Здравейте,
Въпреки прочитането ми на много материал вкл. и лекции по наказателно процесуално право на проф.Екатерина Трендафилова,Маргарита Чинова и др. ,не можах да намеря отговора на въпроса си.
При образувано ДП с/у Неизвестен извиршите за престъпление по чл.131 НК, при условие че НИ е разпознат от потърпевшия, ДП продължава ли да се води с/у НИ или би трябвало да придобие друго основание.
- Дата и час: 10 Яну 2025, 18:19 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Разпознаване на лица
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Разпознаване на лица
Привет,
Ще си позволя да изложа и моето скромно, не-юридическо мнение по Вашето питане.
Ако разпознаването на извършителя се счита за достатъчно доказателство (наред с други в случай,че са на лице), то ми се струва, че от помощ по питането Ви ще са текстовете около; Чл. 215 и Чл. 219 от НПК.
Успех в търсене на отговорите!
Ще си позволя да изложа и моето скромно, не-юридическо мнение по Вашето питане.
Ако разпознаването на извършителя се счита за достатъчно доказателство (наред с други в случай,че са на лице), то ми се струва, че от помощ по питането Ви ще са текстовете около; Чл. 215 и Чл. 219 от НПК.
Успех в търсене на отговорите!
- nikodim77
- Активен потребител
nikodim77 - Благодаря. Четах го това. Пак нещо не ми се вързва.
- sisi19
- Потребител
тъй ктао съм дознател от 2003г. и съм правил поне 100 разпознавания мога да кажа, че разпознаването е доказателство за извършителя. Не разбиерам какво значение има дали ДП продължава ли да се води с/у НИ или би трябвало да придобие друго основание? какво значи да се води на друго основание? след като има безпорни доказателства, че това е извършителя следва да се повдигне обвинние и ДП се приключва и изпарща с мнение за съд.Такъв въпрос да се води на друго основание никога не е стоял пред разследващия.
- riss_68
- Нов потребител
riss_68 написа:тъй ктао съм дознател от 2003г. и съм правил поне 100 разпознавания мога да кажа, че разпознаването е доказателство за извършителя. Не разбиерам какво значение има дали ДП продължава ли да се води с/у НИ или би трябвало да придобие друго основание? какво значи да се води на друго основание? след като има безпорни доказателства, че това е извършителя следва да се повдигне обвинние и ДП се приключва и изпарща с мнение за съд.Такъв въпрос да се води на друго основание никога не е стоял пред разследващия.
Е да, ама не го правят. Аргументи - разпознатото лице е извършело престълпление по чл. 131 от НК, но те са били въз основа на неизбежна отбрана. , и се приключва на основание чл 24 т.1 ал1. - демек няма пресъпление.
- sisi19
- Потребител
Не съм много съгласна със Сиси.
Дай повече инфо относно по коя от алинеите и точките на 131 Нк е квалификацията. Телесната повреде при условията на неизбежна отбрана се квалифицира по друг текст.
Дай повече инфо относно по коя от алинеите и точките на 131 Нк е квалификацията. Телесната повреде при условията на неизбежна отбрана се квалифицира по друг текст.
- darryy
- Младши потребител
darryy написа:Не съм много съгласна със Сиси.
ДП е образувано на основание чл.131 ал.1 т.12 от НК има разпознато лице:arrow: прекратяване на основание чл. 199, чл.243 ал.1 т1 вр. чл. 24 т.1 от НПК с мотивите че действията съгласно чл.12. ал.1 от НК не представляват обществена опасна дейност, респектовно по смисъла на чл.9 ал.1 от НК :arrow: обжалване делото се връща на РПУ-то прекратяване на основание чл. чл. 199, чл.243 ал.1 т1 вр. чл. 24 т.1 от НПК с мотивите че това престъпление според член еди кой си е от частен характер; обжалване делото на ново се връща спране на основание чл.199, чл. 215 ал1, чл244 ал1 т2 от НПК с мотивите че в срок по чл 234 ал1 от НПК автора на деянието не е разкрит, както и на основание чл. 196 ал.1 т2 от НПК прокурора запорежда на вод.дозн. на осование чл. 218 ал.2 да поиска ор органите на МВР съдействие за издирването на извършителя. обжалване делото пак се връща спиране на основание чл.19, чл.196 ал.1 т6 и чл 215 ал1 от НПК с мотиви на основание чл. 199 чл 244 ал1, т3 от НПК като същото да се изпрати на РПУ на основание чл. 245 ал1 от НПК. отвод на дознател възобновяване на делото очна ставка прекратяване на основание
чл 199, чл.243 ал.1 т1 вр.чл.24 ал1т1 от НПК с мотивите че от събраните док. не са на лице престъпление от общ характер. обжалване ЧАКАНЕ НА ОПРЕДЕЛЕНИЕТО НА СЪДА
- sisi19
- Потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|