andy70 написа:Адвокатчето, пак нещо не можа да схванеш разликата.
Въпроса е - каква е разликата между "отношение" и "връзка", а не между "правоотношение" и "правна връзка".
И не ми отговори на последния въпрос, свързан с егото!
Еми така кажи бе човек.
Наричат се обществени отношения и обществени връзки.
Обществената връзка има същите белези на правната връзка, но с една разлика-обществената връзка не се регулира от правото-например да късам джанки в планината, че ми се яде. С други думи - самостоятелно задоволявам потребността си.
Общественото отношение притежава белезите на правното отношение с тая разлика, че правото не го регулира, не го признава за юридически факт. Пример имам цигара, ама нямам огънче и искам от Петър. С други думи, Петър притежава средството за задоволяване на потребността ми.
Към hidden
Член 8 от ЗЗД въобще не бива да се дава за пример. Той е тотално сгрешен по принцип. Договорът, аджеба, бил съглашение между лица ??? Договорът е съглашение между страни, а не между лица. Ясно е защо.
В член 8 се говори за правна връзка, но със съвсем друго значение от правната връзка на Тенчо Колев. Професорът под правна връзка има предвид реализиране на абсолютни права чрез правна връзка, като противовес на правоотношенията - чрез които се реализират относителните права. Докато чл.8 има предвид създаване, изменение или прекратяване на конкретна договорна обвързаност между страните.
Вместо "правна връзка" в чл.8, трябва да фигурира термина "правно отношение". Първо, че правото на вземане е относително право, което може да се упражни само по отношение на страната длъжник; второ- договорът, като юридически факт, поражда създаването, изменението или прекратяването на облигационни правоотношения между носителят на субективното право и носителят на юридическото задължение - кредитор и длъжник.
И ще получим следното: Договорът е съглашение между две или повече страни за създаване, изменение и прекратяване на едно правно отношение между тях.