начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

За отнемане на кижка

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

За отнемане на кижка

Мнениеот tani4kata_sw » 28 Ное 2009, 00:22

Искам да попитам при отнемане на книжката за МПС за превишена скорост и книжката е оставена в КАТ, но през този период когато си без книжка те спрат и ти съставят нов акт за каране без книжка след като се плати първият акт освен папричната глоба ще бъде ли отнета отново книжката и ако да за колко време? А ако не се явиш в КАТ след като си вземеш книжката от първия акт какво става с наказанието по втория? Дано сте ме разбрали!!!
tani4kata_sw
Младши потребител

Re: За отнемане на кижка

Мнениеот nikiboy » 28 Ное 2009, 13:08

Насадила си се на пачи яйца.
А трети път има ли вероятност да те хванат? :D
nikiboy
Потребител

Мнениеот nnikolow » 28 Ное 2009, 13:28

nnikolow
Нов потребител

Мнениеот tani4kata_sw » 28 Ное 2009, 13:51

Това че положението не е розово ми е ясно въпроса е какви са последствията. Ако някой има представа какво ще стане ако като си вземеш книжката след като си платил глобата за превишена скорост и не се явиш за за вторият акт какво ще стане и дали след 2 години това нарушение ще е невалидно. И ако те спрат могат ли да ти вземат книжката като не си се явил да си вземеш НП. Ако някой има конкретна информация моля да пише!!!
tani4kata_sw
Младши потребител

Мнениеот marek972 » 28 Ное 2009, 14:38

абе момиче, ти си извършила престъпление, проумяваш ли го това ?
marek972
Потребител

Мнениеот nikiboy » 28 Ное 2009, 20:34

А ти откъде си сигурна, че ще ти върнат книжката?
nikiboy
Потребител

Мнениеот hristo2834 » 28 Ное 2009, 21:25

то книжката е едно на ръка, Кат задържат талона до получаване на НП. Това което мога със сигурност да ти кажа, ако в един момент талона и книжката се окажат у теб - не ходи никъде за нищо.
hristo2834
Потребител

Мнениеот hristo2834 » 29 Ное 2009, 00:23

Чл. 177. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) (1) Наказва се с глоба от 100 до 300 лв.:

1. който управлява моторно превозно средство, след като е лишен от това право по съдебен или административен ред;

2. който управлява моторно превозно средство, без да притежава съответното свидетелство за управление или то е отнето по реда на чл. 171, т. 1 или 4;
hristo2834
Потребител

Мнениеот nikiboy » 29 Ное 2009, 00:25

Е, чак ефективно няма.... ама някоя пробация или условно може да отнесе. Не съм запознат с тези случаи.... но скоро разбрах запознат, който ударил 2.00 на дрегера.... че само му взели книжката каза. Чудя се как да му кажа, че няма да е само това.

Момиче - спазвай законите, поне малко. От голям град ли си, че те нацелиха и спряха случайно или пак те спряха за скорост?
nikiboy
Потребител

Мнениеот hristo2834 » 29 Ное 2009, 00:41

Не мисля че може да се приложи, все пак първо трябва да и връчат НП в срока на истърпяване на наказанието лишаване от право да управлява МПС. В такива случаи бих препоръчал да не ходи да взима НП до истичане на срока за който е наказана, за да не може да влезе в сила.
hristo2834
Потребител

Мнениеот marek972 » 29 Ное 2009, 10:51

nikiboy написа:Е, чак ефективно няма.... ама някоя пробация или условно може да отнесе. Не съм запознат с тези случаи.... но скоро разбрах запознат, който ударил 2.00 на дрегера.... че само му взели книжката каза. Чудя се как да му кажа, че няма да е само това.

Момиче - спазвай законите, поне малко. От голям град ли си, че те нацелиха и спряха случайно или пак те спряха за скорост?

абе, ще си намери някоя хубава работа девойчето
ще и поискат свидтелство и ...
брех, то бива невежество у младите, ама пък чак толкова !
marek972
Потребител

Мнениеот Гост. » 29 Ное 2009, 13:35

:roll: :lol: Като развален телефон се е получило... а баш абоната си мълчи.

Има един момент, който на мен лично ми убягва- дали е престъпление или е само адм. нарушение?
Не, че не сте прави за 343в, ала се питам- първото НП е ли влязло в законна сила? Щото ако не е - някой ще почерпи. :lol: СУМПС го взимат докато не пуснеш жалба срещу НП( първото за скоростта, то... второ няма да има, там по второто стават дебели нещата) - ако си в срок за жалба, не губи време, а я пускай.

п.п. М? Досс03, руса ли е? 8)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 29 Ное 2009, 13:42

hristo2834 написа:то книжката е едно на ръка, Кат задържат талона до получаване на НП. Това което мога със сигурност да ти кажа, ако в един момент талона и книжката се окажат у теб - не ходи никъде за нищо.

Няма такъв момент, освен когато изтърпиш наказанието.

И, не! Изобщо не те разбирам, какво си написала. Прочетох те два пъти- ти за давност ли си питаш, по принцип, или какво? Защото тук са разгледали една, чисто житейски, често срещана хипотеза, но при тези факти- какво да ти се каже?!
Онова първото НП влязло ли е в сила и какви наказания са ти наложени? Глобата по него е неотносима, но не значи, че не бива да я платиш.

П.П. ще си оттегля думите към Досс.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 29 Ное 2009, 13:53

nikiboy написа:....ударил 2.00 на дрегера....

Зависи от адвокатът и прокурора.
42а, т.1 и т.2 - не по-малко от 8м., при периодичност.... според мен 3 пъти седмично.
343г - от 10м. нагоре.

66- стандартно.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот hristo2834 » 29 Ное 2009, 18:07

Чл. 343в. (Нов - ДВ, бр. 50 от 1995 г.) (1) Който управлява моторно превозно средство в срока на изтърпяване на наказанието лишаване от право да управлява моторно превозно средство, след като е наказан за същото деяние по административен ред, се наказва с лишаване от свобода до две години.
(2) Същото наказание се налага и на този, който в едногодишен срок от наказването му по административен ред за управление на моторно превозно средство без съответно свидетелство за управление извърши такова деяние.

Така написан този член е практически неприложим, имайки впредвид че за да се приложи трябва да има влязло в сила НП за управление на МПС в периода на наказането лишаване от право за управление на МПС. Ако не си взе ме НП в този период то периода на наказанието ще изтече и това е.
hristo2834
Потребител

Мнениеот Гост. » 29 Ное 2009, 20:00

Така написан този член е практически неприложим, имайки впредвид че за да се приложи трябва да има влязло в сила НП за управление на МПС в периода на наказането лишаване от право за управление на МПС. Ако не си взе ме НП в този период то периода на наказанието ще изтече и това е.

:roll: Нещо бъркате... сериозно.
Ако първото НП е влязло в сила, и в срока на лишаване от права по него е установено, че управлява МПС, дали ще ходи да си взима НП е толкова безмислена забележка, така щото второ НП няма да има.
Ще се види обвиняема по ДП за престъпление по НК.
Та, така на практика ще сработи именно 343в.

Чистичко- АУАН, справка за съдимост, справка за извършени нарушения по ЗДвП, влязлото в сила НП за лишаване от права :idea:, заповед за ПАМ, протоколи- за разпит на колегите по акта, привличане, разпит, предявяване, едните характеристични данни, някаква декларацийка за МИС и - чиста работа :arrow: заключително постановление.
Най-лесните за работа ДП.
Последна промяна poli_g на 29 Ное 2009, 20:11, променена общо 1 път
Гост.
Старши потребител

Мнениеот hristo2834 » 29 Ное 2009, 20:08

Трябва да има второ НП по ЗДП в периода на наказанието да не шофира, оттам нататът ако то влезе в сила, следващия път отива на обвинение по НК, нали това пише в прословутия член, същата е логиката и ако шофира непровоспособен водач.

Чл. 177. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) (1) Наказва се с глоба от 100 до 300 лв.:

1. който управлява моторно превозно средство, след като е лишен от това право по съдебен или административен ред;

2. който управлява моторно превозно средство, без да притежава съответното свидетелство за управление или то е отнето по реда на чл. 171, т. 1 или 4;
hristo2834
Потребител

Мнениеот Гост. » 29 Ное 2009, 20:13

Не е такава логиката.

п.п.Сега ти прочетох историята.
По-горе са обяснени и двете хипотези. Нарушение и престъпление.
Темата не заслужава повече внимание.
Приятна вечер.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот hristo2834 » 29 Ное 2009, 20:22

Ако имаш подобно съдебно решение прати да прочетем.
hristo2834
Потребител

Мнениеот tani4kata_sw » 29 Ное 2009, 20:30

Значи не съм руса просто не съм наясно със тоя закон защото никога не ми се е налагало и може да питам нещо по няколко пъти за да съм сигурна не мисля че това е лошо. И като някой не е на ясно с нещо трябва да му се обясни така че да го разбере и не става вапрос за мен, а за мой мн близак човек той е извършил нарушението. Та за случая: За първото нарушение за превишена скорост той се е явил ж полицията остави си книжката и му казаха след 1 месец да иде да палти акта и ще му я върнат. Сега на 3-ти декември става месец от тогава и той ще плати глобата и ще иде за книжката, но от вторият акт за каране без книжка не е минал месец и за него не е ходил в полицията. Основният въпрос беше дали ако иде за вторият акт за карането без книжка ще му я вземат пак или ще плати само глобата от 100-300лв? Да сега е станало ясно!
tani4kata_sw
Младши потребител

Следваща

Назад към Наказателно право