начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Проблем в НА или напразно се притеснявам?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Проблем в НА или напразно се притеснявам?

Мнениеот neli_120 » 26 Ное 2009, 20:03

Вероятно за някой специалисти ще звуча глупаво, но съм крайно притеснена и моля за съвет.
Преди година купих чрез предварителен договор жилище в строеж. През изминалата година го изплатих. В предварителният договор пишеше, че купувам ап... с площ.... и прилежащо мазе ...., ....% от общите части и ...%правото на строеж, по мое настояване беше добавено и земя. В същият договор беше описано, че прехвърлянето трябва да стане в определен срок. Жилището е още на акт14, но почти пред акт15.
Наскоро след като срока изтече ми беше прехвърлено жилището, но в НА е описан само апартамента, мазето и общите части и нито дума за право на строеж и земя. Беше ми казано, че земята ще бъде прехвърлена след строителството на други блокове в съседни пърцели. И че ако сега ми се прехвърли и земята, а решът да правят промени по следващите блокове ще трябва да ме търсят да се подписвам и т.н. Въпросът ми е:
1. Възможно ли е по-късно да се прехвърля земята?
2. Нотариалният акт спира ли действието на предварителния договор и може ли да откажат да ми прехвърлят земята, след като съм подписала НА без земята?
3. Има ли давност тази процедура. В смисъл, може ли да се чака да мине време и да нямам право да си търся правата за земята?
Благодаря предварително на всеки компетентен по темата готов да ми даде съвет.
neli_120
Нов потребител

Re: Проблем в НА или напразно се притеснявам?

Мнениеот anserk » 26 Ное 2009, 23:23

Направо си е за притеснение и най-добре с "актчето" иди да прехвърлиш част от глупостта СИ на АДВОКАТ :roll:
anserk
Активен потребител

Re: Проблем в НА или напразно се притеснявам?

Мнениеот amirashine » 17 Юни 2010, 22:03

Това, че в нотариалния акт не са уточнени общите части не е проблем. Искате-не искате, те са принадлежаща към апартамента Ви част, не се безпокойте. Неизвестността относно частите би могла да е проблем единствено по отношение на дела Ви в разноските, но от строителя винаги можете да получите копие на таблицата за площообразуване (ценообразуване), в която тези части са точно определени като %.
По отношение на прехвърлянето на правото на собственост върху земята:
- това, че има нотариален акт, по никакъв начин не значи, че предварителния договор не съществува. В него има уговорки все още неизпълнени, следователно имата право да претендирате изпълнение на договора. На практика в повечето случаи земя се прехвърля след определен етап (обикновено акт 15) и обяснението е много просто - много по-лесно е за цялата строителна процедура. Не се тревожете. Само обърнете внимание, че продавачът вече е получил цялата цена, която му се дължи, поради което нотариалният акт за земята вече няма да е продажба, а ще е прехвърляне в изпълнение на поето задължение.
amirashine
Младши потребител

Назад към Покупко-продажба