начало

ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“ ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“

Учредяване право на строеж

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Учредяване право на строеж

Мнениеот jmulju » 01 Окт 2009, 09:33

Здравейте!
Искам да попитам как би трябвало да тълкувам Нотариален акт за учредяване право на строеж, без в него да е посочен някакъв срок? Рових се из нета и останах с впечатлението, че щом не е упоменат срок, значи е безсрочно. Така ли е в действителност?
Благодаря ви!
jmulju
Младши потребител

Re: Учредяване право на строеж

Мнениеот sunrise » 01 Окт 2009, 09:43

Не се налага да го тулкувате, а да прочетете Закона за собствеността. Срокът е 5г.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот jmulju » 01 Окт 2009, 09:52

Да разбирам ли в този случай, че след 5г. обекта, построен върху чуждата земя, остава за собственика на земята?
Задавам въпроса толкова конкретно, за да съм сигурна, че говорим за едно и също нещо :oops:
jmulju
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 01 Окт 2009, 10:10

Аз съм сигурна за какво говоря, но не съм сигурна Вие какво питате. Правото на строеж е да построиш и държиш постройка на чужда земя. Построяването трябва да стане в петгодишен срок. Иначе , постройката после си я държиш , както се казва во веки веков.
Ако обаче, не построиш в 5г. срок, губиш правото да строиш на чужд имот.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот jmulju » 01 Окт 2009, 11:50

В последния си пост ми отговорихте на въпроса, който ме интересува. Благодаря Ви за което! Интересуваше ме точно въпроса дали построения обект става собственост на притежателя на земята в някакъв момент при положение, че не е упоменат срок.
jmulju
Младши потребител

Назад към Строителство и регулация