начало

Посредникът в потребителското кредитиране и опасните празноти в ЗПК Посредникът в потребителското кредитиране и опасните празноти в ЗПК

Любими думички от " наше село"

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Любими думички от " наше село"

Мнениеот system » 29 Юли 2009, 14:46

portokal написа:Ааа, он човеко може и да отмъщава :P - нали наскоро по непредпазливост му бастисах цяло мнение и в резултат под неговото име стоеше моето писание.
Ама сигурно не отмъщава, щото тогава щеше да бъде: "portokal написа" и срещу това да стоят примерно твои думи, а не обратното.8) 8)

Нищу н' съм пипал уа, к'о мъ кливитити (това е говор от района на старата ни столица Велики Преслав)
system
Активен потребител

Мнениеот system » 29 Юли 2009, 14:50

Сега видях - извинявам се на satir, объркване при цитирането. Оправих мнението
system
Активен потребител

Мнениеот ianeva » 29 Юли 2009, 14:53

sunrise написа:Освен доматето, знам ,че в Шумен така му казват, моя позната готви картоф.
"Отивам да сготвя картоф за вечеря".
Като стана въпрос за диалекти, дето другите не разбират, какво значи "Скордаля"/Бургас и района да пазят мълчание :lol: /

sunrise, никаква срама нямаш :P Веднага ми се прияде кая със скордаля :) Е, които са близо до Гречко, мисля знаят какво значи.
А освен картоф за вечеря, много разпространени тук са и изразите: "в морето има голяма вълна" и "бъка от скарида", а скаридите са известни още като морски череши.
Много веселяшка тема стана :)
От чалга до чалга разликата е огромна и, Слава Богу, аз нямам идея каква е
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот sunrise » 29 Юли 2009, 15:00

ianeva написа:
sunrise написа:Освен доматето, знам ,че в Шумен така му казват, моя позната готви картоф.
"Отивам да сготвя картоф за вечеря".
Като стана въпрос за диалекти, дето другите не разбират, какво значи "Скордаля"/Бургас и района да пазят мълчание :lol: /

sunrise, никаква срама нямаш :P Веднага ми се прияде кая със скордаля :) Е, които са близо до Гречко, мисля знаят какво значи.
А освен картоф за вечеря, много разпространени тук са и изразите: "в морето има голяма вълна" и "бъка от скарида", а скаридите са известни още като морски череши.
Много веселяшка тема стана :)

Да , ама ако може на Капаните, там е най-вкусно.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот satir » 29 Юли 2009, 15:01

когато бях студент, един цдРом у влако, обясняваше как: " на катеричката му настръхнаха перата" и "язовиро ръмжи от риба" :lol: :lol: :lol:
http://www.youtube.com/watch?v=CZo12LIWqYw
Аватар
satir
Активен потребител

Мнениеот Standbay » 29 Юли 2009, 15:09

кундури, опинци, шльопанци, пътъци, калеври ....
Аватар
Standbay
Потребител

Мнениеот system » 29 Юли 2009, 15:44

Standbay написа:кундури, опинци, шльопанци, пътъци, калеври ....

Забрави "чепици"
Само за уточнение - докато другото са някакъв вид обувки или чехли, опинци означава цървули
system
Активен потребител

Мнениеот Гост » 29 Юли 2009, 16:14

:shock: Сатире, това "язовиро ръмжи от риба" :lol: ми напомни, че точно преди отпуска, ме убиха с показания в съда: "...Бях се наг.ъ.з.а.рил да излизам, когато...".
А, наскоро от човек от Пазарджишко, чух тотално непознатата ми :oops: дума "солендар".
Впрочем, напълно възможно е да се изписва по друг начин, с "е" или знам ли, не чух добре :oops: Това била ледена висулка от тези на покривите.
Гост

Мнениеот portokal » 29 Юли 2009, 16:22

"Солиндар" съм го чувала като че ли, но да ме убиеш, не помня къде и какво значи. :D От Гугъл излиза един пример, в който е употребено май като обидна дума (".. или комшията му бутен оградата и си построи свинярник, или са ви изгонили без запплата, или оня солиндар, дето му свършихте работа не плаща, ..."). Другото е на латиница.

А майка ми разправяше за нейна позната, която отишла снаха в семейство, където за обърнати с дъното нагоре съдове се казвало "надупени". Това било нормална дума в мястото, откъдето произхождали свекърът и свекървата, но снахата не знаела за това. Ще да е било преди поне 30-40 години. Снахата не могла да повярва на ушите си първия път, когато чула свекъра - много строг и благоприличен човек - да употребява така думата.

Като каза "показания" - една свидетелка обясняваше, че живее "прИстърни". Секретарката си го записа най-спокойно - иначе нямаше да знам и как се пише, - а аз така и не разбрах какво точно значи думата (и пропуснах после да питам). Явно е нещо като наблизо или отстрани.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот Гост » 29 Юли 2009, 16:31

:lol: portokal, и ти ли си с претенции за "гражданственост" , аааа :lol:
А какво е "пристърни"- отстрани ли?
Последна промяна cruel_la на 29 Юли 2009, 16:32, променена общо 1 път
Гост

Мнениеот portokal » 29 Юли 2009, 16:32

и ти ли си с претенции за "гражданственост"

Естествено, ам` кък! 8) 8)

Не знам какво е "пристърни", думата съм я чула един-единствен път, но секретарката я знаеше. Тя явно няма претенции за гражданственост. :) А всъщност аз не съм от този край, но и един-двама родени в него не знаеха думата.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 29 Юли 2009, 19:44

Любимите думички на един мой приятел - мязам, барам и тургам :mrgreen:
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот portokal » 29 Юли 2009, 19:50

"Мяза", или по-скоро вариантът му "мяса", биде употребена от мен таман преди 2-3 часа тук във форума. Да, мисля, че е хубава дума.
"Тургам" ми звучи грубо, бе, Калахане, виж, "турям" е друго - "който тури или примеси...".
За "барам" нямам мнение, но по-скоро става.
Но тези думи са общонационална собственост и не принадлежат на ничие село. 8)
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 29 Юли 2009, 19:59

portokal написа:"Тургам" ми звучи грубо, бе, Калахане, виж, "турям" е друго

В "наше село" му викат пък "тургам" (Де да га тургам" :mrgreen: )
Широко се изполва като заместител на "слагам", особено когато става дума за по-цинични изрази :mrgreen:
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот nat » 29 Юли 2009, 20:37

Отдавна не съм посещавала този форум, но някак темата ми допадна.
Искам да добавя няколко особено любими думички и фразчки, употребявани от още по-любимите ми баби, които много обичам да използвам за оцветяване на речта в неформални разговори. Уточнявам - корените на родовете са съответно - Западна България (Трънско) и здрав шоплък окол Софията.
пужель - охлюв;
скомаръц - вид досадно насекомо от семейство ципокрили
църцори - тече със среден дебит;
капче - тече с малък дебит, но не на капки;
винджалче - филджан;
турлей и туртуар;
гезве - джезве;
цръп - счупен съд, кой обаче може да се ползва (типична поговорка "Цръп се грънче смеяло кам ти грънце уало" - превод: Присмял се чирепа на гърнето къде ти е гърне дръжката;
гламав - ей тази дума има много значения - от луд до мечтател;
инкя - фуния
чотра - .........;
бучав - рошав;
прекоросвам - упраквам;
уйдисвам - пасвам (да ти уйдисвам на акъло, не ми уйдисва не ми пасва, не съм съгласен;
гръцмуль - гласни струни;
Най-страшният скандал, който баба ми ми спретна, след като ме е търсила два часа по комшиите звучеше така: "Помаларка с помаларките, само спрегаш улица воз улица със саати. Не се видиш каква си страшна кобилетина..." превод: Махаларка (жена, която ходи често на гости в комшиите( в махалата) с махаларките, само кръстосваш улиците с часове. Не се ли виждаш колко си пораснала (на размери и години).
кукя - къща;
дуфка - дупка;
гмураив - сополив;
гмурец - носна кърпа;
фищи - страшно кисело и вкиснало, полуферментирало
Припцип при говора им е, че в българския език няма думи, започващи с "х" - напр. ладилник, леп, лабав, фаля се, фърча, фащам и т.н.

преко рид - през баира, преко реку - през реката,
Много често думите имат падежни окончания - "... и рекох на гадатога..." превод " ...и казах на гадината..."
"... и го млатих ко маче у дирек" и го удрях като коте в стълб (УЖАС);"
"кво мигаш ко поганъц у брашно (ударението в думата "брашно" е на последната сричка) . Защо мигаш като плъх в брашно;
"... запел се ко магаре на мост" - инати се като магаре на мост.
nat
Потребител

Мнениеот portokal » 29 Юли 2009, 22:02

Най-страшният скандал, който баба ми ми спретна, след като ме е търсила два часа по комшиите звучеше така: "Помаларка с помаларките, само спрегаш улица воз улица със саати. Не се видиш каква си страшна кобилетина..."

Сетих се за лафа - не знам обаче дали е само пловдивски, или общонационален - "калдаръм-кокона", тоест жена, която много скита (не в преносен смисъл обаче, а в пряк).
А на мен дядо ми ми викаше само: "Че те бием, бре, дЕте". Кратко и ясно. 8)

Имах колега от ГодЕч, който казваше, че при тях не само бабите си говорят на диалект (което включва и падежи, например "кажи Ради" - "кажи на Рада"), но и младите, като го слушали при гостуванията му в родното място как книжовно говори, смятали, че едва ли не се превзема. 8)
От баща ми знам, че някога, ама доста отдавна, в Кюстендилско също здраво са се използвали някакви остатъци от падежи от по-старите хора, например "отивам у КирОте" значело "отивам у Киро" (при това ударението е на О: КирО, колкото и странно да звучи).
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот palimsest » 29 Юли 2009, 22:11

"Не се видиш каква си страшна кобилетина..." това много ми допаднА
[b]Може би не знаете, но вечер Боко Тиквата се прибира самотен от работа, сваля уморено костюма си и влиза в топла вана, с томче на Лилиев в ръка. И плаче, плаче… Така му се иска да разбира това, което чете![/b]
Аватар
palimsest
Активен потребител

Мнениеот portokal » 29 Юли 2009, 22:13

Абе, така си е, кобилата, даже във вид на "кобилетина", се смята за по-расово животно от магарицата (при това магариците биват предимно дърти такива). 8)
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот palimsest » 29 Юли 2009, 22:18

но и махаларка, също цепи мрака...
[b]Може би не знаете, но вечер Боко Тиквата се прибира самотен от работа, сваля уморено костюма си и влиза в топла вана, с томче на Лилиев в ръка. И плаче, плаче… Така му се иска да разбира това, което чете![/b]
Аватар
palimsest
Активен потребител

Мнениеот palimsest » 29 Юли 2009, 22:34

сториха ми се достойни да споделя следните....

такА си маа каракандилата .... празноходец(скиталец)
от мАнечки деца нможеш спиш, от големи нможеш живиш
мота се като баа в гащи ( напразно ходи)

на мен клетвите също ми са доста интересни...

ама за тях след малко
Аватар
palimsest
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Общи дискусии