план наистина си имаше тераса/0.90см широка/.В този вариант може и без съгласието на съседа.Съседа ми за сега си мълчи,но разбрах че скоро ще му идва проверка от общината,защото не си е представил документите нито за къщата,нито за постройките направени на границата.И мисля,че тогава вече ще се принуди да си оттегли жалбата след като му обяснят как стоят нещата-той ще плаща глоби,и ние ще плащаме глоби.А пък той горкия няма пари за хляб,камо ли да плати глоба от 1000 лв!
anita139
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 31 Юли 2009, 11:50

Странно тълкувание на закона сте дали, но щом главния е обещал, добре. Така или иначе, строежът е назаконен , а е забранена промяната с цел узаконяване на незаконен строеж. Има ли някаква гаранция , че той утре няма да падне върху главите Ви. Отстоянието е най-малкия проблем в случая.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот anserk » 02 Авг 2009, 22:46

Браво на главния архитект! Добро решение - чл.36 ал.2 на ЗУТ! Но в РУП-а трябва да надстроите и достроите и терасата на съседа и тогава да гледате намалените отстояния.Така се прави. Така се искат намалени отстояния. Нали после РУП-а ще се обявявя. Като се приеме (евентуално) РУП-а, гл.архитект трябва да ви издаде виза - проекти-разрешение за пристрояване на ....м2. И стигаме до техническа експертиза на конструкцията.
И това всичкото, при положение че съседа изтегли жалбата, а главния архитект и подчинените му нито са чували, нито са виждали такава жалба. А при протокола за строителна линия, служителя от общината най-добре да е с проблем в зрението :lol:
anserk
Активен потребител

Следваща

Назад към Строителство и регулация