начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

пълна реабилитация???

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

пълна реабилитация???

Мнениеот rd2009 » 16 Дек 2009, 15:54

Здравейте и благодаря предварително за информацията.
Казусът ми е следния.През 1998година за извършено престъпление от общ характер бях осъден на една година условно с три годишен изпитателен срок.
Доколкото знам за мен вече е в сила казаното в член 88а според който присъдата и последиците от нея се заличават независимо от посоченото в друг закон.Питането ми е дали това се отнася за кандидатстване в системата на МВР в чийто закон е казано че нямат право да кандидатстват лица с осъдителна присъда независимо от получената реабилитация.В допълнение ще добавя че от 5 години насам свидетелството ми за съдимост е чисто преди години ми беше отказан достъп и до класифицирана информация по горната причина но от началото на 2008 имам и даден достъп ниво "поверително"
Последна промяна rd2009 на 16 Дек 2009, 18:56, променена общо 1 път
rd2009
Младши потребител

Re: пълна реабилитация???

Мнениеот svettoslav » 16 Дек 2009, 17:01

Можете да кандидатствате,но по чисто субективни причини е възможно да не се стигне до назначаване.Юридическа пречка няма,ако е настъпила абсолютната реабилитация.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот rd2009 » 16 Дек 2009, 18:10

Здравейте благодаря за отговора за да бъда по конкретен ще добавя че съм служител на закритото Министерство на извънредните ситуации което предстои да бъде инкорпорирано в системата на МВР.Според обнародвания в държавен вестник нов закон за МВР следва да бъдем преназначени без конкурс и изпити и без специфичните изисквания посочени в закона за назначаване в министерството.В момента предполагам че тече нещо като проучване и до края на годината очакваме новите договори.
rd2009
Младши потребител

Мнениеот svettoslav » 16 Дек 2009, 19:18

Ако това,което казвате е наистина така,може и да имате проблем,но той е свързан с преценката най-вече за Вашата личност.Ако до този момент като професионалист всичко е било наред и не сте имали забележки може и да останете.Това вече обаче не зависи от Вас.Правна пречка няма,но място за преценка от кадровите служители относно годността на лицето да работи в МВР и липсата на укорими постъпки от негова страна има във всички случаи.Всичко е в Божиите ръце.Станалото - станало.Затова има и реабилитация.
Не са малко служителите в МВР,които имат съдебно минало,така че всичко е субективна преценка-какво е било деянието,какви са били мотивите,сегашното Ви положение и т.н.
Успех!
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот laridii » 16 Дек 2009, 22:10

В министерството държавен служител ли бяхте? Защото си мисля, че може би това ще е от решаващо значение. Иначе има ли присъда било то и реабилитация след това в МВР не гледат с добро око. Незнам колегата къде се е запознал с тия лица със съдебно минало, работещи в МВР, аз такива не съм срещала.
laridii
Потребител

Мнениеот rd2009 » 16 Дек 2009, 23:09

Работя в Гражданска защита като спасител в отдел аварийно спасителна дейност за действия при бедствия аварии и катастрофи.
Последна промяна rd2009 на 16 Дек 2009, 23:34, променена общо 1 път
rd2009
Младши потребител

Мнениеот rd2009 » 16 Дек 2009, 23:12

И все още съм на служба но с връчено предизвестие поради закриване на министерството.Същото изтича след две седмици така или иначе ще стане ясно вссичко тогава.
rd2009
Младши потребител

Мнениеот svettoslav » 17 Дек 2009, 12:24

laridii написа:В министерството държавен служител ли бяхте? Защото си мисля, че може би това ще е от решаващо значение. Иначе има ли присъда било то и реабилитация след това в МВР не гледат с добро око. Незнам колегата къде се е запознал с тия лица със съдебно минало, работещи в МВР, аз такива не съм срещала.

Здравейте!Не съм се запознавал с такива служители,но съвсем скоро по време на един парламентарен контрол по ТВ се поставе точно такъв въпрос към министъра на В.Р.-защо лице,което е осъждано,но реабилитирано е шеф на Дирекция в МВР.
В тази връзка се спомена за около 60-70 служители в с-мата на МВР,които са имали осъждания,най-вече по чл.78а НК.Вярно е,че последното не е осъждане,но също е пречка за работа в МВР,щом за престъплението се предвижда л.свобода и е от общ характер.Това е,което имах предвид.
Щом има пълна реабилитация-няма правен проблем.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот rd2009 » 17 Дек 2009, 13:01

Здравейте благодарен съм ви за получената информация пожелавам на всички весело посрещане на наближаващите коледни и новогодишни празници.Аз също съм на мнение че най вероятно няма да имам проблеми както споменах по горе отказан ми преди достъп до класифицирана информация ми беше даден и то от такава консервативна структура като ВКР в допълнение ще добавя че и със служителите от служба КОС нямах никакви проблеми със разрешително за носене на оръжие.Свиделство за съдимост бележки от НСС и прокуратура всичко излиза чисто.
rd2009
Младши потребител

Мнениеот bay4o » 18 Дек 2009, 14:25

svettoslav написа:Можете да кандидатствате,но по чисто субективни причини е възможно да не се стигне до назначаване.Юридическа пречка няма,ако е настъпила абсолютната реабилитация.

Колега, според Вас чл. 179. (1) (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2008 г.) Държавен служител в МВР може да бъде дееспособно физическо лице, което:
2. не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер, независимо от реабилитацията, или не е освободено от наказателна отговорност за извършено умишлено престъпление от общ характер с налагане на административно наказание по чл. 78а от Наказателния кодекс;
не е юридическа пречка, така ли? Или са изменили снощи ЗМВР, докато съм спал?
bay4o
Потребител

Мнениеот voltron » 18 Дек 2009, 14:55

.
Последна промяна voltron на 28 Яну 2010, 04:52, променена общо 1 път
If you are good at something, never do it for free.
voltron
Потребител

Мнениеот andy70 » 18 Дек 2009, 16:01

bay4o написа:
svettoslav написа:Можете да кандидатствате,но по чисто субективни причини е възможно да не се стигне до назначаване.Юридическа пречка няма,ако е настъпила абсолютната реабилитация.

Колега, според Вас чл. 179. (1) (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2008 г.) Държавен служител в МВР може да бъде дееспособно физическо лице, което:
2. не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер, независимо от реабилитацията, или не е освободено от наказателна отговорност за извършено умишлено престъпление от общ характер с налагане на административно наказание по чл. 78а от Наказателния кодекс;

Освобождаването от НО с налагане на административно наказание по 78а може да стане и по време на службата в МВР. По новия ЗМВР ако се установи това обстоятелство то с този служител се прекратява служебното правоотношение. Но по стария ЗМВР не се прекратяваше това правоотношение. По тази причина в момента в МВР има служители, които са имали наложени глоби по 78аНК по време на службата си и за които не се е изисквало прекратяване на служебните правоотношения съгласно стария ЗМВР. Те са заварено положение, защото новия ЗМВР действа ex nunc.
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот rd2009 » 18 Дек 2009, 18:06

Въпрос?!Счита ли се за заварено положение това че съм служител на министерство което престои да бъде присъидинено към системата на МВР.Без промяна в длъжноста...За времето на службата си в МИС нямам наказания и винаги съм си изпълнявал съвестно задълженията.И още едно питане според член 88а присъдата и последиците от нея се заличават НЕЗАВИСИМО от посоченото в друг закон или указ.В случая независимо от посоченото в закона за МВР член 179.
Последна промяна rd2009 на 18 Дек 2009, 23:08, променена общо 1 път
rd2009
Младши потребител

Мнениеот andy70 » 18 Дек 2009, 19:04

rd2009 написа:Въпрос?!Счита ли се за заварено положение това че съм служител на министерство което престои да бъде присъидинено към системата на МВР.Без промяна в длъжноста...За времето на службата си в МИС нямам наказания и винаги съм си изпълнявал съвестно задълженията.И още едно питане според член 88а присъдата и последиците от нея се заличават НЕЗАВИСИМО от посоченото в друг закон или указ.В случая така е посочено в закона за МВР член 179.

Зависи от промяната в закона за МВР и начина на присъединяване на МИС към МВР. Ако се спазва общия ред - то ще трябва да се явявате на конкурс за назначаване на държавна служба в МВР, където за всяка длъжност е въведено конкурсното начало. За да Ви допуснат до него трябва да отговаряте на изискванията на чл.179 ЗМВР.
Това би довело до провеждането на хиляди конкурси и би затормозило работата на отдели "Човешки ресурси" в МВР.
Нека излезе промяната в закона защото сега гадаем, гледайки кристалното кълбо.
В чл.179 ал.(1) т.2 ЗМВР се има предвид непълната реабилитация по право и непълната реабилитация с акт на съда. Пълната реабилитация по право, визирана в чл.88а НК предполага спрямо реабилитирания да не се прилагат никакви ограничения или лишения, предвидени в друг закон, които са последици от осъждането.
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот rd2009 » 18 Дек 2009, 21:01

Промяната в закона за МВР бе публикувана в държавен вестник преди около месец според нея служителите на Гражданска Защита която става главна дирекция в МВР следва да бъдат преназначени без изпит и конкурс.По принцип всички длъжности в МИС бяха конкурсни и всички сме назначени след спечелване на конкурс.Благодаря ви за уточнението andy70.Когато бях в периода си на непълна реабилитация уточнявам че тогава бях все още военослужещ според ЗЗКИ неколкократно ми беше отказван достъп.Един месец след влизането в сила на давноста по силата на 88а такъв достъп ми беше даден без никакви проблеми.Обичам сегашната си професия да си спасител е начин на живот не съм в професията заради заплата или да трупам стаж.
rd2009
Младши потребител

Мнениеот svettoslav » 22 Дек 2009, 21:00

bay4o написа:

Добре,де,кое не е ясно?Естествено,че няма юридическа пречка.
Неправилно единствено съм отбелязал,че трябва да е предвидено наказание л.свобода.Такова не се изисква.Няма значение какво е наказанието.Не знам дали докато сте спали нещо е станало,но абсолютната реабилитация е точно това-няма осъждане,независимо от ЗМВР,ЗСВ,ЗНотНД и т.н.
Какво толкова не разбрахте,не знам.
Колега "andy 70",
относно освободените по чл.78а доколкото си спомням от тази дискусия по ТВ,без да се впускам в спорове за това,работещите в МВР с такива санкции са също реабилитирани.В последна сметка ЗМВР като че ли не се интересува дали е заварано положение или не.Казва се,че "...служба В МВР могат да заемат.."Защо да сепоставят в по-благоприятно положение предишните освободени по чл.78а.
Ако до влизане в сила на ЗМВР,по-точно измененията от 2008г.,тези лица са с АБСОЛЮТНА РЕАБИЛИТАЦИЯ,няма пречка да работят в МВР.Ако обаче не е настъпила такава и са извършили п-е от общ х-тер,умишлено,по-скоро не биха могли да работят повече.Ако изрично с изм. от 2008г. се предвижда такова нещо-спор няма,но надали това е целта на закона,напротив,по-скоро ще трябва да бъдат освободени.
Има се предвид освободени по чл.78а,които могат да работят в МВР,но само ако е настъпила абс.реабилитация.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот rd2009 » 23 Дек 2009, 12:18

Весела Коледа на всички!
Много професионален форум.
На 28 очаквам новия договор ако не мисля да си търся правата в съда.
Поздрави!!!
rd2009
Младши потребител

Мнениеот rd2009 » 26 Дек 2009, 13:22

По последна информация на 28 декември няма да ми бъде предложено място.При ясно изразен превес на член 88а НК над член 179 ал1 т2 ЗМВР мислите ли че имам шанс да водя дело за неправомерно уволнение и възстановяване на работа.
Благодаря предварително.
Последна промяна rd2009 на 01 Яну 2010, 21:55, променена общо 1 път
rd2009
Младши потребител

Мнениеот svettoslav » 27 Дек 2009, 22:03

Сложен въпрос.Зависи от начина на прекратяване на отношението,какво е точно основанието и т.н.
Така или иначе май че няма какво да губите.Ако не Ви представлява проблем,можете ли да кажете какво е инкриминираното деяние?Не ми стана ясно дали изобщо е извършено умишлено.В случай че е непредпазливо,вероятно последиците са много тежки,но не губете надежда,може пък да си намерите работа в някоя частна пожарна или нещо подобно.Кой знае-Нова година...
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 30 Дек 2009, 13:38

rd2009 написа:Здравейте и благодаря предварително за информацията.
Казусът ми е следния.През 1998година за извършено престъпление от общ характер бях осъден на една година условно с три годишен изпитателен срок.
Доколкото знам за мен вече е в сила казаното в член 88а според който присъдата и последиците от нея се заличават независимо от посоченото в друг закон.Питането ми е дали това се отнася за кандидатстване в системата на МВР в чийто закон е казано че нямат право да кандидатстват лица с осъдителна присъда независимо от получената реабилитация.В допълнение ще добавя че от 5 години насам свидетелството ми за съдимост е чисто преди години ми беше отказан достъп и до класифицирана информация по горната причина но от началото на 2008 имам и даден достъп ниво "поверително"

rd2009 написа:По последна информация с източник началника на отдел аварийно спасителна дейност на 28 декември няма да ми бъде предложено място.При ясно изразен превес на член 88а НК над член 179 ал1 т2 ЗМВР мислите ли че имам шанс да водя дело за неправомерно уволнение и възстановяване на работа.
Благодаря предварително.

ЗМВР - Чл. 179. (1) (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2008 г.) Държавен служител в МВР може да бъде дееспособно физическо лице, което:

:arrow: За какво престъпление, сте бил осъден?

:idea: :arrow: НК - Чл. 85. (1) (Предишен текст на чл. 85 - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) Реабилитацията заличава осъждането и отменя за в бъдеще последиците, които законите свързват със самото осъждане, освен ако в някое отношение със закон или указ е установено противното.
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Следваща

Назад към Наказателно право