начало

Посредникът в потребителското кредитиране и опасните празноти в ЗПК Посредникът в потребителското кредитиране и опасните празноти в ЗПК

Реализация като главен асистент?

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Реализация като главен асистент?

Мнениеот student_pravo » 12 Авг 2009, 19:03

Добър вечер. Пускам темата с цел да узная мнението ви за този подход за реализация. Мислите ли, че си струва това начинание? Скоро с колеги дискутирахме тази тема и преобладаващите мнения (включително и моето) бяха, че има логика в този подход, защото асистентите взимат между 700 и 1000 лв. заплата (за разлика от служителите в адвокатски кантори, които започват като "бармани" в нея и взимат по 200 лв), отговорността, която носят асистентите въобще не може да се сравнява с тази на служителите в съдебната система, тече им юридически стаж докато преподават (или по-точно докато гледат да си изпеят материята,пък който разбрал-разбрал) и също имат възможност за растеж в кариерата (доценти, професори и т.н).
Предварително Ви благодаря за отделеното внимание и отговорите в темата. Ще се радвам да аргументирате становищата си.
student_pravo
Младши потребител

Re: Реализация като главен асистент?

Мнениеот putin » 12 Авг 2009, 20:10

еми моя съвет е - мотиката на рамо и "беш" обратно на село. Така хем няма да носиш отговорност, хем ще правиш повече пари, пък и ще направиш кариера в земеделието, само дето там не може да се отбива номера, което явно е целта на въпроса. Само не ставай асистент-заради такива пишман държавни служители, дето само гледат да си изпеят песента, нормалните хора не искат да си плащат данъците.
putin
Младши потребител

Мнениеот student_pravo » 12 Авг 2009, 21:09

Моят съвет е ТИ да се върнеш на село (там от където си дошъл) и придобил впоследствие статус: псевдо-гражданин, защото ако беше истински такъв и ако имаше сиво вещество в адекватни граници, щеше да осъзнаеш, че целта на въпроса далеч не е първичното отбиване на номер, а същият опира до оптимален избор и насока за реализация, съпоставка на вариантите за бъдеще и насочване към най-добрия (тук превес имат индивидуалните разбирания на всяко лице).
Тъй като от мнението ти "лъха" некомпетентност по въпроса и несполучливи опити за ирония, аз ти благодаря за същото и те умолявам да не взимаш повече участие в темата. Не ти се сърдя, защото в случая съм воден от фразата "не бийте музиканта, той толкова си може"
Успехи
student_pravo
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 12 Авг 2009, 21:18

:roll: Само без шамари, че днес не нося.

Ако имате възможност за реализация, като асистент- давайте смело. Доколкото ми е известно преподавателската работа не пречи да се явявате по дела. Така, че можете спокойно да ги съвместявате и двете. Разбира се, след като положите успешно изпит за адвокат.
Все от някъде ще започнете, но асистентката заплата ви гарантира някакъв жизнен минимум, който не е за пренебрегване.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот student_pravo » 12 Авг 2009, 21:26

Благодаря Ви за мнението, poli_g. Споделям го напълно. А относно явяването по дела - и аз имам такава информация, че практикуването като преподавател не е пречка за явяване. Ако има и други колеги с адекватни становища по темата, нека ги изразят, ще съм им много благодарен.
student_pravo
Младши потребител

Мнениеот donna » 12 Авг 2009, 21:43

Ако ще ставате асистент , прочетете и закона -няма пречка да си адвокат и преподавател , но за да станеш преподавател/в сл. мл. асистент, за старши тр. да поработиш в системата / трябва да минеш конкурс , а за адвокат вс. пак трябва да станеш такъв и да си вписан :D

Закон за адвокатурата

Чл. 5. (1) Не може да бъде адвокат:

3. работи по трудово правоотношение, освен ако е преподавател по правни науки във висше училище или научен сътрудник по правни науки в научен институт

А адвоакт ще станеш ако си положил изпит , без изпит само в случая на чл.6 ал.3 ЗА

Без полагане на изпит се вписват кандидатите с образователна и научна степен "доктор по право", както и лицата, които имат юридически стаж повече от 5 години. Тези лица подават молба за вписване в адвокатската колегия

ЗАКОН ЗА ВИШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ

АКАДЕМИЧЕН СЪСТАВ НА ВИСШИТЕ УЧИЛИЩА

(Загл. изм. - ДВ, бр. 60 от 1999 г.)

Чл. 48. (1) Длъжностите на научно-преподавателския състав във висшите училища са:

1. за хабилитирани преподаватели - доцент и професор;

2. за нехабилитирани преподаватели - асистент, старши асистент и главен асистент.

Закон за научните степени и научните звания

III. УСЛОВИЯ ЗА ДАВАНЕ НА НАУЧНИ ЗВАНИЯ
Чл. 9. (1) Научните звания "асистент" и "научен сътрудник" се дават на лица с висше образование, не по-възрастни от 35 години, а за лицата с научна степен - от 40 години, които имат постижения в науката или в практиката.

(2) (Доп. - ДВ, бр. 43 от 1975 г.) Изискването за възраст се отнася и за научното звание "преподавател", с изключение на преподавателите по специалните дисциплини във висшите училища по изкуствата.
Чл. 10. Научното звание "старши научен сътрудник II степен" се дава на лица с научна степен, които освен труда, въз основа на който са получили научна степен "доктор", имат и други отпечатани научни изследвания или оригинални творчески постижения на високо научно равнище.
donna
Старши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 12 Авг 2009, 23:08

Има (по-скоро имаше - тъй като отскоро - 2008 г., нямаме наборна армия, което е правилно - честно казано - но и неправилно - честно казано) такъв лаф (афоризъм) - "Поделението на преебаните връзкари".

Понеже сте момче, мъж, баща, Ви съветвам да не употребявате много често - веднъж годишно, най-много - лакти, връзки, фокуси и т.н.

Честността е най-добрият парфюм за един мъж, така си мисля аз.

Да, да, не може така - да препитвате студенти и да им пускате заверките отгоре-отгоре.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот advokat__nikolov » 12 Авг 2009, 23:28

Не се занимавай с асистентство. Ти се предаде в началато. Има конкурси - влез в системата. Ако си хищник ще ядеш. Ако не си-ще те изядат и ще станеш асистент.

Аз съм наточил сатъра, купил съм си лигавник, за да не цапам Ferre-то, и почвам след 2 год. Не ме интересува Марковски ли е, Дарковски ли е, ям наред, без задръжки.
advokat__nikolov

Мнениеот palimsest » 12 Авг 2009, 23:46

advokat__nikolov написа:Не се занимавай с асистентство. Ти се предаде в началато. Има конкурси - влез в системата. Ако си хищник ще ядеш. Ако не си-ще те изядат и ще станеш асистент.

Изображение

advokat__nikolov написа:Аз съм наточил сатъра, купил съм си лигавник и почвам след 2 год. Не ме интересува Марковски ли е, Дарковски ли е, ям наред, без задръжки.

Изображение
[b]Може би не знаете, но вечер Боко Тиквата се прибира самотен от работа, сваля уморено костюма си и влиза в топла вана, с томче на Лилиев в ръка. И плаче, плаче… Така му се иска да разбира това, което чете![/b]
Аватар
palimsest
Активен потребител

Мнениеот student_pravo » 13 Авг 2009, 17:24

Като стана дума за конкурси, само искам да отбележа, че в раздела на форума "Конкурси, изпити" (а и по принцип в ежедневието)постоянно се бълват мнения и теми как всеки конкурс за юристи бил предварително нагласен, че случайни хора там нямало и че било невъзможно дори да имаш много знания, да го спечелиш, защото мястото вече е "купено" и няма начин.
Какво мислите по този въпрос, колега Николов?
student_pravo
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 13 Авг 2009, 17:36

Каквото и аз - в смисъл, че това е твърде тежка отговорност, с добро заплащане, предвидима сигурност, но е в крайна сметка интересна и открива нови хоризонти пред личността.

Дерзайте, ако думата Ви дразни - успех.

Ако Ви интересува оперативна информация - в смисъл на как се става асистент, разбира се това е въпрос на тактика.

Имаше и един такъв виц - направо му разказвам края - "От мен стратегията, от Вас тактиката".
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот laridii » 13 Авг 2009, 19:03

Колега, асистенството не е лоша работа, но подходяща за определен тип хора. Първо трябва да имате дарба да обяснявате т.е. не само да умеете да говорите на разбираем език, но и да имате подходящата за публична реч дикция, че от мрънкащ аситент със стар закон е по-неприятно е само мрънкащ доцент/професор със стар закон.
Второ трябва да имате търпение и здрави нерви при работата със студенти, защото ако просто искате да трупате юридически стаж като преподавател, по-добре не се занимавайте! Преподаването е призвание :D
Вярно е че доста от конкурсите са нагласени, но не и всички, човек, ако прояви упорство и има желание все някъде ще стане. :)
laridii
Потребител

Мнениеот advokat__nikolov » 13 Авг 2009, 19:50

student_pravo написа:Като стана дума за конкурси, само искам да отбележа, че в раздела на форума "Конкурси, изпити" (а и по принцип в ежедневието)постоянно се бълват мнения и теми как всеки конкурс за юристи бил предварително нагласен, че случайни хора там нямало и че било невъзможно дори да имаш много знания, да го спечелиш, защото мястото вече е "купено" и няма начин.
Какво мислите по този въпрос, колега Николов?

Абе я не ги слушай кво ти говорят некви балъци.

Та половината дето кандитстват не знаят кво е "идеална част". И като ги резнат пищят по форумите, че конкурсите били уредени.

Цаката е да си много добре подготвен (за писмения) и да "миришеш" на представителност (на устния).

Така че, както казва Иван Адвоката, дерзай.
advokat__nikolov

Мнениеот student_pravo » 14 Авг 2009, 00:26

Намирам известна доза истина в думите ви, колега Николов, тъй като асоциирам масовите мнения по конкретната тема за реализация във форума(песимистичните)със слуховете за някой труден изпит - "този изпит няма взимане, само определени хора го изкарват, само плащачи" и т.н. Обикновено тези слухове според мен идват от хора, които поради различни причини са се провалили или просто такива, които целенасочено желаят да "сплашат" тези, за които то тепърва предстои или пък да изглеждат в техните очи много велики, че вече са минали през този път успешно. Нагледен пример за последното е мой колега, който беше приет в специалност "Право" и разправяше наляво-надясно колко трудно било да влезнеш, какви неистови усилия положил, за да е сега студент, как от сутрин до вечер едва ли не се скъсвал от учене. Истината, която впоследствие си призна, беше че извадил чист късмет и са му се паднали тези неща, които е знаел най-добре (те хич не са били много, но просто ги е улучил).
Не казвам, че започването на апетитна длъжност е изключително лесно начинание и че всеки, който е решил започва, но не бива да изпадаме и в обратната крайност - а именно, че е невъзможно. Да не забравяме също и че с правото може да работиш много неща, а не например само съдия или само прокурор и дотам. В много теми във форума лъха силно завишена доза песимизъм и негативизъм, които не във всички случаи са оправдани. Все пак мисля, че трябва да се подкрепяме, а не да се нападаме,иронизираме и отчайваме.
student_pravo
Младши потребител

Мнениеот advokat__nikolov » 14 Авг 2009, 01:42

Ето, виждаш ли, сам се убеди. Ако не искаш да се превърнеш в провал не слушай разни малоумници, дето дрънкат само ала-бала портокала. Не става от всеки пианист-надявам се, че си гледал Куче в чекмедже. Твоя приятел чете от сутрин до вечер. Други, например, като мен, тоя материал ще го научат за 3 часа, а не за цял ден. И това си опира чисто и просто до това колко ти е интересно правото, като наука. И когато кандидатства човек той, на тази възраст, трябва вече да е опознал себе си, да се е запознал с някои неща, и да избере професията на базата на интереси, като тези интереси трябва да отговорят на същността на този човек, да са съобразени с неговия темперамент.

И по този начин нема да се вписват безразборно по 50 специалности при кандитстване и дето стане.

Или пък мисли, че като завърши Право ще стане милионер. Но после разбират, че са некадърници, т.е. разбират, че не им се отдава туй пусто Право. И ето такива квичат, че им били уредени конкурсите. Пита ли го за "владение" и почнал там да срича. Сори, ама не ставате.
advokat__nikolov

Мнениеот impressed » 15 Авг 2009, 00:53

advokat__nikolov написа:Или пък мисли, че като завърши Право ще стане милионер. Но после разбират, че са некадърници, т.е. разбират, че не им се отдава туй пусто Право. И ето такива квичат, че им били уредени конкурсите. Пита ли го за "владение" и почнал там да срича. Сори, ама не ставате.

Ще почина! Николов, това верно ли е излязло изпод твоите пръсти или някой ти е гепил паролата на ника? :lol:
Завърти си очите и си погледни между ушите!
Аватар
impressed
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer3 » 15 Авг 2009, 07:37

Е, като асистент няма да станеш в никакъв случай милионер. Максимум да привлечеш някой бакшиш (бакшиш, а не рушвет). Това обаче не е сериозно.

А да чакаш професура, тогава да станеш декан, пък да записваш срещу комисионна студенти (Петкановият стил), също е несериозно.

Виж, като адвокат, възможностите бликат на всеки ъгъл, особено ако си по-работлив.

Има и един тънък момент - обикновено престъпленията имат икономическа цел - измама с цел апартамент, кражба, с цел препродажба. Така, адвоката се оказва винаги печеливш. Ако измъкнеш престъпниците - хонорар. Ако вкараш престъпниците (защото единственият човек, който работи действително срещу престъпници и ги побеждава, това е само и единствено адвоката - той знае тънките моменти на измамата, на замитането на следите и т.н.), обикновено те се уплашват и изоставят плячката - от страх, поради невежество и т.н.
ivan_lawyer3
Потребител

Мнениеот student_pravo » 15 Авг 2009, 13:49

Да, така е, лошото само в случая е, че във всеки град (особено провинцията) вече отдавна има утвърдени адвокати и масово хората предпочитат да ходят при тях. Почти загубена кауза е да ги убедиш да отидат при току-що завършил юрист. Е, има шанс да имаш 1 клиент на 2 седмици (пак е нещо :D ). Голата истина е, че именно тези големи риби поглъщат новоизлюпените. А докато мине това време, в което трябва да се утвърдиш и да започнат да идват и при теб хора (евентуално), може би дълго време няма да има с какво да се изхранваш. Е, поне няма да е скучно - в кантората може да си чатиш на Скайп :) Мои познати, които завършиха право преди около 10-тина години са пробвали този вариант, но успех никакъв.
student_pravo
Младши потребител

Мнениеот student_pravo » 16 Авг 2009, 11:21

Между другото доста хора избират и като първоначална реализация да станат дознатели. Общо-взето, за да не разискваме всеки отделен вариант поотделно(юрисконсулти,дознатели,асисенти и т.н), по-добре колегите да обобщат мнението си за вариантите след завършване и да споделят с оглед "суровата действителност" към кой биха се насочили към днешно време. Благодаря.
student_pravo
Младши потребител

Мнениеот advokat__nikolov » 17 Авг 2009, 05:53

student_pravo написа:Да, така е, лошото само в случая е, че във всеки град (особено провинцията) вече отдавна има утвърдени адвокати и масово хората предпочитат да ходят при тях. Почти загубена кауза е да ги убедиш да отидат при току-що завършил юрист. Е, има шанс да имаш 1 клиент на 2 седмици (пак е нещо :D ). Голата истина е, че именно тези големи риби поглъщат новоизлюпените. А докато мине това време, в което трябва да се утвърдиш и да започнат да идват и при теб хора (евентуално), може би дълго време няма да има с какво да се изхранваш. Е, поне няма да е скучно - в кантората може да си чатиш на Скайп :) Мои познати, които завършиха право преди около 10-тина години са пробвали този вариант, но успех никакъв.

Нищо няма да погълнат, де тръгна още сега да пишеш присъдата. Не ! Аз ще им напиша присъдата, на колене ша се молят. Има си тактика. Че не е законна-не е, ама няма да съм аз изядения.

Ако стане да бъда изяден....хм....абе нема да стане така. И горе са ми фенове.
advokat__nikolov

Следваща

Назад към Общи дискусии