Здравейте,
искам да ви питам как може да се обжалва условна присъда и да се замени с оправдателна присъда?случаят е следния:приятелят ми си тръгва от домашно събиране с приятели в нетрезво състояние и по погришка облича чуждо яке в което има цифров фотоапарат.момчето на което е якето подаважалба и иска дело.апарата не ми е върнат но му е обезщетен като му е въэстановена цялата стойност.но въпреки всичко приятелят ми днес получи условна присъда лишаване от свобода 3 месеца с 3 години изпитателен срок.моля ви кажете ми има ли н,какъв шанс при обжалването да смениме условната с оправдателна и какво трябва да се напряви.
- Дата и час: 10 Яну 2025, 18:06 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
обжалване на условна присъда-спешна помощ :cry:
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: обжалване на условна присъда-спешна помощ :cry:
Принципно-Да може.Трябва да обжалвате решението на РС.Задължително трябва да си ангажирате адвокат.Подозирам че сте нямали!
- REVOLUTION
- Активен потребител
имаме адвокат който не ме удовлетворява и ще наемеме друг но искам да знам какви са процедурите и ми трябва възможно най-бързо за да мога да пуснеме молбата в съда
- geri4ka
- Младши потребител
Срокът за обжалване е кратък,а и при Вас част от него вече е изтекъл.Ако все още не сте пуснали жалбата,може да влезе в сила докато наемете друг защитник.Как да Ви се обясни процедурата,това са правни въпроси.Написва се жалба и се депозира в съда с две думи.
Очевидно е че при Вас е станало някакво недоразумение с тия якета.Може би е трябвало да върне фотоапарата после,но това вече няма значение.
Условната присъда е тежко наказание,но при Вас няма друг начин.Действайте.
Очевидно е че при Вас е станало някакво недоразумение с тия якета.Може би е трябвало да върне фотоапарата после,но това вече няма значение.
Условната присъда е тежко наказание,но при Вас няма друг начин.Действайте.
- svettoslav
- Активен потребител
Надали е недоразумение.Ако беше, щеше да върне апарата, когато е открил грешката, а не да го свои.Очевидно го е своил, тъй като е заплатил апарата, а не го е върнал.
- 1968
- Потребител
geri4ka написа:Здравейте,
искам да ви питам как може да се обжалва условна присъда и да се замени с оправдателна присъда?случаят е следния:приятелят ми си тръгва от домашно събиране с приятели в нетрезво състояние и по погришка облича чуждо яке в което има цифров фотоапарат /На колко е оценен фотоапарата?/.момчето на което е якето подаважалба и иска дело.апарата не ми е върнат /А защо не му е върнат,щом е взет по погрешка/но му е обезщетен като му е въэстановена цялата стойност.но въпреки всичко приятелят ми днес получи условна присъда лишаване от свобода 3 месеца с 3 години изпитателен срок./То това е минимума за лишаване от свобода. Да не би да е минал със споразумение/моля ви кажете ми има ли н,какъв шанс при обжалването да смениме условната с оправдателна и какво трябва да се напряви.
- sunrise
- Активен потребител
1968 написа:Надали е недоразумение.Ако беше, щеше да върне апарата, когато е открил грешката, а не да го свои.Очевидно го е своил, тъй като е заплатил апарата, а не го е върнал.
Ти пък сега.Надали е недоразумение..
Щом казва,така,значи е така.Точка
А между другото,бе се получило интересен казус,ако е така.Впоследствие установил,но не го върнал.
Редки случаи,но на пияна глава,колко му е да объркаш някое яке със своето или пък някоя чужда жена
Чл. 207. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., попр. - ДВ, бр. 31 от 1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Който намери чужда движима вещ и в продължение на една седмица не съобщи за нея на собственика, на властта или на този, който я е загубил, се наказва с глоба от сто до триста лева.
(2) Същото наказание се налага и на този, който противозаконно присвои чужда вещ, която е попаднала у него случайно или по погрешка.
Стават и такива грешки.Фотоапарата-грешка.Якето-пак-грешка.
Но не трябва да се губи надежда.
- svettoslav
- Активен потребител
ами щом казва и аз съм съгласен.Трябва да има доверие в Човека.
- 1968
- Потребител
До geri4ka.
Поддържам съвета на колегите REVOLUTION и svettoslav да си намерите час по-скоро адвокат, който да напише въззивната жалба.
В помощ на geri4ka:
1.Срокът за подаване на въззивната жалба е 15 дневен от обявяване на присъдата (Чл. 319. (1)НПК), поради което трябва да побързате;
2.Въззивната жалба е писмена. В нея задължително се посочват: съдът, до който се подават; от кого се подават и какво искане се прави. В жалбата се посочват също и неизяснените обстоятелства и доказателствата, които следва да се съберат и проверят от въззивния съд, ако имате такива. Жалбата се подписва от подателя.(Чл. 320. (1) и (2) НПК)
3.Като основание за отмяна на присъдата Ви съветвам да посочите явна несправедливост на наказанието, като изтъкнете, че то очевидно не съответства на обществената опасност на деянието и дееца, на смекчаващите и отегчаващите отговорността обстоятелства, както и на целите по чл. 36 от Наказателния кодекс. Адвокатът Ви трябва да знае какво се крие зад тези неща
4.Въз основа на това основание Ви съветвам да поискате от въззивния съд да упражни правомощието си по чл. 334, т. 2 НПК, т.е. да отмени първоинстанционната присъда и да постанови оправдателна присъда.
Дано да съм бил полезен.
Поддържам съвета на колегите REVOLUTION и svettoslav да си намерите час по-скоро адвокат, който да напише въззивната жалба.
В помощ на geri4ka:
1.Срокът за подаване на въззивната жалба е 15 дневен от обявяване на присъдата (Чл. 319. (1)НПК), поради което трябва да побързате;
2.Въззивната жалба е писмена. В нея задължително се посочват: съдът, до който се подават; от кого се подават и какво искане се прави. В жалбата се посочват също и неизяснените обстоятелства и доказателствата, които следва да се съберат и проверят от въззивния съд, ако имате такива. Жалбата се подписва от подателя.(Чл. 320. (1) и (2) НПК)
3.Като основание за отмяна на присъдата Ви съветвам да посочите явна несправедливост на наказанието, като изтъкнете, че то очевидно не съответства на обществената опасност на деянието и дееца, на смекчаващите и отегчаващите отговорността обстоятелства, както и на целите по чл. 36 от Наказателния кодекс. Адвокатът Ви трябва да знае какво се крие зад тези неща
4.Въз основа на това основание Ви съветвам да поискате от въззивния съд да упражни правомощието си по чл. 334, т. 2 НПК, т.е. да отмени първоинстанционната присъда и да постанови оправдателна присъда.
Дано да съм бил полезен.
- krasitodorov
- Младши потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|