- Дата и час: 15 Дек 2024, 23:46 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Закрити врата
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
32 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Закрити врата
Здравейте!Искам да помоля за мнение по термина "закрити врата".Откъде произхожда използването му в единствено число ?
- victoriq
- Младши потребител
Re: Закрити врата
Привет,
В НПК. и в др. норм. документи терминът е „закрити врати”
Къде сте срещнали – „закрити врата” ?
В НПК. и в др. норм. документи терминът е „закрити врати”
Къде сте срещнали – „закрити врата” ?
- nikodim77
- Активен потребител
Чл. 137. Молбата се разглежда в открито заседание при закрити врата. Определението, постановено по молбата, се обявява публично. /ГПК/
- victoriq
- Младши потребител
За прохода (и тунел на магистрала "Тракия") Траянови врата не си ли чувала? Някои неправилно го наричат ТраяновА врата.
Някога думата "врата" е била в двойствено число. Разни понятия, които са чифт (рога, ръце и подобни), са останали в езика ни в тази форма. За рога конкретно се сещам, че често се дава като пример. Вратата е чифт, защото се състои от две крила, та тия две крила са двете врата. Обаче как е било врата в единствено число - не знам, сигурно нещо като "врато". Сигурно някъде го пише. Само че рогата и ръцете са "минали" в множествено число, а вратата - в единствено.
"Кола" също е множествено число - тръгнал кос с дълъг нос, ходил, ходил, па се спрял, три колА мухи изял... или поне ние от моето поколение сме го слушали така. Мисля, че "коло" е било "колело".
Някога думата "врата" е била в двойствено число. Разни понятия, които са чифт (рога, ръце и подобни), са останали в езика ни в тази форма. За рога конкретно се сещам, че често се дава като пример. Вратата е чифт, защото се състои от две крила, та тия две крила са двете врата. Обаче как е било врата в единствено число - не знам, сигурно нещо като "врато". Сигурно някъде го пише. Само че рогата и ръцете са "минали" в множествено число, а вратата - в единствено.
"Кола" също е множествено число - тръгнал кос с дълъг нос, ходил, ходил, па се спрял, три колА мухи изял... или поне ние от моето поколение сме го слушали така. Мисля, че "коло" е било "колело".
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
Интересни врата наистина.Това за "врато" обаче ми звучи като "Че те ловим за врато,копеле" или нещо от сорта
За двете крила обаче търпи възражение.Две крила може да има някоя птица например-чайка,гларус и др.под. ,ама врата,де да знам.
За двете крила обаче търпи възражение.Две крила може да има някоя птица например-чайка,гларус и др.под. ,ама врата,де да знам.
- svettoslav
- Активен потребител
За врато и на мен така ми звучи, но не мога да си представя как иначе да е било. Колкото до крилата, такива имат не само птиците, но и други вещи - съществуват не само двукрили порти, но дори трикрили гардероби. Както и пост крило в спортните игри.
-
В крайна сметка ,кое е правилното название -"затворени врати"-както е в НПК,или "затворени врата", както е в ГПК?
- victoriq
- Младши потребител
!!!...това за двукрилите...и тем подобни ....крили!
правилното е "закрити врата"!
правилното е "закрити врата"!
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
-
778899 - Активен потребител
Закрити врата!
Нещо като "от твоите уста - в Божиите уши".
Може да не е имала някога единствено число.Сега например очила как не може да стане очило
Нещо като "от твоите уста - в Божиите уши".
Може да не е имала някога единствено число.Сега например очила как не може да стане очило
- kpavlova
- Активен потребител
Благодаря !
- victoriq
- Младши потребител
Как е по-правилно да се каже: "ше мина да та зема" или "ше зема да та мина"
... или първо едното, а после и другото
... или първо едното, а после и другото
- inspectora
- Активен потребител
К.Павлова
Да, не се сетих, но случаят е наистина същият като "твоите уста" и си права, че и врата, и уста може и да не са имали единствено число, или поне да не са имали в обозримо минало (някоя и друга хИляда години).
За "гащи" също трудно си представям как би било единственото им число. Но и те са чифт - чифт крачоли.
Инспекторе, това твойто е почти като Иран и Ирак (и блондинката)... ама по-ефектно.
Да, не се сетих, но случаят е наистина същият като "твоите уста" и си права, че и врата, и уста може и да не са имали единствено число, или поне да не са имали в обозримо минало (някоя и друга хИляда години).
За "гащи" също трудно си представям как би било единственото им число. Но и те са чифт - чифт крачоли.
Инспекторе, това твойто е почти като Иран и Ирак (и блондинката)... ама по-ефектно.
-
portokal написа:Инспекторе, това твойто е почти като Иран и Ирак (и блондинката)... ама по-ефектно.
Второто - "ше зема да та мина", който както иска да го разбира /аз съм го писал при наличие на мръсно подсъзнание ... към момента на писането му ... ... и си мисля, че двете едно след друго май е най-правилно да се каже .../
- inspectora
- Активен потребител
Обаче във вица , прочетох, трета блондинка е отговорила "Това са различни градове"
- kpavlova
- Активен потребител
...и който не го знае вица ?!?
-
778899
Блондинката попитала: "Иран ли е правилно да се каже, или Ирак?".
Блондинката попитала: "Иран ли е правилно да се каже, или Ирак?".
-
! ок, мерси...
-
Голяма тема стана обаче
- svettoslav
- Активен потребител
и от мен един, гадничък е малко, ама...
седи един дядо и раглежда страницата с некролозите във вестника. минава внукът му и го пита:
-дядо, какво правиш? ...а дядото казва:
-преглеждам си фейсбука!
ужасен!
седи един дядо и раглежда страницата с некролозите във вестника. минава внукът му и го пита:
-дядо, какво правиш? ...а дядото казва:
-преглеждам си фейсбука!
ужасен!
-
а на мен роги ми звучи по-добре от рога. ама де да знам...
http://www.youtube.com/watch?v=CZo12LIWqYw
-
satir - Активен потребител
32 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|